501 Math Word Problems
501 Math Word Problems
®
NEW YORK
Copyright © 2003 LearningExpress, LLC. All rights reserv...

Author:
LearningExpress

This content was uploaded by our users and we assume good faith they have the permission to share this book. If you own the copyright to this book and it is wrongfully on our website, we offer a simple DMCA procedure to remove your content from our site. Start by pressing the button below!

501 Math Word Problems

501 Math Word Problems

®

NEW YORK

Copyright © 2003 LearningExpress, LLC. All rights reserved under International and Pan-American Copyright Conventions. Published in the United States by LearningExpress, LLC, New York. Library of Congress Cataloging-in-Publication Data: 501 math word problems.—1st ed. p. cm. ISBN 1-57685-439-6 1. Mathematics—Problems, exercises, etc. 2. Word problems (Mathematics) I. Title: Five hundred one math word problems. II. Title: Five hundred and one math word problems. III. LearningExpress (Organization) QA43.E87 2003 510'.76—dc21 2002152261 Printed in the United States of America 9 8 7 6 5 4 First Edition ISBN 1-57685-439-6 For more information or to place an order, contact LearningExpress at: 55 Broadway 8th Floor New York, NY 10006 Or visit us at: www.learnatest.com

The LearningExpress Skill Builder in Focus Writing Team is comprised of experts in test preparation, as well as educators and teachers who specialize in language arts and math. LearningExpress Skill Builder in Focus Writing Team Lara Bohlke Middle School Math Teacher, Grade 8 Cheshire School District Cheshire, Connecticut Elizabeth Chesla English Instructor Coordinator of Technical and Professional Communication Program Polytechnic University, Brooklyn South Orange, New Jersey Brigit Dermott Freelance Writer English Tutor, New York Cares New York, New York Darren Dunn English Teacher Riverhead School District Riverhead, New York Cindy Estep Math Instructor South Shore Christian School, Long Island, New York Linganore High School, Frederick, Maryland Adjunct Professor, Frederick Community College, Frederick, Maryland Barbara Fine English Instructor Secondary Reading Specialist Setauket, New York Sandy Gade Project Editor LearningExpress New York, New York

Melinda Grove Adjunct Professor, Quinnipiac University and Naugatuck Valley Community College Math Consultant Noah Kravitz Curriculum and Technology Specialist New York, New York Kerry McLean Project Editor Math Tutor Shirley, New York Meg Moyer Math Teacher, Vestal Central High School Vestal Central School District Vestal, New York William Recco Middle School Math Teacher, Grade 8 Shoreham/Wading River School District Math Tutor St. James, New York Colleen Schultz Middle School Math Teacher, Grade 8 Vestal Central School District Math Tutor Vestal, New York

Contents

Introduction

ix

1

Miscellaneous Math Answer Explanations

1 14

2

Fractions Answer Explanations

21 35

3

Decimals Answer Explanations

44 56

4

Percents Answer Explanations

64 78

5

Algebra Answer Explanations

90 115

6

Geometry Answer Explanations

143 181

Introduction

Welcome to 501 Math Word Problems! This book is designed to provide you with review and practice for math success. It provides 501 problems so you can ﬂex your muscles with a variety of mathematical concepts. 501 Math Word Problems is designed for many audiences. It is for anyone who has ever taken a math course and needs to refresh and revive forgotten skills. It can be used to supplement current instruction in a math class. Or, it can be used by teachers and tutors who need to reinforce student skills. If at some point you feel you need further explanation about some of the more advanced math topics highlighted in this book, you can ﬁnd them in other LearningExpress publications. Algebra Success in 20 Minutes a Day, 501 Algebra Questions, Geometry Success in 20 Minutes a Day, and 501 Geometry Questions can help you with these complex math skills.

How to Use This Book First, look at the table of contents to see the types of math topics covered in this book. The book is organized in six sections: Miscellaneous Math, Fractions, Decimals, Percents, Algebra, and Geometry. The structure follows a common sequence of math concepts. You may want to follow the sequence because the

501 Math Word Problems

concepts grow more advanced as the book progresses. However, if your skills are just rusty, or if you are using this book to supplement topics you are currently learning, you may want to jump around from topic to topic. As you complete the math problems in this book, you will undoubtedly want to check your answers against the answer explanation section at the end of each chapter. Every problem in 501 Math Word Problems has a complete answer explanation. For problems that require more than one step, a thorough step-by-step explanation is provided. This will help you understand the problem-solving process. The purpose of drill and skill practice is to make you proﬁcient at solving problems. Like an athlete preparing for the next season or a musician warming up for a concert, you become skilled with practice. If, after completing all the problems in a section, you feel you need more practice, do the problems again. It’s not the answer that matters most—it’s the process and the reasoning skills that you want to master. You will probably want to have a calculator handy as you work through some of the sections. It’s always a good idea to use it to check your calculations. If you have difﬁculty factoring numbers, the multiplication chart on the next page may help you. If you are unfamiliar with prime numbers, use the list on the next page so you won’t waste time trying to factor numbers that can’t be factored. And don’t forget to keep lots of scrap paper on hand.

Make a Commitment Success does not come without effort. Make the commitment to improve your math skills. Work for understanding. Why you do a math operation is as important as how you do it. If you truly want to be successful, make a commitment to spend the time you need to do a good job. You can do it! When you achieve math success, you have laid the foundation for future challenges and success. So sharpen your pencil and practice!

x

501 Math Word Problems

× 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2 31 73 127 179 233 283 353 419 467 547 607 661 739 811 877 947

2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24

3 37 79 131 181 239 293 359 421 479 557 613 673 743 821 881 953

3 6 9 12 15 18 21 24 27 30 33 36

4 8 12 16 20 24 28 32 36 40 44 48

5 41 83 137 191 241 307 367 431 487 563 617 677 751 823 883 967

Multiplication Table 5 6 7 8 9 10 12 14 16 18 15 18 21 24 27 20 24 28 32 36 25 30 35 40 45 30 36 42 48 54 35 42 49 56 63 40 48 56 64 72 45 54 63 72 81 50 60 70 80 90 55 66 77 88 99 60 72 84 96 108 Prime Numbers < 1,015 7 11 13 17 43 47 53 59 89 97 101 103 139 149 151 157 193 197 199 211 251 257 263 269 311 313 317 331 373 379 383 389 433 439 443 449 491 499 503 509 569 571 577 587 619 631 641 643 683 691 701 709 757 761 769 773 827 829 839 853 887 907 911 919 971 977 983 991

xi

10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120

19 61 107 163 223 271 337 397 457 521 593 647 719 787 857 929 997

11 22 33 44 55 66 77 88 99 110 121 132

12 24 36 48 60 72 84 96 108 120 132 144

23 67 109 167 227 277 347 401 461 523 599 653 727 797 859 937 1,009

29 71 113 173 229 281 349 409 463 541 601 659 733 809 863 941 1,013

501 Math Word Problems

1 Miscellaneous Math

This chapter consists of 63 problems dealing with basic math concepts including whole numbers, negative numbers, exponents, and square roots. It will provide a warm-up session before you move on to more difﬁcult problems. 1. Bonnie has twice as many cousins as Robert. George has 5 cousins,

which is 11 less than Bonnie has. How many cousins does Robert have? a. 17 b. 21 c. 4 d. 8 2. Oscar sold 2 glasses of milk for every 5 sodas he sold. If he sold 10

glasses of milk, how many sodas did he sell? a. 45 b. 20 c. 25 d. 10

501 Math Word Problems 3. Justin earned scores of 85, 92, and 95 on his science tests. What does he need

to earn on his next science test to have an average (arithmetic mean) of 93%? a. 93 b. 100 c. 85 d. 96 4. Brad’s class collected 320 cans of food. They boxed them in boxes of 40

cans each. How many boxes did they need? a. 280 b. 10 c. 8 d. 5 5. Joey participated in a dance-a-thon. His team started dancing at 10 A.M. on

Friday and stopped at 6 P.M. on Saturday. How many hours did Joey’s team dance? a. 52 b. 56 c. 30 d. 32 6. Which expression has an answer of 18?

a. b. c. d.

2×5+4 2 × (4 + 5) 5 × (2 + 4) 4×2+5

7. Callie’s grandmother pledged $0.50 for every mile Callie walked in her

walk-a-thon. Callie walked 9 miles. How much does her grandmother owe? a. $4.50 b. $18.00 c. $5.00 d. $9.00 8. What is the square root of 36?

a. b. c. d.

12 72 18 6 2

501 Math Word Problems 9. Mr. Brown plowed 6 acres in 1 hour. At this rate, how long will it take him

to plow 21 acres? a. 3 hours b. 4 hours c. 3.5 hours d. 4.75 hours 10. What is the prime factorization of 84?

a. b. c. d.

42 × 2 2×2×4×6 2×7×6 2×2×3×7

11. What is 25?

a. b. c. d.

10 15 32 16

12. The low temperature in Anchorage, Alaska today was −4°F. The low

temperature in Los Angeles, California was 63°F. What is the difference in the two low temperatures? a. 59° b. 67° c. 57° d. 14° 13. The Robin’s Nest Nursing Home had a fundraising goal of $9,500. By the

end of the fundraiser, they had exceeded their goal by $2,100. How much did they raise? a. $7,400 b. $13,600 c. $10,600 d. $11,600 14. Mount Everest is 29,028 ft high. Mount Kilimanjaro is 19,340 ft high.

How much taller is Mount Everest? a. 9,688 feet b. 10,328 feet c. 11,347 feet d. 6,288 feet 3

501 Math Word Problems 15. The area of a square is 64 cm2. What is the length of one side of the

square? a. 8 cm b. 16 cm c. 32 cm d. 24 cm 16. Mrs. Farrell’s class has 26 students. Only 21 were present on Monday.

How many were absent? a. 15 b. 5 c. 4 d. 16 17. Lucy’s youth group raised $1,569 for charity. They decided to split the

money evenly among 3 charities. How much will each charity receive? a. $784.50 b. $423.00 c. $523.00 d. $341.00 18. Jason made 10 two-point baskets and 2 three-point baskets in Friday’s

basketball game. He did not score any other points. How many points did he score? a. 22 b. 12 c. 24 d. 26 19. Jeff left Hartford at 2:15 P.M. and arrived in Boston at 4:45 P.M. How long

did the drive take him? a. 2.5 hours b. 2.3 hours c. 3.25 hours d. 2.75 hours

4

501 Math Word Problems 20. Shane rolls a die numbered 1 through 6. What is the probability Shane

rolls a 5? a. 56 b. c. d.

1 6 1 5 1 2

21. Susan traveled 114 miles in 2 hours. If she keeps going at the same rate,

how long will it take her to go the remaining 285 miles of her trip? a. 5 hours b. 3 hours c. 7 hours d. 4 hours 22. A ﬂight from Pittsburgh to Los Angeles took 5 hours and covered 3,060

miles. What was the plane’s average speed? a. 545 mph b. 615 mph c. 515 mph d. 612 mph 23. Larry purchased 3 pairs of pants for $24 each and 5 shirts for $18 each.

How much did Larry spend? a. $42 b. $72 c. $162 d. $186 24. How many square centimeters are in one square meter?

a. b. c. d.

100 sq cm 10,000 sq cm 144 sq cm 100,000 sq cm

25. Raul’s bedroom is 4 yards long. How many inches long is the bedroom?

a. b. c. d.

144 inches 48 inches 400 inches 4,000 inches

5

501 Math Word Problems 26. Jeff burns 500 calories per hour bicycling. How long will he have to ride to

burn 750 calories? a. 3 hours b. 2 hours c. 1.5 hours d. .5 hour 27. The temperature at 6 P.M. was 31°F. By midnight, it had dropped 40°F.

What was the temperature at midnight? a. 9°F b. −9°F c. −11°F d. 0°F 28. The total ticket sales for a soccer game were $1,260; 210 tickets were

purchased. If all the tickets are the same price, what was the cost of a ticket? a. $6.00 b. $3.50 c. $10.00 d. $7.50 29. Sherman took his pulse for 10 seconds and counted 11 beats. What is

Sherman’s pulse rate in beats per minute? a. 210 beats per minute b. 110 beats per minute c. 66 beats per minute d. 84 beats per minute 30. Jennifer ﬂipped a coin three times and got heads each time. What is the

probability that she gets heads on the next ﬂip? a. 1 b. 116 c. 12 d. 0

6

501 Math Word Problems 31. Jody’s English quiz scores are 56, 93, 72, 89, and 87. What is the median of

her scores? a. 72 b. 87 c. 56 d. 85.6 32. What is the greatest common factor of 24 and 64?

a. b. c. d.

8 4 12 36

33. Twelve coworkers go out for lunch together and order three pizzas. Each

pizza is cut into eight slices. If each person gets the same number of slices, how many slices will each person get? a. 4 b. 3 c. 5 d. 2 34. Marvin is helping his teachers plan a ﬁeld trip. There are 125 people going

on the ﬁeld trip and each school bus holds 48 people. What is the minimum number of school buses they will need to reserve for the trip? a. 3 b. 2 c. 4 d. 5 35. Which number in the answer choices below is not equivalent to the other

numbers? a. 0.6 b. 60% c. 35 d. 6%

7

501 Math Word Problems 36. Lance has 70 cents, Margaret has three-fourths of a dollar, Guy has two

quarters and a dime, and Bill has six dimes. Who has the most money? a. Lance b. Margaret c. Guy d. Bill 37. The students at Norton School were asked to name their favorite type of

pet. Of the 430 students surveyed, 258 said that their favorite type of pet was a dog. Suppose that only 100 students were surveyed, with similar results, about how many students would say that a dog is their favorite type of pet? a. 58 b. 60 c. 72 d. 46 38. A group of ﬁve friends went out to lunch. The total bill for the lunch was

$53.75. Their meals all cost about the same, so they wanted to split the bill evenly. Without considering tip, how much should each friend pay? a. $11.25 b. $12.85 c. $10.75 d. $11.50 39. The value of a computer is depreciated over ﬁve years for tax purposes

(meaning that at the end of ﬁve years, the computer is worth $0). If a business paid $2,100 for a computer, how much will it have depreciated after 2 years? a. $420 b. $1,050 c. $820 d. $840 40. Steve earned a 96% on his ﬁrst math test, a 74% on his second test, and an

85% on his third test. What is his test average? a. 91% b. 85% c. 87% d. 82%

8

501 Math Word Problems 41. A national park keeps track of how many people per car enter the park.

Today, 57 cars had 4 people, 61 cars had 2 people, 9 cars had 1 person, and 5 cars had 5 people. What is the average number of people per car? Round to the nearest person. a. 2 b. 3 c. 4 d. 5 42. A large pipe dispenses 750 gallons of water in 50 seconds. At this rate, how

long will it take to dispense 330 gallons? a. 14 seconds b. 33 seconds c. 22 seconds d. 27 seconds 43. The light on a lighthouse blinks 45 times a minute. How long will it take

the light to blink 405 times? a. 11 minutes b. 4 minutes c. 9 minutes d. 6 minutes 44. A die is rolled and a coin is tossed. What is the probability that a 3 will be

rolled and a tail tossed? a. 12 b. c. d.

1 6 1 12 1 8

45. Wendy has 5 pairs of pants and 8 shirts. How many different combinations

can she make with these items? a. 13 b. 24 c. 40 d. 21

9

501 Math Word Problems 46. Audrey measured the width of her dining room in inches. It is 150 inches.

How many feet wide is her dining room? a. 12 feet b. 9 feet c. 12.5 feet d. 10.5 feet 47. Sharon wants to make 25 half-cup servings of soup. How many ounces of

soup does she need? a. 100 ounces b. 250 ounces c. 200 ounces d. 6.25 ounces 48. Justin weighed 8 lb 12 oz when he was born. At his two-week check-up, he

had gained 8 ounces. What was his weight in pounds and ounces? a. 9 lb b. 8 lb 15 oz c. 9 lb 4 oz d. 10 lb 2 oz 49. One inch equals 2.54 centimeters. The dimensions of a table made in

Europe are 85 cm wide by 120 cm long. What is the width of the table in inches? Round to the nearest tenth of an inch. a. 30 inches b. 215.9 inches c. 33.5 inches d. 47.2 inches 50. A bag contains 3 red, 6 blue, 5 purple, and 2 orange marbles. One marble

is selected at random. What is the probability that the marble chosen is blue? a. 143 b. c. d.

3 8 3 16 3 5

10

501 Math Word Problems 51. The operator of an amusement park game kept track of how many tries it

took participants to win the game. The following is the data from the ﬁrst ten people: 2, 6, 3, 4, 6, 2, 8, 4, 3, 5 What is the median number of tries it took these participants to win the game? a. 8 b. 6 c. 4 d. 2 52. Max goes to the gym every fourth day. Ellen’s exercise routine is to go

every third day. Today is Monday and both Max and Ellen are at the gym. What will the day of the week be the next time they are BOTH at the gym? a. Sunday b. Wednesday c. Friday d. Saturday 53. Danny is a contestant on a TV game show. If he gets a question right, the

points for that question are added to his score. If he gets a question wrong, the points for that question are subtracted from his score. Danny currently has 200 points. If he gets a 300-point question wrong, what will his score be? a. −100 b. 0 c. −200 d. 100 54. Write 3.5 × 104 in decimal notation.

a. b. c. d.

3.50000 35,000 350,000 0.00035

11

501 Math Word Problems 55. The Ravens played 25 home games this year. They had 9 losses and 2 ties.

How many games did they win? a. 14 b. 11 c. 13 d. 12 56. The temperature at midnight was 4°F. By 2 A.M. it had dropped 9°F. What

was the temperature at 2 A.M.? a. 13°F b. −5°F c. −4°F d. 0°F 57. Find the next number in the following pattern.

320, 160, 80, 40, . . . a. 35 b. 30 c. 10 d. 20 58. Which of the following terms does NOT describe the number 9?

a. b. c. d.

prime integer real number whole number

59. Which expression below is equal to 5?

a. b. c. d.

(1 + 2)2 9 − 22 11 − 10 × 5 45 ÷ 3 × 3

60. A bus picks up a group of tourists at a hotel. The sightseeing bus travels 2

blocks north, 2 blocks east, 1 block south, 2 blocks east, and 1 block south. Where is the bus in relation to the hotel? a. 2 blocks north b. 1 block west c. 3 blocks south d. 4 blocks east

12

501 Math Word Problems 61. Each week Jaime saves $25. How long will it take her to save $350?

a. b. c. d.

12 weeks 14 weeks 16 weeks 18 weeks

62. Ashley’s car insurance costs her $115 per month. How much does it cost

her per year? a. $1,150 b. $1,380 c. $980 d. $1,055 63. The ratio of boys to girls at the dance was 3:4. There were 60 girls at the

dance. How many boys were at the dance? a. 45 b. 50 c. 55 d. 40

13

501 Math Word Problems

Answer Explanations 1. d. Work backwards to ﬁnd the solution. George has 5 cousins, which is 11

less than Bonnie has; therefore, Bonnie has 16 cousins. Bonnie has twice as many as Robert has, so half of 16 is 8. Robert has 8 cousins. milk 2

10

2. c. Set up a proportion with soda ; 5 = x . Cross multiply and solve; (5)(10) =

2x. Divide both sides by 2; 520 = 22x ; x = 25 sodas. 3. b. To earn an average of 93% on four tests, the sum of those four tests

must be (93)(4) or 372. The sum of the ﬁrst three tests is 85 + 92 + 95 = 272. The difference between the needed sum of four tests and the sum of the ﬁrst three tests is 100. He needs a 100 to earn a 93 average. 4. c. To ﬁnd the number of boxes needed, you should divide the number of

cans by 40; 320 ÷ 40 = 8 boxes. 5. d. From 10 A.M. Friday to 10 A.M. Saturday is 24 hours. Then, from 10 A.M.

Saturday to 6 P.M. Saturday is another 8 hours. Together, that makes 32 hours.

6. b. Use the order of operations and try each option. The ﬁrst option results

in 14 because 2 × 5 = 10, then 10 + 4 = 14. This does not work. The second option does result in 18. The numbers in parentheses are added ﬁrst and result in 9, which is then multiplied by 2 to get a ﬁnal answer of 18. Choice c does not work because the operation in parentheses is done ﬁrst, yielding 6, which is then multiplied by 5 to get a result of 30. Choice d does not work because the multiplication is done ﬁrst, yielding 8, which is added to 5 for a ﬁnal answer of 13. 7. a. Multiply the number of miles (9) by the amount pledged per mile

($0.50); 9 × 0.50 = $4.50. To multiply decimals, multiply normally, then count the number of decimal places in the problem and place the decimal point in the answer so that the answer has the same number of decimal places as the problem. 8. d. To ﬁnd the square root () you ask yourself, “What number

multiplied by itself gives me 36?” 6 × 6 = 36; therefore, 6 is the square root of 36. 9. c. Mr. Brown plows 6 acres an hour, so divide the number of acres (21) by

6 to ﬁnd the number of hours needed; 21 ÷ 6 = 3.5 hours.

14

501 Math Word Problems 10. d. This is the only answer choice that has only PRIME numbers. A prime

number is a number with two and only two distinct factors. In choice a, 42 is not prime. In choice b, 4 and 6 are not prime. In choice c, 6 is not prime. 11. c. 25 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 32 12. b. Visualize a number line. The distance from −4 to 0 is 4. Then, the

distance from 0 to 63 is 63. Add the two distances together to get 67; 63 + 4 = 67. 13. d. Exceeded means “gone above.” Therefore, if they exceeded their goal of

$9,500 by $2,100, they went over their goal by $2,100; $9,500 + $2,100 = $11,600. If you chose a, you subtracted $2,100 from $9,500 instead of adding the two numbers. 14. a. Subtract Mt. Kilimanjaro’s height from Mt. Everest’s height; 29,028 −

19,340 = 9,688. If you chose b, you did not borrow correctly when subtracting. 15. a. To ﬁnd the area of a square, you multiply the length of a side by itself,

because all the sides are the same length. What number multiplied by itself is 64? 8 × 8 = 64. 16. b. Subtract the number of students present from the total number in the

class to determine how many students are missing; 26 − 21 = 5. 17. c. Divide the money raised by three to ﬁnd the amount each charity will

receive; $1,569 ÷ 3 = $523. 18. d. Find the number of points scored on two-point baskets by multiplying 2

× 10; 20 points were scored on two-point baskets. Find the number of points scored on three point baskets by multiplying 3 × 2; 6 points were scored on three-point baskets. The total number of points is the sum of these two totals; 20 + 6 = 26. 19. a. From 2:15 P.M. to 4:15 P.M. is 2 hours. Then, from 4:15 P.M. to 4:45 P.M.

is another half hour. This is a total of 2.5 hours. 20. b. There is a 1 in 6 chance of rolling a 5 because there are 6 possible

outcomes on a die, but only 1 outcome is a 5. 21. a. Find the rate at which Susan is traveling by dividing her distance by

time; 114 ÷ 2 = 57 mph. To ﬁnd out how long it will take her to travel 285 miles, divide her distance by her rate; 285 ÷ 57 = 5 hours.

15

501 Math Word Problems 22. d. Divide the miles by the time to ﬁnd the rate; 3,060 ÷ 5 = 612 mph. 23. c. He spent $72 on pants (3 × $24 = $72) and $90 on shirts (5 × $18 = $90).

Altogether he spent $162 ($72 + $90 = $162). If you chose a, you calculated the cost of ONE pair of pants plus ONE shirt instead of THREE pants and FIVE shirts. 24. b. There are 100 cm in a meter. A square meter is 100 cm by 100 cm. The

area of this is 10,000 sq cm (100 × 100 = 10,000). 25. a. There are 36 inches in a yard; 4 × 36 = 144 inches. There are 144 inches

in 4 yards. 26. c. To ﬁnd the number of hours needed to burn 750 calories, divide 750 by

500; 750 ÷ 500 = 1.5 hours. 27. b. Visualize a number line. The drop from 31° to 0° is 31°. There are still

9 more degrees to drop. They will be below zero. −9°F is the temperature at midnight. 28. a. Divide the total sales ($1,260) by the number of tickets sold (210) to

ﬁnd the cost per ticket; $1,260 ÷ 210 = $6. 1

29. c. A 10 second count is 6 of a minute. To ﬁnd the number of beats per

minute, multiply the beat in 10 seconds by 6; 11 × 6 = 66 beats per minute.

30. c. The probability of heads does not change based on the results of

previous ﬂips. Each ﬂip is an independent event. Therefore, the probability of getting heads is 12. 31. b. To ﬁnd the median, ﬁrst put the numbers in order from least to greatest.

56, 72, 87, 89, 93. The middle number is the median. 87 is in the middle of the list, therefore, it is the median. If you chose a, you forgot to put the numbers in order before ﬁnding the middle number. 32. a. List the factors of 24 and 64. The largest factor that they have in

common is the greatest common factor. Factors of 24: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24 Factors of 64: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64 The largest number that appears in both lists is 8. 33. d. Find the total number of slices by multiplying 3 by 8 (3 × 8 = 24). There

are 24 slices to be shared among 12 coworkers. Divide the number of slices by the number of people to ﬁnd the number of slices per person; 24 ÷ 12 = 2 slices per person. 16

501 Math Word Problems 34. a. Divide the number of people by the number that ﬁt on a bus; 125 ÷ 48 =

2.604. They need more than 2 buses, but not quite 3. Since you can’t order part of a bus, they will need to order 3 buses. 35. d. Change all the answer choices to their decimal equivalents. Choice a is

still 0.6; choice b is 0.6; choice c is 0.6 (3 ÷ 5); choice d is 0.06; 0.06 is not equivalent to the other numbers. 36. b. Lance has 70 cents. Three-fourths of a dollar is 75 cents, so Margaret

has 75 cents. Guy has 60 cents (25 + 25 + 10 = 60). Bill has 60 cents (6 × 10 = 60). Margaret has the most money. 37. b. Finding what 100 students would say is the same as ﬁnding the percent,

because percent means “out of 100.” To ﬁnd the percent, divide the number of students who said a dog was their favorite (258) by the total number of students surveyed (430); 258 ÷ 430 = 0.6. Change 0.6 to a percent by moving the decimal two places to the right. 60%. This means that 60 out of 100 students would say dog. 38. c. Divide the bill by 5; $53.75 ÷ 5 = $10.75. They each pay $10.75. 39. d. Find how much it depreciates over one year by dividing the cost by 5;

$2,100 ÷ 5 = $420. Multiply this by 2 for two years; $420 × 2 = $840. It will have depreciated $840. 40. b. Add the test grades (96 + 74 + 85 = 255) and divide the sum by the

number of tests (255 ÷ 3 = 85). The average is 85%. 41. b. Find the total number of people and the total number of cars. Then,

divide the total people by the total cars. People: 57 × 4 = 228 61 × 2 = 122 9×1= 9 5×5= 25 TOTAL 384 people Cars: 57 + 61 + 9 + 5 = 132 384 ÷ 132 = 2.9 which is rounded up to 3 people because 2.9 is closer to 3 than it is to 2. 42. c. Find the number of gallons per second by dividing 750 by 50 (750 ÷ 50

= 15 gallons per second). Divide 330 gallons by 15 to ﬁnd how many seconds it will take (330 ÷ 15 = 22 seconds). It will take 22 seconds.

17

501 Math Word Problems 43. c. Divide 405 by 45 to get 9 minutes. 44. c. Find the probability of each event separately, and then multiply the

answers. The probability of rolling a 3 is 16 and the probability of tossing a tail is 12. To ﬁnd the probability of both of them happening, multiply 1 6

× 12 = 112. The probability is 112.

45. c. Multiply the number of choices for each item to ﬁnd the number of

combinations (5 × 8 = 40). There are 40 combinations. 46. c. There are 12 inches in a foot. Divide 150 by 12 to ﬁnd the number of

feet; 150 ÷ 12 = 12.5 feet. 47. a. One cup is 8 ounces, so half a cup is 4 ounces. Multiply 25 by 4 ounces

to ﬁnd the number of ounces needed; 25 × 4 = 100 ounces. 48. c. There are 16 ounces in a pound. If Justin gains 8 ounces he will be 8

pounds and 20 ounces. The 20 ounces is 1 pound and 4 ounces. Add this to the 8 pounds to get 9 pounds and 4 ounces. 49. c. Divide the width (85 cm) by 2.54 to ﬁnd the number of inches; 85 ÷

2.54 = 33.46 inches. The question says to round to the nearest tenth (one decimal place), which would be 33.5 inches. blue

50. b. The probability of blue is tot al . The number of blue marbles is 6, and the

total number of marbles is 16 (3 + 6 + 5 + 2 = 16). Therefore, the probability of choosing a blue is 166 = 38. 51. c. First, put the numbers in order from least to greatest, and then ﬁnd the

middle of the set. 2, 2, 3, 3, 4, 4, 5, 6, 6 The middle is the average (mean) of the 5th and 6th data items. The mean of 4 and 4 is 4. 52. d. A chart like the one below can be used to determine which days Max

and Ellen go to the gym. The ﬁrst day after Monday that they both go—Saturday—is the answer. ay S

tod

M

Tu

W

M,E E

M

E

Th

F

S

E

M M,E

next day they are both at the gym 18

501 Math Word Problems 53. a. 200 − 300 = −100 points 54. b. Move the decimal point 4 places to the right to get 35,000. 55. a. Eleven games are accounted for with the losses and ties (9 + 2 = 11).

The remainder of the 25 games were won. Subtract to ﬁnd the games won; 25 − 11 = 14 games won. 56. b. If the temperature is only 4° and drops 9°, it goes below zero. It drops

4° to zero and another 5° to −5°F. 5° 4° 3° 2° 1° 0° −1° −2° −3° −4° −5° −6°

57. d. Each number is divided by 2 to ﬁnd the next number; 40 ÷ 2 = 20.

Twenty is the next number. 58. a. Nine is NOT prime because it has 3 factors; 1, 3, and 9. Prime numbers

have only 2 factors. 59. b. The correct order of operations must be used here. PEMDAS tells you

that you should do the operations in the following order: Parentheses, Exponents, Multiplication and Division—left to right, Addition and Subtraction—left to right. 9 − 22 = 9 − 4 = 5 a is (1 + 2)2 = (3)2 = 9 c is 11 − 10 × 5 = 11 − 50 = − 39 d is 45 ÷ 3 × 3 = 15 × 3 = 45

19

501 Math Word Problems 60. d. See the diagram below. They are 4 blocks east of the hotel.

End

Hotel

4 blocks east

61. b. Divide $350 by $25; 350 ÷ 25 = 14 weeks. 62. b. Multiply $115 by 12 because there are 12 months in a year;

$115 × 12 = $1,380 per year. 63. a. Use a proportion comparing boys to girls at the dance. boys gir ls 3 4

= 6x0

Solve the proportion by cross-multiplying, setting the cross-products equal to each other and solving as shown below. (3)(60) = 4x 180 = 4x 180 4x = 4 4 45 = x There were 45 boys.

20

2 Fractions

In order to understand arithmetic in general, it is important to practice and become comfortable with fractions and how they work. The problems in this chapter help you practice how to perform basic operations with fractions and will assist you in understanding their real-world applications. 1

1

1

64. Lori ran 52 miles Monday, 64 miles Tuesday, 42 miles Wednesday,

and 234 miles on Thursday. What is the average number of miles Lori ran? a. 5 b. 412 c. 4 d. 434 3

1

65. Last year Jonathan was 604 inches tall. This year he is 654 inches

tall. How many inches did he grow? a. 512 b. 412 c. 414 d. 534

501 Math Word Problems 3

66. Larry spends 4 hour twice a day walking and playing with his dog. He also

spends 16 hour twice a day feeding his dog. How much time does Larry spend on his dog each day? a. 1112 hour b. 112 hours c. 156 hours d. 125 hours

3

67. The ﬁrst section of a newspaper has 16 pages. Advertisements take up 38

of the pages. How many pages are not advertisements? a. 1258 b. 1938 c. 13 d. 1212 3

68. Lisa was assigned 64 pages to read for English class. She has ﬁnished 4 of

the assignment. How many more pages must she read? a. 48 b. 21 c. 16 d. 8 1

1

69. Mark has three 42 oz cans of tomatoes and ﬁve 84 oz cans. How many

ounces of tomatoes does Mark have? a. 1234 b. 5434 c. 54 d. 6214 1

1

1

70. Joe walked 22 miles to school, 3 mile to work, and 14 miles to his friend’s

house. How many miles did Joe walk altogether? a. 319 b. 4112 c. 419 d. 4

22

501 Math Word Problems 1

1

1

71. Justin read 8 of a book the ﬁrst day, 3 the second day, and 4 the third day.

On the fourth day he ﬁnished the book. What part of the book did Justin read on the fourth day? a. 25 b. c. d.

3 8 7 24 17 24 1

72. Tammi babysat for 42 hours. She charged $7 an hour. How much should

she get paid? a. $28.50 b. $35 c. $28 d. $31.50 2

73. The painting crew has 543 miles of center lines to paint on the highway. If

they have completed 2315 miles, how many miles do they have to go? a. 31175 b. 311135 c. 21145 d. 3112 1

74. Which of the fractions below is greater than 12?

a. b. c. d.

7 5 31 20 28 20 14 11

4

75. Allison baked a cake for Guy’s birthday; 7 of the cake was eaten at the

birthday party. The next day, Guy ate half of what was left. How much of the cake did Guy eat the next day? a. 134 b. c. d.

1 7 1 4 2 7

23

501 Math Word Problems 5

76. Josh practiced his clarinet for 6 of an hour. How many minutes did he

practice? a. 83 b. 50 c. 8.3 d. 55 77. Tike Television has six minutes of advertising space every 15 minutes.

How many 34 minute commercials can they ﬁt in the six-minute block? a. 412 b. 8 c. 20 d. 11 3

78. Betty grew 4 inch over the summer. Her friends also measured themselves

and found that Susan grew 25 inch, Mike grew 58 inch, and John grew 12 inch. List the friends in order of who grew the least to who grew the most. a. Betty, John, Mike , Susan b. Susan, Mike, John, Betty c. John, Mike, Betty, Susan d. Susan, John, Mike, Betty 5

79. Darma traveled 12 hours to visit her grandmother; she spent 6 of her

travel time on the highway. How many hours were not spent on the highway? a. 3 hours b. 413 hours c. 116 hours d. 2 hours 3

80. The Grecos are taking an 84 mile walk. If they walk at an average speed of

312 miles per hour, how long will it take them? a. 223 hours b. 3018 hours c. 212 hours d. 5 hours

24

501 Math Word Problems 2

81. The town’s annual budget totals $32 million. If 5 of the budget goes

toward education, how many dollars go to education? a. 612 million b. 915 million c. 16 million d. 1245 million 4

82. Amy worked 5 of the days last year. How many days did she work? (1 year

= 365 days). a. 273 b. 300 c. 292 d. 281 83. Linus wants to buy ribbon to make three bookmarks. One bookmark will

be 1212 inches long and the other two will be 714 inches long. How much ribbon should he buy? a. 26 inches b. 19 inches c. 1934 inches d. 27 inches 1

1

2

84. Rita caught ﬁsh that weighed 34 lb, 82 lb, and 43 lb. What was the total

weight of all the ﬁsh that Rita caught? a. 1549 lb b. 1423 lb c. 16152 lb d. 15 lb 1

85. A rectangular garden is 42 yards by 3 yards. How many yards of fence are

needed to surround the garden? a. 1612 b. 712 c. 15 d. 14

25

501 Math Word Problems 1

86. The soccer team is making pizzas for a fundraiser. They put 3 of a package

of cheese on each pizza. If they have 12 packages of cheese, how many pizzas can they make? a. 36 b. 4 c. 24 d. 27 1

87. Dan purchased 32 yards of mulch for his garden. Mulch costs $25 a yard.

How much did Dan pay for his mulch? a. $75.00 b. $87.50 c. $64.25 d. $81.60 3

1

88. Mr. Hamilton owns 24 acres of land. He plans to buy 13 more acres. How

many acres will he own? a. 4112 b. 347 c. 3112 d. 4 1

89. Lucy worked 322 hours last week and earned $195. What is her hourly

wage? a. $7.35 b. $5.00 c. $6.09 d. $6.00 1

1

90. A sheet of plywood is 42 feet wide and 62 feet long. What is the area of

the sheet of plywood? a. 2914 sq ft b. 5812 sq ft c. 21 sq ft d. 11 sq ft

26

501 Math Word Problems 91. Rosa kept track of how many hours she spent reading during the month of

August. The ﬁrst week she read for 412 hours, the second week for 334 hours, the third week for 815 hours, and the fourth week for 113 hours. How many hours altogether did she spend reading in the month of August? a. 174670 b. 16 c. 1618 d. 18125 1

92. During a commercial break in the Super Bowl, there were three 2-minute

commercials and ﬁve 14-minute commercials. How many minutes was the commercial break? a. 234 b.

3 4

c. 312 d. 5 93. Dakota’s Restaurant served 715 dinners on Saturday night. On Monday

night they only served 25 as many. How many dinners did they serve on Monday? a. 143 b. 286 c. 429 d. 385 94. Michelle is making a triple batch of chocolate chip cookies. The original

recipe calls for 34 cup of brown sugar. How many cups should she use if she is tripling the recipe? a. 14 b. 3 c. 214 d. 134 95. The numerator of a fraction is 4 and the denominator of the same fraction

is 3. Which of the following statements is true? a. The value of the fraction is less than 1. b. The value of the fraction is greater than 1. c. The value of the fraction is less than 0. d. The value of the fraction is greater than 2.

27

501 Math Word Problems 96. The Cheshire Senior Center is hosting a bingo night; $2,400 in prize

money will be given away. The ﬁrst winner of the night will receive 13 of the money. The next ten winners will receive 110 of the remaining amount. How many dollars will each of the ten winners receive? a. $240 b. $800 c. $160 d. $200 3 97. 8 of the employees in the Acme Insurance Company work in the

accounting department. What fraction of the employees does NOT work in the accounting department? a. 1106 b. c. d.

5 16 3 4 1 2

98. A bag contains 36 cookies. Kyle eats 8 of the cookies. What fraction of the

cookies is left? a. 34 b. c. d.

7 9 4 5 5 6 1

99. Marci’s car has a 12-gallon gas tank. Her fuel gauge says that there is 8 of a

tank left. How many gallons of gas are left in the tank? a. 3 b. 123 c.

3 4

d. 112 100. Joey, Aaron, Barbara, and Stu have been collecting pennies and putting

them in identical containers. Joey’s container is 34 full, Aaron’s is 35 full, Barbara’s is 23 full, and Stu’s is 25 full. Whose container has the most pennies? a. Joey b. Aaron c. Barbara d. Stu 28

501 Math Word Problems 101. What fraction of the circle below is shaded?

a. b. c. d.

2 3 1 2 5 6 1 3 2

102. Michelle’s brownie recipe calls for 13 cup of sugar. How much sugar does

she need if she triples the recipe? a. 323 cups b. 413 cups c. 513 cups d. 5 cups 103. What fraction of the ﬁgure below is shaded?

a. b. c. d.

1 3 3 4 3 8 5 16

29

501 Math Word Problems 3

104. Mr. Reynolds owns 14 acres of land. He plans to buy the property next to

his, which is 234 acres. How many acres will Mr. Reynolds own after the purchase? a. 514 b. 334 c. 312 d. 412

105. What fraction of the ﬁgure below is shaded?

a. b. c. d.

5 8 1 2 3 4 7 16 3

106. How many eighths are in 48?

a. b. c. d.

43 48 35 7

107. Kim is baking cookies for a large party and wants to double the recipe.

The original recipe calls for 23 cup of sugar. How many cups should she use for the double batch? a. 56 b. 123 c. 113 d.

4 6

30

501 Math Word Problems 3

108. Mr. Johnson owns 44 acres. He sells half of his land. How many acres does

he own after the sale? a. 214 b. 2136 c. 212 d. 238 3

109. Which of the following is NOT equivalent to 5?

a. 165 b. 0.6 c. 1255 d. 60%

110. The local ﬁreﬁghters are doing a “ﬁll the boot” fundraiser. Their goal is to

raise $3,500. After 3 hours, they have raised $2,275. Which statement below is accurate? a. They have raised 35% of their goal. b. They have 270 of their goal left to raise. c. They have raised less than 12 of their goal. d. They have raised more than 34 of their goal. 111. Lori has half a pizza left over from dinner last night. For breakfast, she

eats 13 of the leftover pizza. What fraction of the original pizza remains after Lori eats breakfast? a. 14 b. c. d.

1 6 1 3 3 8 1

112. Which fraction below is closest to 2?

a. b. c. d.

2 3 7 10 5 6 3 5

31

501 Math Word Problems 113. A large coffee pot holds 120 cups. It is about two-thirds full. About how

many cups are in the pot? a. 40 cups b. 80 cups c. 60 cups d. 90 cups 114. An airport is backlogged with planes trying to land and has ordered planes

to circle until they are told to land. A plane is using fuel at the rate of 912 gallons per hour, and it has 613 gallons left in its tank. How long can the plane continue to ﬂy? a. 112 hours b.

2 3

c.

234 hours 3 hours 4

d.

hours

115. A carpenter receives measurements from a homeowner for a remodeling

project. The homeowner lists the length of a room as 1234 feet, but the carpenter would prefer to work in feet and inches. What is the measurement in feet and inches? a. 12 feet 9 inches b. 12 feet 8 inches c. 12 feet 6 inches d. 12 feet 3 inches 116. The state of Connecticut will pay two ﬁfths of the cost of a new school

building. If the city of New Haven is building a school that will cost a total of $15,500,000, what will the state pay? a. $3,100,000 b. $7,750,000 c. $6,200,000 d. $4,550,000 117. One-fourth of an inch on a map represents 150 miles. The distance on the

map from Springﬁeld to Oakwood is 312 inches. How many miles is it from Springﬁeld to Oakwood? a. 600 miles b. 2,100 miles c. 1,050 miles d. 5,250 miles 32

501 Math Word Problems 118. Robert brings a painting to the framing store to be framed. He chooses a

10 in

6 in

frame with a 8 in by 10 in opening. The painting is 412 in by 612 in. A mat will be placed around the painting to ﬁll the 8 in by 10 in opening. If the painting is perfectly centered, what will the width of the mat be on each side of the painting? See the diagram below.

4 in 8 in

a. 312 in b. 214 in c. 112 in d. 134 in 119. Mrs. Johnston’s class broke into teams of three students each to play a

game. The winning team received a 12 pound jar of jellybeans. How many pounds of jellybeans will each team member get if the 12 pound jar is shared equally among the three teammates? a. 13 pound b. c. d.

1 6 2 5 2 9

pound pound pound 1

120. Chuck is making a patio using 12 foot cement squares. The patio will be

10 cement squares by 10 cement squares. If the cement squares are placed right next to each other without any space in between, what will the dimensions of the patio be? a. 10 ft by 10 ft b. 20 ft by 20 ft c. 1212 ft by 1212 ft d. 15 ft by 15 ft

33

501 Math Word Problems 121. Samantha’s Girl Scout troop is selling holiday wreaths. Each wreath has a

bow that uses 23 yard of ribbon. How many bows can Samantha make from a spool of ribbon that is 10 yards long? a. 15 b. 12 c. 9 d. 8 3

122. Lindsay and Mark purchased a 4 acre plot of land to build a house. Zoning

laws require that houses built on less than 1 acre take up no more than half the land. What is the largest amount of land that Lindsay and Mark’s house can cover? a. 38 acre b. c. d.

1 2 1 4 5 8

acre acre acre

123. Mr. Grove was watching the price of a stock he recently bought. On

Monday, the stock was at 2638. By Friday, the stock had fallen to 24136. How much did the stock price decline? a. 158 b. 2136 c. 1136 d. 2116 3

x

124. Where 7 = 4 2 , what is the value of x?

a. b. c. d.

21 6 7 18 3

125. Land in a development is selling for $60,000 per acre. If Jack purchases 14

acres, how much will he pay? a. $45,000 b. $135,000 c. $105,000 d. $120,000

34

501 Math Word Problems

Answer Explanations 64. d. To ﬁnd the average, add the miles run each day and divide by the

number of days. To add the fractions use a common denominator of 4; 524 + 614 + 424 + 234 = 1784 = 17 + 2 = 19. Divide the sum by 4; 19 ÷ 4 = 434. 65. b. Subtract to ﬁnd the difference in heights. You will need to borrow 1

whole from 65 and add it to 14 to make the fractional part of the mixed number 54. 6514 − 6034 = 6454 − 6034 = 424 = 412. If you chose a, you did not borrow and simply subtracted the smaller fraction from the larger fraction. 66. c. Add the times together to ﬁnd the total amount of time. Remember that

he walks the dog twice and feeds the dog twice. The common denominator is 12. 9 9 2 2 3 3 1 1 22 10 5 + + + = + + + = = 1 = 1 12 12 12 12 4 4 6 6 12 12 6 If you chose a, you did not consider that he walks and feeds the dog TWICE a day. 67. a. Subtract the number of pages of advertisements from the total number

of pages. Use a common denominator of 8 and borrow one whole (88) from 16 to do the subtraction. 16 − 338 = 1588 − 338 = 1258 3

1

1

68. c. If Lisa has read 4 of the assignment, she has 4 left to go. To ﬁnd 4 of a

number, divide the number by 4; 64 ÷ 4 = 16 pages. If you chose a, you found the number of pages that she already read. 69. b. Ignore the fractional parts of the mixed numbers at ﬁrst and multiply

the whole number portion of the ounces by the corresponding number of cans; 4 × 3 = 12 ounces and 8 × 5 = 40 ounces. Adding together 12 and 40, you get a total of 52. Next, ﬁnd the fractional portion. By multiplying the fractional part by the corresponding number of cans; 1 3 1 1 5 1 × 3 = = 1 ounces and × 5 = = 1 ounces. Add together these 2 2 2 4 4 4 fractional parts 112 + 114 = 234. Add this answer to the answer from the whole numbers to get the ﬁnal answer; 234 + 52 = 5434 ounces. If you chose a, you did not consider that he has THREE of the smaller cans and FIVE of the larger cans.

35

501 Math Word Problems 70. b. To ﬁnd the total distance walked, add the three distances together using

a common denominator of 12; 2162 + 142 + 1132 = 31132 which is simpliﬁed to 4112. 71. c. First, ﬁnd the fraction of the book that he has read by adding the three

fractions using a common denominator of 24; 234 + 284 + 264 = 1274 . Subtract the fraction of the book he has read from one whole, using a common denominator of 24; 2244 − 1274 = 274. If you chose d, you found the fraction of the book that Justin had already read. 72. d. Multiply the hours babysat by the charge per hour. Change the mixed

number to an improper fraction before multiplying; 92 × 71 = 623 simpliﬁes to 3112 or $31.50. 73. a. Subtract the miles completed from the total number of miles they need

to paint. Use a common denominator of 15. 541105 − 23135 = 31175 1

74. b. Change the answer choices to mixed numbers to compare them to 12; 31 20

= 11210 , which is larger than 112 because the numerator (11) is more than half the denominator (20).

75. a. Find the uneaten part of the cake by subtracting the eaten part from one

whole; 37 of the cake was uneaten. To ﬁnd half of this amount, multiply by 12; 37 × 12 = 134. 5

76. b. An hour is 60 minutes. To ﬁnd the number of minutes in 6 of an hour, 300 multiply 60 by 56; 610 × 56 = 6 = 50 minutes. 3

77. b. Divide the 6-minute block by 4, remembering to take the reciprocal of

the second fraction, and multiply; 6 ÷ 34 = 61 × 43 = 234 = 8.

78. d. To compare the fractions, use the common denominator of 40.

Therefore, Betty = 3400 , Susan = 1460 , Mike = 2450 , and John = 2400 . To order the fractions, compare their numerators. 5

1

1

79. d. If 6 of the time was spent on the highway, 6 was not. To ﬁnd 6 of 12

hours, multiply the two numbers; 16 × 112 = 162 = 2 hours. 80. c. To ﬁnd the amount of time that it took the Grecos, divide the distance

(834) by the rate (312). To divide mixed numbers, change them to improper fractions, then take the reciprocal of the second fraction and 5

35

7

multiply; 834 ÷ 312 4 2

35 4 2

36

1

2 7 1

5 2

1

22.

501 Math Word Problems 2

2

32

64

81. d. To ﬁnd 5 of $32 million, multiply the two numbers; 5 × 1 = 5 which

simpliﬁes to $1245 million. 4

4

365

1,460

82. c. To ﬁnd 5 of 365 days, multiply the two numbers; 5 × 1 = 5, which

simpliﬁes to 292 days. 83. d. Add the needed lengths together using a common denominator of 4;

1224 + 714 + 714 = 2644, which simpliﬁes to 27 inches. 84. c. Add the weights together using a common denominator of 12;

3132 + 8162 + 4182 = 151172 , which simpliﬁes to 16152 lb. 85. c. Add all four sides of the garden together to ﬁnd the perimeter.

412 + 412 + 3 + 3 = 1422, which simpliﬁes to 15 yards. If you chose b, you added only TWO sides of the garden. 1

86. a. Divide the number of packages of cheese (12) by 3 to ﬁnd the number

of pizzas that can be made. Remember to take the reciprocal of the second number and multiply; 112 ÷ 13 = 112 × 31 = 316, which simpliﬁes to 36. If you chose b, you multiplied by 13 instead of dividing. 87. b. Multiply the number of yards purchased by the cost per yard. Change 175 the mixed number into an improper fraction; 72 × 215 = 2 , which 1 reduces to 872 or $87.50.

88. a. Add the two plots of land together using a common denominator of 12;

2192 + 1142 = 31132 , which simpliﬁes to 4112 acres. 89. d. Divide the amount of money Lucy made by the number of hours she

worked. Change the mixed number to an improper fraction. When dividing fractions, take the reciprocal of the second number and 2 195 65 195 390 multiply; 195 ÷ 3212 = 1 ÷ 2 = 1 × 65 = 65 , which simpliﬁes to $6. 90. a. To ﬁnd the area, multiply the length by the width. When multiplying

mixed numbers, change the mixed numbers to improper fractions; 117 1 412 × 612 = 92 × 123 = 4 , which simpliﬁes to 29 4 sq ft. 91. a. Add the number of hours together using a common denominator of 60; 107 47 43600 + 34650 + 81620 + 12600 = 16 60 , which simpliﬁes to 17 60 hours. 1

92. a. First, multiply 3 by 2 to ﬁnd the time taken by the three half-minute

commercials; 3 × 12 = 32. Then, multiply 14 by 5 to ﬁnd the time taken by the ﬁve quarter-minute commercials; 14 × 5 = 54. Add the two times together to ﬁnd the total commercial time. Use a common denominator

37

501 Math Word Problems

of 4; 64 + 54 = 141, which simpliﬁes to 234 minutes. If you chose b, you only calculated for ONE commercial of each length rather than THREE 12 minute commercials and FIVE 14 minute commercials. 2

93. b. Multiply the number of Saturday dinners (715) by 5 to ﬁnd the number 715 2 1,430 of dinners served on Monday; 1 × 5 = 5 , which simpliﬁes to 286 dinners. 3

94. c. Multiply the amount of brown sugar needed for one batch (4) by the

number of batches (3); 34 × 31 = 94, which simpliﬁes to 214 cups.

95. b. Since the numerator is larger than the denominator, the fraction is

greater than 1. 96. c. The prize money is divided into tenths after the ﬁrst third has been paid

out. Find one third of $2,400 by dividing $2,400 by 3; $800 is paid to the ﬁrst winner, leaving $1,600 for the next ten winners to split evenly ($2,400 − $800 = $1,600). Divide $1,600 by 10 to ﬁnd how much each of the 10 winners will receive; $1,600 ÷ 10 = $160. Each winner will receive $160. 8

3

97. a. The entire company is one whole or 8. Subtract 8 from the whole to

ﬁnd the fraction of the company that is not in accounting; 88 − 38 = 58. Recall that you subtract the numerators and leave the denominators the 10 same when subtracting fractions; 58 is equivalent to 16 .

98. b. If Kyle eats 8 cookies, 28 cookies are left (36 − 8 = 28). The part that is

left is 28, and the whole is 36. Therefore, the fraction is 2386 . Both the numerator and denominator are divisible by 4. Divide both parts by 4 to simplify the fraction to 79. 1

1

12

12

99. d. Find 8 of 12 gallons by multiplying; 8 × 1 = 8. Recall that 12 is

equivalent to 12 over 1. To multiply fractions, multiply the numerators and multiply the denominators. Change 182 to a mixed number; 8 goes into 12 once, so the whole number is 1. Four remains, so 48 or 12 is the fractional part; 112 gallons are left. 3 3 2 2

100. a. Compare 4, 5, 3, 5 by ﬁnding a common denominator. The common

denominator for 3, 4, and 5 is 60. Multiply the numerator and denominator of a fraction by the same number so that the denominator

38

501 Math Word Problems

becomes 60. The fractions then become 4650 , 3660 , 4600 , 2640 . The fraction with the largest numerator is the largest fraction; 4650 is the largest fraction. It is equivalent to Joey’s fraction of 34. 101. b. Break the circle into sixths as shown below; 3 of the sixths are shaded

which is equivalent to 36 which is 12.

2

5

3

15

102. d. To triple the recipe, multiply by 3; 13 × 3 = 3 × 1 = 3 = 5. When

multiplying a mixed number, change it to an improper fraction ﬁrst. To ﬁnd the numerator of the improper fraction, multiply the whole number by the denominator and add the product to the numerator. Keep the denominator the same. 103. c. Break the block into equal regions as shown below; 3 out of the 8 blocks

are shaded. This corresponds to the fraction 38.

3

3

6

104. d. Add the two pieces of land together; 14 + 24 = 34. Add the whole

numbers. Since the denominators are already the same, just add the numerators and keep the denominator the same; 64 can be simpliﬁed to 124 or 112. Add this to the whole number to get 412 acres.

39

501 Math Word Problems 10

105. a. Ten of the 16 blocks are shaded. This is represented by the fraction 1 6.

Both the numerator and the denominator can be divided by 2 to simplify the fraction. This yields 58. 106. c. Every whole has 8 eighths. Since there are 8 eighths in each of the 4

wholes, there are 32 eighths in the whole number portion. There are 3 eighths in the fraction portion. Adding the two parts together, you get 35 eighths (32 + 3 = 35). 2

2

2

4

107. c. To double the recipe, multiply by 2; 3 × 2 = 3 × 1 = 3. Recall that 2 can

be written as 21; 43 is an improper fraction. To change it to a mixed number, determine how many times 3 goes into 4. It goes in one time, so the whole number is 1. There is one third left over, so the mixed number is 113.

108. d. Divide Mr. Johnson’s land by two, which is the same as multiplying by 1 ; 2

434 × 12 = 149 × 12 = 189 = 238 acres. In the second step of the multiplication, 434 was changed to an improper fraction, 149. And in the last step, the improper fraction 189 was converted to a mixed number. 3

6

109. a. To get from 5 to 15 the numerator was multiplied by 2 and the

denominator by 3. This does not give you an equivalent fraction. In order for the fractions to be equivalent, the numerator and denominator must be multiplied by the same number. Choice b is equivalent because 3 ÷ 5 = 0.6. Choice c is equivalent because the numerator and denominator of 35 have both been multiplied by 5. Choice d is equivalent because 3 ÷ 5 = 0.60, which is equivalent to 60%. 110. b. The part of their goal that they have raised is $2,275 and the whole goal 2,275 is $3,500. The fraction for this is 3,500 . The numerator and denominator can both be divided by 175 to get a simpliﬁed fraction of 1230 . They have completed 1230 of their goal, which means that they have 270 left to go (2200 − 1230 = 270).

40

501 Math Word Problems 111. c. Refer to the drawing below. If half is broken into thirds, each third is

one sixth of the whole. Therefore, she has 26 or 13 of the pizza left.

eaten last night left over eaten for breakfast

1

112. d. The easiest way to determine which fraction is closest to 2 is to change

each of them to a decimal and compare the decimals to 0.5 which is equivalent to 12. To ﬁnd the decimal equivalents, divide the numerator by the denominator. 2 = 0.66 3 7 = 0.7 10 5 = 0.83 6 3 = 0.6 5

The decimal closest to 0.5 is 0.6. Therefore, 35 is closest to 12. 2

120

2

240

113. b. Multiply 120 by 3. Thus, 1 × 3 = 3 = 80; 120 is written as a fraction 240 with a denominator of 1. The fraction 3 is simpliﬁed by dividing 240 by 3 to get 80 cups.

41

501 Math Word Problems 1

114. b. Use a proportion comparing gallons used to time. The plane uses 92

gallons in 1 hour and the problem asks how many hours it will take to use 613 gallons. 1

92 g 1 hr

1

63g x hrs

To solve the proportion for x, cross multiply, set the cross-products equal to each other and solve as shown below. (912)x = (613)(1) (912)x 912

=

613 912

To divide the mixed numbers, change them into improper fractions. x=

19 3 19 2

x = 139 ÷ 129 x = 139 × 129 The 19s cancel. Multiply the numerators straight across and do the same for the denominators. The ﬁnal answer is 23 hour. 3

3

115. a. There are 12 inches in a foot; 4 of a foot is 9 inches (4 × 12 = 9). The

length of the room is 12 feet 9 inches. 2 15,500,000

2

31,000,000

116. c. Multiply $15,500,000 by 5; 1 × 5 = 5 = $6,200,000 1

117. b. Every 4 inch on the map represents 150 miles in real life. There are 4

fourths in every whole (4 × 3 = 12) and 2 fourths in 12 for a total of 14 fourths (12 + 2 =14) in 312 inches. Every fourth equals 150 miles. Therefore, there are 2,100 miles (14 × 150 = 2,100).

118. d. The width of the opening of the frame is 8 inches. The painting only

ﬁlls 412 inches of it. There is an extra 312 inches (8 − 412 = 312) to be ﬁlled with the mat. There will be an even amount of space on either side of the painting. So, divide the extra space by 2 to ﬁnd the amount of space on each side; 312 ÷ 2 = 134 inches. To divide a mixed number by a whole number, change the mixed number to an improper fraction; 312 becomes 7 2 . Also, change 2 to a fraction (). Then take the reciprocal of 2 and 2 1 multiply; 72 × 12 = 74 = 134 inches.

42

501 Math Word Problems 1

3 1

3

119. b. Divide 2 pound by 3. Recall that 3 can be written as 1; 2 ÷ 1. When

dividing fractions, take the reciprocal of the second fraction and multiply; 12 × 13 = 16 pound of jellybeans. 1

1

3

120. d. Multiply 12 by 10. Change 12 to an improper fraction (2) and make 10

into a fraction by placing it over 1 (110); 32 × 110 = 320 = 15 feet. Each side is 15 feet long, so the dimensions are 15 ft by 15 ft. 2

10 10

2

121. a. Divide 10 by 3. Recall that 10 can be written as 1; 1 ÷ 3. When

dividing fractions, take the reciprocal of the second fraction and multiply; 110 × 32 = 320 = 15 bows. If you can’t ﬁgure out what operation to use in this problem, consider what you would do if you had 10 yards of ribbon and each bow took 2 yards. You would divide 10 by 2. This is the same for problem 121, except that the bow takes a fraction of a yard. 3

1

3

1

3

122. a. Multiply 4 by 2 to ﬁnd half of the land; 4 × 2 = 8 acre. 3

3

123. b. Subtract Friday’s price from Monday’s price; 268 − 2416. In order to

subtract, you need a common denominator. The common denominator is 16. Multiply the ﬁrst fraction by 2 in the numerator and 2 in the 6 6 3 3 3×2 denominator 8 × 2 = 16 . Then subtract; 26 16 − 24 16 = 2 16 124. d. Determine what number 7 was multiplied by to get 42 and multiply the

numerator by the same number. Seven was multiplied by six, so 3 × 6 = 18. The value of x is 18. 3

125. c. Multiply the cost per acre by the number of acres; $60,000 × 14.

Change 60,000 to a fraction by putting it over 1 and change the mixed 60,000 7 420000 × = = $105,000. number to an improper fraction; 1 4 4

43

3 Decimals

We use decimals every day—to express amounts of money, or to measure distances and quantities. This chapter includes word problems that help you practice your skills in rounding decimals, as well as performing basic mathematical operations with them. 126. Round 14.851 to the nearest tenth.

a. b. c. d.

14.85 10 14.9 15

127. Kara brought $23 with her when she went shopping. She spent

$3.27 for lunch and $14.98 on a shirt. How much money does she have left? a. $8.02 b. $4.75 c. $18.25 d. $7.38

501 Math Word Problems 128. Lucas purchased his motorcycle for $5,875.98 and sold it for $7,777.77.

What was his proﬁt? a. $1,901.79 b. $2,902.89 c. $1,051.79 d. $1,911.89 129. Mike, Dan, Ed, and Sy played together on a baseball team. Mike’s batting

average was 0.349, Dan’s was 0.2, Ed’s was 0.35, and Sy’s was 0.299. Who had the highest batting average? a. Mike b. Dan c. Ed d. Sy 130. Price Cutter sold 85 beach towels for $6.95 each. What were the total

sales? a. $865.84 b. $186.19 c. $90.35 d. $590.75 131. Rob purchased picnic food for $33.20 to share with three of his friends.

They plan to split the cost evenly between the four friends. How much does each person need to pay Rob? a. $8.05 b. $8.30 c. $7.26 d. $11.07 132. Katie ran 11.1 miles over the last three days. How many miles did she

average per day? a. 3.7 b. 3.0 c. 2.4 d. 3.3

45

501 Math Word Problems 133. Sharon purchased six adult movie tickets. She spent $43.50 on the tickets.

How much was each ticket? a. $4.35 b. $7.75 c. $6.00 d. $7.25 134. Millie purchased six bottles of soda at $1.15 each. How much did she pay?

a. b. c. d.

$6.15 $6.90 $6.60 $5.90

135. Round 468.235 to the nearest hundredth.

a. b. c. d.

500 568.235 468.24 468.2

136. Kenny used a micrometer to measure the thickness of a piece of

construction paper. The paper measured halfway between 0.24 millimeters and 0.25 millimeters. What is the thickness of the paper? a. 0.05 b. 0.245 c. 0.255 d. 0.3 137. In her last gymnastics competition Keri scored a 5.6 on the ﬂoor exercise,

5.85 on the vault, and 5.90 on the balance beam. What was Keri’s total score? a. 17.35 b. 12.31 c. 15.41 d. 13.5 138. Linda bought 35 yards of fencing at $4.88 a yard. How much did she

spend? a. $298.04 b. $248.80 c. $91.04 d. $170.80 46

501 Math Word Problems 139. Divide 6.8 × 105 by 2.0 × 102. Write your answer in scientiﬁc notation.

a. b. c. d.

4.8 × 103 4.8 × 102.5 3.4 × 103 3.4 × 104

140. Leslie ordered a slice of pizza for $1.95, a salad for $2.25, and a soda for

$1.05. What was the total cost of her order? a. $5.25 b. $5.35 c. $6.25 d. $5.05 141. Last year’s budget was 12.5 million dollars. This year’s budget is 14.1

million dollars. How much did the budget increase? a. 2.5 million b. 1.6 million c. 1.4 million d. 2.2 million 142. Mrs. Hartill drove 3.1 miles to the grocery store, then 4.25 miles to the

salon, and 10.8 miles to her son’s house. How many miles did she drive altogether? a. 18.15 b. 56.4 c. 8.43 d. 14.65 143. The following are four times from a 400-meter race. Which is the fastest

time? a. 10.1 b. 10.14 c. 10.2 d. 10.09 144. It takes the moon an average of 27.32167 days to circle the earth. Round

this number to the nearest thousandth. a. 27.322 b. 27.3 c. 27.32 d. 27.321 47

501 Math Word Problems 145. Joe’s batting average is between 0.315 and 0.32. Which of the following

could be Joe’s average? a. 0.311 b. 0.309 c. 0.321 d. 0.317 146. Find the product of 5.2 × 103 and 6.5 × 107. Write your answer in scientiﬁc

notation. a. 33.8 × 1021 b. 3.38 × 1011 c. 33.8 × 1010 d. 3.38 × 109 147. Brian’s 100-yard dash time was 2.68 seconds more than the school record.

Brian’s time was 13.4 seconds. What is the school record? a. 10.72 seconds b. 11.28 seconds c. 10.78 seconds d. 16.08 seconds 148. Ryan’s gym membership costs him $390 per year. He pays this in twelve

equal installments a year. How much is each installment? a. $1,170 b. $42.25 c. $4,680 d. $32.50 149. How much greater is 0.0543 than 0.002?

a. b. c. d.

0.0343 0.0072 0.0523 0.0563

150. Kevin ran 6.8 miles yesterday and 10.4 miles today. How many more miles

did he run today? a. 3.6 b. 4.6 c. 4.4 d. 5.9

48

501 Math Word Problems 151. Jay bought twenty-ﬁve $0.37 stamps. How much did he spend?

a. b. c. d.

$5.19 $7.34 $2.38 $9.25

152. Which number falls between 5.56 and 5.81?

a. b. c. d.

5.54 5.87 5.6 5.27

153. Hanna’s sales goal for the week is $5,000. So far she has sold $3,574.38

worth of merchandise. How much more does she need to sell to meet her goal? a. $2,425.38 b. $1,329.40 c. $2,574.38 d. $1,425.62 154. Which of the following decimals is the greatest number?

a. b. c. d.

0.064 0.007 0.1 0.04236

155. Andy earned the following grades on his four math quizzes: 97, 78, 84, and

86. What is the average of his four quiz grades? a. 82.5 b. 86.25 c. 81.5 d. 87 156. Luis runs at a rate of 11.7 feet per second. How far does he run in 5

seconds? a. 585 feet b. 490.65 feet c. 58.5 feet d. 55.5 feet

49

501 Math Word Problems 157. Nancy, Jennifer, Alex, and Joy ran a race. Nancy’s time was 50.24 seconds,

Jennifer’s was 50.32, Alex’s was 50.9, and Joy’s was 50.2. Whose time was the fastest? a. Nancy b. Jennifer c. Alex d. Joy 158. Mike can jog 6.5 miles per hour. At this rate, how many miles will he jog

in 30 minutes? a. 3.25 miles b. 13 miles c. 3 miles d. 4.25 miles 159. What decimal is represented by point A on the number line? .75

a. b. c. d.

A

.8

0.77 0.752 0.765 0.73

160. Nicole is making 20 gift baskets. She has 15 pounds of chocolates to

distribute equally among the baskets. If each basket gets the same amount of chocolates, how many pounds should Nicole put in each basket? a. 1.3 pounds b. 0.8 pounds c. 0.75 pounds d. 3 pounds 161. A librarian is returning library books to the shelf. She uses the call

numbers to determine where the books belong. She needs to place a book about perennials with a call number of 635.93. Between which two call numbers should she place the book? a. 635.8 and 635.9 b. 635.8 and 635.95 c. 635.935 and 635.94 d. 635.99 and 636.0

50

501 Math Word Problems 162. Michael made 19 out of 30 free-throws this basketball season. Larry’s free-

throw average was 0.745 and Charles’ was 0.81. John made 47 out of 86 free-throws. Who is the best free-throw shooter? a. Michael b. Larry c. Charles d. John 163. Which number below is described by the following statements? The

hundredths digit is 4 and the tenths digit is twice the thousandths digit. a. 0.643 b. 0.0844 c. 0.446 d. 0.0142 164. If a telephone pole weighs 11.5 pounds per foot, how much does a 32-foot

pole weigh? a. 368 pounds b. 357 pounds c. 346 pounds d. 338.5 pounds 165. Amy purchased 6 books at $4.79 each. How much did the books cost

altogether? a. $24.24 b. $24.96 c. $28.74 d. $29.54 166. Bill traveled 117 miles in 2.25 hours. What was his average speed?

a. b. c. d.

26.3 miles per hour 5.2 miles per hour 46 miles per hour 52 miles per hour

167. Tom is cutting a piece of wood to make a shelf. He cut the wood to 3.5 feet,

but it is too long to ﬁt in the bookshelf he is making. He decides to cut 0.25 feet off the board. How long will the board be after he makes the cut? a. 3.25 feet b. 3.75 feet c. 3.025 feet d. 2.75 feet 51

501 Math Word Problems 168. A bricklayer estimates that he needs 6.5 bricks per square foot. He wants

to lay a patio that will be 110 square feet. How many bricks will he need? a. 650 b. 7,150 c. 6,500 d. 715 169. Find the area of a circle with a radius of 6 inches. The formula for the area

of a circle is A = πr2. Use 3.14 for π. a. 37.68 square inches b. 113.04 square inches c. 9.42 square inches d. 75.36 square inches 170. Mary made 34 copies at the local ofﬁce supply store. The copies cost $0.06

each. What was the total cost of the copies? a. $2.04 b. $1.84 c. $1.68 d. $1.80 171. Tammi’s new printer can print 13.5 pages a minute. How many pages can

it print in 4 minutes? a. 52 b. 48 c. 64 d. 54 172. The price of gasoline is $1.349 cents per gallon. If the price increases by

three tenths of a cent, what will the price of gasoline be? a. $1.649 b. $1.352 c. $1.449 d. $1.379 173. Louise is estimating the cost of the groceries in her cart. She rounds the

cost of each item to the nearest dollar to make her calculations. If an item costs $1.45, to what amount will Louise round the item? a. $1.00 b. $1.50 c. $2.00 d. $1.40 52

501 Math Word Problems 174. A pipe has a diameter of 2.5 inches. Insulation that is 0.5 inches thick is

placed around the pipe. What is the diameter of the pipe with the insulation around it? a. 3.0 inches b. 4.5 inches c. 2.0 inches d. 3.5 inches 175. A 64-ounce bottle of detergent costs $3.20. What is the cost per ounce of

detergent? a. $0.20 b. $0.64 c. $0.05 d. $0.32 176. George worked from 7:00 A.M. to 3:30 P.M. with a 45-minute break. If

George earns $10.50 per hour and does not get paid for his breaks, how much will he earn? (Round to the nearest cent.) a. $89.25 b. $84.00 c. $97.13 d. $81.38 177. Marci ﬁlled her car’s gas tank on Monday, and the odometer read 32,461.3

miles. On Friday when the car’s odometer read 32,659.7 miles, she ﬁlled the car’s tank again. It took 12.4 gallons to ﬁll the tank. How many miles to the gallon does Marci’s car get? a. 16 miles per gallon b. 18.4 miles per gallon c. 21.3 miles per gallon d. 14 miles per gallon 178. Martha has $20 to spend and would like to buy as many calculators as

possible with the money. The calculators that she wants to buy are $4.50 each. How much money will she have left over after she purchases the greatest possible number of calculators? a. $0.45 b. $1.25 c. $2.65 d. $2.00

53

501 Math Word Problems 179. What is the smallest possible number that can be created with four

decimal places using the numbers 3, 5, 6, and 8? a. 0.8653 b. 0.3568 c. 0.6538 d. 0.5368 180. Which of the following numbers is equivalent to 12.087?

a. b. c. d.

12.0087 120.087 12.0870 102.087

181. Which of the following numbers will yield a number larger than 23.4

when it is multiplied by 23.4? a. 0.999 b. 0.0008 c. 0.3 d. 1.0002 182. Kelly plans to fence in her yard. The Fabulous Fence Company charges

$3.25 per foot of fencing and $15.75 an hour for labor. If Kelly needs 350 feet of fencing and the installers work a total of 6 hours installing the fence, how much will she owe the Fabulous Fence Company? a. $1,153.25 b. $1,232.00 c. $1,069.00 d. $1,005.50 183. Thomas is keeping track of the rainfall in the month of May for his science

project. The ﬁrst day, 2.6 cm of rain fell. On the second day, 3.4 cm fell. On the third day, 2.1 cm fell. How many more cm are needed to reach the average monthly rainfall in May, which is 9.7 cm? a. 8.1 cm b. 0.6 cm c. 1.6 cm d. 7.4 cm

54

501 Math Word Problems 184. How will the decimal point move when 245.398 is multiplied by 100?

a. b. c. d.

It will move three places to the right. It will move three places to the left. It will move two places to the right. It will move two places to the left.

185. Mona purchased one and a half pounds of turkey at the deli for $6.90.

What did she pay per pound? a. $4.60 b. $10.35 c. $3.45 d. $5.70 186. Lucy’s Lunch is sending out ﬂyers and pays a bulk rate of 14.9 cents per

piece of mail. If she mails 1,500 ﬂyers, what will she pay? a. $14.90 b. $29.80 c. $256.50 d. $223.50 187. If 967.234 is divided by 10, how will the decimal point move?

a. b. c. d.

It will move one place to the right. It will move one place to the left. It will move two places to the right. It will move two places to the left.

55

501 Math Word Problems

Answer Explanations 126. c. The tenths place is the ﬁrst number to the right of the decimal. The

number 8 is in the tenths place. To decide whether to round up or stay the same, look at the number to the right of the tenths place. Since that number is 5 or above, round the tenths place up to 9 and drop the digits after the tenths place. 127. b. The two items that Kara bought must be subtracted from the amount of

money she had in the beginning; $23.00 − $3.27 − $14.98 = $4.75. 128. a. To ﬁnd the proﬁt, you must subtract what Lucas paid for the motorcycle

from the sale price; $7,777.77 − $5,875.98 = $1,901.79. 129. c. If you add zeros to the end of Dan’s and Ed’s averages to make them

have three decimal places, it will be easy to compare the batting averages. The four averages are: 0.349, 0.200, 0.350, and 0.299; 0.350 is the largest. 130. d. You must multiply the number of towels sold by the price of each towel;

85 × $6.95 = $590.75. 131. b. You must divide the cost of the food by 4 to split the cost evenly among

the four friends; $33.20 ÷ 4 = $8.30. If you chose d, you divided by 3, and that does not take into account Rob’s part of the bill. 132. a. To ﬁnd the average number of miles, you should divide the total

number of miles by the number of days; 11.1 ÷ 3 = 3.7. 133. d. To ﬁnd the price of each individual ticket, you should divide the total

cost by the number of tickets purchased; $43.50 ÷ 6 = $7.25. 134. b. To ﬁnd the total cost of six bottles, you must multiply the cost per bottle

by 6; $1.15 × 6 = $6.90. 135. c. The hundredths place is the second digit to the right of the decimal

point (3). To decide how to round, you must look at the digit to the right of the hundredths place (5). Since this digit is 5 or greater, the hundredths place is rounded up to 4, producing the number 468.24. 136. b. Find the difference between 0.24 and 0.25 mm by subtracting: 0.25 −

0.24 = 0.01 mm. Half of this is 0.01 ÷ 2 = 0.005. Add to 0.24 to get 0.245 mm.

56

501 Math Word Problems 137. a. Keri’s three scores need to be added to ﬁnd the total score. To add

decimals, line up the numbers and decimal points vertically and add normally; 5.6 + 5.85 + 5.90 = 17.35. 138. d. To multiply decimals, multiply normally, count the number of decimal

places in the problem, then use the same number of decimal places in the answer; 35 × $4.88 = $170.80, since there are two decimal places in the problem, there should be two in the answer. 139. c. To divide numbers written in scientiﬁc notation, divide the ﬁrst

numbers (6.8 ÷ 2.0 = 3.4); then divide the powers of 10, which means you subtract the exponents of 10 (105 ÷ 102 = 103). The answer is 3.4 × 103. 140. a. The cost of each item must be added together; $1.95 + $2.25 + $1.05

= $5.25. 141. b. Last year’s budget must be subtracted from this year’s budget; 14.1

million − 12.5 million = 1.6 million. Since both numbers are millions, the 14.1 and 12.5 can simply be subtracted and million is added to the answer. 142. a. The three distances must be added together. To add decimals, line the

numbers up vertically so that the decimal points are aligned. Then, add normally; 3.1 + 4.25 + 10.8 = 18.15. 143. d. The fastest time is the smallest number. If you chose c, you chose the

slowest time since it is the largest number (this person took the longest amount of time to ﬁnish the race). To compare decimals easily, make the numbers have the same number of decimal places; 10.09 < 10.10 < 10.14 < 10.20. (Note: adding zeros to the end of a number, to the right of the decimal point, does not change the value of the number.) 144. a. The thousandths place is the third digit to the right of the decimal point

(1). To decide whether to round up or to stay the same, look at the digit to the right of the thousandths place (6). Since 6 is greater than or equal to 5, you round up to 27.322. 145. d. To compare decimals, you can add zeros to the end of the number after

the decimal point (this will not change the value of the number); 0.315 < 0.317 < 0.320. Choice a is incorrect because 0.311 is smaller than 0.315. Choice b is incorrect because 0.309 is smaller than 0.315. Choice c is incorrect because 0.321 is larger than 0.32.

57

501 Math Word Problems 146. b. To multiply numbers written in scientiﬁc notation, multiply the ﬁrst

numbers (5.2 × 6.5 = 33.8). Then, multiply the powers of ten by adding the exponents (103 × 107 = 1010); 33.8 × 1010 is the answer, except it is not in scientiﬁc notation. The decimal in 33.8 must be moved to create a number between 1 and 10. Placing the decimal between the 3’s will accomplish this (3.38). Since the decimal has been moved once to the left, the exponent of ten must be increased by 1. The answer is 3.38 × 1011. 147. a. The school record is less than Brian’s time. Therefore, 2.68 must be

subtracted from 13.4; 13.4 − 2.68 = 10.72. To subtract decimals, line up the numbers vertically so that the decimal points are aligned. Since 13.4 has one less decimal place than 2.68, you must add a zero after the 4 (13.40) before subtracting. After you have done this, subtract normally. If you chose d, you added instead of subtracted. 148. d. To ﬁnd each installment, the total yearly cost ($390) must be divided by

the number of payments (12); 390 ÷ 12 = $32.50. Choices a and c do not make sense because they would mean that each monthly installment (payment) is more than the total yearly cost. 149. c. To ﬁnd out how much greater a number is, you need to subtract; 0.0543

− 0.002 = 0.0523. To subtract decimals, line the numbers up vertically so that the decimal points align. Then, subtract normally. If you chose a, you did not line up the decimal places correctly. The 2 should go under the 4. If you chose d, you added instead of subtracted. 150. a. To ﬁnd out how many more miles he ran today, subtract yesterday’s

miles from today’s miles. 10.4 − 6.8. To subtract decimals, line the numbers up vertically so that the decimal points align. Then, subtract normally. If you chose b, you made an error in borrowing. You forgot to change the 10 to a 9 when borrowing 1 for the 4. 151. d. To ﬁnd how much Jay spent, you must multiply the cost of each stamp

($0.37) by the number of stamps purchased (25); $0.37 × 25 = $9.25. To multiply decimals, multiply normally, then count the number of decimal places in the problem. Place the decimal point in the answer so that it contains the same number of decimal places as the problem does.

58

501 Math Word Problems 152. c. If you add a zero to the end of 5.6 to get 5.60, it is easier to see that 5.56

< 5.60 < 5.81. Choice a is less than 5.56. Choice b is greater than 5.81. Choice d is less than 5.56. 153. d. You must ﬁnd the difference (subtraction) between her goal and what

she has already sold. Add a decimal and two zeros to the end of $5,000 ($5,000.00) to make the subtraction easier; $5,000.00 − $3,574.38 = $1,425.62. 154. c. If you add zeros to the end of each of the numbers so that each number

has 5 places after the decimal point, it is easier to compare the numbers; 0.00700 < 0.04236 < 0.06400 < 0.10000. 155. b. To ﬁnd the average, you must add the items (97 + 78 + 84 + 86 = 345)

and divide the sum by the total number of items (4); 345 ÷ 4 = 86.25. Remember to add a decimal point and zeros after the decimal when dividing (345.00 ÷ 4). 156. c. You must multiply 11.7 by 5; 11.7 × 5 = 58.5. To multiply decimals,

multiply normally, then count the total number of decimal places in the problem and move the decimal point in the answer so that it contains the same number of decimal places. If you chose a, you forgot to add the decimal point after you multiplied. If you chose d, you forgot to carry a 3 after multiplying 7 by 5 (35, place the 5 below and carry the 3). 157. d. The fastest time is the smallest time. To easily compare decimals, add a

zero to the end of 50.9 and 50.2 so that they read 50.90 and 50.20. Then compare the four numbers. The times are listed from smallest to largest time below. 50.20 50.24 50.32 50.90 The smallest time is 50.20 seconds. 158. a. Thirty minutes is half an hour. Therefore, divide the number of miles

Mike can jog in one hour by 2 to ﬁnd the number he can jog in half an hour; 6.5 ÷ 2 = 3.25 miles. 159. a. The hash marks indicate units of 0.01 between 0.75 and 0.80. Point A is

0.77. See the ﬁgure below. A .75 .76 .77 .78 .79 .80

59

501 Math Word Problems 160. c. Nicole has 15 pounds to divide into 20 baskets. Divide 15 by 20; 15 ÷ 20

= 0.75 pounds per basket. 161. b. Quickly compare decimals by adding zeros to the end of a decimal so

that all numbers being compared have the same number of decimal places. Choice a does not work: 635.80 635.90 635.93—the book’s call number Choice b does work: 635.80 635.93—the book’s call number 635.95 Choice c does not work: 635.93—the book’s call number 635.935 635.94 Choice d does not work: 635.93—the book’s call number 635.99 636.0 162. c. Change all of the comparisons to decimals by dividing the number of

free-throws made by the number attempted. Michael’s average is 19 ÷ 30 = 0.633, John’s is 0.546, Larry’s was given as 0.745, and Charles’ was given as 0.81. The largest decimal is the best free-throw shooter. Add zeros to the ends of the decimals to compare easily. The shooters are listed from best to worst below. 0.810 Charles 0.745 Larry 0.633 Michael 0.546 John 163. a. From left to right, the ﬁrst decimal place is the tenths, the second is the

hundredths, and the third is the thousandths. The ﬁrst criterion is that the hundredths digit is 4. The second decimal place is 4, only in choice a and choice c. The second criterion is that the ﬁrst decimal place is twice the third decimal place. This is only true in choice a, in which 6 is twice 3.

60

501 Math Word Problems 164. a. Multiply 11.5 by 32; 11.5 × 32 = 368 pounds. 165. c. Multiply 6 by $4.79; 6 × $4.79 = $28.74. 166. d. Use the formula d = rt (distance = rate × time). Substitute 117 miles for

d. Substitute 2.25 hours for t and solve for r. 117 = 2.25r 117 2.25r 2.2 5 = 2.25 r = 52 The rate is 52 miles per hour. 167. a. Subtract 0.25 from 3.5; 3.5 − 0.25 = 3.25 feet. 168. d. Multiply 6.5 by 110; 6.5 × 110 = 715 bricks. 169. b. Substitute 6 for r in the formula A = πr2 and solve for A.

A = (3.14)(62) A = (3.14)(36) A = 113.04 The area of the circle is 113.04 square inches. A common mistake in this problem is to say that 62 is 12. This is NOT true; 62 means 6 × 6 which equals 36. 170. a. Multiply 34 by $0.06 to ﬁnd the total cost; 34 × $0.06 = $2.04. 171. d. Multiply 13.5 by 4 to ﬁnd the number of copies made; 13.5 × 4 = 54

copies. 172. b. Three tenths of a cent can be written as 0.3¢, or changed to dollars by

moving the decimal point two places to the left, $0.003. If $0.003 is added to $1.349 the answer is $1.352. 173. a. $1.45 is rounded to $1.00. You are rounding to the ones place, so look

at the place to the right (the tenths place) to decide whether to round up or stay the same. Since 4 is less than 5, the 1 stays the same and the places after the 1 become zero.

61

501 Math Word Problems 174. d. The insulation surrounds the whole pipe. If the diameter is 2.5 inches,

the insulation will add 0.05 inches on both sides of the diameter. See the diagram below; 2.5 + 0.5 + 0.5 = 3.5 inches.

.5 in

2.5 in

.5 in

3.5 in

175. c. To ﬁnd the cost per ounce, divide the cost by the number of ounces;

$3.20 ÷ 64 = $0.05 per ounce. 176. d. First, ﬁnd the number of hours George worked. From 7:00 A.M. to 3:30

is 812 hours. Take away his 34 hour break and he works 734 hours. To ﬁnd what George is paid, multiply the hours worked, 7.75 (changed from the fraction), by the pay per hour, $10.50; 7.75 × $10.50 = $81.375. The directions say to round to the nearest cent. Therefore, the answer is $81.38. P.M.

177. a. Since the tank was full on Monday, whatever it takes to ﬁll the tank is

the amount of gas that she has used. Therefore, she has used 12.4 gallons of gas. Next, ﬁnd the number of miles Marci traveled by subtracting Monday’s odometer reading from Friday’s odometer reading; 32,659.7 − 32,461.3 = 198.4 miles. Divide the miles driven by the gas used to ﬁnd the miles per gallon; 198.4 ÷ 12.4 = 16 miles per gallon. 178. d. Divide the $20 by $4.50 to ﬁnd the number of calculators she can buy;

$20 ÷ $4.50 = 4.444. She can buy 4 calculators. She doesn’t have enough to buy a ﬁfth calculator. This means that she has spent $18 on calculators because $4.5 × 4 = $18. To ﬁnd how much she has left, subtract $20 and $18. The answer is $2. 179. b. Place the smallest number in the largest place value and work your way

down, putting the digits in ascending order. Thus, the answer is 0.3568.

62

501 Math Word Problems 180. c. Zeros can be added to the end (right) of the decimal portion of a

number without changing the value of the number; 12.0870 is equivalent to 12.087—a 0 has just been added to the end of the number. 181. d. When multiplying by a number less than 1, you get a product that is less

than the number you started with. Multiplying by a number greater than 1 gives you a larger number than you started with. Therefore, multiplying by 1.0002 will yield a number larger than the one you started with. 182. b. First, ﬁgure out the cost of the fence by multiplying the number of feet

of fence by $3.25; 350 × $3.25 = $1,137.50. Next, ﬁnd the cost of the labor by multiplying the hours of labor by $15.75; 6 × $15.75 = $94.50. Add the two costs together to ﬁnd what Kelly owes Fabulous Fence; $1,137.50 + $94.50 = $1,232. 183. c. Find the amount of rain that has fallen so far; 2.6 + 3.4 + 2.1 = 8.1 cm.

Find the difference between this amount and the average rainfall by subtracting; 9.7 − 8.1 = 1.6 cm. 184. c. It is moved two places to the right. When multiplying by multiples of

10, the decimal point is moved to the right according to the number of zeros. For example: Multiply by 10 and move the decimal one place; multiply by 1,000 and move the decimal three places. 185. a. Divide the cost of the turkey by the weight; $6.90 ÷ 1.5 = $4.60. 186. d. Multiply the price per piece by the number of pieces; 14.9 × 1,500 =

22,350 cents. Change the cents into dollars by dividing by 100 (move the decimal point two places to the left); 22,350 cents = $223.50. 187. b. It will move one place to the left. When dividing by multiples of 10, the

decimal point is moved to the left according to the number of zeros. For example: Divide by 100 and move the decimal two places; divide by 1,000 and move the decimal three places.

63

4 Percents

Percentages have many everyday uses, from ﬁguring out the tip in a restaurant to understanding interest rates. This chapter will give you practice in solving word problems that involve percents. 188. A pair of pants costs $24. The cost was reduced by 8%. What is

the new cost of the pants? a. $25.92 b. $21.06 c. $22.08 d. $16.00 189. Michael scored 260 points during his junior year on the school

basketball team. He scored 20% more points during his senior year. How many points did he score during his senior year? a. 208 b. 52 c. 312 d. 345

501 Math Word Problems 190. Brian is a real estate agent. He makes a 2.5% commission on each sale.

During the month of June he sold three houses. The houses sold for $153,000, $299,000, and $121,000. What was Brian’s total commission on these three sales? a. $143,250 b. $11,460 c. $3,825 d. $14,325 191. Cory purchased a frying pan that was on sale for 30% off. She saved $3.75

with the sale. What was the original price of the frying pan? a. $10.90 b. $9.25 c. $12.50 d. $11.25 192. Peter purchased 14 new baseball cards for his collection. This increased

the size of his collection by 35%. How many baseball cards does Peter now have? a. 5 b. 54 c. 40 d. 34 193. Joey has 30 pages to read for history class tonight. He decided that he

would take a break when he ﬁnished reading 70% of the pages assigned. How many pages must he read before he takes a break? a. 7 b. 21 c. 9 d. 18 194. Julie had $500. She spent 20% of it on clothes and then 25% of the

remaining money on CDs. How much money did Julie spend? a. $225 b. $300 c. $200 d. $250

65

501 Math Word Problems 195. Nick paid $68.25 for a coat, including sales tax of 5%. What was the

original price of the coat before tax? a. $63.25 b. $65.25 c. $65.00 d. $64.84 196. The Dow Jones Industrial Average fell 2% today. The Dow began the day

at 8,800. What was the Dow at the end of the day after the 2% drop? a. 8,600 b. 8,976 c. 8,624 d. 8,720 197. The population of Hamden was 350,000 in 1990. By 2000, the population

had decreased to 329,000. What percent of decrease is this? a. 16% b. 7.5% c. 6% d. 6.4% 198. Connecticut state sales tax is 6%. Lucy purchases a picture frame that

costs $10.50. What is the Connecticut sales tax on this item? a. $0.60 b. $6.30 c. $0.63 d. $1.05 199. Wendy brought $16 to the mall. She spent $6 on lunch. What percent of

her money did she spend on lunch? a. 60% b. 37.5% c. 26% d. 62.5%

66

501 Math Word Problems 200. Donald sold $5,250 worth of new insurance policies last month. If he

receives a commission of 7% on new policies, how much did Donald earn in commissions last month? a. $4,882.50 b. $367.50 c. $3,675.00 d. $263.00 201. Kara borrowed $3,650 for one year at an annual interest rate of 16%. How

much did Kara pay in interest? a. $1,168.00 b. $584.00 c. $4,234.00 d. $168.00 202. Rebecca is 12.5% taller than Debbie. Debbie is 64 inches tall. How tall is

Rebecca? a. 42 inches b. 8 inches c. 56 inches d. 72 inches 203. Kyra receives a 5% commission on every car she sells. She received a

$1,325 commission on the last car she sold. What was the cost of the car? a. $26,500.00 b. $66.25 c. $27,825.00 d. $16,250.00 204. A tent originally sold for $260 and has been marked down to $208. What

is the percent of discount? a. 20% b. 25% c. 52% d. 18%

67

501 Math Word Problems 205. The football boosters club had 80 T-shirts made to sell at football games.

By mid-October, they had only 12 left. What percent of the shirts had been sold? a. 85% b. 15% c. 60% d. 40% 206. A printer that sells for $190 is on sale for 20% off. What is the sale price of

the printer? a. $152 b. $170 c. $140 d. $136 207. What is 19% of 26?

a. b. c. d.

21.06 4.94 19 5

208. There are 81 women teachers at Russell High. If 45% of the teachers in

the school are women, how many teachers are there at Russell High? a. 180 b. 36 c. 165 d. 205 209. Kim is a medical supplies salesperson. Each month she receives a 5%

commission on all her sales of medical supplies up to $20,000 and 8.5% on her total sales over $20,000. Her total commission for May was $3,975. What were her sales for the month of May? a. $79,500 b. $64,250 c. $46,764 d. $55,000

68

501 Math Word Problems 210. 64% of the students in the school play are boys. If there are 75 students in

the play, how many are boys? a. 64 b. 45 c. 27 d. 48 211. Christie purchased a scarf marked $15.50 and gloves marked $5.50. Both

items were on sale for 20% off the marked price. Christie paid 5% sales tax on her purchase. How much did she spend? a. $25.20 b. $16.80 c. $26.46 d. $17.64 212. Last year, a math textbook cost $54. This year the cost is 107% of what it

was last year. What is this year’s cost? a. $59.78 b. $57.78 c. $61.00 d. $50.22 1

213. Larry earned $32,000 per year. Then he received a 34% raise. What is

Larry’s salary after the raise? a. $33,040 b. $35,000 c. $32,140 d. $32,960 214. Bill spent 50% of his savings on school supplies, then he spent 50% of

what was left on lunch. If he had $6 left after lunch, how much did he have in savings at the beginning? a. $24 b. $12 c. $18 d. $30

69

501 Math Word Problems 215. A coat that costs $72 is marked up 22%. What is the new price of the coat?

a. b. c. d.

$78.22 $96.14 $56.16 $87.84

216. Kristen earns $550 each week after taxes. She deposits 10% of her income

in a savings account and 7% in a retirement fund. How much does Kristen have left after the money is taken out for her savings account and retirement fund? a. $505.25 b. $435.50 c. $533.00 d. $456.50 217. Coastal Cable had 1,440,000 customers in January of 2002. During the

ﬁrst half of 2002 the company launched a huge advertising campaign. By the end of 2002 they had 1,800,000 customers. What is the percent of increase? a. 36% b. 21% c. 20% d. 25% 218. The price of heating oil rose from $1.10 per gallon to $1.43 per gallon.

What is the percent of increase? a. 30% b. 33% c. 23% d. 27% 219. 450 girls were surveyed about their favorite sport, 24% said that basketball

is their favorite sport, 13% said that ice hockey is their favorite sport, and 41% said that softball is their favorite sport. The remaining girls said that ﬁeld hockey is their favorite sport. What percent of the girls surveyed said that ﬁeld hockey is their favorite sport? a. 37% b. 22% c. 78% d. 35%

70

501 Math Word Problems 220. 25% of babies born at Yale New Haven Hospital weigh less than 6 pounds

and 78% weigh less than 8.5 pounds. What percent of the babies born at Yale New Haven Hospital weigh between 6 and 8.5 pounds? a. 22% b. 24% c. 53% d. 2.5% 221. An $80.00 coat is marked down 20%. It does not sell, so the shop owner

marks it down an additional 15%. What is the new price of the coat? a. $64.00 b. $68.60 c. $52.00 d. $54.40 3 222. 5 of the soda purchased at the football game was cola. What percentage of

the soda purchased was cola? a. 60% b. 40% c. 30% d. 70% 223. In a recent survey of 700 people, 15% said that red was their favorite color.

How many people said that red was their favorite color? a. 15 b. 75 c. 125 d. 105 224. In Kimmi’s fourth grade class, 8 out of the 20 students walk to school.

What percent of the students in her class walk to school? a. 40% b. 50% c. 45% d. 35%

71

501 Math Word Problems 225. In Daniel’s ﬁfth grade class, 37.5% of the 24 students walk to school. One-

third of the walkers got a ride to school today from their parents. How many walkers got a ride to school from their parents today? a. 9 b. 12 c. 2 d. 3 226. Lindsay purchased a pocketbook for $45 and a pair of shoes for $55. The

sales tax on the items was 6%. How much sales tax did she pay? a. $2.70 b. $3.30 c. $6.00 d. $6.60 227. Wendy bought a book and the sales tax on the book was $2.12. If the sales

tax is 8%, what was the price of the book? a. $26.50 b. $16.96 c. $24.76 d. $265.00 228. Mr. Pelicas took his family out to dinner. The bill was $65.00. He would

like to leave a 20% tip. How much should he leave? a. $20 b. $3.25 c. $13 d. $16.25 229. The Daily News reported that 54% of people surveyed said that they would

vote for Larry Salva for mayor. Based on the survey results, if 23,500 people vote in the election, how many people are expected to vote for Mr. Salva? a. 12,690 b. 4,350 c. 10,810 d. 18,100

72

501 Math Word Problems 230. Bikes are on sale for 30% off the original price. What percent of the

original price will the customer pay if he gets the bike at the sale price? a. 130% b. 60% c. 70% d. 97% 231. A pair of mittens has been discounted 12.5%. The original price of the

mittens was $10. What is the new price? a. $8.80 b. $8.75 c. $7.50 d. $9.88 232. John’s youth group is trying to raise $1,500 at a car wash. So far, they have

raised $525. What percent of their goal have they raised? a. 35% b. 52% c. 3% d. 28% 233. The freshman class is participating in a fundraiser. Their goal is to raise

$5,000. After the ﬁrst two days of the fundraiser, they have raised 32% of their goal. How many dollars did they raise the ﬁrst two days? a. $160 b. $32 c. $1,600 d. $3,400 234. 1,152 out of 3,600 people surveyed said that they work more than 40 hours

per week. What percent of the people surveyed said that they work more than 40 hours per week? a. 32% b. 3.1% c. 40% d. 24%

73

501 Math Word Problems 235. Peter was 60 inches tall on his thirteenth birthday. By the time he turned

15, his height had increased 15%. How tall was Peter when he turned 15? a. 75 inches b. 69 inches c. 72 inches d. 71 inches 236. Laura paid $17 for a pair of jeans. The ticketed price was 20% off the

original price plus the sign on the rack said, “Take an additional 15% off the ticketed price.” What was the original price of the jeans? a. $30 b. $28 c. $25 d. $21 237. The 5% sales tax on a basket was $0.70. What was the price of the basket?

a. b. c. d.

$14 $35 $17 $24.50

238. What percent of the ﬁgure below is shaded?

a. b. c. d.

50% 65% 75% 80%

74

501 Math Word Problems 239. Melisa and Jennifer threw a ﬁftieth birthday party for their father at a local

restaurant. When the bill came, Melisa added a 15% tip of $42. Jennifer said that the service was wonderful and they should leave a 20% tip instead. How much is a 20% tip? a. $56 b. $45 c. $47 d. $60 240. The Hamden Town Manager wants to know what percent of the snow

removal budget has already been spent. The budget for snow removal is $130,000. It has been an exceptionally snowy year, and they have already spent $100,000 for snow removal. What percent of the budget has already been spent? (round to the nearest percent) a. 30% b. 70% c. 72% d. 77% 241. A real estate agent makes a 1.5% commission on her sales. What is her

commission if she sells a $359,000 house? a. $53,850 b. $5,385 c. $23,933 d. $1,500 242. The manager of a specialty store marks up imported products 110%. If a

vase imported from Italy costs him $35, what price tag will he put on the item? a. $70 b. $83.50 c. $65 d. $73.50

75

501 Math Word Problems 243. Michelle purchased a vacation home with her sisters. Michelle has

$125,000 invested in the property, which is worth $400,000. What percent of the property does Michelle own? a. 3.2% b. 43% c. 31.25% d. 26.5% 244. Kyra’s weekly wages are $895. A Social Security tax of 7.51% and a State

Disability Insurance of 1.2% are taken out of her wages. What is her weekly paycheck, assuming there are no other deductions? a. $827.79 b. $884.26 c. $962.21 d. $817.05 245. Oscar’s Oil Company gives customers a 5% discount if they pay their bill

within 10 days. The Stevens’ oil bill is $178. How much do they save if they pay the bill within 10 days? a. $8.90 b. $5.00 c. $17.80 d. $14.60 246. Josephine is on an 1,800 calorie per day diet. She tries to keep her intake

of fat to no more than 30% of her total calories. Based on an 1,800 calorie a day diet, what is the maximum number of calories that Josephine should consume from fats per day to stay within her goal? a. 600 b. 640 c. 580 d. 540 247. A family may deduct 24% of their childcare expenses from their income

tax owed. If a family had $1,345 in childcare expenses, how much can they deduct? a. $1,022.20 b. $345.00 c. $322.80 d. $789.70

76

501 Math Word Problems 248. A factory that is working at 90% capacity is shipping 450 cars per week. If

the factory works at 100% capacity, how many cars can it ship per week? a. 650 b. 500 c. 495 d. 405 1

249. Sales increased by only 2% last month. If the sales from the previous

month were $152,850, what were last month’s sales? a. $229,275.00 b. $153,614.25 c. $152,849.05 d. $151,397.92 250. Laura is planning her wedding. She expects 230 people to attend the

wedding, but she has been told that approximately 5% typically don’t show. About how many people should she expect not to show? a. 46 b. 5 c. 12 d. 23

77

501 Math Word Problems

Answer Explanations 188. c. If the cost of the pants is reduced by 8%, the cost of the pants is 92% of

the original cost (100% − 8% = 92%). To ﬁnd 92% of the original cost, multiply the original cost of the pants by the decimal equivalent of 92%; $24 × 0.92 = $22.08. 189. c. If the number of points is increased by 20%, the number of points in his

senior year is 120% of the number of points in his junior year (100% + 20% = 120%). To ﬁnd 120% of the number of points in his junior year, multiply the junior year points by the decimal equivalent of 120%; 260 × 1.20 = 312. If you chose a, you calculated what his points would be if he scored 20% LESS than he did in his junior year. 190. d. First, ﬁnd the total of Brian’s sales; $153,000 + $299,000 + $121,000 =

$573,000. To ﬁnd 2.5% of $573,000, multiply by the decimal equivalent of 2.5%; $573,000 × 0.025 = $14,325. If you chose a, you used the decimal 0.25, which is 25%, NOT 2.5%. part

%

. 191. c. Use a proportion to ﬁnd the original cost of the frying pan; wh ole = 100

The $3.75 that was saved is part of the original price. The whole price is 3.75 what we are looking for, so call it x. The % is 30 (the percent off); x = 30 10 0 . To solve the proportion, cross-multiply. (3.75)(100) = 30x. Divide 375 30x both sides by 30 to solve for x; 30 = 30 ; x= $12.50. 192. b. First, you must ﬁnd how many baseball cards Peter had originally. Use a part % . proportion to ﬁnd the original number of baseball cards; wh ole = 100 The 14 baseball cards that he added to his collection is the part. The whole number of baseball cards is what we are looking for, so call it x. 35 The % is 35 (the percent of increase); 1x4 = 10 0 . To solve the proportion, cross-multiply; (14)(100) = 35x. Divide both sides by 35 to solve for x; 1,400 35x = ; x= 40. The original number of baseball cards was 40, and 14 35 35 more were added to the collection for a total of 54 cards.

193. b. To ﬁnd 70% of 30, you must multiply 30 by the decimal equivalent of

70% (0.70); 30 × 0.70 = 21. If you chose c, you calculated how many pages he has left to read after his break.

78

501 Math Word Problems 194. c. Find 20% of $500 by multiplying $500 by the decimal equivalent of

20% (0.20); $500 × 0.20 = $100. She spent $100 on clothes, leaving her with $400. Find 25% of $400; 0.25 × 400 = $100. Julie spent $100 on CDs. $100 on clothes plus $100 on CDs totals $200 spent. If you chose a, you found 45% (20% + 25%) of the total without taking into account that the 25% was on the amount of money Julie had AFTER spending the original 20%. 195. c. Since 5% sales tax was added to the cost of the coat, $68.25 is 105% of

the original price of the coat. Use a proportion to ﬁnd the original cost part % . Part is the price of the coat with the sales tax, of the coat; wh ole = 100 $68.25. Whole is the original price on the coat that we are looking for. 68.25 105 Call it x. The % is 105; x = 100 . To solve for x, cross-multiply; 6,825 105x (68.25)(100) = 105x. Divide both sides by 105; 105 = 105 ; x = $65.00. 196. c. The Dow lost 2%, so it is worth 98% of what it was worth at the

beginning of the day (100% − 2% = 98%). To ﬁnd 98% of 8,800, multiply 8,800 by the decimal equivalent of 98%; 8,800 × 0.98 = 8,624. 197. c. First, ﬁnd the number of residents who left Hamden by subtracting the

new population from the old population; 350,000 − 329,000 = 21,000. The population decreased by 21,000. To ﬁnd what percent this is of the original population, divide 21,000 by the original population of 350,000; 21,000 ÷ 350,000 = 0.06; 0.06 is equivalent to 6%. If you chose d, you found the decrease in relation to the NEW population (2000) when the decrease must be in relation to the original population (1990). 198. c. Find 6% of $10.50 by multiplying $10.50 by 0.06 (the decimal

equivalent of 6%); $10.50 × 0.06 = $0.63. If you chose b, you found 60% (0.6) instead of 6% (0.06). 199. b. Divide $6 by $16 to ﬁnd the percent; $6 ÷ $16 = 0.375; 0.375 is

equivalent to 37.5%. 200. b. To ﬁnd 7% of $5,250, multiply $5,250 by the decimal equivalent of 7%

(0.07); $5,250 × 0.07 = $367.50. 201. b. To ﬁnd 16% of $3,650, multiply $3,650 by the decimal equivalent of

16% (0.16); $3,650 × 0.16 = $584.

79

501 Math Word Problems 202. d. Since Rebecca is 12.5% taller than Debbie, she is 112.5% of Debbie’s

height (100% + 12.5% = 112.5%). To ﬁnd 112.5% of Debbie’s height, multiply Debbie’s height by the decimal equivalent of 112.5% (1.125); 64 × 1.125 = 72 inches. If you chose c, you found what Rebecca’s height would be if she were 12.5% SHORTER than Debbie (you subtracted instead of added). part

%

to solve the problem; $1,325 is the part 203. a. Use the proportion wh ole = 100

1,325 and 5% is the %. We are looking for the whole so we will call it x; x = 5 . Cross multiply; (1,325)(100) = 5x. Divide both sides by 5 to solve 100 132,500 5x = ; x = $26,500. If you chose b, you found 5% of her for x; 5 5 commission (5% of $1,325).

204. a. Find the number of dollars off. $260 − $208 = $52. Next, determine

what percent of the original price $52 is by dividing $52 by the original price, $260; $52 ÷ $260 = 0.20; 0.20 is equivalent to 20%. 205. a. Determine the number of T-shirts sold; 80 − 12 = 68. To ﬁnd what

percent of the original number of shirts 68 is, divide 68 by 80; 68 ÷ 80 = 0.85; 0.85 is equivalent to 85%. If you chose b, you found the percent of T-shirts that were LEFT instead of the percent that had been SOLD. 206. a. The printer is 20% off. That means that it is 80% of its original price

(100% − 20% = 80%). To ﬁnd 80% of $190, multiply $190 by the decimal equivalent of 80% (0.80); $190 × 0.80 = $152. 207. b. To ﬁnd 19% of 26, multiply 26 by the decimal equivalent of 19% (0.19);

26 × 0.19 = 4.94. part

%

. Part is the number of female teachers 208. a. Use the proportion wh ole = 100

45 (81). Whole is what we are looking for; call it x; the % is 45; 8x1 = 10 0. Cross multiply; (81)(100) = 45x. Divide both sides by 45 to solve for x; 8,100 45x = ; x = 180. 45 45

209. d. Kim sold over $20,000 in May. She received a 5% commission on the

ﬁrst $20,000 of sales. To ﬁnd 5%, multiply by the decimal equivalent of 5% (0.05); $20,000 × 0.05 = $1,000. Since her total commission was $3,975, $3,975 − $1,000 = $2,975 is the amount of commission she earned on her sales over $20,000. $2,975 is 8.5% of her sales over $20,000. To ﬁnd the amount of her sales over $20,000, use a proportion; part % . Part is $2,975, and whole is what we are looking for, so let’s wh ole = 100

80

501 Math Word Problems 8.5 2,975 call it x. The % is 8.5; x = 100 . To solve for x, cross multiply; 297,500 8.5x = ; x = (2,975)(100) = 8.5x. Divide both sides by 8.5 to solve; 8.5 8.5 $35,000. Her sales over $20,000 were $35,000. Her total sales were $55,000 ($20,000 + $35,000).

210. d. To ﬁnd 64% of 75, multiply 75 by the decimal equivalent of 64% (0.64);

75 × 0.64 = 48. If you chose c, you found the number of girls. 211. d. First, ﬁnd the sale price of the scarf and the gloves. They are both 20%

off, which means that Christie paid 80% of the original price (100% − 20% = 80%). To ﬁnd 80% of each price, multiply the price by the decimal equivalent of 80% (0.80); $15.50 × 0.80 = $12.40. $5.50 × 0.80 = $4.40. Together the two items cost $16.80 ($12.40 + $4.40 = $16.80). There is 5% sales tax on the total price. To ﬁnd 5% of $16.80, multiply $16.80 by the decimal equivalent of 5% (0.05); $16.80 × 0.05 = $0.84. The tax is $0.84. Christie paid a total of $17.64 ($16.80 + $0.84 = $17.64). 212. b. To ﬁnd 107% of $54, multiply $54 by the decimal equivalent of 107%

(1.07); $54 × 1.07 = $57.78. If you chose d, you found what the cost of the book would be if it was 7% LESS next year. 1

213. a. If Larry earns a 34% (or 3.25%) raise, he will earn 103.25% of his

original salary. To ﬁnd 103.35% of $32,000, multiply $32,000 by the decimal equivalent of 103.25% (1.0325); $32,000 × 1.0325 = $33,040. If you chose d, you found his salary with a 3% raise when multiplying by 1.03 or 0.03 and then adding that answer to his original salary. 214. a. Work backwards to ﬁnd the answer. After lunch Bill had $6. He had

spent 50% (or 12) of what he had on lunch and 50% is what is left. Since $6 is 50% of what he had before lunch, he had $12 before lunch. Using the same reasoning, $12 is 50% of what he had before buying school supplies. Therefore, he had $24 when he began shopping. 215. d. If a coat is marked up 22%, it is 122% of its original cost (100% + 22%

= 122%). To ﬁnd 122% of the original cost, multiply $72 by the decimal equivalent of 122% (1.22); $72 × 1.22 = $87.84. 216. d. Kristen has a total of 17% taken out of her check. Therefore, she is left

with 83% of what she started with (100% − 17% = 83%). To ﬁnd 83% of $550, multiply $550 by the decimal equivalent of 83%; $550 × 0.83 = $456.50.

81

501 Math Word Problems 217. d. Coastal Cable gained a total of 360,000 customers (1,800,000 −

1,440,000 = 360,000). To ﬁnd out what percent of the original number of customers 360,000 represents, divide 360,000 by 1,440,000; 360,000 ÷ 1,440,000 = 0.25; 0.25 is equivalent to 25%. If you chose c, you found the percent of increase in relation to the new number of customers (1,800,000) rather than the original number of customers (1,440,000). 218. a. The price of heating oil rose $0.33 ($1.43 − $1.10 = $0.33). To ﬁnd the

percent of increase, divide $0.33 by the original cost of $1.10; $0.33 ÷ $1.10 = 0.3; 0.3 is equivalent to 30%. If you chose c, you found the percent of increase in relation to the new price ($1.43) rather than the original price ($1.10). 219. b. The percents must add to 100%; 24% + 13% + 41% = 78%. If 78% of

the girls surveyed have been accounted for, the remainder of the girls must have said that ﬁeld hockey is their favorite sport. To ﬁnd the percent that said ﬁeld hockey is their favorite sport, subtract 78% from 100%; 100% − 78% = 22%; 22% of the girls said that ﬁeld hockey is their favorite sport. 220. c. 78% weigh less than 8.5 pounds, but you must subtract the 25% that

are below 6 pounds; 78% − 25% = 53%. 53% of the babies weigh between 6 and 8.5 pounds. 221. d. Find 20% of the original price of the coat and subtract it from the

original price. To ﬁnd 20%, multiply by 0.20; $80 × 0.20 = $16. Take $16 off the original price; $80 − $16 = $64. The ﬁrst sale price is $64. Take 15% off this using the same method; $64 × 0.15 = $9.60; $64 − $9.60 = $54.40. The new price of the coat is $54.40. Another way of solving this problem is to look at the percent that is left after the discount has been taken. For example, if 20% is taken off, 80% is left (100% − 20%). Therefore, 80% of the original price is $80 × 0.80 = $64. If 15% is taken off this price, 85% is left; $64 × 0.85 = $54.40. This method eliminates the extra step of subtracting. 222. a. Change the fraction to a decimal by dividing the numerator by the

denominator (top ÷ bottom); 3 ÷ 5 = 0.6. Change 0.6 to a percent by multiplying by 100; 0.6 × 100 = 60%. Recall that multiplying by 100 means that the decimal point is moved two places to the right.

82

501 Math Word Problems 223. d. Find 15% of 700 by multiplying 700 by the decimal equivalent of 15%

(0.15); 700 × 0.15 = 105; 105 people said that red is their favorite color. Another way of looking at this problem is to recall that 15% means “15 out of 100.” Since 700 is 7 times 100, multiply 15 by 7 to ﬁnd the number of people out of 700 who said red was their favorite color; 15 × 7 = 105. part

walkers

8

224. a. Write the relationship as a fraction; wh ole or total = 20 . Find the

decimal equivalent by dividing the numerator by the denominator (top ÷ bottom); 8 ÷ 20 = 0.4. Change 0.4 to a percent by multiplying by 100; 0.4 × 100 = 40%. Recall that multiplying by 100 means that the decimal point is moved two places to the right. part Another way to look at this problem is using a proportion; wh ole = % . 100 x 10 0.

You are looking for the percent, so that will be the variable; 280 = To solve the proportion, cross-multiply and set the answers equal to

each other; (8)(100) = 20x. Solve for x by dividing both sides by 20. 800 = 20x 800 20

20x = 20 x = 40 40% of the students are walkers.

225. d. First, ﬁnd the number of walkers and then ﬁnd one third of that

number. Find 37.5% of 24 by multiplying 24 by the decimal equivalent of 37.5%. To ﬁnd the decimal equivalent, move the decimal point two places to the left; 37.5% = 0.375. Now, multiply 24 × 0.375 = 9. Find one third of 9 by dividing 9 by 3; 9 ÷ 3 = 3. Three walkers got rides. 226. c. Find the price of the two items together (without tax); $45 + $55 =

$100. Next, ﬁnd 6% of $100. You can multiply $100 by 0.06, but it is easier to realize that 6% means “6 out of 100,” so 6% of $100 is $6. The sales tax is $6. A common mistake is to use 0.6 for 6% instead of 0.06; 0.6 is 60%. To ﬁnd the decimal equivalent of a percent, you must move the decimal point two places to the left.

83

501 Math Word Problems part

%

. In this 227. a. A proportion can be used to solve this problem; wh ole = 100

example, the part is the tax, the % is 8, and the whole is x. To solve the proportion, cross-multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. 8 2.12 = 100 x (2.12)(100) = 8x 212 = 8x 212 8x = 8 8 x = 26.5 The price of the book is $26.50. 228. c. Find 20% by multiplying $65 by the decimal equivalent of 20% (0.20);

$65 × 0.20 = $13.00. The tip is $13. Another method for solving this problem is to ﬁnd 10% of $65.00 by dividing $65.00 by 10 (which means moving the decimal point one place to the left); $65.00 ÷ 10 = $6.50. Once you have 10%, just double it to ﬁnd 20%; $6.50 × 2 = $13.00. 229. a. Find 54% of 23,500 by multiplying 23,500 by the decimal equivalent of

54% (0.54); 23,500 × 0.54 = 12,690; 12,690 people are expected to vote for Mr. Salva. 230. c. The original price of the bike is 100%. If the sale takes 30% off the

price, it will leave 70% of the original price (100% − 30% = 70%). 231. b. Find 12.5% of $10 and subtract it from $10. Find 12.5% of $10 by

multiplying $10 by the decimal equivalent of 12.5% (0.125); $10 × 0.125 = $1.25; $1.25 is taken off the price of the mittens. Subtract $1.25 from $10 to ﬁnd the sale price; $10 − $1.25 = $8.75. The sale price is $8.75. Another way to compute the sale price is to ﬁnd what percent is left after taking the discount. The original price was 100% and 12.5% is taken off; 87.5% is left (100% − 12.5% = 87.5%). Find 87.5% of the original cost by multiplying $10 by the decimal equivalent of 87.5% (0.875); $10 × 0.875 = $8.75.

84

501 Math Word Problems part

%

. The whole is $1,500 232. a. Use a proportion to solve the problem; wh ole = 100

and the part is $525. You are looking for the %, so it is x. To solve the proportion, cross-multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. 525 x 1,5 00 = 10 0 (1,500)x = (525)(100) 1,500x = 52,500 1,500x 1,500

52,500 = 1,500 x = 35% They have raised 35% of the goal. Another way to ﬁnd the percent is to divide the part by the whole, which gives you a decimal. Convert the decimal into a percent by multiplying by 100 (move the decimal point two places to the right); 525 1,5 00 = 0.35 = 35%.

233. c. Find 32% of $5,000 by multiplying $5,000 by the decimal equivalent of

32% (0.32); $5,000 × 0.32 = $1,600. 234. a. Divide the part by the whole; 1,152 ÷ 3,600 = 0.32. Change the decimal

to a percent by multiplying by 100 (move the decimal point two places to the right); 32% of the people surveyed said that they work more than 40 hours a week. part % . Another way to ﬁnd the answer is to use a proportion; wh ole = 100 The part is 1,152, the whole is 3,600, and the % is x. To solve the proportion, cross-multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. x 1,152 = 10 0 3,600 3,600x = (1,152)(100) 3,600x = 115,200 3,600x 115,200 = 3,600 3,600 x = 32 235. b. Find 15% of 60 inches and add it to 60 inches. Find 15% by multiplying

60 by the decimal equivalent of 15% (0.15); 60 × 0.15 = 9. Add 9 inches to 60 inches to get 69 inches.

85

501 Math Word Problems 236. c. Call the original price of the jeans x. First 20% is deducted from the

original cost (the original cost is 100%); 80% of the original cost is left (100% − 20% = 80%); 80% of x is 0.80x. The cost of the jeans after the ﬁrst discount is 0.80x. This price is then discounted 15%. Remember 15% is taken off the discounted price; 85% of the discounted price is left. Multiply the discounted price by 0.85 to ﬁnd the price of the jeans after the second discount; (0.85)(0.80x) is the cost of the jeans after both discounts. We are told that this price is $17. Set the two expressions for the cost of the jeans equal to each other (0.85)(0.80x) = $17 and solve for x (the original cost of the jeans). (0.85)(0.80x) = 17 0.68x = 17 17 0.68x = 0.6 8 0.68 x = 25 The original price of the jeans was $25. part

%

. The whole is the 237. a. Use a proportion to solve the problem; wh ole = 100

price of the basket (which is unknown, so call it x), the part is the tax of 5 0.70 $0.70, and the % is 5. The proportion is x = 100 . Solve the proportion by cross-multiplying, setting the cross-products equal to each other, and solving as shown below. 5 0.70 = 100 x (100)(0.70) = 5x 70 = 5x 70 5x = 5 5 x = 14 The price of the basket was $14. 6

238. c. Break the rectangle into eighths as shown below. The shaded part is 8

or 34; 34 is 75%.

86

501 Math Word Problems 239. a. To ﬁnd 20%, add 5% to 15%. Since 15% is known to be $42, 5% can

be found by dividing $42 by 3 (15% ÷ 3 = 5%); $42 ÷ 3 = $14. To ﬁnd 20%, add the 5% ($14) to the 15% ($42); $14 + $42 = $56; 20% is $56. part

%

. The part is $100,000, 240. d. Use a proportion to solve the problem; wh ole = 100 100,000 the whole is $130,000, and the % is x because it is unknown; 130,000 = x 10 0 . To solve the proportion, cross-multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. x 100,000 = 10 0 130,000 (100)(100,000) = 130,000x 10,000,000 = 130,000x 10,000,000 130,000x = 130,000 130,000 x = 77 77% of the budget has been spent.

241. b. Multiply $359,000 by the decimal equivalent of 1.5% (0.015) to ﬁnd her

commission; $359,000 × 0.015 = $5,385; $5,385 is the commission. A common mistake is to use 0.15 for the decimal equivalent of 1.5%; 0.15 is equivalent to 15%. Remember, to ﬁnd the decimal equivalent of a percent, move the decimal point two places to the left. 242. d. To ﬁnd the price he sells it for, add the mark-up to his cost ($35). The

mark-up is 110%. To ﬁnd 110% of his cost, multiply by the decimal equivalent of 110% (1.10); $35 × 1.10 = $38.50. The mark-up is $38.50. Add the mark-up to his cost to ﬁnd the price the vase sells for; $38.50 + $35.00 = $73.50. part

%

. The part is $125,000 243. c. Use a proportion to solve the problem; wh ole = 100

(the part Michelle owns), the whole is $400,000 (the whole value of the house), and the % is x because it is unknown. x 125,000 = 10 0 400,000 To solve the proportion, cross-multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. x 125,000 = 10 0 400,000 (100)(125,000) = 400,000x 12,500,000 = 400,000x 12,500,000 400,000x = 400,000 400,000 x = 31.25 Michelle owns 31.25% of the vacation home.

87

501 Math Word Problems 244. d. Find the Social Security tax and the State Disability Insurance, and then

subtract the answers from Kyra’s weekly wages. To ﬁnd 7.51% of $895, multiply by the decimal equivalent of 7.51% (0.0751); $895 × 0.0751 = $67.21 (rounded to the nearest cent). Next, ﬁnd 1.2% of her wages by multiplying by the decimal equivalent of 1.2% (0.012); $895 × 0.012 = $10.74. Subtract $67.21 and $10.74 from Kyra’s weekly wages of $895 to ﬁnd her weekly paycheck; $895 − $67.21 − $10.74 = $817.05. Her weekly paycheck is $817.05. 245. a. Find 5% of the bill by multiplying by the decimal equivalent of 5%

(0.05); $178 × 0.05 = $8.90. They will save $8.90. A common mistake is to use 0.5 instead of 0.05 for 5%; 0.5 is 50%. 246. d. Find 30% of 1,800 by multiplying by the decimal equivalent of 30%

(0.30); 1,800 × 0.30 = 540. The maximum number of calories from fats per day is 540. 247. c. Find 24% of $1,345 by multiplying by the decimal equivalent of 24%

(0.24); $1,345 × 0.24 = $322.80. $322.80 can be deducted. part

%

. You are looking for the whole (100% is 248. b. Use the proportion wh ole = 100

the whole capacity of the plant). The part you know is 450 and it is 90% 90 450 of the whole; x = 100 . To solve the proportion, cross multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. (450)(100) = 90x 45,000 = 90x 45,000 90x = 90 90 x = 500 100% capacity is 500 cars. Another way to look at the problem is to ﬁnd 10% and multiply it by 10 to get 100%. Given 90%, divide by 9 to ﬁnd 10%; 450 ÷ 9 = 50. Multiply 10% (50) by 10 to ﬁnd 100%; 50 × 10 = 500. 1

249. b. Multiply by the decimal equivalent of 2% (0.005) to ﬁnd the amount of

increase; $152,850 × 0.005 = $764.25. This is how much sales increased. To ﬁnd the actual amount of sales, add the increase to last month’s total; $152,850 + $764.25 = $153,614.25. A common mistake is to use 0.5 (50%) or 0.05 (5%) for 12%. Rewrite 12% as 0.5%. To ﬁnd the decimal equivalent, move the decimal point two places to the left. This yields 0.005.

88

501 Math Word Problems 250. c. Find 5% of 230 by multiplying 230 by the decimal equivalent of 5%

(0.05); 230 × 0.05 = 11.5 people. Since you cannot have .5 of a person, round up to 12 people. A common mistake is to use 0.5 for 5%; 0.5 is actually 50%.

89

5 Algebra

Basic algebra problems ask you to solve equations in which one or more elements are unknown. The unknown quantities are represented by variables, which are letters of the alphabet, such as x or y. The questions in this chapter give you practice in writing algebraic equations and using these expressions to solve problems. 251. Assume that the number of hours Katie spent practicing soccer is

represented by x. Michael practiced 4 hours more than 2 times the number of hours that Katie practiced. How long did Michael practice? a. 2x + 4 b. 2x − 4 c. 2x + 8 d. 4x + 4 252. Patrick gets paid three dollars less than four times what Kevin gets

paid. If the number of dollars that Kevin gets paid is represented by x, what does Patrick get paid? a. 3 − 4x b. 3x − 4 c. 4x − 3 d. 4 − 3x

501 Math Word Problems 253. If the expression 9y − 5 represents a certain number, which of the

following could NOT be the translation? a. ﬁve less than nine times y b. ﬁve less than the sum of 9 and y c. the difference between 9y and 5 d. the product of nine and y, decreased by 5 254. Susan starts work at 4:00 and Dee starts at 5:00. They both ﬁnish at the

same time. If Susan works x hours, how many hours does Dee work? a. x + 1 b. x − 1 c. x d. 2x 255. Frederick bought six books that cost d dollars each. What is the total cost

of the books? a. d + 6 b. d + d c. 6d d. 6d 256. There are m months in a year, w weeks in a month and d days in a week.

How many days are there in a year? a. mwd b. m + w + d mw c. d d. d + wd 257. Carlie received x dollars each hour she spent babysitting. She babysat a

total of h hours. She then gave half of the money to a friend who had stopped by to help her. How much money did Carlie have after she had paid her friend? a. h2x b.

x 2 h 2

+h

c. + x d. 2hx

91

501 Math Word Problems 258. A long distance call costs x cents for the ﬁrst minute and y cents for each

additional minute. How much would a 5-minute call cost? a. 5xy b. x + 5y c. x5y d. x + 4y 259. Melissa is four times as old as Jim. Pat is 5 years older than Melissa. If Jim

is y years old, how old is Pat? a. 4y + 5 b. 5y + 4 c. 4 × 5y d. y + 5 260. Sally gets paid x dollars per hour for a 40-hour work week and y dollars for

each hour she works over 40 hours. How much did Sally earn if she worked 48 hours? a. 48xy b. 40y + 8x c. 40x + 8y d. 48x + 48y 261. Eduardo is combining two 6-inch pieces of wood with a piece that

measures 4 inches. How many total inches of wood does he have? a. 10 inches b. 16 inches c. 8 inches d. 12 inches 262. Mary has $2 in her pocket. She does yard work for four different

neighbors and earns $3 per yard. She then spends $2 on a soda. How much money does she have left? a. $18 b. $10 c. $12 d. $14

92

501 Math Word Problems 263. Ten is decreased by four times the quantity of eight minus three. One is

then added to that result. What is the ﬁnal answer? a. −5 b. −9 c. 31 d. −8 264. The area of a square whose side measures four units is added to the

difference of eleven and nine divided by two. What is the total value? a. 9 b. 16 c. 5 d. 17 265. Four is added to the quantity two minus the sum of negative seven and six.

This answer is then multiplied by three. What is the result? a. 15 b. −21 c. 21 d. 57 266. John and Charlie have a total of 80 dollars. John has x dollars. How much

money does Charlie have? a. 80 b. 80 + x c. 80 − x d. x − 80 267. The temperature in Hillsville was 20° Celsius. What is the equivalent of

this temperature in degrees Fahrenheit? a. 4° b. 43.1° c. 68° d. 132° 268. Peggy’s town has an average temperature of 23° Fahrenheit in the winter.

What is the average temperature on the Celsius scale? a. −16.2° b. 16.2° c. 5° d. −5° 93

501 Math Word Problems 269. Celine deposited $505 into her savings account. If the interest rate of the

account is 5% per year, how much interest will she have made after 4 years? a. $252.50 b. $606 c. $10,100 d. $101 270. A certain bank pays 3.4% interest per year for a certiﬁcate of deposit, or

CD. What is the total balance of an account after 18 months with an initial deposit of $1,250? a. $765 b. $2,015 c. $63.75 d. $1,313.75 271. Joe took out a car loan for $12,000. He paid $4,800 in interest at a rate of

8% per year. How many years will it take him to pay off the loan? a. 5 b. 2.5 c. 8 d. 4 272. What is the annual interest rate on an account that earns $948 in simple

interest over 36 months with an initial deposit of $7,900? a. 40% b. 4% c. 3% d. 3.3% 273. Marty used the following mathematical statement to show he could change

an expression and still get the same answer on both sides: 10 × (6 × 5) = (10 × 6) × 5 Which mathematical property did Marty use? a. Identity Property of Multiplication b. Commutative Property of Multiplication c. Distributive Property of Multiplication over Addition d. Associative Property of Multiplication

94

501 Math Word Problems 274. Tori was asked to give an example of the commutative property of

addition. Which of the following choices would be correct? a. 3 + (4 + 6) = (3 + 4) + 6 b. 3(4 + 6) = 3(4) + 3(6) c. 3 + 4 = 4 + 3 d. 3 + 0 = 3 275. Jake needed to ﬁnd the perimeter of an equilateral triangle whose sides

measure x + 4 cm each. Jake realized that he could multiply 3 (x + 4) = 3x + 12 to ﬁnd the total perimeter in terms of x. Which property did he use to multiply? a. Associative Property of Addition b. Distributive Property of Multiplication over Addition c. Commutative Property of Multiplication d. Inverse Property of Addition 276. The product of −5 and a number is 30. What is the number?

a. b. c. d.

35 25 −6 −35

277. When ten is subtracted from the opposite of a number, the difference

between them is ﬁve. What is the number? a. 15 b. −15 c. −5 d. 5 278. The sum of −4 and a number is equal to −48. What is the number?

a. b. c. d.

−12 −44 12 −52

279. Twice a number increased by 11 is equal to 32 less than three times the

number. Find the number. a. −21 b. 251 c. 43 d. 453 95

501 Math Word Problems 280. If one is added to the difference when 10x is subtracted from −18x, the

result is 57. What is the value of x? a. −2 b. −7 c. 2 d. 7 281. If 0.3 is added to 0.2 times the quantity x − 3, the result is 2.5. What is the

value of x? a. 1.7 b. 26 c. 14 d. 17 282. If twice the quantity x + 6 is divided by negative four, the result is 5. Find

the number. a. −18 b. −16 c. −13 d. −0.5 283. The difference between six times the quantity 6x + 1 and three times the

quantity x − 1 is 108. What is the value of x? a. 1121 b. 3151 c. 12 d. 3 284. Negative four is multiplied by the quantity x + 8. If 6x is then added to

this, the result is 2x + 32. What is the value of x? a. No solution b. Identity d. 0 d. 16

96

501 Math Word Problems 285. Patrice has worked a certain amount of hours so far this week. Tomorrow

she will work four more hours to ﬁnish out the week with a total of 10 hours. How many hours has she worked so far? a. 40 b. 14 c. 6 d. 2.5 286. Michael has 16 CDs. This is four more than twice the amount that

Kathleen has. How many CDs does Kathleen have? a. 10 b. 6 d. 4 d. 12 287. The perimeter of a square can be expressed as x + 4. If one side of the

square is 24, what is the value of x? a. 2 b. 7 c. 5 d. 92 288. The perimeter of a rectangle is 21 inches. What is the measure of its width

if its length is 3 inches greater than its width? a. 9 b. 3.75 c. 4.5 d. 3 289. The sum of two consecutive integers is 41. What are the integers?

a. b. c. d.

20, 21 21, 22 20, 22 10.5, 10.5

290. The sum of two consecutive even integers is 126. What are the integers?

a. b. b. d.

62, 64 62, 63 60, 66 2, 63

97

501 Math Word Problems 291. The sum of two consecutive odd integers is −112. What is the larger

integer? a. −55 b. −57 c. 55 d. 57 292. The sum of three consecutive even integers is 102. What is the value of

the largest consecutive integer? a. 32 b. 34 c. 36 d. 38 293. Two commuters leave the same city at the same time but travel in opposite

directions. One car is traveling at an average speed of 63 miles per hour, and the other car is traveling at an average speed of 59 miles per hour. How many hours will it take before the cars are 610 miles apart? a. 4 b. 6 c. 30 d. 5 294. Two trains leave the same city at the same time, one going east and the

other going west. If one train is traveling at 65 mph and the other at 72 mph, how many hours will it take for them to be 822 miles apart? a. 9 b. 7 c. 8 d. 6 295. Two trains leave two different cities 1,029 miles apart and head directly

toward each other on parallel tracks. If one train is traveling at 45 miles per hour and the other at 53 miles per hour, how many hours will it take before the trains pass? a. 9.5 b. 11 c. 11.5 d. 10.5

98

501 Math Word Problems 296. Nine minus ﬁve times a number, x, is no less than 39. Which of the

following expressions represents all the possible values of the number? a. x ≤ 6 b. x ≥ −6 c. x ≤ −6 d. x ≥ 6 297. Will has a bag of gumdrops. If he eats 2 of his gumdrops, he will have

between 2 and 6 of them left. Which of the following represents how many gumdrops, x, were originally in his bag? a. 4 < x < 8 b. 0 < x < 4 c. 0 > x > 4 d. 4 > x > 8 298. The value of y is between negative three and positive eight inclusive.

Which of the following represents y? a. −3 ≤ y ≤ 8 b. −3 < y ≤ 8 c. −3 ≤ y < 8 d. −3 ≥ y ≥ 8 299. Five more than the quotient of a number and 2 is at least that number.

What is the greatest value of the number? a. 7 b. 10 c. 5 d. 2 300. Carl worked three more than twice as many hours as Cindy did. What is

the maximum amount of hours Cindy worked if together they worked 48 hours at most? a. 17 b. 33 c. 37 d. 15

99

501 Math Word Problems 301. The cost of renting a bike at the local bike shop can be represented by the

equation y = 2x + 2, where y is the total cost and x is the number of hours the bike is rented. Which of the following ordered pairs would be a possible number of hours rented, x, and the corresponding total cost, y? a. (0, −2) b. (2, 6) c. (6, 2) d. (−2, −6) 302. A telephone company charges $.35 for the ﬁrst minute of a phone call and

$.15 for each additional minute of the call. Which of the following represents the cost y of a phone call lasting x minutes? a. y = 0.15(x − 1) + 0.35 b. x = 0.15(y − 1) + 0.35 c. y = 0.15x + 0.35 d. x = 0.15y + 0.35 303. A ride in a taxicab costs $1.25 for the ﬁrst mile and $1.15 for each

additional mile. Which of the following could be used to calculate the total cost y of a ride that was x miles? a. x = 1.25(y − 1) + 1.15 b. x = 1.15(y − 1) + 1.25 c. y = 1.25(x − 1) + 1.15 d. y = 1.15(x − 1) + 1.25 304. The cost of shipping a package through Shipping Express is $4.85 plus $2

per ounce of the weight of the package. Sally only has $10 to spend on shipping costs. Which of the following could Sally use to ﬁnd the maximum number of ounces she can ship for $10? a. 4.85x + 2 ≤ 10 b. 4.85x + 2 ≥ 10 c. 2x + 4.85 ≤ 10 d. 2x + 4.85 ≥ 10

100

501 Math Word Problems 305. Green Bank charges a monthly fee of $3 for a checking account and $.10

per check. Savings-R-Us bank charges a $4.50 monthly fee and $.05 per check. How many checks need to be used for the monthly costs to be the same for both banks? a. 25 b. 30 c. 35 d. 100 306. Easy Rider taxi service charges a pick-up fee of $2 and $1.25 for each mile.

Luxury Limo taxi service charges a pick-up fee of $3.25 and $1 per mile. How many miles need to be driven for both services to cost the same amount? a. 24 b. 12 c. 10 d. 5 307. The sum of two integers is 36, and the difference is 6. What is the smaller

of the two numbers? a. 21 b. 15 c. 16 d. 18 308. One integer is two more than another. The sum of the lesser integer and

twice the greater is 7. What is the greater integer? a. 1 b. 2 c. 3 d. 7 309. One integer is four times another. The sum of the integers is 5. What is

the value of the lesser integer? a. 5 b. 4 c. 2 d. 1

101

501 Math Word Problems 310. The sum of three times a greater integer and 5 times a lesser integer

is 9. Three less than the greater equals the lesser. What is the value of the lesser integer? a. 0 b. 1 c. 2 d. 3 311. The perimeter of a rectangle is 104 inches. The width is 6 inches less than

3 times the length. Find the width of the rectangle. a. 13.5 inches b. 37.5 inches c. 14.5 inches d. 15 inches 312. The perimeter of a parallelogram is 50 cm. The length of the

parallelogram is 5 cm more than the width. Find the length of the parallelogram. a. 15 cm b. 11 cm c. 5 cm d. 10 cm 313. Jackie invested money in two different accounts, one of which earned 12%

interest per year and another that earned 15% interest per year. The amount invested at 15% was 100 more than twice the amount at 12%. How much was invested at 12% if the total annual interest earned was $855? a. $4,100 b. $2,100 c. $2,000 d. $4,000

102

501 Math Word Problems 314. Kevin invested $4,000 in an account that earns 6% interest per year and $x

in a different account that earns 8% interest per year. How much is invested at 8% if the total amount of interest earned annually is $405.50? a. $2,075.00 b. $4,000.00 c. $2,068.75 d. $2,075.68 315. Megan bought x pounds of coffee that cost $3 per pound and 18 pounds of

coffee at $2.50 per pound for the company picnic. Find the total number of pounds of coffee purchased if the average cost per pound of both types together is $2.85. a. 42 b. 18 c. 63 d. 60 316. The student council bought two different types of candy for the school

fair. They purchased 40 pounds of candy at $2.15 per pound and x pounds at $1.90 per pound. What is the total number of pounds they bought if the total amount of money spent on candy was $158.20? a. 40 b. 38 c. 78 d. 50 317. The manager of a garden store ordered two different kinds of marigold

seeds for her display. The ﬁrst type cost her $1 per packet and the second type cost $1.26 per packet. How many packets of the ﬁrst type did she purchase if she bought 50 more of the $1.26 packets than the $1 packets and spent a total of $402? a. 150 b. 200 c. 250 d. 100

103

501 Math Word Problems 318. Harold used a 3% iodine solution and a 20% iodine solution to make a 95-

ounce solution that was 19% iodine. How many ounces of the 3% iodine solution did he use? a. 5 b. 80 c. 60 d. 20 319. A chemist mixed a solution that was 34% acid with another solution that

was 18% acid to produce a 30-ounce solution that was 28% acid. How much of the 34% acid solution did he use? a. 27 b. 11.25 c. 18.75 d. 28 320. Bob is 2 years from being twice as old as Ellen. The sum of twice Bob’s age

and three times Ellen’s age is 66. How old is Ellen? a. 15 b. 10 c. 18 d. 20 321. Sam’s age is 1 less than twice Shari’s age. The sum of their ages is 104.

How old is Shari? a. 52 b. 36 c. 69 d. 35 322. At the school bookstore, two binders and three pens cost $12.50. Three

binders and ﬁve pens cost $19.50. What is the total cost of 1 binder and 1 pen? a. $4.50 b. $4.00 c. $1.50 d. $5.50

104

501 Math Word Problems 323. Two angles are complementary. The larger angle is 15° more than twice

the smaller. Find the measure of the smaller angle. a. 25° b. 65° c. 90° d. 82.5° 324. The cost of a student ticket is $1 more than half of an adult ticket. Six

adults and four student tickets cost $28. What is the cost of one adult ticket? a. $2.50 b. $3.00 c. $5.50 d. $4.00 325. Three shirts and ﬁve ties cost $23. Five shirts and one tie cost $20. What

is the price of one shirt? a. $3.50 b. $2.50 c. $6.00 d. $3.00 326. Noel rode 3x miles on his bike and Jamie rode 5x miles on hers. In terms

of x, what is the total number of miles they rode? a. 15x miles b. 15x2 miles c. 8x miles d. 8x2 miles 327. If the areas of two sections of a garden are 6a + 2 and 5a, what is the

difference between the areas of the two sections in terms of a? a. a − 2 b. 3a + 2 c. a + 2 d. 11a − 2

105

501 Math Word Problems 328. Laura has a rectangular garden whose width is x3 and whose length is x4.

In terms of x, what is the area of her garden? a. 2x7 b. x7 c. x12 d. 2x12 329. Jonestown High School has a soccer ﬁeld whose dimensions can be

expressed as 7y2 and 3xy. What is the area of this ﬁeld in terms of x and y? a. 10xy2 b. 10xy3 c. 21xy3 d. 21xy2 330. The area of a parallelogram is x8. If the base is x4, what is the height in

terms of x? a. x4 b. x2 c. x12 d. x32 331. The quotient of 3d 3 and 9d 5 is

a. 3d2. b. 3d 8. 1 c. 3d8 . 1 d. 3d2 . 332. The product of 6x2 and 4xy2 is divided by 3x3y. What is the simpliﬁed

expression? a. 8y b. 4xy c. 4y d. 8xy 333. If the side of a square can be expressed as a2b3, what is the area of the

square in simpliﬁed form? a. a4b5 b. a4b6 c. a2b6 d. a2b5

106

501 Math Word Problems 334. If 3x2 is multiplied by the quantity 2x3y raised to the fourth power, what

would this expression simplify to? a. 48x14y4 b. 1,296x16y4 c. 6x9y4 d. 6x14y4 335. Sara’s bedroom is in the shape of a rectangle. The dimensions are 2x and

4x + 5. What is the area of Sara’s bedroom? a. 18x b. 18x2 c. 8x2 + 5x d. 8x2 + 10x 336. Express the product of −9p3r and the quantity 2p − 3r in simpliﬁed form.

a. b. c. d.

−11p4r + 12p3r2 −18p4r + 27p3r2 −18p4r − 3r −18p3r + 27p3r2

337. A number, x, increased by 3 is multiplied by the same number, x, increased

by 4. What is the product of the two numbers in terms of x? a. x2 + 7 b. x2 + 12 c. x2 + 7x + 12 d. x2 + x + 7 338. The length of Kara’s rectangular patio can be expressed as 2x − 1 and the

width can be expressed as x + 6. In terms of x, what is the area of her patio? a. 2x2 + 13x − 6 b. 2x2 − 6 c. 2x2 − 5x − 6 d. 2x2 + 11x −6 339. A car travels at a rate of (4x2 − 2). What is the distance this car will travel

in (3x − 8) hours? a. 12x3 − 32x2 − 6x + 16 b. 12x2 − 32x2 −6x + 16 c. 12x3 + 32x2 − 6x − 16 d. 12x3 − 32x2 − 5x + 16

107

501 Math Word Problems 340. The area of the base of a prism can be expressed as x2 + 4x + 1 and the

height of the prism can be expressed as x − 3. What is the volume of this prism in terms of x? a. x3 + x2 − 13x − 3 b. x3 + 7x2 − 13x − 3 c. x3 − x2 − 11x − 3 d. x3 + x2 − 11x − 3 341. The dimensions of a rectangular prism can be expressed as x + 1, x − 2, and

x + 4. In terms of x, what is the volume of the prism? a. x3 + 3x2 + 6x − 8 b. x3 + 3x2 − 6x − 8 c. x3 + 5x2 − 2x + 8 d. x3 − 5x2 − 2x − 8 342. The area of Mr. Smith’s rectangular classroom is x2 − 25. Which of the

following binomials could represent the length and the width of the room? a. (x + 5)(x + 5) b. (x − 5)(x − 5) c. (x + 5)(x − 5) d. x(x − 25) 343. The area of a parallelogram can be expressed as the binomial 2x2 − 10x.

Which of the following could be the length of the base and the height of the parallelogram? a. 2x(x2 − 5x) b. 2x (x − 5) c. (2x − 1)(x − 10) d. (2x − 5)(x + 2) 344. A farmer’s rectangular ﬁeld has an area that can be expressed as the

trinomial x2 + 2x + 1. In terms of x, what are the dimensions of the ﬁeld? a. (x + 1)(x + 2) b. (x − 1)(x − 2) c. (x − 1)(x + 2) d. (x + 1)(x + 1)

108

501 Math Word Problems 345. Harold is tiling a rectangular kitchen ﬂoor with an area that is expressed as

x2 + 6x + 5. What could the dimensions of the ﬂoor be in terms of x? a. (x + 1)(x + 5) b. (x − 1)(x − 5) c. (x − 2)(x + 3) d. (x + 2)(x + 3) 346. The area of a rectangle is represented by the trinomial: x2 + x − 12. Which

of the following binomials could represent the length and width? a. (x + 4)(x − 3) b. (x − 4)(x − 3) c. (x − 4)(x + 3) d. (x − 6)(x + 2) 347. Katie’s school has a rectangular courtyard whose area can be expressed as

3x2 − 7x + 2. Which of the following could be the dimensions of the courtyard in terms of x? a. (3x − 1)(x + 2) b. (3x − 1)(x − 2) c. (3x − 2)(x − 1) d. (3x + 2)(x + 1) 348. The distance from the sun to the earth is approximately 9.3 × 107 miles.

What is this distance expressed in standard notation? a. 930,000,000 b. 93,700,000 c. 0.00000093 d. 93,000,000 349. The distance from the earth to the moon is approximately 240,000 miles.

What is this distance expressed in scientiﬁc notation? a. 24 × 104 b. 240 × 103 c. 2.4 × 105 d. 2.4 × 10−5

109

501 Math Word Problems 350. It takes light 5.3 × 10−6 seconds to travel one mile. What is this time in

standard notation? a. 0.00000053 b. 0.000053 c. 5.300000 d. 0.0000053 351. The square of a positive number is 49. What is the number?

a. b. c. d.

7 −7 7 or −7 7

352. The square of a number added to 25 equals 10 times the number. What is

the number? a. −5 b. 10 c. −10 d. 5 353. The sum of the square of a number and 12 times the number is −27. What

is the smaller possible value of this number? a. −3 b. −9 c. 3 d. 9 354. The area of a rectangle is 24 square inches. The length of the rectangle is

2 inches more than the width. How many inches is the width? a. 3 in b. 4 in c. 6 in d. 8 in 355. The height of a parallelogram measures 5 meters more than its base. If the

area of the parallelogram is 36 m2, what is the height in meters? a. 6 m b. 9 m c. 12 m d. 4 m

110

501 Math Word Problems 356. Patrick has a rectangular patio whose length is 5 m less than the diagonal

and a width that is 7 m less than the diagonal. If the area of his patio is 195 m2, what is the length of the diagonal? a. 10 m b. 8 m c. 16 m d. 20 m 357. Samantha owns a rectangular ﬁeld that has an area of 3,280 square feet.

The length of the ﬁeld is 2 more than twice the width. What is the width of the ﬁeld? a. 40 ft b. 82 ft c. 41 ft d. 84 ft 358. A garden in the shape of a rectangle is surrounded by a walkway of

uniform width. The dimensions of the garden only are 35 by 24. The area of the garden and the walkway together is 1,530 square feet. What is the width of the walkway in feet? a. 4 ft b. 5 ft c. 34.5 ft d. 24 ft 359. A pool is surrounded by a deck that has the same width all the way around.

The total area of the deck only is 400 square feet. The dimensions of the pool are 18 feet by 24 feet. How many feet is the width of the deck? a. 4 ft b. 8 ft c. 24 ft d. 25 ft 360. Jessica has a picture in a frame with a total area of 288 in2. The dimension

of the picture without the frame is 12 in by 14 in. What is the larger dimension, in inches, of the frame? a. 2 in b. 14 in c. 18 in d. 16 in

111

501 Math Word Problems 361. What is the lesser of two consecutive positive integers whose product is

90? a. −9 b. 9 c. −10 d. 10 362. What is the greater of two consecutive negative integers whose product is

132? a. −11 b. −12 c. 11 d. 12 363. Find the lesser of two consecutive positive even integers whose product is

168. a. 12 b. 14 c. 10 d. 16 364. Find the greater of two consecutive positive odd integers whose product is

143. a. 10 b. 11 c. 12 d. 13 365. The sum of the squares of two consecutive positive odd integers is 74.

What is the value of the smaller integer? a. 3 b. 7 c. 5 d. 11 366. If the difference between the squares of two consecutive integers is 15, ﬁnd

the larger integer. a. 8 b. 7 c. 6 d. 9 112

501 Math Word Problems 367. The square of one integer is 55 less than the square of the next consecutive

integer. Find the lesser integer. a. 23 b. 24 c. 27 d. 28 368. A 4-inch by 6-inch photograph is going to be enlarged by increasing each

side by the same amount. The new area is 168 square inches. How many inches is each dimension increased? a. 12 b. 10 c. 8 d. 6 369. A photographer decides to reduce a picture she took in order to ﬁt it into a

certain frame. She needs the picture to be one-third of the area of the original. If the original picture was 4 inches by 6 inches, how many inches is the smaller dimension of the reduced picture if each dimension changes the same amount? a. 2 b. 3 c. 4 d. 5 370. A rectangular garden has a width of 20 feet and a length of 24 feet. If each

side of the garden is increased by the same amount, how many feet is the new length if the new area is 141 square feet more than the original? a. 23 b. 24 c. 26 d. 27 371. Ian can remodel a kitchen in 20 hours and Jack can do the same job in 15

hours. If they work together, how many hours will it take them to remodel the kitchen? a. 5.6 b. 8.6 c. 7.5 d. 12

113

501 Math Word Problems 372. Peter can paint a room in an hour and a half and Joe can paint the same

room in 2 hours. How many minutes will it take them to paint the room if they do it together? Round answer to nearest minute. a. 51 b. 64 c. 30 d. 210 373. Carla can plant a garden in 3 hours and Charles can plant the same garden

in 4.5 hours. If they work together, how many hours will it take them to plant the garden? a. 1.5 b. 2.1 c. 1.8 d. 7.5 374. If Jim and Jerry work together they can ﬁnish a job in 4 hours. If working

alone takes Jim 10 hours to ﬁnish the job, how many hours would it take Jerry to do the job alone? a. 16 b. 5.6 c. 6.7 d. 6.0 375. Bill and Ben can clean the garage together in 6 hours. If it takes Bill 10

hours working alone, how long will it take Ben working alone? a. 11 hours b. 4 hours c. 16 hours d. 15 hours

114

501 Math Word Problems

Answer Explanations The following explanations show one way in which each problem can be solved. You may have another method for solving these problems. 251. a. The translation of “two times the number of hours” is 2x. Four hours

more than 2x becomes 2x + 4. 252. c. When the key words less than appear in a sentence, it means that you

will subtract from the next part of the sentence, so it will appear at the end of the expression. “Four times a number” is equal to 4x in this problem. Three less than 4x is 4x − 3. 253. b. Each one of the answer choices would translate to 9y − 5 except for

choice b. The word sum is a key word for addition, and 9y means “9 times y.” 254. b. Since Susan started 1 hour before Dee, Dee has been working for one

less hour than Susan had been working. Thus, x − 1. 255. c. Frederick would multiply the number of books, 6, by how much each

one costs, d. For example, if each one of the books cost $10, he would multiply 6 times $10 and get $60. Therefore, the answer is 64. 256. a. In this problem, multiply d and w to get the total days in one month and

then multiply that result by m, to get the total days in the year. This can be expressed as mwd, which means m times w times d. 257. a. To calculate the total she received, multiply x dollars per hour times h, the

number of hours she worked. This becomes xh. Divide this amount by 2 since she gave half to her friend. Thus, x2h is how much money she has left. 258. d. The cost of the call is x cents plus y times the additional minutes. Since

the call is 5 minutes long, she will pay x cents for 1 minute and y cents for the other four. Therefore the expression is 1x + 4y, or x + 4y, since it is not necessary to write a 1 in front of a variable. 259. a. Start with Jim’s age, y, since he appears to be the youngest. Melissa is

four times as old as he is, so her age is 4y. Pat is 5 years older than Melissa, so Pat’s age would be Melissa’s age, 4y, plus another 5 years. Thus, 4y + 5.

115

501 Math Word Problems 260. c. Since she worked 48 hours, Sally will get paid her regular amount, x

dollars, for 40 hours and a different amount, y, for the additional 8 hours. This becomes 40 times x plus 8 times y, which translates to 40x + 8y. 261. b. This problem translates to the expression 6 × 2 + 4. Using order of

operations, do the multiplication ﬁrst; 6 × 2 = 12 and then add 12 + 4 = 16 inches. 262. c. This translates to the expression 2 + 3 × 4 − 2. Using order of

operations, multiply 3 × 4 ﬁrst; 2 + 12 − 2. Add and subtract the numbers in order from left to right; 2 + 12 = 14; 14 − 2 = 12. 263. b. This problem translates to the expression 10 − 4 (8 − 3) + 1. Using order

of operations, do the operation inside the parentheses ﬁrst; 10 − 4 (5) + 1. Since multiplication is next, multiply 4 × 5; 10 − 20 + 1. Add and subtract in order from left to right; 10 − 20 = −10; −10 + 1 = −9. 264. d. This problem translates to the expression 42 + (11 − 9) ÷ 2. Using order

of operations, do the operation inside the parentheses ﬁrst; 42 + (2) ÷ 2. Evaluate the exponent; 16 + (2) ÷ 2. Divide 2 ÷ 2; 16 + 1. Add; 16 + 1 = 17. 265. c. This problem translates to the expression 3 {[2 − (−7 + 6)] + 4}. When

dealing with multiple grouping symbols, start from the innermost set and work your way out. Add and subtract in order from left to right inside the brackets. Remember that subtraction is the same as adding the opposite so 2 − (−1) becomes 2 + (+1) = 3; 3 {[2 − (−1)] + 4]}; 3 [3 + 4]. Multiply 3 × 7 to ﬁnish the problem; 3 [7] = 21. 266. c. If the total amount for both is 80, then the amount for one person is 80

minus the amount of the other person. Since John has x dollars, Charlie’s amount is 80 − x. 9

267. c. Use the formula F = 5C + 32. Substitute the Celsius temperature of 20°

for C in the formula. This results in the equation F = 95(20) + 32. Following the order of operations, multiply 95 and 20 to get 36. The ﬁnal step is to add 36 + 32 for an answer of 68°.

116

501 Math Word Problems 5

268. d. Use the formula C = 9(F − 32). Substitute the Fahrenheit temperature

of 23° for F in the formula. This results in the equation C = 59(23 − 32). Following the order of operations, begin calculations inside the parentheses ﬁrst and subtract 23 − 32 to get −9. Multiply 59 times −9 to get an answer of −5°.

269. d. Using the simple interest formula Interest = principal × rate × time, or I =

prt, substitute p = $505, r = .05 (the interest rate as a decimal) and t = 4; I = (505)(.05)(4). Multiply to get a result of I = $101. 270. d. Using the simple interest formula Interest = principal × rate × time, or I =

prt, substitute p = $1,250, r = 0.034 (the interest rate as a decimal), and t = 1.5 (18 months is equal to 1.5 years); I = (1,250)(.034)(1.5). Multiply to get a result of I = $63.75. To ﬁnd the total amount in the account after 18 months, add the interest to the initial principal. $63.75 + $1,250 = $1313.75. 271. a. Using the simple interest formula Interest = principal × rate × time, or

I = prt, substitute I = $4,800, p = $12,000, and r = .08 (the interest rate as a decimal); 4,800 = (12,000)(.08)(t). Multiply 12,000 and .08 to get 960, so 4,800 = 960t. Divide both sides by 960 to get 5 = t. Therefore, the time is 5 years. 272. b. Using the simple interest formula Interest = principal × rate × time, or I =

prt, substitute I = $948, p = $7,900, and t= 3 (36 months is equal to 3 years); 948 = (7,900)(r)(3). Multiply 7,900 and 3 on the right side to get a result of 948 = 23,700r. Divide both sides by 23,700 to get r = .04, which is a decimal equal to 4%. 273. d. In the statement, the order of the numbers does not change; however,

the grouping of the numbers in parentheses does. Each side, if simpliﬁed, results in an answer of 300, even though both sides look different. Changing the grouping in a problem like this is an example of the associative property of multiplication. 274. c. Choice a is an example of the associative property of addition, where

changing the grouping of the numbers will still result in the same answer. Choice b is an example of the distributive property of multiplication over addition. Choice d is an example of the additive

117

501 Math Word Problems

identity, where any number added to zero equals itself. Choice c is an example of the commutative property of addition, where we can change the order of the numbers that are being added and the result is always the same. 275. b. In the statement, 3 is being multiplied by the quantity in the

parentheses, x + 4. The distributive property allows you to multiply 3 × x and add it to 3 × 4, simplifying to 3x + 12. 276. c. Let y = the number. The word product is a key word for multiplication.

Therefore the equation is −5y = 30. To solve this, divide each side of the 30 −5y equation by −5; −5 = −5 . The variable is now alone: y = −6. 277. b. Let x = the number. The opposite of this number is −x. The words

subtraction and difference both tell you to subtract, so the equation becomes −x − 10 = 5. To solve this, add 10 to both sides of the equation; −x − 10 + 10 = 5 + 10. Simplify to x 15. Divide both sides of the equation by −1. Remember that −x = −1x; −−1x = −151 . The variable is now alone: x = −15. 278. b. Let x = the number. Since sum is a key word for addition, the equation is

−4 + x = −48. Add 4 to both sides of the equation; −4 + 4 + x = −48 + 4. The variable is now alone: x = −44. 279. c. Let x = the number. Now translate each part of the sentence. Twice a

number increased by 11 is 2x + 11; 32 less than 3 times a number is 3x − 32. Set the expressions equal to each other: 2x + 11 = 3x − 32. Subtract 2x from both sides of the equation: 2x - 2x + 11 = 3x - 2x − 32. Simplify: 11 = x − 32. Add 32 to both sides of the equation: 11 + 32 = x − 32 + 32. The variable is now alone: x = 43. 280. a. The statement, “If one is added to the difference when 10x subtracted

from −18x, the result is 57,” translates to the equation −18x − 10x + 1 = 57. Combine like terms on the left side of the equation: −28x + 1 = 57. Subtract 1 from both sides of the equation: −28x + 1 −1 = 57 − 1. Divide each side of the equation by −28: 56 −28x = −2 8 . The variable is now alone: x = −2. −28 281. c. The statement, “If 0.3 is added to 0.2 times the quantity x − 3, the result

is 2.5,” translates to the equation 0.2(x − 3) + 0.3 = 2.5. Remember to use parentheses for the expression when the words the quantity are used. Use the distributive property on the left side of the equation: 0.2x − 0.6

118

501 Math Word Problems

+ 0.3 = 2.5. Combine like terms on the left side of the equation: 0.2x + −0.3 = 2.5. Add 0.3 to both sides of the equation: 0.2x + −0.3 + 0.2x 2.8 0.3 = 2.5 + 0.3. Simplify: 0.2x 2.8. Divide both sides by 0.2: 0.2 = 0.2 . The variable is now alone: x = 14. 282. b. Let x = the number. The sentence, “If twice the quantity x + 6 is divided 2(x + 6) = 5. Remember to by negative four, the result is 5,” translates to −4 use parentheses for the expression when the words the quantity are used. There are different ways to approach solving this problem.

Method I: 2(x + 6) =5×−4 Multiply both sides of the equation by −4: −4 × −4 This simpliﬁes to: 2 (x + 6) = −20 2(x + 6) −20 = Divide each side of the equation by 2: 2 2 This simpliﬁes to: x + 6 = −10 Subtract 6 from both sides of the equation: x + 6 − 6 = −10 − 6 The variable is now alone: x = −16 Method II: Another way to look at the problem is to multiply each side by −4 in the ﬁrst step to get: 2(x + 6) = −20 Then use distributive property on the left side: 2x + 12 = −20 Subtract 12 from both sides of the equation: 2x + 12 −12 = −20 − 12 Simplify: 2x = −32 −32 Divide each side by 2: 22x = 2 The variable is now alone: x = −16 283. d. Translating the sentence, “The difference between six times the

quantity 6x + 1 minus three times the quantity x − 1 is 108,” into symbolic form results in the equation: 6(6x + 1) − 3(x − 1) = 108. Remember to use parentheses for the expression when the words the quantity are used. Perform the distributive property twice on the left side of the equation: 36x + 6 − 3x + 3 = 108. Combine like terms on the left side of the equation: 33x + 9 = 108. Subtract 9 from both sides of the equation: 33x + 9 − 9 = 108 − 9. Simplify: 33x = 99. Divide both 33x 99 sides of the equation by 33: 33 = 33 . The variable is now alone: x = 3.

119

501 Math Word Problems 284. a. This problem translates to the equation −4 (x + 8) + 6x = 2x + 32.

Remember to use parentheses for the expression when the words the quantity are used. Use distributive property on the left side of the equation: −4x − 32 + 6x = 2x + 32. Combine like terms on the left side of the equation: 2x − 32 = 2x + 32. Subtract 2x from both sides of the equation: 2x − 2x − 32 = 2x − 2x + 32. The two sides are not equal. There is no solution: −32 ≠ 32. 285. c. Let x = the amount of hours worked so far this week. Therefore, the

equation is x + 4 = 10. To solve this equation, subtract 4 from both sides of the equation; x + 4 − 4 = 10 − 4. The variable is now alone: x = 6. 286. b. Let x = the number of CDs Kathleen has. Four more than twice the

number can be written as 2x + 4. Set this amount equal to 16, which is the number of CDs Michael has. To solve this, subtract 4 from both sides of the equation: 2x + 4 − 4 = 16 − 4. Divide each side of the equation by 2: 22x = 122. The variable is now alone: x = 6. 287. d. Since the perimeter of the square is x + 4, and a square has four equal

sides, we can use the perimeter formula for a square to ﬁnd the answer to the question: P 4s where P perimeter and s side length of the square. Substituting the information given in the problem, P x 4 and s 24, gives the equation: x 4 4(24). Simplifying yields x 4 96. Subtract 4 from both sides of the equation: x 4 – 4 96 – 4. Simplify: x 92. 288. b. Let x = the width of the rectangle. Let x + 3 = the length of the

rectangle, since the length is “3 more than” the width. Perimeter is the distance around the rectangle. The formula is length + width + length + width, P = l + w + l + w, or P = 2l + 2w. Substitute the let statements for l and w and the perimeter (P) equal to 21 into the formula: 21 = 2(x + 3) + 2(x). Use the distributive property on the right side of the equation: 21 = 2x + 6 + 2x. Combine like terms of the right side of the equation: 21 = 4x + 6. Subtract 6 from both sides of the equation: 21 − 6 = 4x + 6 − 6. Simplify: 15 = 4x. Divide both sides of the equation by 4: 145 = 44x . The variable is now alone: 3.75 = x. 289. a. Two consecutive integers are numbers in order like 4 and 5 or −30 and

−29, which are each 1 number apart. Let x = the ﬁrst consecutive integer. Let x + 1 = the second consecutive integer. Sum is a key word for addition so the equation becomes: (x )+ (x + 1) = 41. Combine like terms 120

501 Math Word Problems

on the left side of the equation: 2x + 1 = 41. Subtract 1 from both sides of the equation: 2x + 1 − 1 = 41 − 1. Simplify: 2x = 40. Divide each side of the equation by 2: 22x = 420 . The variable is now alone: x = 20. Therefore the larger integer is: x + 1 = 21. The two integers are 20 and 21. 290. a. Two consecutive even integers are numbers in order, such as 4 and 6 or

−30 and −32, which are each 2 numbers apart. Let x = the ﬁrst consecutive even integer. Let x + 2 = the second (and larger) consecutive even integer. Sum is a key word for addition so the equation becomes (x) + (x + 2) = 126. Combine like terms on the left side of the equation: 2x + 2 = 126. Subtract 2 from both sides of the equation: 2x + 2 − 2 = 126 − 2; simplify: 2x = 124. Divide each side of the equation by 2: 22x = 124 . The variable is now alone: x = 62. Therefore the larger integer is: x 2 + 2 = 64. 291. a. Two consecutive odd integers are numbers in order like 3 and 5 or −31

and −29, which are each 2 numbers apart. In this problem you are looking for 2 consecutive odd integers. Let x = the ﬁrst and smallest consecutive odd integer. Let x + 2 = the second (and larger) consecutive negative odd integer. Sum is a key word for addition so the equation becomes (x)+ (x + 2) = −112. Combine like terms on the left side of the equation: 2x + 2 = −112. Subtract 2 from both sides of the equation: 2x + 2 − 2 = −112 − 2; simplify: 2x = −114. Divide each side of the equation −114 by 2: 22x = 2 . The variable is now alone: x = −57. Therefore the larger value is: x + 2 = −55. 292. c. Three consecutive even integers are numbers in order like 4, 6, and 8

or −30, −28 and −26, which are each 2 numbers apart. Let x = the ﬁrst and smallest consecutive even integer. Let x + 2 = the second consecutive even integer. Let x + 4 = the third and largest consecutive even integer. Sum is a key word for addition so the equation becomes (x)+ (x + 2) + (x + 4) = 102. Combine like terms on the left side of the equation: 3x + 6 = 102. Subtract 6 from both sides of the equation: 3x + 6 − 6 = 102 − 6; simplify: 3x = 96. Divide each side of the equation by 3: 3x 96 = . The variable is now alone: x = 32; therefore the next larger 3 3 integer is: x + 2 = 34. The largest even integer would be: x + 4 = 36.

121

501 Math Word Problems 293. d. Let t = the amount of time traveled. Using the formula distance = rate ×

time, substitute the rates of each car and multiply by t to ﬁnd the distance traveled by each car. Therefore, 63t distance traveled by one car and 59t distance traveled by the other car. Since the cars are traveling in opposite directions, the total distance traveled by both cars is the sum of these distances: 63t + 59t. Set this equal to the total distance of 610 miles: 63t + 59t = 610. Combine like terms on the left side of the 122t 610 equation: 122t = 610. Divide each side of the equation by 122: 122 = 122 ; the variable is now alone: t = 5. In 5 hours, the cars will be 610 miles apart. 294. d. Use the formula distance = rate × time for each train and add these values

together so that the distance equals 822 miles. For the ﬁrst train, d = 65t and for the second train d = 72t, where d is the distance and t is the time in hours. Add the distances and set them equal to 822: 65t + 72t = 822. Combine like terms on the left side of the equation: 137t = 822; divide 137t 822 both sides of the equation by 137: 137 = 137 . The variable is now alone: t = 6. In 6 hours, they will be 822 miles apart. 295. d. Use the formula distance = rate × time for each train and add these values

together so that the distance equals 1,029 miles. For the ﬁrst train, d = 45t and for the second train d = 53t, where d is the distance and t is the time in hours. Add the distances and set them equal to 1,029: 45t + 53t = 1,029. Combine like terms on the left side of the equation: 98t = 1,029; 98t 1,029 divide both sides of the equation by 98: 98 = 98 . The variable is now alone: t = 10.5 hours. The two trains will pass in 10.5 hours. 296. c. Translate the sentence, “Nine minus ﬁve times a number is no less than

39,” into symbols: 9 − 5x ≥ 39. Subtract 9 from both sides of the inequality: 9 − 9 − 5x ≥ 39 − 9. Simplify: −5x ≥ 30; divide both sides of the inequality by −5. Remember that when dividing or multiplying each side of an inequality by a negative number, the inequality symbol 30 −5x changes direction: −5 ≤ −5 . The variable is now alone: x ≤ −6. 297. a. This problem is an example of a compound inequality, where there is

more than one inequality in the question. In order to solve it, let x = the total amount of gumdrops Will has. Set up the compound inequality, and then solve it as two separate inequalities. Therefore, the second sentence in the problem can be written as: 2 < x − 2 < 6. The two

122

501 Math Word Problems

inequalities are: 2 < x − 2 and x − 2 < 6. Add 2 to both sides of both inequalities: 2 + 2 < x − 2 + 2 and x − 2 + 2 < 6 + 2; simplify: 4 < x and x < 8. If x is greater than four and less than eight, it means that the solution is between 4 and 8. This can be shortened to: 4 < x < 8. 298. a. This inequality shows a solution set where y is greater than or equal to 3

and less than or equal to eight. Both −3 and 8 are in the solution set because of the word inclusive, which includes them. The only choice that shows values between −3 and 8 and also includes them is choice a. 299. b. Let x = the number. Remember that quotient is a key word for division,

and at least means greater than or equal to. From the question, the sentence would translate to: 2x + 5 ≥ x. Subtract 5 from both sides of the inequality: 2x + 5 − 5 ≥ x − 5; simplify: 2x ≥ x − 5. Multiply both sides of the inequality by 2: 2x × 2 ≥ (x − 5) × 2; simplify: x ≥ (x − 5)2. Use the distributive property on the right side of the inequality: x ≥ 2x − 10. Add 10 to both sides of the inequality: x + 10 ≥ 2x − 10 + 10; simplify: x + 10 ≥ 2x. Subtract x from both sides of the inequality: x − x + 10 ≥ 2x − x. The variable is now alone: 10 ≥ x. The number is at most 10. 300. d. Let x = the amount of hours Cindy worked. Let 2x + 3 = the amount of

hours Carl worked. Since the total hours added together was at most 48, the inequality would be (x) + (2x + 3) ≤ 48. Combine like terms on the left side of the inequality: 3x + 3 ≤ 48. Subtract 3 from both sides of the inequality: 3x + 3 − 3 ≤ 48 − 3; simplify: 3x ≤ 45. Divide both sides of the inequality by 3: 33x ≤ 435; the variable is now alone: x ≤ 15. The maximum amount of hours Cindy worked was 15. 301. b. Choices a and d should be omitted because the negative values should

not make sense for this problem using time and cost. Choice b substituted would be 6 = 2(2) + 2 which simpliﬁes to 6 = 4 + 2. Thus, 6 = 6. The coordinates in choice c are reversed from choice b and will not work if substituted for x and y. 302. a. Let x = the total minutes of the call. Therefore, x − 1 = the additional

minutes of the call. This choice is correct because in order to calculate the cost, the charge is 35 cents plus 15 cents times the number of additional minutes. If y represents the total cost, then y equals 0.35 plus 0.15 times the quantity x − 1. This translates to y = 0.35 + 0.15(x − 1) or y = 0.15(x − 1) + 0.35.

123

501 Math Word Problems 303. d. Let x = the total miles of the ride. Therefore, x − 1 = the additional

miles of the ride. The correct equation takes $1.25 and adds it to $1.15 times the number of additional miles, x − 1. Translating, this becomes y (the total cost) = 1.25 + 1.15(x − 1), which is the same equation as y = 1.15(x − 1) + 1.25. 304. c. The total amount will be $4.85 plus two times the number of ounces, x.

This translates to 4.85 + 2x, which is the same as 2x + 4.85. This value needs to be less than or equal to $10, which can be written as 2x + 4.85 ≤ 10. 305. b. Let x = the number of checks written that month. Green Bank’s fees

would therefore be represented by .10x + 3 and Savings-R-Us would be represented by .05x + 4.50. To ﬁnd the value for which the banks charge the same amount, set the two expressions equal to each other: .10x + 3 = .05x + 4.50. Subtract 3 from both sides: .10x + 3 − 3 = .05x + 4.50 − 3. This now becomes: .10x = .05x + 1.50. Subtract .05x from both sides of the equation: .10x − .05x = .05x − .05x + 1.50; this simpliﬁes to: .05x = .05x 150 1.50. Divide both sides of the equation by .05: .05 = .05 . The variable is now alone: x = 30. Costs would be the same if 30 checks were written. 306. d. Let x = the number of miles traveled in the taxi. The expression for the

cost of a ride with Easy Rider would be 1.25x + 2. The expression for the cost of a ride with Luxury Limo is 1x + 3.25. To solve, set the two expressions equal to each other: 1.25x + 2 = 1x + 3.25. Subtract 2 from both sides: 1.25x + 2 − 2 = 1x + 3.25 − 2. This simpliﬁes to: 1.25x = 1x + 1.25; subtract 1x from both sides: 1.25x − 1x = 1x − 1x + 1.25. Divide .25x 1.25 both sides of the equation by .25: .25 = .25 . The variable is now alone: x = 5; the cost would be the same if the trip were 5 miles long. 307. b. Let x = the ﬁrst integer and let y = the second integer. The equation for

the sum of the two integers is x + y = 36, and the equation for the difference between the two integers is x − y = 6. To solve these by the elimination method, combine like terms vertically and the variable of y cancels out. x + y = 36 x−y= 6 This results in: 2x = 42, so x = 21 Substitute the value of x into the ﬁrst equation to get 21 + y = 36. Subtract 21 from both sides of this equation to get an answer of y = 15.

124

501 Math Word Problems 308. c. Let x = the greater integer and y = the lesser integer. From the ﬁrst

sentence in the question we get the equation x = y + 2. From the second sentence in the question we get y + 2x = 7. Substitute x = y + 2 into the second equation: y + 2(y + 2) = 7; use the distributive property to simplify to: y + 2y + 4 = 7. Combine like terms to get: 3y + 4 = 7; subtract 4 from both sides of the equation: 3y + 4 − 4 = 7 − 4. Simplify to 3y 3.Divide both sides of the equation by 3: 33y = 33; therefore y = 1. Since the greater is two more than the lesser, the greater is 1 + 2 = 3. 309. d. Let x = the lesser integer and let y = the greater integer. The ﬁrst

sentence in the question gives the equation y = 4x. The second sentence gives the equation x + y = 5. Substitute y = 4x into the second equation: x + 4x = 5. Combine like terms on the left side of the equation: 5x = 5; divide both sides of the equation by 5: 55x = 55. This gives a solution of x = 1, which is the lesser integer. 310. a. Let x = the lesser integer and let y = the greater integer. The ﬁrst

sentence in the question gives the equation 3y + 5x = 9. The second sentence gives the equation y − 3 = x. Substitute y − 3 for x in the second equation: 3y + 5(y − 3) = 9. Use the distributive property on the left side of the equation: 3y + 5y − 15 = 9. Combine like terms on the left side: 8y − 15 = 9; add 15 to both sides of the equation: 8y − 15 + 15 = 9 + 15. Simplify to: 8y = 24. Divide both sides of the equation by 8: 88y = 284. This gives a solution of y = 3. Therefore the lesser, x, is three less than y, so x = 0. 311. b. Let l = the length of the rectangle and let w = the width of the rectangle.

Since the width is 6 inches less than 3 times the length, one equation is w = 3l − 6. The formula for the perimeter of a rectangle is 2l + 2w = 104. Substituting the ﬁrst equation into the perimeter equation for w results in 2l + 2(3l − 6) = 104. Use the distributive property on the left side of the equation: 2l + 6l − 12 = 104. Combine like terms on the left side of the equation: 8l − 12 = 104; add 12 to both sides of the equation: 8l − 12 + 12 = 104 + 12. Simplify to: 8l 116. Divide both sides of the 116 equation by 8: 88l = 8 . Therefore, the length is l = 14.5 inches and the width is w = 3(14.5) − 6 = 37.5 inches.

125

501 Math Word Problems 312. a. Let w = the width of the parallelogram and let l = the length of the

parallelogram. Since the length is 5 more than the width, then l = w + 5. The formula for the perimeter of a parallelogram 2l + 2w = 50. Substituting the ﬁrst equation into the second for l results in 2(w + 5) + 2w = 50. Use the distributive property on the left side of the equation: 2w + 10 + 2w = 50; combine like terms on the left side of the equation: 4w + 10 = 50. Subtract 10 on both sides of the equation: 4w + 10 − 10 = 50 − 10. Simply to: 4w 40. Divide both sides of the equation by 4: 44w = 440; w = 10. Therefore, the width is 10 cm and the length is 10 + 5 = 15 cm. 313. c. Let x = the amount invested at 12% interest. Let y = the amount

invested at 15% interest. Since the amount invested at 15% is 100 more then twice the amount at 12%, then y = 2x + 100. Since the total interest was $855, use the equation 0.12x + 0.15y = 855. You have two equations with two variables. Use the second equation 0.12x + 0.15y = 855 and substitute (2x + 100) for y: 0.12x + 0.15(2x + 100) = 855. Use the distributive property: 0.12x + 0.3x + 15 = 855. Combine like terms: 0.42x + 15 = 855. Subtract 15 from both sides: 0.42x + 15 − 15 = 855 − 840 0.42x 15; simplify: 0.42x = 840. Divide both sides by 0.42: 0.42 = 0.42 . Therefore, x = $2,000, which is the amount invested at 12% interest. 314. c. Let x = the amount invested at 8% interest. Since the total interest is

$405.50, use the equation 0.06(4,000) + 0.08x = 405.50. Simplify the multiplication: 240 + 0.08x = 405.50. Subtract 240 from both sides: 240 − 240 + 0.8x = 405.50 − 240; simplify: 0.08x = 165.50. Divide both sides 0.08x 165.50 by 0.08: 0.08 = 0.08 . Therefore, x = $2,068.75, which is the amount invested at 8% interest. 315. d. Let x = the amount of coffee at $3 per pound. Let y = the total amount

of coffee purchased. If there are 18 pounds of coffee at $2.50 per pound, then the total amount of coffee can be expressed as y = x + 18. Use the equation 3x + 2.50(18) = 2.85y since the average cost of the y pounds of coffe is $2.85 per pound. To solve, substitute y = x + 18 into 3x + 2.50(18) = 2.85y. 3x + 2.50(18) = 2.85(x + 18). Multiply on the left side and use the distributive property on the right side: 3x + 45 = 2.85x + 51.30. Subtract 2.85x on both sides: 3x − 2.85x + 45 = 2.85x − 2.85x + 51.30. Simplify: 0.15x 45 51.30. Subtract 45 from both sides: 0.15x

126

501 Math Word Problems

+ 45 − 45 = 51.30 − 45. Simplify: 0.15x 6.30. Divide both sides by 0.15x 6.30 0.15: 0.15 = 0.15 ; so, x = 42 pounds, which is the amount of coffee that costs $3 per pound. Therefore, the total amount of coffee is 42 + 18, which is 60 pounds. 316. c. Let x = the amount of candy at $1.90 per pound. Let y = the total number

of pounds of candy purchased. If it is known that there are 40 pounds of candy at $2.15 per pound, then the total amount of candy can be expressed as y = x + 40. Use the equation 1.90x + 2.15(40) = $158.20 since the total amount of money spent was $158.20. Multiply on the left side: 1.90x + 86 = 158.20. Subtract 86 from both sides: 1.90x + 86 − 86 = 158.20 − 86. 1.90x 72.20 Simplify: 1.90x 72.20. Divide both sides by 1.90: 1.90 = 1.90 ; so, x = 38 pounds, which is the amount of candy that costs $1.90 per pound. Therefore, the total amount of candy is 38 + 40, which is 78 pounds. 317. a. Let x = the amount of marigolds at $1 per packet. Let y = the amount of

marigolds at $1.26 per packet. Since there are 50 more packets of the $1.26 seeds than the $1 seeds, y = x + 50. Use the equation 1x + 1.26y = 420 to ﬁnd the total number of packets of each. By substituting into the second equation, you get 1x + 1.26(x + 50) = 402. Multiply on the left side using the distributive property: 1x + 1.26x + 63 = 402. Combine like terms on the left side: 2.26x + 63 = 402. Subtract 63 from both sides: 2.26x + 63 − 63 = 402 − 63. Simplify: 2.26x 339. Divide both sides by 339 2.26x 2.26: 2.26 = 2.26 ; so, x = 150 packets, which is the number of packets that costs $1 each. 318. a. Let x = the amount of 3% iodine solution. Let y = the amount of 20%

iodine solution. Since the total amount of solution was 85 oz., then x + y = 85. The amount of each type of solution added together and set equal to the amount of 19% solution can be expressed in the equation 0.03x + 0.20y = 0.19(85); Use both equations to solve for x. Multiply the second equation by 100 to eliminate the decimal point: 3x + 20y = 19(85). Simplify that equation: 3x + 20y = 1805. Multiply the ﬁrst equation by −20: −20x + −20y = −1700. Add the two equations to eliminate y: −17x + 0y = −85. Divide both sides of the equation by −17: -85 17x − −1 7 = -17 ; x = 5. The amount of 3% iodine solution is 5 ounces.

127

501 Math Word Problems 319. c. Let x = the amount of 34% acid solution. Let y = the amount of 18%

iodine solution. Since the total amount of solution was 30 oz., then x + y = 30. The amount of each type of solution added together and set equal to the amount of 28% solution can be expressed in the equation 0.34x + 0.18y = 0.28(30). Use both equations to solve for x. Multiply the second equation by 100 to eliminate the decimal point: 34x + 18y = 28(30); simplify that equation: 34x + 22y = 840. Multiply the ﬁrst equation by 18: 18x 18y 540. Add the two equations to eliminate y: 16x 0y 300. Divide both sides of the equation by 16: 16x 300 , x 18.75. The amount of 34% acid solution is 18.75 ounces. 16 16 320. b. Let x = Ellen’s age and let y = Bob’s age. Since Bob is 2 years from being

twice as old as Ellen, than y = 2x − 2. The sum of twice Bob’s age and three times Ellen’s age is 66 and gives a second equation of 2y + 3x = 66. Substituting the ﬁrst equation for y into the second equation results in 2(2x − 2) + 3x = 66. Use the distributive property on the left side of the equation: 4x − 4 + 3x = 66; combine like terms on the left side of the equation: 7x − 4 = 66. Add 4 to both sides of the equation: 7x − 4 + 4 = 66 + 4. Simplify: 7x 70. Divide both sides of the equation by 7: 77x = 70 . The variable, x, is now alone: x = 10. Therefore, Ellen is 10 years old. 7 321. d. Let x = Shari’s age and let y = Sam’s age. Since Sam’s age is 1 less than

twice Shari’s age this gives the equation y = 2x − 1. Since the sum of their ages is 104, this gives a second equation of x + y = 104. By substituting the ﬁrst equation into the second for y, this results in the equation x + 2x − 1 = 104. Combine like terms on the left side of the equation: 3x − 1 = 104. Add 1 to both sides of the equation: 3x − 1 + 1 = 104 + 1. Simplify: 3x 105. Divide both sides of the equation by 3: 33x = 105 . The variable, x, is now alone: x = 35. Therefore, Shari’s age is 35. 3 322. d. Let x = the cost of one binder and let y = the cost of one pen. The ﬁrst

statement, “two binders and three pens cost $12.50,” translates to the equation 2x + 3y = 12.50. The second statement, “three binders and ﬁve pens cost $19.50,” translates to the equation: 3x + 5y = 19.50 Multiply the ﬁrst equation by 3: 6x + 9y = 37.50 Multiply the second equation by −2: −6x + −10y = −39.00 Combine the two equations to eliminate x: −1y = −1.50 Divide by 1: y = 1.50 Therefore, the cost of one pen is $1.50. Since the cost of 2 binders and

128

501 Math Word Problems

3 pens is 12.50, substitute y 1.50 into the ﬁrst equation: 3 × $1.50 = $4.50; $12.50 − 4.50 = $8.00; $8.00 ÷ 2= $4.00, so each binder is $4.00. The total cost of 1 binder and 1 pen is $4.00 + $1.50 = $5.50. 323. a. Let x = the number of degrees in the smaller angle and let y = the

number of degrees in the larger angle. Since the angles are complementary, x + y = 90. In addition, since the larger angle is 15 more than twice the smaller, y = 2x + 15. Substitute the second equation into the ﬁrst equation for y: x + 2x + 15 = 90. Combine like terms on the left side of the equation: 3x + 15 = 90. Subtract 15 from both sides of the equation: 3x + 15 − 15 = 90 − 15; simplify: 3x = 75. Divide both sides by 3: 33x = 735. The variable, x, is now alone: x = 25. The number of degrees in the smaller angle is 25. 324. b. Let x = the cost of a student ticket. Let y = the cost of an adult ticket.

The ﬁrst sentence, “The cost of a student ticket is $1 more than half of an adult ticket,” gives the equation x = 12y + 1; the second sentence, “six adults and four student tickets cost $28,” gives the equation 6y + 4x = 28. Substitute the ﬁrst equation into the second for x: 6y + 4(12y + 1) = 28. Use the distributive property on the left side of the equation: 6y + 2y + 4 = 28. Combine like terms: 8y + 4 = 28. Subtract 4 on both sides of the equation: 8y + 4 − 4 = 28 − 4; simplify: 8y = 24. Divide both sides by 8: 88y = 284. The variable is now alone: y = 3. The cost of one adult ticket is $3. 325. a. Let x = the cost of one shirt. Let y = the cost of one tie. The ﬁrst part of

the question, “three shirts and 5 ties cost $23,” gives the equation 3x + 5y = 23; the second part of the question, “5 shirts and one tie cost $20,” gives the equation 5x + 1y= 20. Multiply the second equation by −5: −25x − 5y = −100. Add the ﬁrst equation to that result to eliminate y. The combined equation is: −22x = − 77. Divide both sides of the −22x −77 equation by −22: −22 = −22 . The variable is now alone: x = 3.50; the cost of one shirt is $3.50. 326. c. The terms 3x and 5x are like terms because they have exactly the same

variable with the same exponent. Therefore, you just add the coefﬁcients and keep the variable. 3x + 5x = 8x.

129

501 Math Word Problems 327. c. Because the question asks for the difference between the areas, you need

to subtract the expressions: 6a + 2 − 5a. Subtract like terms: 6a − 5a + 2 = 1a + 2; 1a = a, so the simpliﬁed answer is a + 2. 328. b. Since the area of a rectangle is A = length times width, multiply (x3)(x4).

When multiplying like bases, add the exponents: x3+4 = x7. 329. c. Since the area of the soccer ﬁeld would be found by the formula A =

length × width, multiply the dimensions together: 7y2 × 3xy. Use the commutative property to arrange like variables and the coefﬁcients next to each other: 7 × 3 × x × y2 × y. Multiply: remember that y2 × y = y2 × y1 = y2+1 = y3. The answer is 21xy3. 330. a. Since the area of a parallelogram is A = base times height, then the area 8

divided by the base would give you the height; xx4 ; when dividing like bases, subtract the exponents; x8−4 = x4. 3d3

331. d. The key word quotient means division so the problem becomes 9d5 . 3

1d Divide the coefﬁcients: 3d5 . When dividing like bases, subtract the 3−5 1d 1d−2 exponents: 3; simplify: 3 . A variable in the numerator with a negative exponent is equal to the same variable in the denominator with 1 the opposite sign—in this case, a positive sign on the exponent: 3d2 . 6x2 · 4xy2

332. a. The translation of the question is . The key word product tells 3y 3x

you to multiply 6x2 and 4xy2. The result is then divided by 3x3y. Use the commutative property in the numerator to arrange like variables and 6 × 4x xy the coefﬁcients together: 3x3y . Multiply in the numerator. 2

2

3 2

24x y Remember that x2 · x = x2 · x1 = x2+1 = x3: 3x3y . Divide the coefﬁcients; 3 2

8x y 24 ÷ 3 = 8: x3y . Divide the variables by subtracting the exponents:

8x3−3y2−1; simplify. Recall that anything to the zero power is equal to 1: 8x0y1 = 8y. 333. b. Since the formula for the area of a square is A = s2, then by substituting

A = (a2b3)2. Multiply the outer exponent by each exponent inside the parentheses: a2×2b3×2. Simplify; a4b6. 334. a. The statement in the question would translate to 3x2(2x3y)4. The word

quantity reminds you to put that part of the expression in parentheses. Evaluate the exponent by multiplying each number or variable inside the parentheses by the exponent outside the parentheses: 3x2(24x3×4y4); simplify: 3x2(16x12y4). Multiply the coefﬁcients and add the exponents of like variables: 3(16x2+12y4); simplify: 48x14y4. 130

501 Math Word Problems 335. d. Since the area of a rectangle is A = length times width, multiply the

dimensions to ﬁnd the area: 2x(4x + 5). Use the distributive property to multiply each term inside the parentheses by 2x: 2x × 4x + 2x × 5. Simplify by multiplying the coefﬁcients of each term and adding the exponents of the like variables: 8x2 + 10x. 336. b. The translated expression would be −9p3r(2p − 3r). Remember that the

key word product means multiply. Use the distributive property to multiply each term inside the parentheses by −9p3r: −9p3r × 2p − (−9p3r) × 3r. Simplify by multiplying the coefﬁcients of each term and adding the exponents of the like variables: −9 × 2p3+1r − (−9 × 3p3r1+1). Simplify: −18p4r − (−27p3r2). Change subtraction to addition and change the sign of the following term to its opposite: −18p4r + (+27p3r2); this simpliﬁes to: −18p4r + 27p3r2. 337. c. The two numbers in terms of x would be x + 3 and x + 4 since increased

by would tell you to add. Product tells you to multiply these two quantities: (x + 3)(x + 4). Use FOIL (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied) to multiply the binomials: (x · x) + (4 · x) + (3 · x) + (3 · 4); simplify each term: x2 + 4x + 3x + 12. Combine like terms: x2 + 7x + 12. 338. d. Since the area of a rectangle is A = length times width, multiply the two

expressions together: (2x − 1)(x + 6). Use FOIL (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied) to multiply the binomials: (2x · x) + (2x · 6) − (1 · x) − (1 · 6). Simplify: 2x2 + 12x − x − 6; combine like terms: 2x2 + 11x − 6. 339. a. Use the formula distance = rate × time. By substitution, distance = (4x2 −

2) × (3x − 8). Use FOIL (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied) to multiply the binomials: (4x2 · 3x) − (8 · 4x2) − (2 · 3x) − (2 · −8). Simplify each term: 12x3 − 32x2 − 6x + 16.

131

501 Math Word Problems 340. d. Since the formula for the volume of a prism is V = Bh, where B is the

area of the base and h is the height of the prism, V = (x − 3)(x2 + 4x + 1). Use the distributive property to multiply the ﬁrst term of the binomial, x, by each term of the trinomial, and then the second term of the binomial, −3, by each term of the trinomial: x(x2 4x 1) 3(x2 4x 1). Then distribute: (x · x2) + (x · 4x) + (x · 1) − (3 · x2) − (3 · 4x) − (3 · 1). Simplify by multiplying within each term: x3 + 4x2 + x − 3x2 − 12x − 3. Use the commutative property to arrange like terms next to each other. Remember that 1x = x: x3 + 4x2 − 3x2 + x −12x − 3; combine like terms: x3 + x2 − 11x − 3. 341. b. Since the formula for the volume of a rectangular prism is V = l × w × h,

multiply the dimensions together: (x + 1)(x − 2)(x + 4). Use FOIL (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied) to multiply the ﬁrst two binomials: (x + 1 )(x − 2); (x · x) + x(−2) + (1 · x) + 1(−2). Simplify by multiplying within each term: x2 − 2x + 1x − 2; combine like terms: x2 − x − 2. Multiply the third factor by this result: (x + 4)(x2 − x − 2). To do this, use the distributive property to multiply the ﬁrst term of the binomial, x, by each term of the trinomial, and then the second term of the binomial, 4, by each term of the trinomial: x(x2 x 2) 4(x2 x 2). Distribute: (x · x2) + (x · −x) + (x · −2) + (4 · x2) + (4 · −x) + (4 · −2). Simplify by multiplying in each term: x3 − x2 − 2x + 4x2 − 4x − 8. Use the commutative property to arrange like terms next to each other: x3 − x2 + 4x2 − 2x − 4x − 8; combine like terms: x3 + 3x2 − 6x − 8. 342. c. Since area of a rectangle is found by multiplying length by width, we

need to ﬁnd the factors that multiply out to yield x2 – 25. Because x2 and 25 are both perfect squares (x2 x · x and 25 = 5 · 5), the product, x2 – 25, is called a difference of two perfect squares, and its factors are the sum and difference of the square roots of its terms.Therefore, because the square root of x2 = x and the square root of 25 5, x2 – 25 (x 5)(x – 5). 343. b. To ﬁnd the base and the height of the parallelogram, ﬁnd the factors of

this binomial. First look for factors that both terms have in common; 2x2 and 10x both have a factor of 2 and x. Factor out the greatest common factor, 2x, from each term. 2x2 − 10x; 2x(x − 5). To check an

132

501 Math Word Problems

answer like this, multiply through using the distributive property. 2x(x −5); (2x · x) − (2x · 5); simplify and look for a result that is the same as the original question. This question checked: 2x2 − 10x. 344. d. Since the formula for the area of a rectangle is A = length times width,

ﬁnd the two factors of x2 + 2x + 1 to get the dimensions. First check to see if there is a common factor in each of the terms or if it is the difference between two perfect squares, and it is neither of these. The next step would be to factor the trinomial into two binomials. To do this, you will be doing a method that resembles FOIL backwards (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied.) First results in x2, so the ﬁrst terms must be: (x )(x ); Outer added to the Inner combines to 2x, and the Last is 1, so you need to ﬁnd two numbers that add to +2 and multiply to +1. These two numbers would have to be +1 and +1: (x + 1)(x + 1). Since the factors of the trinomial are the same, this is an example of a perfect square trinomial, meaning that the farmer’s rectangular ﬁeld was, more speciﬁcally, a square ﬁeld. To check to make sure these are the factors, multiply them by using FOIL (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied; (x · x) + (1 · x) + (1 · x) + (1 · 1); multiply in each term: x2 + 1x + 1x + 1; combine like terms: x2 + 2x + 1. 345. a. Since area of a rectangle is length × width, look for the factors of the

trinomial to ﬁnd the two dimensions. First check to see if there is a common factor in each of the terms or if it is the difference between two perfect squares, and it is neither of these. The next step would be to factor the trinomial into two binomials. To do this, you will be doing a method that resembles FOIL backwards. (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied.) First results in x2, so the ﬁrst terms must be (x )(x ); Outer added to the Inner combines to 6x, and the Last is 5, so you need to ﬁnd two numbers that add to produce +6 and multiply to produce +5. These two numbers are +1 and +5; (x + 1)(x + 5).

133

501 Math Word Problems 346. a. Since the formula for the area of a rectangle is length × width, ﬁnd the

factors of the trinomial to get the dimensions. First check to see if there is a common factor in each of the terms or if it is the difference between two perfect squares, and it is neither of these. The next step would be to factor the trinomial into two binomials. To do this, you will be doing a method that resembles FOIL backwards (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied.) First results in x2, so the ﬁrst terms must be (x )(x ); Outer added to the Inner combines to 1x, and the Last is −12, so you need to ﬁnd two numbers that add to +1 and multiply to −12. These two numbers are −3 and +4; (x − 3)(x + 4). Thus, the dimensions are (x + 4) and (x − 3). 347. b. Since the trinomial does not have a coefﬁcient of one on its highest

exponent term, the easiest way to ﬁnd the answer to this problem is to use the distributive property. First, using the original trinomial, identify the sum and product by looking at the terms when the trinomial is in descending order (highest exponent ﬁrst): 3x2 – 7x 2.The sum is the middle term, in this case, 7x.The product is the product of the ﬁrst and last terms, in this case, (3x2)(2) 6x2. Now, identify two quantities whose sum is –7x and product is 6x2, namely –6x and –x. Rewrite the original trinomial using these two terms to replace the middle term in any order: 3x2 –6x – x + 2. Now factor by grouping by taking a common factor out of each pair of terms.The common factor of 3x2 and –6x is 3x and the common factor of –x and 2 is –1.Therefore, 3x2 – 6x – x + 2 becomes 3x(x – 2) – 1(x – 2). (Notice that if this expression were multiplied back out and simpliﬁed, it would correctly yield the original polynomial.)Now, this two-term expression has a common factor of (x – 2) which can be factored out of each term using the distributive property: 3x(x – 2) – 1(x – 2) becomes (x – 2)(3x –1).The dimensions of the courtyard are (x – 2) and (3x – 1). 348. d. In order to convert this number to standard notation, multiply 9.3 by the

factor of 107. Since 107 is equal to 10,000,000, 9.3 × 10,000,000 is equal to 93,000,000. As an equivalent solution, move the decimal point in 9.3 seven places to the right since the exponent on the 10 is positive 7.

134

501 Math Word Problems 349. c. To convert to scientiﬁc notation, place a decimal point after the ﬁrst

non-zero digit to create a number between 1 and 10—in this case, between the 2 and the 4. Count the number of decimal places from that decimal to the place of the decimal in the original number. In this case, the number of places would be 5. This number, 5, becomes the exponent of 10 and is positive because the original number was greater than one. The answer then is 2.4 × 105. 350. d. In order to convert this number to standard notation, multiply 5.3 by

the factor of 10−6. Since 10−6 is equal to 0.000001, 5.3 × 0.000001 is equal to 0.0000053. Equivalently, move the decimal point in 5.3 six places to the left since the exponent on the 10 is negative 6. 351. d. Let x = the number. The sentence, “The square of a positive number is

49,” translates to the equation x2 = 49. Take the square root of each side to get x2 = 49 so x = 7 or −7. Since you are looking for a positive number, the ﬁnal solution is 7. 352. d. Let x = the number. The statement, “The square of a number added to

25 equals 10 times the number,” translates to the equation x2 + 25 = 10x. Put the equation in standard form ax2 bx c 0, and set it equal to zero: x2 − 10x + 25 = 0. Factor the left side of the equation: (x − 5)(x − 5) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 5 = 0 or x − 5 = 0; x = 5 or x = 5. The number is 5. 353. b. Let x = the number. The statement, “The sum of the square of a

number and 12 times the number is −27,” translates to the equation x2 + 12x = −27. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + 12x + 27 = 0. Factor the left side of the equation: (x + 3)(x + 9) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x + 3 = 0 or x + 9 = 0; x = −3 or x = −9. The possible values of this number are −3 or −9, the smaller of which is −9. 354. b. Let x = the number of inches in the width and let x + 2 = the number of

inches in the length. Since area of a rectangle is length times width, the equation for the area of the rectangle is x(x + 2) = 24. Multiply the left side of the equation using the distributive property: x2 + 2x = 24. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + 2x − 24 = 0. Factor the left side of the equation: (x + 6)(x − 4) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x + 6 = 0 or x − 4 = 0; x = −6 or x = 4. Reject the solution of −6 because a distance will not be negative. The width is 4 inches. 135

501 Math Word Problems 355. b. Let x = the measure of the base and let x + 5 = the measure of the

height. Since the area of a parallelogram is base times height, then the equation for the area of the parallelogram is x(x + 5) = 36. Multiply the left side of the equation using the distributive property: x2 + 5x = 36; Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + 5x − 36 = 0. Factor the left side of the equation: (x + 9)(x − 4) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x + 9 = 0 or x − 4 = 0; x = −9 or x = 4. Reject the solution of −9 because a distance will not be negative. The height is 4 + 5 = 9 meters. 356. d. Let x = the length of the diagonal. Therefore, x − 5 = the length of the

patio and x −7 = the width of the patio. Since the area is 195 m2, and area is length times the width, the equation is (x − 5)(x − 7) = 195. Use the distributive property to multiply the binomials: x2 −5x − 7x + 35 = 195. Combine like terms: x2 − 12x + 35 = 195. Subtract 195 from both sides: x2 − 12x + 35 − 195= 195 − 195. Simplify: x2 − 12x − 160 = 0. Factor the result: (x − 20)(x + 8) = 0. Set each factor equal to 0 and solve: x − 20 = 0 or x + 8 = 0; x = 20 or x = −8. Reject the solution of −8 because a distance will not be negative. The length of the diagonal is 20 m. 357. a. Let w = the width of the ﬁeld and let 2w + 2 = the length of the ﬁeld

(two more than twice the width). Since area is length times width, multiply the two expressions together and set them equal to 3,280: w(2w + 2) = 3,280. Multiply using the distributive property: 2w2 + 2w = 3,280. Subtract 3,280 from both sides: 2w2 + 2w − 3,280 = 3,280 − 3,280; simplify: 2w2 + 2w − 3,280 = 0. Factor the trinomial completely: 2(w2 + w − 1640) = 0; 2(w + 41)(w − 40) = 0. Set each factor equal to zero and solve: 2 ≠ 0 or w + 41 = 0 or w − 40 = 0; w = −41 or w = 40. Reject the negative solution because you will not have a negative width. The width is 40 feet. 358. b. Let x = the width of the walkway. Since the width of the garden only is

24, the width of the garden and the walkway together is x + x + 24 or 2x + 24. Since the length of the garden only is 35, the length of the garden and the walkway together is x + x + 35 or 2x + 35. Area of a rectangle is length times width, so multiply the expressions together and set the result equal to the total area of 1,530 square feet: (2x + 24)(2x + 35) = 1,530. Multiply the binomials using the distributive property: 4x2 + 70x + 48x + 840 = 1,530. Combine like terms: 4x2 + 118x + 840 = 1,530. Subtract

136

501 Math Word Problems

1,530 from both sides: 4x2 + 118x + 840 − 1,530 = 1,530 − 1,530; simplify: 4x2 + 118x − 690 = 0. Factor the trinomial completely: 2(2x2 + 59x − 345) = 0; 2(2x + 69)(x − 5) = 0. Set each factor equal to zero and solve: 2 ≠ 0 or 2x + 69 = 0 or x − 5 = 0; x = −34.5 or x = 5. Reject the negative solution because you will not have a negative width. The width is 5 feet. 359. a. Let x = the width of the deck. Since the width of the pool only is 18, the

width of the pool and the deck is x + x + 18 or 2x + 18. Since the length of the pool only is 24, the length of the pool and the deck together is x + x + 24 or 2x + 24. The total area for the pool and the deck together is 832 square feet, 400 square feet added to 432 square feet for the pool. Area of a rectangle is length times width so multiply the expressions together and set them equal to the total area of 832 square feet: (2x + 18)(2x + 24) = 832. Multiply the binomials using the distributive property: 4x2 + 36x + 48x + 432 = 832. Combine like terms: 4x2 + 84x + 432 = 832. Subtract 832 from both sides: 4x2 + 84x + 432 − 832 = 832 − 832; simplify: 4x2 + 84x − 400 = 0. Factor the trinomial completely: 2(2x2 + 42x − 200) = 0; 2(2x − 8)(x + 25) = 0. Set each factor equal to zero and solve: 2 ≠ 0 or 2x − 8 = 0 or x + 25 = 0; x = 4 or x = −25. Reject the negative solution because you will not have a negative width. The width is 4 feet. 360. c. To solve this problem, ﬁnd the width of the frame ﬁrst. Let x = the

width of the frame. Since the width of the picture only is 12, the width of the frame and the picture is x + x + 12 or 2x + 12. Since the length of the picture only is 14, the length of the frame and the picture together is x + x + 14 or 2x + 14. The total area for the frame and the picture together is 288 square inches. Area of a rectangle is length times width so multiply the expressions together and set them equal to the total area of 288 square inches: (2x + 12)(2x + 14) = 288. Multiply the binomials using the distributive property: 4x2 + 28x + 24x + 168 = 288. Combine like terms: 4x2 + 52x + 168 = 288. Subtract 288 from both sides: 4x2 + 52x + 168 − 288 = 288 − 288; simplify: 4x2 + 52x − 120 = 0. Factor the trinomial completely: 4(x2 + 13x − 30) = 0; 4(x − 2)(x + 15) = 0. Set each

137

501 Math Word Problems

factor equal to zero and solve: 4 ≠ 0 or x − 2 = 0 or x + 15 = 0; x = 2 or x = −15. Reject the negative solution because you will not have a negative width. The width is 2 feet. Therefore, the larger dimension of the frame is 2(2) + 14 = 4 + 14 = 18 inches. 361. b. Let x = the lesser integer and let x + 1 = the greater integer. Since

product is a key word for multiplication, the equation is x(x + 1) = 90. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + x = 90. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + x − 90 = 0. Factor the trinomial: (x − 9)(x + 10) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 9 = 0 or x + 10 = 0; x = 9 or x = −10. Since you are looking for a positive integer, reject the x-value of −10. Therefore, the lesser positive integer would be 9. 362. a. Let x = the lesser integer and let x + 1 = the greater integer. Since

product is a key word for multiplication, the equation is x(x + 1) = 132. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + x = 132. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + x − 132 = 0. Factor the trinomial: (x − 11)(x + 12) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 11 = 0 or x + 12 = 0; x = 11 or x = −12. Since you are looking for a negative integer, reject the x-value of 11. Therefore, x = −12 and x + 1 = −11. The greater negative integer is −11. 363. a. Let x = the lesser even integer and let x + 2 = the greater even integer.

Since product is a key word for multiplication, the equation is x(x + 2) = 168. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + 2x = 168. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + 2x − 168 = 0. Factor the trinomial: (x − 12)(x + 14) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 12 = 0 or x + 14 = 0; x = 12 or x = −14. Since you are looking for a positive integer, reject the x-value of −14. Therefore, the lesser positive integer would be 12. 364. d. Let x = the lesser odd integer and let x + 2 = the greater odd integer.

Since product is a key word for multiplication, the equation is x(x + 2) = 143. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + 2x = 143. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + 2x − 143 = 0. Factor the trinomial: (x − 11)(x + 13) =

138

501 Math Word Problems

0. Set each factor equal to zero and solve: x − 11 = 0 or x + 13 = 0; x = 11 or x = −13. Since you are looking for a positive integer, reject the xvalue of −13. Therefore, x = 11 and x + 2 = 13. The greater positive odd integer is 13. 365. c. Let x = the lesser odd integer and let x + 2 = the greater odd integer.

The translation of the sentence, “The sum of the squares of two consecutive odd integers is 74,” is the equation x2 + (x + 2)2 = 74. Multiply (x + 2)2 out as (x + 2)(x + 2) using the distributive property: x2 + (x2 + 2x + 2x + 4) = 74. Combine like terms on the left side of the equation: 2x2 + 4x + 4 = 74. Put the equation in standard form by subtracting 74 from both sides, and set it equal to zero: 2x2 + 4x − 70 = 0; factor the trinomial completely: 2(x2 + 2x − 35) = 0; 2(x − 5)(x + 7) = 0. Set each factor equal to zero and solve: 2 ≠ 0 or x − 5 = 0 or x + 7 = 0; x = 5 or x = −7. Since you are looking for a positive integer, reject the solution of x = −7. Therefore, the smaller positive integer is 5. 366. a. Let x = the lesser integer and let x + 1 = the greater integer. The

sentence, “the difference between the squares of two consecutive integers is 15,” can translate to the equation (x + 1)2 − x2 = 15. Multiply the binomial (x + 1)2 as (x + 1)(x + 1) using the distributive property: x2 + 1x + 1x + 1 − x2 = 15. Combine like terms: 2x + 1 = 15; subtract 1 from both sides of the equation: 2x + 1 − 1 = 15 − 1. Divide both sides by 2: 2x 14 = . The variable is now alone: x = 7. Therefore, the larger 2 2 consecutive integer is x + 1 = 8. 367. c. Let x = the lesser integer and let x + 1 = the greater integer. The

sentence, “The square of one integer is 55 less than the square of the next consecutive integer,” can translate to the equation x2 = (x + 1)2 −55. Multiply the binomial (x + 1)2 as (x + 1)(x + 1) using the distributive property: x2 = x2 + 1x + 1x + 1 − 55. Combine like terms: x2 = x2 + 2x − 54. Subtract x2 from both sides of the equation: x2 − x2 = x2 − x2 + 2x − 54. Add 54 to both sides of the equation: 0 + 54 = 2x − 54 + 54. Divide both sides by 2: 524 = 22x . The variable is now alone: 27 = x. The lesser integer is 27.

139

501 Math Word Problems 368. c. Let x = the amount each side is increased. Then, x + 4 = the new width

and x + 6 = the new length. Since area is length times width, the formula using the new area is (x + 4)(x + 6) = 168. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + 6x + 4x + 24 = 168; combine like terms: x2 + 10x + 24 = 168. Subtract 168 from both sides: x2 + 10x + 24 − 168 = 168 − 168. Simplify: x2 + 10x − 144 = 0. Factor the trinomial: (x − 8)(x + 18) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 8 = 0 or x + 18 = 0; x = 8 or x = −18. Reject the negative solution because you won’t have a negative dimension. The correct solution is 8 inches. 369. a. Let x = the amount of reduction. Then 4 − x = the width of the reduced

picture and 6 − x = the length of the reduced picture. Since area is length times width, and one-third of the old area of 24 is 8, the equation for the area of the reduced picture would be (4 − x)(6 − x) = 8. Multiply the binomials using the distributive property: 24 − 4x − 6x + x2 = 8; combine like terms: 24 − 10x + x2 = 8. Subtract 8 from both sides: 24 − 8 − 10x + x2 = 8 − 8. Simplify and place in standard form: x2 − 10x + 16 = 0. Factor the trinomial into 2 binomials: (x − 2)(x − 8) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 2 = 0 or x − 8 = 0; x = 2 or x = 8. The solution of 8 is not reasonable because it is greater than the original dimensions of the picture. Accept the solution of x = 2 and the smaller dimension of the reduced picture would be 4 − 2 = 2 inches. 370. d. Let x = the amount that each side of the garden is increased. Then, x +

20 = the new width and x + 24 = the new length. Since the area of a rectangle is length times width, then the area of the old garden is 20 × 24 = 480 and the new area is 480 + 141 = 621. The equation using the new area becomes (x + 20)(x + 24) = 621. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + 24x + 20x + 480 = 621; combine like terms: x2 + 44x + 480 = 621. Subtract 621 from both sides: x2 + 44x + 480 − 621 = 621 − 621; simplify: x2 + 44x − 141 = 0. Factor the trinomial: (x − 3)(x + 47) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 3 = 0 or x + 47 = 0; x = 3 or x = − 47. Reject the negative solution because you won’t have a negative increase. Thus, each side will be increased by 3 and the new length would be 24 + 3 = 27 feet.

140

501 Math Word Problems 371. b. Let x the number of hours it takes Ian and Jack to remodel the kitchen

if they are working together. Since it takes Ian 20 hours if working alone, 1

he will complete 20 of the job in one hour, even when he’s working with Jack. Similarly, since it takes Jack 15 hours to remodel a kitchen, he will 1

complete 15 of the job in one hour, even when he’s working with Ian. Since it takes x hours for Ian and Jack to complete the job together, it stands to reason that at the end of one hour, their combined effort will 1

have completed x of the job. Therefore, Ian’s work + Jack’s work 1

1

1

combined work and we have the equation: 20 15 x. Multiply through

1

by the least common denominator of 20, 15 and x which is 60x: (60x)(20 ) 1

1

(60x)(15 ) (60x)(x). Simplify: 3x 4x 60. Simplify: 7x 60. 7x

60

60

Divide by 7: 7 7. x 7 which is about 8.6 hours. 372. a. Let x = the number of hours it takes Peter and Joe to paint a room if

they are working together.Since it takes Peter 1.5 hours if working 1 alone, he will complete 1.5 of the job in one hour, even when he’s working with Joe. Similarly, since it takes Joe 2 hours to paint a room 1 working alone, he will complete 2 of the job in one hour, even when working with Peter. Since it takes x hours for Peter and Joe to complete the job together, it stands to reason that at the end of one hour, their 1 combined effort will have completed x of the job.Therefore, Peter’s work 1 1 1 Joe’s work combined work and we have the equation: 1.5 2 x. Multiply through by the least common denominator of 1.5, 2 and x 1 1 1 which is 6x: (6x)(1.5) + (6x)(2) = (6x)(x). Simplify: 4x 3x 6. Simplify: 7x 6 6 7x 6. Divide by 7: 7 7; x 7 hours. Change hours into minutes 6 by multiplying by 60 since there are 60 minutes in one hour. (60)(7) 360 divided by 7 equals 51.42 minutes which rounds to 51 minutes. 7

141

501 Math Word Problems 373. c. Let x = the number of hours it takes Carla and Charles to plant a garden

if they are working together. Since it takes Carla 3 hours if working 1

alone, she will complete 3 of the job in one hour, even when she’s working with Charles. Similarly, since it takes Charles 4.5 hours to plant 1

a garden working alone, he will complete 4.5 of the job in one hour, even when working with Carla. Since it takes x hours for Carla and Charles to complete the job together, it stands to reason that at the end 1

of one hour, their combined effort will have completed x of the job.Therefore, Carla’s work + Charles’s work combined work and we 1

1

1

have the equation: 3 4.5 x. Multiply through by the least common 1

1

1

denominator of 3, 4.5 and x which is 9x: (9x)(3) (9x)(4.5) (9x)(x). 5x

9

9

Simplify: 3x 2x 9. Simplify: 5x 9. Divide by 5: 5 5 ; x 5 hours which is equal to 1.8 hours. 374. c. Let x = the number of hours it will take Jerry to do the job alone. In 1

hour Jim can do 110 of the work, and Jerry can do 1x of the work. As an equation this looks like 110 + 1x = 14, where 14 represents what part of the job they can complete in one hour together. Multiplying both sides of the equation by the least common denominator, 40x, results in the equation 4x + 40 = 10x. Subtract 4x from both sides of the equation. 4x − 4x + 40 = 10x − 4x. This simpliﬁes to 40 = 6x. Divide each side of the equation by 6; 460 = 66x . Therefore, 6.666 = x, and it would take Jerry about 6.7 hours to complete the job alone. 375. d. Let x = the number of hours Ben takes to clean the garage by himself. In

1 hour Ben can do 1x of the work and Bill can do 110 of the work. As an equation this looks like 1x + 110 = 16, where 16 represents what part they can clean in one hour together. Multiply both sides of the equation by the least common denominator, 30x, to get an equation of 30 + 3x = 5x. Subtract 3x from both sides of the equation; 30 + 3x − 3x = 5x − 3x. This simpliﬁes to 30 = 2x, and dividing both sides by 2 results in a solution of 15 hours.

142

6 Geometry

The geometry problems in this chapter involve lines, angles, triangles, rectangles, squares, and circles. You will learn how to ﬁnd length, perimeter, area, circumference, and volume, and how you can apply geometry to everyday problems. 376. Charlie wants to know the area of his property, which measures

120 ft by 150 ft. Which formula will he use? a. A = s2 b. A = πr2 c. A = 12bh d. A = lw 377. Dawn wants to compare the volume of a basketball with the

volume of a tennis ball. Which formula will she use? a. V = πr 2h b. V = 43 πr3 c. V = 13πr2h d. V = s3

501 Math Word Problems 378. Rick is ordering a new triangular sail for his boat. He needs to know the

area of the sail. Which formula will he use? a. A = lw b. A = 12bh c. A = bh d. A = 12h(b1 + b2) 379. Keith wants to know the surface area of a basketball. Which formula will

he use? a. s = 6s2 b. s = 4πr2 c. s = 2πr2 + 2πrh d. s = πr2 + 2πrh 380. Aaron is installing a ceiling fan in his bedroom. Once the fan is in motion,

he needs to know the area the fan will cover. Which formula will he use? a. A = bh b. A = s2 c. A = 12bh d. A = πr2 381. Mimi is ﬁlling a tennis ball can with water. She wants to know the volume

of the cylinder shaped can. What formula will she use? a. V = πr2h b. V = 43πr3 c. V = 13πr2h d. V = s3 382. Audrey is creating a raised ﬂowerbed that is 4.5 ft by 4.5 ft. She needs to

calculate how much lumber to buy. If she needs to know the distance around the ﬂowerbed, which formula is easiest to use? a. P = a + b + c b. A = lw c. P = 4s d. C = 2πr

144

501 Math Word Problems 383. Al is painting a right cylinder storage tank. In order to purchase the

correct amount of paint he needs to know the total surface area to be painted. Which formula will he use if he does not paint the bottom of the tank? a. S = 2πr2 + 2πrh b. S = 4πr2 c. S = πr2 + 2πrh d. S = 6s2 384. Cathy is creating a quilt out of fabric panels that are 6 in by 6 in. She

wants to know the total area of her square-shaped quilt. Which formula will she use? a. A = s2 b. A = 12bh c. A = πr2 d. A = 12h(b1 + b2) 385. If Lisa wants to know the distance around her circular table, which has a

diameter of 42 in, which formula will she use? a. P = 4s b. P = 2l + 2w c. C = πd d. P = a + b + c 386. Danielle needs to know the distance around a basketball court. Which

geometry formula will she use? a. P = 2l + 2s b. P = 4s c. P = a + b + c d. P = b1 + b2 + h 387. To ﬁnd the volume of a cube that measures 3 cm by 3 cm by 3 cm, which

formula would you use? a. V = πr2h b. V = 43πr3 c. V = 13πr2h d. V = s3

145

501 Math Word Problems 388. To ﬁnd the perimeter of a triangular region, which formula would you

use? a. P = a + b + c b. P = 4s c. P = 2l + 2w d. C = 2πr 389. A racquetball court is 40 ft by 20 ft. What is the area of the court in square

feet? a. 60 ft2 b. 80 ft2 c. 800 ft2 d. 120 ft2 390. Allan has been hired to mow the school soccer ﬁeld, which is 180 ft wide

by 330 ft long. If his mower mows strips that are 2 feet wide, how many times must he mow across the width of the lawn? a. 90 b. 165 c. 255 d. 60 391. Erin is painting a bathroom with four walls each measuring 8 ft by 5.5 ft.

Ignoring the doors or windows, what is the area to be painted? a. 176 ft2 b. 88 ft2 c. 54 ft2 d. 160 ft2 392. The arm of a ceiling fan measures a length of 25 in. What is the area

covered by the motion of the fan blades when turned on? (π = 3.14) a. 246.49 in2 b. 78.5 in2 c. 1,962.5 in2 d. 157 in2

146

501 Math Word Problems 393. A building that is 45 ft tall casts a shadow that is 30 ft long. Nearby,

Heather is walking her standard poodle, which casts a shadow that is 2.5 ft long. How tall is Heather’s poodle? a. 2.75 ft b. 3.25 ft c. 3.75 ft d. 1.67 ft 394. A circular pool is ﬁlling with water. Assuming the water level will be 4 ft

deep and the diameter is 20 ft, what is the volume of the water needed to ﬁll the pool? (π = 3.14) a. 251.2 ft3 b. 1,256 ft3 c. 5,024 ft3 d. 3,140 ft3 395. A cable is attached to a pole 24 ft above ground and fastened to a stake 10

ft from the base of the pole. In order to keep the pole perpendicular to the ground, how long is the cable? a. 22 ft b. 26 ft c. 20 ft d. 18 ft 396. Karen is buying a wallpaper border for her bedroom, which is 12 ft by 13

ft If the border is sold in rolls of 5 yards each, how many rolls will she need to purchase? a. 3 b. 4 c. 5 d. 6 397. The formula for the surface area of a sphere is 4πr2. What is the surface

area of a ball with a diameter of 6 inches? Round to the nearest inch. (π = 3.14) a. 452 in2 b. 113 in2 c. 38 in2 d. 28 in2

147

501 Math Word Problems 398. Brittney would like to carpet her bedroom. If her room is 11 ft by 13 ft,

what is the area to be carpeted in square feet? a. 121 ft2 b. 48 ft2 c. 169 ft2 d. 143 ft2 399. The scale on a map shows that 1 inch is equal to 14 miles. Shannon

measured the distance on the map to be 17 inches. How far will she need to travel? a. 23.8 miles b. 238 miles c. 2,380 miles d. 23,800 miles 400. How far will a bowling ball roll in one rotation if the ball has a diameter of

10 inches? (π = 3.14) a. 31.4 in b. 78.5 in c. 15.7 in d. 62.8 in 401. A water sprinkler sprays in a circular pattern a distance of 10 ft. What is

the circumference of the spray? (π = 3.14) a. 31.4 ft b. 314 ft c. 62.8 ft d. 628 ft 402. If a triangular sail has a vertical height of 83 ft and horizontal length of

30 ft, what is the area of the sail? a. 1,245 ft2 b. 1,155 ft2 c. 201 ft2 d. 2,490 ft2

148

501 Math Word Problems 403. What is the volume of a ball whose radius is 4 inches? Round to the

nearest inch. (π = 3.14) a. 201 in3 b. 268 in3 c. 804 in3 d. 33 in3 404. If a tabletop has a diameter of 42 in, what is its surface area to the nearest

inch? (π = 3.14) a. 1,384 in2 b. 1,319 in2 c. 1,385 in2 d. 5,539 in2 405. An orange has a radius of 1.5 inches. Find the volume of one orange.

(π = 3.14) a. 9.42 in3 b. 113.04 in3 c. 28.26 in3 d. 14.13 in3 406. A ﬁre and rescue squad places a 15 ft ladder against a burning building. If

the ladder is 9 ft from the base of the building, how far up the building will the ladder reach? a. 8 ft b. 10 ft c. 12 ft d. 14 ft 407. Safe deposit boxes are rented at the bank. The dimensions of a box are

22 in by 5 in by 5 in. What is the volume of the box? a. 220 in3 b. 550 in3 c. 490 in3 d. 360 in3 408. How many degrees does a minute hand move in 20 minutes?

a. b. c. d.

20° 120° 60° 100° 149

501 Math Word Problems 409. Two planes leave the airport at the same time. Minutes later, plane A is 70

miles due north of the airport and plane B is 168 miles due east of the airport. How far apart are the two airplanes? a. 182 miles b. 119 miles c. 163.8 miles d. 238 miles 410. If the area of a small pizza is 78.5 in2, what size pizza box would best ﬁt the

small pizza? (Note: Pizza boxes are measured according to the length of one side.) a. 12 in b. 11 in c. 9 in d. 10 in 411. Stuckeyburg is a small town in rural America. Use the map to approximate

the area of the town. 9 miles

10 miles

13 miles

8 miles

a. b. c. d.

40 miles2 104 miles2 93.5 miles2 92 miles2

412. A rectangular ﬁeld is to be fenced in completely. The width is 22 yd and

the total area is 990 yd2. What is the length of the ﬁeld? a. 968 yd b. 45 yd c. 31 yd d. 473 yd 150

501 Math Word Problems 413. A circular print is being matted in a square frame. If the frame is 18 in by

18 in, and the radius of the print is 7 in, what is the area of the matting? (π = 3.14) a. 477.86 in2 b. 170.14 in2 c. 280.04 in2 d. 288 in2 414. Ribbon is wrapped around a rectangular box that is 10 in by 8 in by 4 in.

Using the illustration provided, determine how much ribbon is needed to wrap the box. Assume the amount of ribbon does not include a knot or bow.

8 in

4 in 10 in

a. b. c. d.

52 in 44 in 22 in 320 in

415. Pat is making a Christmas tree skirt. She needs to know how much fabric

to buy. Using the illustration provided, determine the area of the skirt to the nearest foot.

3 ft

6 in

a. b. c. d.

37.7 ft2 27 ft2 75 ft2 38 ft2

151

501 Math Word Problems 416. Mark intends to tile a kitchen ﬂoor, which is 9 ft by 11 ft. How many

6-inch tiles are needed to tile the ﬂoor? a. 60 b. 99 c. 396 d. 449 417. A framed print measures 36 in by 22 in. If the print is enclosed by a 2-inch

matting, what is the length of the diagonal of the print? Round to the nearest tenth. See illustration. 2 in

22 in

2 in

36 in

a. b. c. d.

36.7 in 39.4 in 26.5 in 50 in

418. A 20-foot light post casts a shadow 25 feet long. At the same time, a

building nearby casts a shadow 50 feet long. How tall is the building? a. 40 ft b. 62.5 ft c. 10 ft d. 95 ft 419. Barbara is wrapping a wedding gift that is contained within a rectangular

box 20 in by 18 in by 4 in. How much wrapping paper will she need? a. 512 in2 b. 1,440 in2 c. 1,024 in2 d. 92 in2

152

501 Math Word Problems 420. Mark is constructing a walkway around his inground pool. The pool is 20

ft by 40 ft and the walkway is intended to be 4 ft wide. What is the area of the walkway? a. 224 ft2 b. 416 ft2 c. 256 ft2 d. 544 ft2 421. The picture frame shown below has outer dimensions of 8 in by 10 in and

inner dimensions of 6 in by 8 in. Find the area of section A of the frame. A

D

8 in B 10 in

6 in C 8 in

a. b. c. d.

18 in2 14 in2 7 in2 9 in2

153

501 Math Word Problems

For questions 422 and 423, use the following illustration. B

30 m

60 m

40 m

A C 100 m

30 m

422. John is planning to purchase an irregularly shaped plot of land. Referring

to the diagram, ﬁnd the total area of the land. a. 6,400 m2 b. 5,200 m2 c. 4,500 m2 d. 4,600 m2 423. Using the same illustration, determine the perimeter of the plot of land.

a. b. c. d.

260 m 340 m 360 m 320 m

424. A weather vane is mounted on top of an 18 ft pole. If a 20 ft guy wire is

staked to the ground to keep the pole perpendicular, how far is the stake from the base of the pole? a. 76 ft b. 724 c. 38 d. 76 or 219

154

501 Math Word Problems 425. A surveyor is hired to measure the width of a river. Using the illustration

provided, determine the width of the river. D

40

E

x

A

32 60

C land

land

B river

a. b. c. d.

48 ft 8 ft 35 ft 75 ft

426. A publishing company is designing a book jacket for a newly published

textbook. Find the area of the book jacket, given that the front cover is 8 in wide by 11 in high, the binding is 1.5 in by 11 in and the jacket will extend 2 inches inside the front and rear covers. a. 236.5 in2 b. 192.5 in2 c. 188 in2 d. 232 in2

155

501 Math Word Problems 427. A Norman window is to be installed in a new home. Using the dimensions

marked on the illustration, ﬁnd the area of the window to the nearest tenth of an inch. (π = 3.14)

70 in

30 in

a. b. c. d.

2,453.3 in2 2,806.5 in2 147.1 in2 2,123.6 in2

428. A surveyor is hired to measure the distance of the opening of a bay. Using

the illustration and various measurements determined on land, ﬁnd the distance of the opening of the bay. E

D

55 yd

Bay

x

50 yd

A

Land

C

a. b. c. d.

100 yd

B

272.7 yds 82.5 yds 27.5 yds 205 yds

156

501 Math Word Problems 429. A car is initially 200 meters due west of a roundabout (trafﬁc circle). If the

car travels to the roundabout, continues halfway around the circle, exits due east, then travels an additional 160 meters, what is the total distance the car has traveled? Refer to diagram. N

E

W 200m

160m

S

a. b. c. d.

862.4 m 611.2 m 502.4 m 451.2 m

430. Steve Fossett is approaching the shores of Australia on the ﬁrst successful

solo hot air balloon ride around the world. His balloon, the Bud Light™ Spirit of Freedom, is being escorted by a boat (directly below him) that is 108 meters away. The boat is 144 meters from the shore. How far is Fossett’s balloon from the shore? a. 252 m b. 95.2 m c. 126 m d. 180 m 431. Computer monitors are measured by their diagonals. If a monitor is

advertised to be 19 in, what is the actual viewing area, assuming the screen is square? (Round to the nearest tenth.) a. 361.0 in2 b. 90.25 in2 c. 144.4 in2 d. 180.5 in2

157

501 Math Word Problems 432. An elevated cylindrical shaped water tower is in need of paint. If the radius

of the tower is 10 ft and the tower is 40 ft tall, what is the total area to be painted? (π = 3.14) a. 1,570 ft2 b. 2,826 ft2 c. 2,575 ft2 d. 3,140 ft2 433. A sinking ship signals to the shore for help. Three individuals spot the

signal from shore. The ﬁrst individual is directly perpendicular to the sinking ship and 20 meters inland. The second individual is also 20 meters inland but 100 meters to the right of the ﬁrst individual. The third is also 20 meters inland but 125 meters to the right of the ﬁrst individual. How far off shore is the sinking ship? See illustration. 롱

A

x

Sea

B

F land

20m

E

a. b. c. d.

20m

D

100m

60 meters 136 meters 100 meters 80 meters

158

25m

C

501 Math Word Problems 434. You are painting the surface of a silo that has a radius of 8 ft and height of

50 ft. What is the total surface area to be painted? Assume the top of the silo is 12 a sphere and sets on the ground. Refer to the illustration. 8 ft.

50 ft.

a. b. c. d.

2,913.92 ft2 1,607.68 ft2 2,612.48 ft2 3,315.84 ft2

The Washington Monument is located in Washington D.C. Use the following illustration, which represents one of four identical sides, to answer questions 435 and 436. G 17.6 m

D

E 5.25 m

F

BC = 16.8 m BE = 152.5 m EG = 17.6 m 152.5 m

A

EF = 5.25 m

B 16.8 m C

435. Find the height of the Washington Monument to the nearest tenth of a

meter. a. 157.8 m b. 169.3 m c. 170.1 m d. 192.2 m 159

501 Math Word Problems 436. Find the surface area of the monument to the nearest meter.

a. b. c. d.

13,820 m2 13,451 m2 3,455 m2 13,543 m2

437. An inground pool is ﬁlling with water. The shallow end is 3 ft deep and

gradually slopes to the deepest end, which is 10 ft deep. The width of the pool is 15 ft and the length is 30 ft. What is the volume of the pool? 30 ft

10 ft 15 ft

3 ft

a. b. c. d.

1,575 ft3 4,500 ft3 2,925 ft3 1,350 ft3

For questions 438 and 439, refer to the following illustration: 1

light

2

3 4

438. In a periscope, a pair of mirrors is mounted parallel to each other as

shown. The path of light becomes a transversal. If ∠2 measures 50°, what is the measurement of ∠3? a. 50° b. 40° c. 130° d. 310°

160

501 Math Word Problems 439. Given that ∠2 measures 50°, what is the measurement of ∠4?

a. b. c. d.

50° 40° 130° 85°

440. The angle measure of the base angles of an isosceles triangle are

represented by x and the vertex angle is 3x + 10. Find the measure of a base angle. a. 112° b. 42.5° c. 34° d. 16° 441. Using the information from question 440, ﬁnd the measure of the vertex

angle of the isosceles triangle. a. 34° b. 16° c. 58° d. 112° 442. In parallelogram ABCD, ∠A = 5x + 2 and ∠C = 6x − 4. Find the measure

of ∠A. a. 32° b. 6° c. 84.7° d. 44° 443. The longer base of a trapezoid is three times the shorter base. The

nonparallel sides are congruent. The nonparallel side is 5 cm more that the shorter base. The perimeter of the trapezoid is 40 cm. What is the length of the longer base? a. 15 cm b. 5 cm c. 10 cm d. 21 cm

161

501 Math Word Problems 444. The measure of the angles of a triangle are represented by 2x + 15, x + 20,

and 3x + 25. Find the measure of the smallest angle within the triangle. a. 40° b. 85° c. 25° d. 55° = 10 and AD = 6, ﬁnd BX to the 445. Suppose ABCD is a rectangle. IF AB nearest tenth. D

C

X

A

B

a. b. c. d.

4.0 5.8 11.7 8.0

446. The perimeter of the parallelogram is 32 cm. What is the length of the

longer side? B

3x + 2 2

C

x

A

a. b. c. d.

D

9 cm 10 cm 6 cm 12 cm

162

501 Math Word Problems 447. A door is 6 feet and 6 inches tall and 36 inches wide. What is the widest

piece of sheetrock that can ﬁt through the door? Round to the nearest inch. a. 114 in b. 86 in c. 85 in d. 69 in 448. The width of a rectangle is 20 cm. The diagonal is 8 cm more than the

length. Find the length of the rectangle. a. 20 b. 23 c. 22 d. 21 449. The measures of two complementary angles are in the ratio of 7:8. Find

the measure of the smallest angle. a. 84° b. 42° c. 48° d. 96° 450. In parallelogram ABCD, m∠A = 3x + 10 and m∠D = 2x + 30, ﬁnd the

m∠A. a. 70° b. 40° c. 86° d. 94°

163

501 Math Word Problems 451. Using the diagram below and the fact that ∠A + ∠B + ∠C + ∠D = 325,

ﬁnd m∠E. A B

E C

D

a. b. c. d.

81° 35° 25° 75°

452. The base of a triangle is 4 times as long as its height. If together they

measure 95 cm, what is the area of the triangle? a. 1,444 cm2 b. 100 cm2 c. 722 cm2 d. 95 cm2

164

501 Math Word Problems 453. One method of ﬁnding the height of an object is to place a mirror on the

ground and then position yourself so that the top of the object can be seen in the mirror. How high is a structure if a person who is 160 cm tall observes the top of a structure when the mirror is 100 m from the structure and the person is 8 m from the mirror?

Mirror

a. b. c. d.

50,000 cm 20,000 cm 2,000 cm 200 cm

454. Suppose ABCD is a parallelogram; ∠B = 120 and ∠2 = 40. Find m∠4. A

D 1

2

6

B

a. b. c. d.

3

5

4

C

50° 40° 20° 30°

165

501 Math Word Problems 455. The length and width of a rectangle together measure 130 yards. Their

difference is 8 yards. What is the area of the rectangle? a. 4,209 yd2 b. 130 yd2 c. 3,233 yd2 d. 4,270 yd2 456. A sphere has a volume of 288π cm3. Find its radius.

a. b. c. d.

9.5 cm 7 cm 14 cm 6 cm

457. Using the illustration provided below, if m∠ABE = 4x + 5 and m∠CBD =

7x − 10, ﬁnd the measure of ∠ABE. C

A

B

E

a. b. c. d.

D

155° 73° 107° 25°

458. Two angles are complementary. The measure of one angle is four times

the measure of the other. Find the measure of the larger angle. a. 36° b. 72° c. 144° d. 18° 459. If Gretta’s bicycle has a 25-inch diameter wheel, how far will she travel in

two turns of the wheel? (π = 3.14) a. 491 in b. 78.5 in c. 100 in d. 157 in

166

501 Math Word Problems 460. Two angles are supplementary. The measure of one is 30 more than twice

the measure of the other. Find the measure of the larger angle. a. 130° b. 20° c. 50° d. 70° 461. Using the illustration provided, ﬁnd the m∠AED. Given m∠BEC =

5x − 36 and m∠AED = 2x + 9. B

A

E

D

a. b. c. d.

C

141° 69° 111° 39°

462. The measures of the angles of a triangle are in the ratio of 3:4:5. Find the

measure of the largest angle. a. 75° b. 37.5° c. 45° d. 60° 463. A mailbox opening is 4.5 inches high and 5 inches wide. What is the widest

piece of mail able to ﬁt in the mailbox without bending? Round answer to the nearest tenth. a. 9.5 inches b. 2.2 inches c. 6.7 inches d. 8.9 inches

167

501 Math Word Problems 1

464. The ﬁgure below represents the cross section of a pipe 2 inch thick that

has an inside diameter of 3 inches. Find the area of the shaded region in terms of π.

″

3″

a. b. c. d.

8.75π in2 3.25π in2 7π in2 1.75π in2

465. Using the same cross section of pipe from question 464, answer the

following question. If the pipe is 18 inches long, what is the volume of the shaded region in terms of π? a. 31.5π in3 b. 126π in3 c. 157.5 in3 d. 58.5 in3 466. A person travels 10 miles due north, 4 miles due west, 5 miles due north,

and 12 miles due east. How far is that person from the starting point? a. 23 miles northeast b. 13 miles northeast c. 17 miles northeast d. 17 miles northwest

168

501 Math Word Problems 467. Using the illustration provided, ﬁnd the area of the shaded region in terms

of π.

12

22

a. b. c. d.

264 − 18π 264 − 36π 264 − 12π 18π − 264

468. Find how many square centimeters of paper are needed to create a label on

a cylindrical can 45 cm tall with a circular base having diameter of 20 cm. Leave answer in terms of π. a. 450π cm2 b. 4,500π cm2 c. 900π cm2 d. 9,000π cm2 469. Using the illustration provided below, if the measure ∠AEB = 5x + 40 and

∠BEC = x + 20, ﬁnd m∠DEC. B

A

E

D

a. b. c. d.

C

40° 25° 140° 65°

169

501 Math Word Problems 470. The structural support system for a bridge is shown in the illustration

is parallel to BC , BE is parallel to CD , and AB is parallel to provided. AD . Find ∠CGE. CF B

C

G 46°

52°

A

a. b. c. d.

F

D

E

46° 52° 82° 98°

471. Find the area of the shaded portions, where AB = 6 and BC = 10. Leave

answer in terms of π.

A

C O

B

a. b. c. d.

D

25π − 72 25π − 48 25π − 8 100π − 48

472. Find the area of the shaded region in terms of π. 4 in

4 in

a. b. c. d.

8 − 4π 16 − 4π 16 − 2π 2π − 16

170

501 Math Word Problems 473. On a piece of machinery, the centers of two pulleys are 3 feet apart, and

the radius of each pulley is 6 inches. How long a belt (in feet) is needed to wrap around both pulleys? 6 in

a. b. c. d.

3 ft

(6 + .5π) ft (6 + .25π) ft (6 + 12π) ft (6 + π) ft

474. Find the measure of each angle of a regular 14-sided polygon to the

nearest tenth. a. 25.7° b. 12.9° c. 128.6° d. 154.3° 475. A sand pile is shaped like a cone as illustrated below. How many cubic

yards of sand are in the pile. Round to the nearest tenth. (π = 3.14)

20 ft

32 ft

a. b. c. d.

5,358.9 yd3 595.4 yd3 198.5 yd3 793.9 yd3

171

501 Math Word Problems 476. Find the area of the regular octagon with the following measurements.

7

4

a. b. c. d.

O

224 square units 112 square units 84 square units 169 square units

477. Two sides of a picture frame are glued together to form a corner. Each side

is cut at a 45-degree angle. Using the illustration provided, ﬁnd the measure of ∠A. 45° 45°

A

a. b. c. d.

45° 90° 115° 135°

172

501 Math Word Problems 478. Find the total area of the shaded regions, if the radius of each circle is 5

cm. Leave answer in terms of π.

a. b. c. d.

1,200 − 300π cm2 300 − 300π cm2 300π − 1,200 cm2 300π − 300 cm2

479. The road from town A to town B travels at a direction of N23°E. The

road from town C to town D travels at a direction of S48°E. The roads intersect at location E. Find the measure of ∠BED, at the point of intersection. a. 71° b. 23° c. 109° d. 48° 480. The ﬁgure provided below represents a hexagonal-shaped nut. What is the

measure of ∠ABC? B

C

D

A

F

a. b. c. d.

E

120° 135° 108° 144° 173

501 Math Word Problems 481. If the lengths of all sides of a box are doubled, how much is the volume

increased? a. 2 times b. 4 times c. 6 times d. 8 times 482. If the radius of a circle is tripled, the circumference is

a. b. c. d.

multiplied by 3. multiplied by 6. multiplied by 9. multiplied by 12.

483. If the diameter of a sphere is doubled, the surface area is

a. b. c. d.

multiplied by 4. multiplied by 2. multiplied by 3. multiplied by 8.

484. If the diameter of a sphere is doubled, the volume is

a. b. c. d.

multiplied by 2. multiplied by 8. multiplied by 4. multiplied by 3.

485. If the radius of a cone is doubled, the volume is

a. b. c. d.

multiplied by 2. multiplied by 4. multiplied by 6. multiplied by 8.

486. If the radius of a cone is halved, the volume is

a. multiplied by 14. b. multiplied by 12. c. multiplied by 18. d. multiplied by 116.

174

501 Math Word Problems 487. If the radius of a right cylinder is doubled and the height is halved, its

volume a. remains the same. b. is multiplied by 2. c. is multiplied by 4. d. is multiplied by 12. 488. If the radius of a right cylinder is doubled and the height is tripled, its

volume is a. multiplied by 12. b. multiplied by 2. c. multiplied by 6 d. multiplied by 3. 489. If each interior angle of a regular polygon has a measure of 144 degrees,

how many sides does it have? a. 8 b. 9 c. 10 d. 11 490. A box is 30 cm long, 8 cm wide and 12 cm high. How long is the diagonal

AB? Round to the nearest tenth. B

12 cm

A

a. b. c. d.

8 cm 30 cm

34.5 cm 32.1 cm 35.2 cm 33.3 cm

175

501 Math Word Problems 491. Find the area of the shaded region. Leave answer in terms of π.

A

a. b. c. d.

2

4

B

C

16.5π 30π 3π 7.5π

492. A round tower with a 40 meter circumference is surrounded by a security

fence that is 8 meters from the tower. How long is the security fence in terms of π? a. (40 + 16π) meters b. (40 + 8π) meters c. 48π meters d. 56π meters 493. The ﬁgure below is two overlapping rectangles. Find the sum of ∠1 + ∠2

+ ∠3 + ∠4.

2

1

3 4

a. b. c. d.

360° 90° 180° 540°

176

501 Math Word Problems 494. A solid is formed by cutting the top off of a cone with a slice parallel to the

base, and then cutting a cylindrical hole into the resulting solid. Find the volume of the hollow solid in terms of π.

3 cm 40 cm 21 cm

9 cm

a. b. c. d.

834π cm3 2,880π cm3 891π cm3 1,326π cm3

495. A rectangular container is 5 cm wide and 15 cm long, and contains water

to a depth of 8 cm. An object is placed in the water and the water rises 2.3 cm. What is the volume of the object? a. 92 cm3 b. 276 cm3 c. 172.5 cm3 d. 312.5 cm3

177

501 Math Word Problems 496. A concrete retaining wall is 120 feet long with ends shaped as shown. How

many cubic yards of concrete are needed to construct the wall? 3′

3′

10′

3′

3′

8′

a. b. c. d.

217.8 yd3 5,880 yd3 653.3 yd3 49 yd3

497. A spherical holding tank whose diameter to the outer surface is 20 feet is

constructed of steel 1 inch thick. How many cubic feet of steel is needed to construct the holding tank? Round to the nearest integer value. (π = 3.14)

t

f 20

a. b. c. d.

1 in

78 ft3 104 ft3 26 ft3 125 ft3

178

501 Math Word Problems 498. How many cubic inches of lead are there in the pencil? Round to the

nearest thousandth. (π = 3.14) .25 in

5 in .125 in diameter

a. b. c. d.

.061 in3 .060 in3 .062 in3 .063 in3

499. A cylindrical hole with a diameter of 4 inches is cut through a cube. The

edge of the cube is 5 inches. Find the volume of the hollowed solid in terms of π.

5

4 5 5

a. b. c. d.

125 − 80π 125 − 20π 80π − 125 20π − 125

179

501 Math Word Problems 500. Find the area of the region. 6

5 10

10

15

5

10

23

15 10

3

4 3 5

3 5

43

a. b. c. d.

478 units2 578 units2 528 units2 428 units2

501. From a stationary point directly in front of the center of a bull’s eye, Kim

aims two arrows at the bull’s eye. The ﬁrst arrow nicks one point on the edge of the bull’s eye; the second strikes the center of the bull’s eye. Kim knows the second arrow traveled 20 meters since she knows how far she is from the target. If the bull’s eye is 4 meters wide, how far did the ﬁrst arrow travel? You may assume that the arrows traveled in straight-line paths and that the bull’s eye is circular. Round answer to the nearest tenth. a. 19.9 meters b. 24 meters c. 22 meters d. 20.1 meters

180

501 Math Word Problems

Answer Explanations The following explanations show one way in which each problem can be solved. You may have another method for solving these problems. 376. d. The area of a rectangle is length × width. 4

377. b. The volume of a sphere is 3 times π times the radius cubed. 1

378. b. The area of a triangle is 2 times the length of the base times the length

of the height. 379. b. The surface area of a sphere is four times π times the radius squared. 380. d. The area of a circle is π times the radius squared. 381. a. The volume of a cylinder is π times the radius squared, times the height

of the cylinder. 382. c. The perimeter of a square is four times the length of one side. 383. c. The area of the base is π times radius squared. The area of the curved

region is two times π times radius times height. Notice there is only one circular region since the storage tank would be on the ground. This area would not be painted. 384. a. The area of a square is side squared or side times side. 385. c. The circumference or distance around a circle is π times the diameter. 386. a. The perimeter of a rectangle is two times the length plus two times the

width. 387. d. The volume of a cube is the length of the side cubed or the length of

the side times the length of the side times the length of the side. 388. a. The perimeter of a triangle is length of side a plus length of side b plus

length of side c. 389. c. The area of a rectangle is length times width. Therefore, the area of the

racquetball court is equal to 40 ft times 20 ft or 800 ft2. If you chose answer d, you found the perimeter or distance around the court. 390. a. The width of the ﬁeld, 180 ft, must be divided by the width of the

mower, 2 ft. The result is that he must mow across the lawn 90 times. If you chose b, you calculated as if he were mowing the length of the ﬁeld. If you chose c, you combined length and width, which would result in mowing the ﬁeld twice.

181

501 Math Word Problems 391. a. The area of the room is the sum of the area of four rectangular walls.

Each wall has an area of length times width, or (8)(5.5), which equals 44 ft2. Multiply this by 4 which equals 176 ft2. If you chose c, you added 8 ft and 5.5 ft instead of multiplying. 392. c. The ceiling fan follows a circular pattern, therefore area = πr2. Area =

(3.14)(25)2 = 1,962.5 in2. If you chose a, the incorrect formula you used was π2r. If you chose d, the incorrect formula you used was πd. 393. c. To ﬁnd the height of Heather’s poodle, set up the following proportion:

height of the building/shadow of the building = height of the poodle/shadow of the poodle or 4350 = 2x.5. Cross-multiply, 112.5 = 30x. Solve for x; 3.75 = x. If you chose d, the proportion was set up incorrectly as 4350 = 2x.5. 394. b. The volume of a cylinder is πr2h. Using a height of 4 ft and radius of 10

ft, the volume of the pool is (3.14)(10)2(4) or 1,256 ft3. If you chose a, you used πdh instead of πr2h. If you chose c, you used the diameter squared instead of the radius squared. 395. b. The connection of the pole with the ground forms the right angle of a

triangle. The length of the pole is a leg within the right triangle. The distance between the stake and the pole is also a leg within the right triangle. The question is to ﬁnd the length of the cable, which is the hypotenuse. Using the Pythagorean theorem: 242 + 102 = c2; 576 + 100 = c2; 676 = c2; 26 = c. If you chose a, you thought the hypotenuse, rather than a leg, was 24 ft. 396. b. The distance around the room is 2(12) + 2(13) or 50 ft. Each roll of

border is 5(3) or 15 ft. By dividing the total distance, 50 ft, by the length of each roll, 15 ft, we ﬁnd we need 3.33 rolls. Since a roll cannot be subdivided, 4 rolls will be needed. 397. b. If the diameter of a sphere is 6 inches, the radius is 3 inches. The radius

of a circle is half the diameter. Using the radius of 3 inches, surface area equals (4)(3.14)(3)2 or 113.04 in2. Rounding this to the nearest inch is 113 in2. If you chose a, you used the diameter rather than the radius. If you chose c, you did not square the radius. If you chose d, you omitted the value 4 from the formula for the surface area of a sphere. 398. d. The area of a rectangle is length times width. Using the dimensions

described, area = (11)(13) or 143 ft2.

182

501 Math Word Problems 399. b. To ﬁnd how far Shannon will travel, set up the following proportion: 1 inch 14 m iles

17 inches = x miles . Cross multiply, x = 238 miles.

400. a. The circumference of a circle is πd. Using the diameter of 10 inches, the

circumference is equal to (3.14)(10) or 31.4 inches. If you chose b, you found the area of a circle. If you chose c, you mistakenly used πr for circumference rather than 2πr. If you chose d, you used the diameter rather than the radius. 401. c. The circumference of a circle is πd. Since 10 ft represents the radius, the

diameter is 20 feet. The diameter of a circle is twice the radius. Therefore, the circumference is (3.14)(20) or 62.8 ft. If you chose a, you used πr rather than 2πr. If you chose b, you found the area rather than circumference. 1

402. a. The area of a triangle is 2(base)(height). Using the dimensions given,

area = 12(30)(83) or 1,245 ft2. If you chose b, you assigned 83 ft as the value of the hypotenuse rather than a leg. If you chose c, you found the perimeter of the triangular sail. If you chose d, you omitted 12 from the formula. 4

403. b. The volume of a sphere is 3πr3. Using the dimensions given, volume

= 43(3.14)(4)3 or 267.9. Rounding this answer to the nearest inch is 268 in3. If you chose a, you found the surface area rather than volume. If you chose c, you miscalculated surface area by using the diameter.

404. c. The area of a circle is πr2. The diameter = 42 in, radius = 42 ÷ 2 = 21 in,

so (3.14)(21)2 = 1,384.74 in2. Rounding to the nearest inch, the answer is 1,385 in2. If you chose a, you rounded the ﬁnal answer incorrectly. If you chose d, you used the diameter rather than the radius. 4

405. d. To ﬁnd the volume of a sphere, use the formula Volume = 3πr3. Volume

= 43(3.14)(1.5)3 = 14.13 in3. If you chose a, you squared the radius instead of cubing the radius. If you chose b, you cubed the diameter instead of the radius. If you chose c, you found the surface area of the sphere, not the volume.

183

501 Math Word Problems 406. c. The ladder forms a right triangle with the building. The length of the

ladder is the hypotenuse and the distance from the base of the building is a leg. The question asks you to solve for the remaining leg of the triangle, or how far up the building the ladder will reach. Using the Pythagorean theorem: 92 + b2 = 152; 81 + b2 = 225; 81 b2 81 225 81; b2 = 144; b = 12. 407. b. The volume of a rectangular solid is length times width times depth.

Using the dimensions in the question, volume = (22)(5)(5) or 550 in3. If you chose c, you found the surface area of the box. 408. b. A minute hand moves 180 degrees in 30 minutes. Using the following 30 minutes 20 minutes proportion: 180 de grees = x degrees . Cross-multiply, 30x = 3,600. Solve for x; x = 120 degrees.

409. a. The planes are traveling perpendicular to each other. The course they are

traveling forms the legs of a right triangle. The question requires us to ﬁnd the distance between the planes or the length of the hypotenuse. Using the Pythagorean theorem 702 + 1682 = c2; 4,900 + 28,224 = c2; 33,124 = c2; c = 182 miles. If you chose c, you assigned the hypotenuse the value of 168 miles and solved for a leg rather than the hypotenuse. If you chose d, you added the legs together rather than using the Pythagorean theorem. 410. d. The area of a small pizza is 78.5 in2. The question requires us to ﬁnd the

diameter of the pizza in order to select the most appropriate box. Area is equal to πr2. Therefore, 78.5 = πr2; divide by π (3.14); 78.5 ÷ 3.14 = πr2 ÷ 3.14; 25 = r2; 5 = r. The diameter is twice the radius or 10 inches. Therefore, the box is also 10 inches.

184

501 Math Word Problems 411. d. The area of Stuckeyburg can be found by dividing the region into a

rectangle and a triangle. Find the area of the rectangle (A = lw) and add the area of the triangle (12bh) for the total area of the region. Referring to the diagram, the area of the rectangle is (10)(8) = 80 miles2. The area of the triangle is 12(8)(3) = 12 miles2. The sum of the two regions is 80 miles2 + 12 miles2 = 92 miles2. If you chose a, you found the perimeter. If you chose b, you found the area of the rectangular region but did not include the triangular region. 9 miles

}

3 miles = height

}

A = bh

13 – 10

8 miles = base

10 miles

A = lw

10 miles

412. b. The area of a rectangle is length times width. Using the formula 990

yd2 = (l )(22), solve for l by dividing both sides by 22; l = 45 yards. 413. b. To ﬁnd the area of the matting, subtract the area of the print from the

area of the frame. The area of the print is found using πr2 or (3.14)(7)2 which equals 153.86 in2. The area of the frame is length of side times length of side or (18)(18), which equals 324 in2. The difference, 324 in2 − 153.86 in2 or 170.14 in2, is the area of the matting. If you chose c, you mistakenly used the formula for the circumference of a circle, 2πr, instead of the area of a circle, πr2. 414. a. The ribbon will travel the length (10 in) twice, the width (8 in) twice

and the height (4 in) four times. Adding up these distances will determine the total amount of ribbon needed. 10 in + 10 in + 8 in + 8 in + 4 in + 4 in + 4 in + 4 in = 52 inches of ribbon. If you chose b, you missed two sides of 4 inches. If you chose d, you calculated the volume of the box.

185

501 Math Word Problems 415. d. To ﬁnd the area of the skirt, ﬁnd the area of the outer circle minus the

area of the inner circle. The area of the outer circle is π (3.5)2 or 38.465 in2. The area of the inner circle is π (.5)2 or .785 in2. The difference is 38.465 − .785 or 37.68 ft2. The answer, rounded to the nearest foot, is 38 ft2. If you chose a, you rounded to the nearest tenth of a foot. If you chose b, you miscalculated the radius of the outer circle as being 3 feet instead of 3.5 feet. 416. c. Since the tiles are measured in inches, convert the area of the ﬂoor to

inches as well. The length of the ﬂoor is 9 ft × 12 in per foot = 108 in. The width of the ﬂoor is 11 ft × 12 in per foot = 132 in. The formula for area of a rectangle is length × width. Therefore, the area of the kitchen ﬂoor is 108 in × 132 in or 14,256 in2. The area of one tile is 6 in × 6 in or 36 in2. Finally, divide the total number of square inches by 36 in2 or 14,256 in2 divided by 36 in2 = 396 tiles. 417. a. If a framed print is enclosed by a 2-inch matting, the print is 4 in less in

length and height. Therefore, the picture is 32 in by 18 in. These measurements along with the diagonal form a right triangle. Using the Pythagorean theorem, solve for the diagonal. 322 + 182 = c2; 1,024 + 324 = c2; 1,348 = c2; 36.7 = c. If you chose b, you reduced the print 2 inches less than the frame in length and height rather than 4 inches. 418. a. To ﬁnd the height of the building set up the following proportion: height of the light post shadow of light post

=

height of the building shadow of the building

or 2205 = 5x0 . Cross-multiply:

1,000 = 25x. Solve for x by dividing both sides by 25; x = 40. If you chose b, you set up the proportion incorrectly as 2205 = 5x0 . If you chose c, you set up the proportion incorrectly as 5205 = 2x0 . 419. c. The surface area of the box is the sum of the areas of all six sides. Two

sides are 20 in by 18 in or (20)(18) = 360 in2. Two sides are 18 in by 4 in or (18)(4) = 72 in2. The last two sides are 20 in by 4 in or (20)(4) = 80 in2. Adding up all six sides: 360 in2 + 360 in2 + 77 in2 + 77 in2 + 80 in2 + 80 in2 = 1,024 in2, is the total area. If you chose a, you did not double all sides. If you chose b, you calculated the volume of the box. 420. d. The area of the walkway is equal to the entire area (area of the walkway

and pool) minus the area of the pool.The area of the entire region is length times width. Since the pool is 20 feet wide and the walkway adds 4 feet onto each side, the width of the rectangle formed by the walkway

186

501 Math Word Problems

and pool is 20 + 4 + 4 = 28 feet. Since the pool is 40 feet long and the walkway adds 4 feet onto each side, the length of the rectangle formed by the walkway and pool is 40 + 4 + 4 = 48 feet. Therefore, the area of the walkway and pool is (28)(48) = 1,344 ft2. The area of the pool is (20)(40) = 800 ft2. 1,344 ft2 – 800 ft2 = 544 ft2. If you chose c, you extended the entire area’s length and width by 4 feet instead of 8 feet. 421. c. The area described as section A is a trapezoid. The formula for the area

of a trapezoid is 12h(b1 + b2). The height of the trapezoid is 1 inch, b1 is 6 inches, and b2 is 8 inches. Using these dimensions, area = 12(1)(6 + 8) or 7 in2. If you chose b, you used a height of 2 inches rather than 1 inch. If you chose d, you found the area of section B or D. 422. b. To ﬁnd the total area, add the area of region A plus the area of region B

plus the area of region C. The area of region A is length times width or (100)(40) = 4,000 m2. Area of region B is 12bh or 12(40)(30) = 600 m2. The area of region C is 12bh or 12(30)(40) = 600 m2. The combined area is the sum of the previous areas or 4,000 + 600 + 600 = 5,200 m2. If you chose a, you miscalculated the area of a triangle as bh instead of 12bh. If you chose c, you found only the area of the rectangle. If you chose d, you found the area of the rectangle and only one of the triangles. 423. c. To ﬁnd the perimeter, we must know the length of all sides. According

to the diagram, we must ﬁnd the length of the hypotenuse for the triangular regions B and C. Using the Pythagorean theorem for triangular region B, 302 + 402 = c2; 900 + 1,600 = c2; 2,500 = c2; 50 m = c. The hypotenuse for triangular region C is also 50 m since the legs are 30 m and 40 m as well. Now adding the length of all sides, 40 m + 100 m + 30 m + 50 m + 30 m + 50 m + 60 m = 360 m, the perimeter of the plot of land. If you chose a, you did not calculate in the hypotenuse on either triangle. If you chose b, you miscalculated the hypotenuse as having a length of 40 m. If you chose d, you miscalculated the hypotenuse as having a length of 30 m. 424. d. The 18 ft pole is perpendicular to the ground forming the right angle of

a triangle. The 20 ft guy wire represents the hypotenuse. The task is to ﬁnd the length of the remaining leg in the triangle. Using the Pythagorean theorem: 182 + b2 = 202; 324 + b2 = 400; b2 = 76; b = 76 or 219 . If you chose a, you did not take the square root.

187

501 Math Word Problems 425. c. ABD is similar to ECD. Using this fact, the following proportion is E D

A D

(40 x)

40 or . Cross-multiply, 2,400 = 32(40 + x); 2,400 true: EC 32 = = A B 60

= 1,280 + 32x. Subtract 1,280; 1,120 = 32x; divide by 32; x = 35 feet. 426. a. The area of the front cover is length times width or (8)(11) = 88 in2.

The rear cover is the same as the front, 88 in2. The area of the binding is length times width or (1.5)(11) = 16.5 in2. The extension inside the front cover is length times width or (2)(11) = 22 in2. The extension inside the rear cover is also 22 in2. The total area is the sum of all previous areas or 88 in2 + 88 in2 + 16.5 in2 + 22 in2 + 22 in2 or 236.5 in2. If you chose b, you did not calculate the extensions inside the front and rear covers. If you chose c, you miscalculated the area of the binding as (1.5)(8) and omitted the extensions inside the front and rear covers. If you chose d, you miscalculated the area of the binding as (1.5)(8) only. 427. a. To ﬁnd the area of the rectangular region, multiply length times width

or (30)(70), which equals 2,100 in2. To ﬁnd the area of the semi-circle, multiply 12 times πr2 or 12π(15)2 which equals 353.25 in2. Add the two areas together, 2,100 plus 353.25 or 2,453.3, rounded to the nearest tenth, for the area of the entire window. If you chose b, you included the area of a circle, not a semi-circle. 428. b. ACE and BCD are similar triangles. Using this fact, the following B C

A C

100 150 or proportion is true: 55 = x . Cross-multiply, 100x = 8,250. D B = A E

Divide by 100 to solve for x; x = 82.5 yards. If you chose a or c, you set up the proportion incorrectly. 429. b. The question requires us to ﬁnd the distance around the semi-circle.

This distance will then be added to the distance traveled before entering the roundabout, 200 m, and the distance traveled after exiting the roundabout, 160 m. According to the diagram, the diameter of the roundabout is 160 m. The distance or circumference of half a circle is 1 1 πd, (3.14)(160) or 251.2 m. The total distance or sum is 200 m + 2 2 160 m + 251.2 m = 611.2 m. If you chose a, you included the distance around the entire circle. If you chose c, you found the distance around the circle. If you chose d, you did not include the distance after exiting the circle, 160 m.

188

501 Math Word Problems 430. d. The boat is the triangle’s right angle. The distance between the balloon

and the boat is 108 meters, one leg. The distance between the boat and the land, 144 meters, is the second leg. The distance between the balloon and the land, which is what we are ﬁnding, is the hypotenuse. Using the Pythagorean theorem: 1082 + 1442 = c2; 11,664 + 20,736 = c2; 32,400 = c2; c = 180 m. 431. d. Since the monitor is square, the diagonal and length of the sides of the

monitor form an isosceles right triangle. The question requires one to ﬁnd the length of one leg to ﬁnd the area. Using the Pythagorean theorem: s2 + s2 = 192; 2s2 = 361. Divide by 2; s2 = 180.5. Find the square root; s = 13.44. To ﬁnd the area of a square, area = s2. Therefore, area = (13.44)2 or 180.5 in2. If you chose a, you simply squared the diagonal or 192 = 361. 432. b. To ﬁnd the surface area of a cylinder, use the following formula: surface

area = 2πr2 + πdh. Therefore, the surface area = 2(3.14)(10)2 + (3.14)(20)(40) or 3,140 ft2. If you chose b, you found the surface area of the circular top and forgot about the bottom of the water tower. However, the bottom of the tower would need painting since the tank is elevated. 433. d. Using the concept of similar triangles, CDB is similar to CEA, so set 125 up the following proportion: 2250 = (x + 20) . Cross-multiply, 25x + 500 = 2,500. Subtract 500; 25x = 2,000; Divide by 25; x = 80. If you chose b, (x + 20) the proportion was set up incorrectly as 2250 = 125 .

434. a. To ﬁnd the total surface area of the silo, add the surface area of the

cylinder to the surface area of 12 of the sphere. To ﬁnd the area of the cylinder, use the formula πhd or (3.14)(50)(16) which equals 2,512 ft2. The area of 12 a sphere is (12)(4)πr2. Using a radius of 8 ft, the area is (12)(4)π(8)2 = 401.92 ft2. Adding the area of the cylinder plus 12 the sphere is 2,512 + 401.92 = 2,913.92 ft2. If you chose b, your miscalculation was in ﬁnding the area of 12 the sphere. You used the diameter rather than the radius. If you chose d, you found the surface area of the entire sphere, not just half. 435. c. The height of the monument is the sum of BE plus EG. Therefore, the

height is 152.5 + 17.6 or 170.1 meters. If you chose a, you added BE + EF. If you chose b, you added BE + BC.

189

501 Math Word Problems 436. a. The surface area of the monument is the sum of 4 sides of a trapezoidal

shape plus 4 sides of a triangular shape. The trapezoid DFCA has a ), b = 33.6 (AC ), and b = 10.5 (DF ). The area is height of 152.5m (BE 1 2 1 1 h(b + b ) or (152.5)(33.6 + 10.5) which equals 3,362.625 m2. The 2 2 1 2 triangle DGF has b = 10.5 and h = 17.6. The area is 12bh or 12(10.5)(17.6) which equals 92.4 m2. The sum of 4 trapezoidal regions, (4)(3,362.625) = 13,450.5 m2, plus 4 triangular regions, 4(92.4) = 369.6 m2, is 13,820.1 m2. Rounding this answer to the nearest meter is 13,820 m2. If you chose b, you found the area of the trapezoidal regions only. If you chose c, you found the area of one trapezoidal region and one triangular region. If you chose d, you found the area of 4 trapezoidal regions and one triangular region. 437. c. The volume of a rectangular solid is length times width times height.

First, calculate what the volume would be if the entire pool had a depth of 10 ft. The volume would be (10)(30)(15) or 4,500 ft3. Now subtract the area under the sloped plane, a triangular solid. The volume of the region is 12(base)(height)(depth) or 12(7)(30)(15) or 1,575 ft3. Subtract: 4,500 ft3 minus 1,575 ft3 results in 2,925 ft3 as the volume of the pool. If you chose a, this is the volume of the triangular solid under the sloped plane in the pool. If you chose b, you did not calculate the slope of the pool, but rather a pool that is consistently 10 feet deep. 30 ft

10 ft 15 ft

3 ft 7 ft

30 ft

190

501 Math Word Problems 438. a. Two parallel lines cut by a transversal form alternate interior angles that

are congruent. The two parallel lines are formed by the mirrors, and the path of light is the transversal. Therefore, ∠2 and ∠3 are alternate interior angles that are congruent. If ∠2 measures 50°, ∠3 is also 50°. If you chose b, your mistake was assuming ∠2 and ∠3 are complementary angles. If you chose c, your mistake was assuming ∠2 and ∠3 are supplementary angles. 439. b. Knowing that ∠4 + ∠3 + the right angle placed between ∠4 and ∠3,

equals 180 and the fact that ∠3 = 50, we simply subtract 180 − 90 − 50, which equals 40. If you chose a, you assumed that ∠3 and ∠4 are vertical angles. If you chose c, you assumed that ∠3 and ∠4 are supplementary. 440. c. The sum of the measures of the angles of a triangle is 180. The question

is asking us to solve for x. The equation is x + x + 3x + 10 = 180. Simplifying the equation, 5x + 10 = 180. Subtract 10 from each side; 5x = 170. Divide each side by 5; x = 34. If you chose a, you solved for the vertex angle. If you chose b, you wrote the original equation incorrectly as x + 3x + 10 = 180. If you chose d, you wrote the original equation incorrectly as x + x + 3x + 10 = 90. 441. d. Since we solved for x in the previous question, simply substitute x = 34

into the equation for the vertex angle, 3x + 10. The result is 112°. If you chose a, you solved for the base angle. If you choice b, the original equation was written incorrectly as x + x + 3x + 10 = 90. 442. a. Opposite angles of a parallelogram are equal in measure. Using this fact,

∠A = ∠C or 5x + 2 = 6x − 4. Subtract 5x from both sides; 2 = x − 4. Add 4 to both sides; 6 = x. Now substitute x = 6 into the expression for ∠A; 6(6) − 4 = 36 − 4 or 32. If you chose b, you solved for x, not the angle. If you chose c, you assumed the angles were supplementary. If you chose d, you assumed the angles were complementary. 443. a. The two bases of the trapezoid are represented by x and 3x. The

nonparallel sides are each x + 5. Setting up the equation for the perimeter will allow us to solve for x; x + 3x + x + 5 + x + 5 = 40. Simplify to 6x + 10 = 40. Subtract 10 from both sides; 6x = 30. Divide both sides by 6; x = 5. The longer base is represented by 3x. Using

191

501 Math Word Problems

substitution, 3x or (3)(5) equals 15, the longer base. If you chose b, you solved for the shorter base. If you chose c, you solved for the nonparallel side. If you chose d, the original equation was incorrect, x + x + 5 + 3x = 40. 444. a. The sum of the measures of the angles of a triangle is 180. Using this

information, we can write the equation 2x + 15 + x + 20 + 3x + 25 = 180. Simplify the equation; 6x + 60 = 180. Subtract 60 from both sides; 6x = 120. Divide both sides by 6; x = 20. Now substitute 20 for x in each expression to ﬁnd the smallest angle. The smallest angle is found using the expression x + 20; 20 + 20 = 40. If you chose b, this was the largest angle within the triangle. If you chose c, the original equation was incorrectly written as 2x + 15 + x + 20 + 3x + 25 = 90. If you chose d, this was the angle that lies numerically between the smallest and largest angle measurements. 445. b. AB and AD are the legs of a right triangle. DB is the hypotenuse and

BX is equal to 12 of DB. Solving for the hypotenuse, we use the Pythagorean theorem, a2 + b2 = c2; 102 + 62 = DB2; 100 + 36 = DB2; 136 = DB2. DB = 11.66; 12 of DB = 5.8. If you chose a, you assigned 10 as the length of the hypotenuse. If you chose d, the initial error was the same as choice a. In addition, you solved for DB and not 12 DB.

446. b. The perimeter of a parallelogram is the sum of the lengths of all four

sides. Using this information and the fact that opposite sides of a parallelogram are equal, we can write the following equation: 3x 2 (3x + 2) = 32. Simplify to 2x + 3x + 2 = 32. Simplify x x 2 + 2 again; 5x + 2 = 32. Subtract 2 from both sides; 5x = 30. Divide both sides (3x + 2) by 5; x = 6. The longer base is represented by 2 . Using (3(6) + 2) substitution, 2 equals 10. If you chose c, you solved for the shorter side. 447. b. To ﬁnd the width of the piece of sheetrock that can ﬁt through the door,

we recognize it to be equal to the length of the diagonal of the door frame. If the height of the door is 6 ft 6 in, this is equivalent to 78 inches. Using the Pythagorean theorem, a = 78 and b = 36, we will solve for c. (78)2 + (36)2 = c2. Simplify: 6,084 + 1,296 = c2; 7,380 = c2. Take the square root of both sides, c = 86. If you chose a, you added 78 + 36. If you chose c, you rounded incorrectly. If you chose d, you assigned 78 inches as the hypotenuse, c.

192

501 Math Word Problems 448. d. To ﬁnd the length of the rectangle, we will use the Pythagorean

theorem. The width, a, is 20. The diagonal, c, is x + 8. The length, b, is x; a2 + b2 = c2; 202 + x2 = (x + 8)2. After multiplying the two binomials (using FOIL), 400 + x2 = x2 + 16x + 64. Subtract x2 from both sides; 400 = 16x + 64. Subtract 64 from both sides; 336 = 16x. Divide both sides by 16; 21 = x. If you chose a, you incorrectly determined the diagonal to be 28. 449. b. Two angles are complementary if their sum is 90°. Using this fact, we

can establish the following equation: 7x + 8x = 90. Simplify; 15x = 90. Divide both sides of the equation by 15; x = 6. The smallest angle is represented by 7x. Therefore 7x = 7(6) or 42, the smallest angle measurement. If you chose a, the original equation was set equal to 180 rather than 90. If you chose c, you solved for the largest angle. If you chose d, the original equation was set equal to 180 and you solved for the largest angle as well. 450. d. Adjacent angles in a parallelogram are supplementary. ∠A and ∠D are

adjacent angles. Therefore, ∠A + ∠D = 180; 3x + 10 + 2x + 30 = 180. Simplifying, 5x + 40 = 180. Subtract 40 from both sides, 5x = 140. Divide both sides by 5; x = 28. ∠A = 3x + 10 or 3(28) + 10 which equals 94. If you chose a, you assumed ∠A = ∠D. If you chose b, you assumed ∠A + ∠D = 90. If you chose c, you solved for ∠D instead of ∠A. 451. b. The sum of the measures of the exterior angles of any polygon is 360°.

Therefore, if the sum of four of the ﬁve angles equals 325, to ﬁnd the ﬁfth simply subtract 325 from 360, which equals 35. If you chose a, you divided 325 by 4, assuming all four angles are equal in measure and assigned this value to the ﬁfth angle, ∠E. 452. c. This problem requires two steps. First, determine the base and height of

the triangle. Second, determine the area of the triangle. To determine the base and height we will use the equation x + 4x = 95. Simplifying, 5x = 95. Divide both sides by 5, x = 19. By substitution, the height is 19 and the base is 4(19) or 76. The area of the triangle is found by using the formula area = 12 base × height. Therefore, the area = 12(76)(19) or 722 cm2. If you chose a, the area formula was incorrect. Area = 12 base × height, not base × height. If you chose b, the original equation x + 4x = 95 was simpliﬁed incorrectly as 4x2 = 95.

193

501 Math Word Problems 453. c. To solve for the height of the structure, solve the following proportion: 160 = 8 . Cross-multiply, 8x = 16,000. Divide both sides by 8; x = 2,000. If you chose b or d, you made a decimal error. x 10 0

454. c. In parallelogram ABCD, ∠2 is equal in measurement to ∠5. ∠2 and ∠5

are alternate interior angles, which are congruent. If ∠B is 120, then ∠B + ∠5 + ∠4 = 180. Adjacent angles in a parallelogram are supplementary. Therefore, 40 + 120 + x = 180. Simplifying, 160 + x = 180. Subtract 160 from both sides; x = 20. If you chose a, you assumed ∠4 + ∠5 = 90. If you chose d, you assumed ∠4 is 12(∠4 + ∠5). 455. a. There are two ways of solving this problem. The ﬁrst method requires a

linear equation with one variable. The second method requires a system of equations with two variables. Let the length of the rectangle equal x. Let the width of the rectangle equal x + 8. Together they measure 130 yards. Therefore, x + x + 8 = 130. Simplify, 2x + 8 = 130. Subtract 8 from both sides, 2x = 122. Divide both sides by 2; x = 61. The length of the rectangle is 61, and the width of the rectangle is 61 + 8 or 69; 61 × 69 = 4,209. The second method of choice is to develop a system of equations using x and y. Let x = the length of the rectangle and let y = the width of the rectangle. Since the sum of the length and width of the rectangle is 130, we have the equation x + y = 130. The difference is 8, so we have the equation x − y = 8. If we add the two equations vertically, we get 2x = 122. Divide both sides by 2: x = 61. The length of the rectangle is 61. Substitute 61 into either equation; 61 + y = 130. Subtract 61 from both sides, giving you y = 130 − 61 = 69. To ﬁnd the area of the rectangle, we use the formula length × width or (61)(69) = 4,209. If you chose b, you added 61 to 69 rather than multiplied. If you chose c, the length is 61 but the width was decreased by 8 to 53. 4

456. d. The volume of a sphere is found by using the formula 3πr3. Since the

volume is 288π cm3 and we are asked to ﬁnd the radius, we will set up the following equation: 43πr3 = 288π. To solve for r, multiply both sides by 3; 4πr3 = 864π. Divide both sides by π; 4r3 = 864. Divide both sides by 4; r3 = 216. Take the cube root of both sides; r = 6. If you chose a, the formula for volume of a sphere was incorrect; 13πr3 was used instead of 4 πr3. If you chose c, near the end of calculations you mistakenly took 3 the square root of 216 rather than the cube root.

194

501 Math Word Problems 457. d. ∠ABE and ∠CBD are vertical angles that are equal in measurement.

Solve the following equation for x: 4x + 5 = 7x − 10. Subtract 4x from both sides; 5 = 3x − 10. Add 10 to both sides; 15 = 3x. Divide both sides by 3; 5 = x or x = 5. To solve for ∠ABE substitute x = 5 into the expression 4x + 5 and simplify; 4(5) + 5 equals 20 + 5 or 25. ∠ABE equals 25°. If you chose a, you solved for ∠ABC or ∠EBD. If you chose b, you assumed the angles were supplementary and set the sum of the two angles equal to 180. If you chose c, it was the same error as choice b. 458. b. If two angles are complementary, the sum of the measurement of the

angles is 90°. ∠1 is represented by x. ∠2 is represented by 4x. Solve the following equation for x: x + 4x = 90. Simplify; 5x = 90. Divide both sides by 5; x = 18. The larger angle is 4x or 4(18), which equals 72°. If you chose a, the original equation was set equal to 180 rather than 90 and you solved for the smaller angle. If you chose c, the original equation was set equal to 180 rather than 90, and you solved for the larger angle. If you chose d, you solved the original equation correctly; however, you solved for the smaller of the two angles. 459. d. To ﬁnd how far the wheel will travel, ﬁnd the circumference of the

wheel multiplied by 2. The formula for the circumference of the wheel is πd. Since the diameter of the wheel is 25 inches, the circumference of the wheel is 25π. Multiply this by 2, (2)(25π) or 50π. Finally, substitute 3.14 for π; 50(3.14) = 157 inches, the distance the wheel traveled in two turns. If you chose a, you used the formula for area of a circle rather than circumference. If you chose b, the distance traveled was one rotation, not two. 460. a. If two angles are supplementary, the sum of the measurement of the

angles is 180°. ∠1 is represented by x. ∠2 is represented by 2x + 30. Solve the following equation for x; x + 2x + 30 = 180. Simplify; 3x + 30 = 180. Subtract 30 from both sides; 3x = 150. Divide both sides by 3; x = 50. The larger angle is 2x + 30 or 2(50) + 30, which equals 130°. If you chose b, the equation was set equal to 90 rather than 180 and you solved for the smaller angle. If you chose c, x was solved for correctly; however, this was the smaller of the two angles. If you chose d, the original equation was set equal to 90 rather than 180, yet you continued to solve for the larger angle.

195

501 Math Word Problems 461. d. ∠AED and ∠BEC are vertical angles that are equal in measurement.

Solve the following equation for x: 5x − 36 = 2x + 9. Subtract 2x from both sides of the equation; 3x − 36 = 9. Add 36 to both sides of the equation; 3x = 45. Divide both sides by 3; x = 15. To solve for ∠AED substitute x = 15 into the expression 2x + 9 and simplify. 2(15) + 9 equals 39. ∠AED equals 39°. If you chose a, you solved for the wrong angle, either ∠AEB or ∠DEC. If you chose b, you assumed the angles were supplementary and set the sum of the angles equal to 180°. If you chose c, it was the same error as choice b. 462. a. The sum of the measures of the angles of a triangle is 180°. Using this

fact we can establish the following equation: 3x + 4x + 5x = 180. Simplifying; 12x = 180. Divide both sides by 12; x = 15. The largest angle is represented by 5x. Therefore, 5x, or 5(15), equals 75, the measure of the largest angle. If you chose b, the original equation was set equal to 90 rather than 180. If you chose c, this was the smallest angle within the triangle. If you chose d, this was the angle whose measurement lies between the smallest and largest angles. 463. c. The widest piece of mail will be equal to the length of the diagonal of

the mailbox. The width, 4.5 in, will be a leg of the right triangle. The height, 5 in, will be another leg of the right triangle. We will solve for the hypotenuse, which is the diagonal of the mailbox, using the Pythagorean theorem; a2 + b2 = c2 or 4.52 + 52 = c2. Solve for c, 20.25 + 25 = c2; 45.25 = c2; c = 6.7. If you chose a, you assigned the legs the values of 4.5 and 10; 10 is incorrect. If you chose b, you assigned the legs the values of 5 and 10. Again, 10 is incorrect. 464. d. To ﬁnd the area of the cross section of pipe, we must ﬁnd the area of the

outer circle minus the area of the inner circle. To ﬁnd the area of the outer circle, we will use the formula area = πr2. The outer circle has a diameter of 4(3 + 12 + 12) and a radius of 2; therefore, the area = π22 or 4π. The inner circle has a radius of 1.5; therefore, the area = π(1.5)2 or 2.25π. The difference, 4π − 2.25π or 1.75π is the area of the cross section of pipe. If you chose a, you used the outer circle’s radius of 3 and the inner circle’s radius of 12. If you chose b you used the outer circle’s radius of 72 and the inner circle’s radius of 3. If you chose c, you used the outer radius of 4 and the inner radius of 3.

196

501 Math Word Problems 465. a. To ﬁnd the volume of the pipe with a known cross section and length of

18 inches, simply multiply the area of the cross section times the length of the pipe. The area of the cross section obtained from the previous question was 1.75π in2. The length is 18 inches. Therefore, the volume is 1.75 in2 times 18 inches or 31.5π in3. If you chose b, you multiplied choice c from the previous question by 18. If you chose c, you multiplied choice a from the previous question by 18. If you chose d, you multiplied choice b from the previous question by 18. 466. c. Sketching an illustration would be helpful for this problem. Observe

that point A is the starting point and point B is the ending point. After sketching the four directions, we connect point A to point B. We can add to the illustration the total distance traveled north as well as the total distance traveled east. This forms a right triangle, given the distance of both legs, with the hypotenuse to be solved. Using the Pythagorean theorem, a2 + b2 = c2, or 82 + 152 = c2; 64 + 225 = c2; 289 = c2; c = 17. If you chose a, you mistakenly traveled 4 miles due east instead of due west. If you chose b, you labeled the triangle incorrectly by assigning 15 to the hypotenuse rather than a leg. If you chose d, you solved the problem correctly but chose the wrong heading, northwest instead of northeast. B

12 5 4

C 15 10

A

8

197

501 Math Word Problems 467. b. The area of the shaded region is the area of a rectangle, 22 by 12, minus

the area of a circle with a diameter of 12. The area of the rectangle is (22)(12) = 264. The area of a circle with diameter 12 and a radius of 6, is π(6)2 = 36π. The area of the shaded region is 264 − 36π. If you chose a, the formula for area of a circle was incorrect, 12πr2. If you chose c, the formula for area of a circle was incorrect, πd. If you chose d, this was the reverse of choice a—area of the circle minus area of the rectangle.

12

22

468. c. To ﬁnd the area of the label, we will use the formula for the surface area

of a cylinder, area = πdh, which excludes the top and bottom. Substituting d = 20 and h = 45, the area of the label is π(20)(45) or 900π cm2. If you chose a, you used an incorrect formula for area, area = πrh. If you chose b, you used an incorrect formula for area, area = πr2h. 469. c. The sum of the measurement of ∠AEB and ∠BEC is 180°. Solve the

following equation for x: 5x + 40 + x + 20 = 180. Simplify; 6x + 60 = 180. Subtract 60 from both sides; 6x = 120. Divide both sides by 6; x = 20. ∠DEC and ∠AEB are vertical angles that are equal in measurement. Therefore, if we ﬁnd the measurement of ∠AEB, we also know the measure of ∠DEC. To solve for ∠AEB, substitute x = 20 into the equation 5x + 40 or 5(20) + 40, which equals 140°. ∠DEC is also 140°. If you chose a, you solved for ∠BEC. If you chose b or d, the original equation was set equal to 90 rather than 180. In choice b, you then solved for ∠BEC. In choice d, you solved for ∠DEC. 470. d. Two parallel lines cut by a transversal form corresponding angles that

are congruent or equal in measurement. ∠BAE is corresponding to ∠CFE. Therefore ∠CFE = 46°. ∠CDF is corresponding to ∠BEF. Therefore, ∠BEF = 52°. The sum of the measures of the angles within a triangle is 180°. ∠CFE + ∠BEF + ∠FGE = 180°. Using substitution, 46 + 52 + ∠FGE = 180. Simplify; 98 + ∠FGE = 180. Subtract 98 from both sides; ∠FGE = 82°. ∠FGE and ∠CGE are supplementary angles. If two angles are supplementary, the sum of their measurements equals

198

501 Math Word Problems

180°. Therefore, ∠FGE + ∠CGE = 180. Using substitution, 82 + ∠CGE = 180. Subtract 82 from both sides; ∠CGE = 98°. If you chose a, you solved for ∠CFE. If you chose b, you solved for ∠BEF. If you chose c, you solved for ∠FGE. 471. b. To ﬁnd the area of the shaded region, we must ﬁnd the area of the circle

minus the area of the rectangle. The formula for the area of a circle is or 1(10), which is 5. The area of the circle is πr2. The radius is 12BC 2 π(52) or 25π. The formula for the area of a rectangle is length × width. Using the fact that the rectangle is divided into two triangles with width of 6 and hypotenuse of 10, and using the Pythagorean theorem, we will ﬁnd the length; a2 + b2 = c2; a2 + 62 = 102; a2 + 36 = 100; a2 = 64; a = 8. The area of the rectangle is length × width or 6 × 8 = 48. Finally, to answer the question, the area of the shaded region is the area of the circle − the area of the rectangle, or 25π − 48. If you chose a, the error was in the use of the Pythagorean theorem, 62 + 102 = c2. If you chose c, the error was in ﬁnding the area of the rectangle. If you chose d, you used the wrong formula for area of a circle, πd2. 472. b. The area of the shaded region is equal to the area of the square minus

the area of the two semicircles. The area of the square is s2 or 42, which equals 16. The area of the two semicircles is equal to the area of one circle. Area = πr2 or π(2)2 or 4π. Therefore, the area of the shaded region is 16 − 4π. If you chose a, you calculated the area of the square incorrectly as 8. If you chose c, you used an incorrect formula for the area of two semicircles, 12πr2. 473. d. To solve for the length of the belt, begin with the distance from the

center of each pulley, 3 ft, and multiply by 2; (3)(2) or 6 ft. Secondly, you need to know that the distance of two semicircles with the same radius is equivalent to the circumference of one circle. Therefore C = πd or (12π) inches. Since the units are in feet, and not inches, convert (12π) inches to feet or (1π)ft. Now add these two values together, (6 + 1π)ft, to determine the length of the belt around the pulleys. If you chose a or b, you used an incorrect formula for circumference of a circle. Recall: Circumference = πd. If you chose c, you forgot to convert the unit from inches to feet.

199

501 Math Word Problems 474. d. To ﬁnd the measure of an angle of any regular polygon, we use the n−2 formula n × 180, where n is the number of sides. Using 14 as the 14 − 2 12 value for n, 14 × 180 = 14 × 180 or 154.3. If you chose a, you simply divided 360 (which is the sum of the exterior angles) by 14. If you chose b, you divided 180 by 14.

475. c. To ﬁnd how many cubic yards of sand are in the pile, we must ﬁnd the

volume of the pile in cubic feet and convert the answer to cubic yards. The formula for volume of a cone is V = 13(height)(Area of the base). The area of the base is found by using the formula Area = πr2. The area of the base of the sand pile is π(16)2 or 803.84 ft2. The height of the pile is 20 feet. The volume of the pile in cubic feet is (803.84)(20) or 5,358.93 ft3. To convert to cubic yards, divide 5,358.93 by 27 because 1 yard = 3 feet and 1 yd3 means 1 yd 1 yd 1 yd which equals 3 ft 3 ft 3 ft or 27 ft3. The answer is 198.5 yd3. If you chose a, you did not convert to cubic yards. If you chose b, you converted incorrectly by dividing 5,358.93 by 9 rather than 27. If you chose d, the area of the base formula was incorrect. Area of a circle does not equal πd2. 476. b. Observe that the octagon can be subdivided into 8 congruent triangles.

Since each triangle has a base of 4 and a height of 7, the area of each traingle can be found using the formula, area = 12base × height. To ﬁnd the area of the octagon, we will ﬁnd the area of a triangle and multiply it by 8. The area of one triangle is 12(4)(7) or 14. Multiply this value times 8; (14)(8) = 112. This is the area of the octagon. If you chose a, you used an incorrect formula for area of a triangle. Area = base × height was used rather than area = 12 base × height. If you chose d, you mistakenly divided the octagon into 6 triangles instead of 8 triangles.

4

7

200

501 Math Word Problems

Another way to solve this problem is to use the formula for area of a regular polygon. That formula is area = 12Pa, where P is the perimeter of the polygon and a is the apothem. If we know that the octagon is regular and each side is 4, that means the perimeter is 8 × 4 = 32. The apothem is the segment drawn from the center of the regular polygon and perpendicular to a side of the polygon; in this case it is 7. We substitute in our given values and get 12(32)(7) = 112. 477. d. The sum of the measures of the angles of a quadrilateral is 360°. In the

quadrilateral, three of the four angle measurements are known. They are 45° and two 90°angles. To ﬁnd ∠A, subtract these three angles from 360°, or 360 − 90 − 90 − 45 = 135°. This is the measure of angle A. If you chose a, you assumed ∠A and the 45° angle are complementary angles. 478. a. To ﬁnd the total area of the shaded region, we must ﬁnd the area of the

rectangle minus the sum of the areas of all circles. The area of the rectangle is length × width. Since the rectangle is 4 circles long and 3 circles wide, and each circle has a diameter of 10 cm (radius of 5 cm 2), the rectangle is 40 cm long and 30 cm wide; (40)(30) = 1,200 cm2. The area of one circle is πr2 or π(5)2 = 25π. Multiply this value times 12, since we are ﬁnding the area of 12 circles, (12)(25)π = 300π. The difference is 1,200 − 300π cm2, the area of the shaded region. If you chose b, the area of the rectangle was incorrectly calculated as (20)(15). If you chose c, you reversed the area of the circles minus the area of the rectangle. If you chose d, you reversed choice b as the area of the circles minus the area of the rectangle.

201

501 Math Word Problems 479. c. Referring to the illustration, ∠NEB = 23° and ∠DES = 48°. Since

∠NEB + ∠BED + ∠DES = 180; using substitution, 23 + ∠BED + 48 = 180. Simplify; 72 + ∠BED = 180. Subtract 72 from both sides; ∠BED = 109°. If you chose a, you added 23 + 48 to total 71. If you chose b, you assumed ∠BED = ∠NEB. If you chose d, you assumed ∠BED = ∠DES. N B C 23°

E

x

48°

D A

S

n−2

480. a. The measure of an angle of a regular polygon of n sides is n × 180.

Since a hexagon has 6 sides, to ﬁnd the measure of ∠ABC, substitute 6−2 n = 6 and simplify. The measure of ∠ABC is 6 × 180 or 120°. If you chose b, you assumed a hexagon has 8 sides. If you chose c, you assumed a hexagon has 5 sides. If you chose d, you assumed a hexagon has 10 sides.

481. d. The volume of a box is found by multiplying length × length × length or

l × l × l = l 3. If the length is doubled, the new volume is (2l ) × (2l ) × (2l ) or 8(l 3). When we compare the two expressions, we can see that the difference is a factor of 8. Therefore, the volume has been increased by a factor of 8. 482. a. The formula for ﬁnding the circumference of a circle is πd. If the radius

is tripled, the diameter is also tripled. The new circumference is π3d. Compare this expression to the original formula; with a factor of 3, the circumference is multiplied by 3. 483. a. The formula for the surface area of a sphere is 4πr2. If the diameter is

doubled, this implies that the radius is also doubled. The formula then becomes 4π(2r)2. Simplifying this expression, 4π(4r2) equals 16πr2. Compare 4πr2 to 16πr2; 16πr2 is 4 times greater than 4πr2. Therefore, the surface area is four times as great.

202

501 Math Word Problems 484. b. If the diameter of a sphere is doubled, the radius is also doubled. The

formula for the volume of a sphere is 43πr3. If the radius is doubled, volume = 43π(2r)3 which equals 43π(8r3) or 43(8)πr3. Compare this equation for volume with the original formula; with a factor of 8, the volume is now 8 times as great. 1

485. b. The formula for the volume of a cone is 3πr2h. If the radius is doubled,

then volume = 13π(2r)2h or 13π4r2h. Compare this expression to the original formula; with a factor of 4, the volume is multiplied by 4. 1

486. a. The formula for the volume of a cone is 3πr2h. If the radius is halved,

the new formula is 13π(12r)2h or 13π(14)r2h. Compare this expression to the original formula; with a factor of 14, the volume is multiplied by 14.

487. b. The volume of a right cylinder is πr2h. If the radius is doubled and the

height halved, the new volume is π(2r)2(12h) or π4r2(12h) or 2πr2h. Compare this expression to the original formula; with a factor of 2, the volume is multiplied by 2. 488. a. The formula for ﬁnding the volume of a right cylinder is volume = πr2h.

If the radius is doubled and the height is tripled, the formula has changed to π(2r)2(3h). Simpliﬁed, π4r23h or π12r2h. Compare this expression to the original formula; with a factor or 12, the volume is now multiplied by 12. n−2

489. c. The measure of an angle of a regular polygon of n sides is n × 180.

Since each angle measures 144°, we will solve for n, the number of sides. n−2 Using the formula 144 = n × 180, solve for n. Multiply both sides by n, 144n = (n − 2)180. Distribute by 180, 144n = 180n − 360. Subtract 180n from both sides, −36n = −360. Divide both sides by −36, n = 10. The polygon has 10 sides.

203

501 Math Word Problems 490. d. This problem requires two steps. First, ﬁnd the diagonal of the base of

. To the box. Second, using this value, ﬁnd the length of the diagonal AB ﬁnd the diagonal of the base, use 30 cm as a leg of a right triangle, 8 cm as the second leg, and solve for the hypotenuse. Using the Pythagorean theorem, 302 + 82 = c2; 900 + 64 = c2; 964 = c2; c = 31.05. Now consider this newly obtained value as a leg of a right triangle, 12 cm as the ; 31.052 + 122 = AB 2; 964 + second leg, and solve for the hypotenuse, AB 2; 1,108 = AB 2. AB = 33.3. If you chose a, you used 30 and 12 as 144 = AB the measurements of the legs. If you chose b, you solved the ﬁrst triangle correctly; however, you used 8 as the measure of one leg of the second triangle, which is incorrect. 1

491. c. To ﬁnd the area of the shaded region, we must ﬁnd 2 the area of the

circle with diameter AC, minus 12 the area of the circle with diameter BC, plus 12 the area of the circle with diameter AB. To ﬁnd 12 the area of the circle with diameter AC, we use the formula area = 12πr2. Since the diameter is 6, the radius is 3; therefore, the area is 12π32 or 4.5π. To ﬁnd 1 the area of the circle with diameter BC, we again use the formula area 2 = 12πr2. Since the diameter is 4, the radius is 2; therefore the area is 12π22 or 2π. To ﬁnd 12 the area of the circle with diameter AB we use the formula area = 12πr2. Since the diameter is 2, the radius is 1; therefore the area is 12π. Finally, 4.5π − 2π + .5π = 3π, the area of the shaded region. If you chose a or b, in the calculations you mistakenly used πd2 as the area formula rather than πr2.

492. a. This problem has three parts. First, we must ﬁnd the diameter of the

existing tower. Secondly, we will increase the diameter by 16 meters for the purpose of the fence. Finally, we will ﬁnd the circumference using this new diameter. This will be the length of the fence. The formula for circumference of a circle is πd. This formula, along with the fact that the tower has a circumference of 40 meters, gives us the following formula: 40 = πd. To solve for d, the diameter, divide both sides by π. D = 4π0 the diameter of the existing tower. Now increase the diameter by 16 meters; 4π0 + 16 to get the diameter of the fenced in section. Finally, use this value for d in the equation πd or π(4π0 + 16) meters. Simplify by

204

501 Math Word Problems

distributing π through the expression; (40 + 16π) meters. This is the length of the security fence. If you chose b, you added 8 to the circumference of the tower rather than 16. If you chose c, you merely added 8 to the circumference of the tower. 493. a. Using the illustration, ∠2 = ∠a. ∠2 and ∠a are vertical angles. ∠1 and

∠a are supplementary, since ∠c + ∠d + ∠1 + ∠a = 360˚ (the total number of degrees in a quadrilateral), 90 + 90 + ∠1 + ∠a = 360. Simplifying, 180 + ∠1 + ∠a = 360. Subtract 180 from both sides; ∠1 + ∠a = 180. Since ∠a = ∠2, using substitution, ∠1 + ∠2 = 180. Using similar logic, ∠4 = ∠b. ∠4 and ∠b are vertical angles. ∠3 and ∠b are supplementary. ∠e + ∠f + ∠b + ∠3 = 360 or 90 + 90 + ∠b + ∠3 = 360. Simplifying, 180 + ∠b + ∠3 = 360. Subtract 180 from both sides, ∠b + ∠3 = 180. Since ∠b = ∠4, using substitution, ∠3 + ∠4 = 180. Finally, adding ∠1 + ∠2 = 180 to ∠3 + ∠4 = 180, we can conclude ∠1 + ∠2 + ∠3 + ∠4 = 360. d c a

2

1 4

b

3

f e

494. a. To ﬁnd the volume of the hollowed solid, we must ﬁnd the volume of

the original cone minus the volume of the smaller cone sliced from the original cone minus the volume of the cylindrical hole. The volume of the original cone is found by using the formula V = 13πr2h. Using the values r = 9 and h = 40, substitute and simplify to ﬁnd the volume = 1 π(9)2(40) or 1,080π cm3. The volume of the smaller cone is found by 3 using the formula V = 13πr2h. Using the values r = 3 and h = 19, substitute and simplify to ﬁnd the volume = 13π(3)2(19) or 57π cm3. The volume of the cylinder is found by using the formula V = πr2h. Using the values r = 3 and h = 21, substitute and simplify to ﬁnd the volume = π(3)2(21) or 189π cm3. Finally, calculate the volume of the hollow solid; 1,080π − 57π − 189π or 834π cm3. If you chose b, you used an incorrect formula for the volume of a cone, V = πr2h. If you chose c, you subtracted the volume of the large cone minus the volume of the cylinder. If you chose d, you added the volumes of all three sections.

205

501 Math Word Problems 495. c. To ﬁnd the volume of the object, we must ﬁnd the volume of the water

that is displaced after the object is inserted. Since the container is 5 cm wide and 15 cm long, and the water rises 2.3 cm after the object is inserted, the volume of the displaced water can be found by multiplying length by width by depth: (5)(15)(2.3) 172.5 cm3. 496. a. To ﬁnd how many cubic yards of concrete are needed to construct the

wall, we must determine the volume of the wall. The volume of the wall is calculated by ﬁnding the surface area of the end and multiplying it by the length of the wall, 120 ft. The surface area of the wall is found by dividing it into three regions, calculating each region’s area, and adding them together. The regions are labeled A, B, and C. To ﬁnd the area of region A, multiply the length (3) times the height (10) for an area of 30 ft2. To ﬁnd the area of region B, multiply the length (5) times the height (3) for an area of 15 ft2. To ﬁnd the area of region C, multiply 12 times the base (2) times the height (4) for an area of 4 ft2. The surface area of the end is 30 ft2 + 15 ft2 + 4 ft2 or 49 ft2. Multiply 49 ft2 by the length of the wall 120 ft; 5,880 ft3 is the volume of the wall. The question, however, asks for the answer in cubic yards. To convert cubic feet to cubic yards, divide 5,880 ft3 by 27 ft3, the number of cubic feet in one cubic yard, which equals 217.8 yd3. If you chose b, you did not convert to yd3. If you chose c, the conversion to cubic yards was incorrect. You divided 5,880 by 9 rather than 27. If you chose d, you found the area of the end of the wall and not the volume of the wall. 3′

3′

A 4′

10′

C 3′ 2′ 3′

B 5′ 8′

206

501 Math Word Problems 497. b. To ﬁnd the volume of the sphere we must ﬁnd the volume of the outer

sphere minus the volume of the inner sphere. The formula for volume of a sphere is 43πr3. The volume of the outer sphere is 43π(120)3. Here the radius is 10 feet (half the diameter) multiplied by 12 (converted to inches), or 120 inches. The volume equals 7,234,560 in3. The volume of the inner sphere is 43π(119)3 or 7,055,199. (This is rounded to the nearest integer value.) The difference of the volumes is 7,234,560 − 7,055,199 or 179,361 in3. This answer is in cubic inches, and the question is asking for cubic feet. Since one cubic foot equals 1,728 cubic inches, we simply divide 179,361 by 1,728, which equals 104, rounded to the nearest integer value. As an alternative to changing units to inches only to have to change them back into feet again, keep units in feet. The radius of the outer sphere is 10 feet and the radius of the inner 11 sphere is one inch less than 10 feet, which is 9 and 12 feet, or 9.917 feet. 3 4πr Use the formula for volume of a sphere: 3 and ﬁnd the difference in the volumes. If you chose a, you used an incorrect formula for the volume of a sphere, V = πr3. If you chose c, you also used an incorrect formula for the volume of a sphere, V = 13πr3. If you chose d, you found the correct answer in cubic inches; however, your conversion to cubic feet was incorrect. 498. c. To solve this problem, we must ﬁnd the volume of the sharpened tip

and add this to the volume of the remaining lead that has a cylindrical shape. To ﬁnd the volume of the sharpened point, we will use the formula for ﬁnding the volume of a cone, 13πr2h. Using the values r = .0625 (half the diameter) and h = .25, the volume = 13π(.0625)2(.25) or .002 in3. To ﬁnd the volume of the remaining lead, we will use the formula for ﬁnding the volume of a cylinder, πr2h. Using the values r = .0625 and h = 5, the volume = π(.0625)2(5) or .0613. The sum is .001 + .0613 or .0623 in3, the volume of the lead. If you chose a, this is the volume of the lead without the sharpened tip. If you chose b, you subtracted the volumes calculated.

207

501 Math Word Problems 499. b. To ﬁnd the volume of the hollowed solid, we must ﬁnd the volume of

the cube minus the volume of the cylinder. The volume of the cube is found by multiplying length × width × height or (5)(5)(5) equals 125 in3. The value of the cylinder is found by using the formula πr2h. In this question, the radius of the cylinder is 2 and the height is 5. Therefore, the volume is π(2)2(5) or 20π. The volume of the hollowed solid is 125 − 20π. If you chose a, you made an error in the formula of a cylinder, using πd2h rather than πr2h. If you chose c, this was choice a reversed. This is the volume of the cylinder minus the volume of the cube. If you chose d, you found the reverse of choice b. 500. b. Refer to the diagram to ﬁnd the area of the shaded region. One method

is to enclose the ﬁgure into a rectangle, and subtract the area of the unwanted regions from the area of the rectangle. The unwanted regions have been labeled A through F. The area of region A is (15)(4) = 60. The area of region B is (5)(10) = 50. The area of region C is (20)(5) = 100. The area of region D is (17)(3) = 51. The area of region E is (20)(5) = 100. The area of region F is (10)(5) = 50. The area of the rectangle is (23)(43) = 989. The area of the shaded region is 989 − 60 − 50 − 100 − 51 − 100 − 50 = 578. If you chose a, c or d, you omitted one or more of the regions A through F. 5

6

B 10 15

10

C

A

D

E

5

10

23

F

15 10

3

4 3 5

3 5

43

208

501 Math Word Problems 501. d. The shape formed by the paths of the two arrows and the radius of the

bull’s eye is a right triangle. The radius of the bull’s eye is one leg and the distance the second arrow traveled is the second leg. The distance the ﬁrst arrow traveled is the hypotenuse. To ﬁnd the distance the ﬁrst arrow traveled, use the Pythagorean theorem where 2 meters (half the diameter of the target) and 20 meters are the lengths of the legs and the length of the hypotenuse is missing. Therefore, a2 + b2 = c2 and a = 2 and b = 20, so 22 + 202 = c2. Simplify: 4 + 400 = c2. Simplify: 404 = c2. Find the square root of both sides: 20.1 = c. So the ﬁrst arrow traveled about 20.1 meters. If you chose c, you added the two lengths together without squaring. If you chose b, you added Kim’s distance from the target to the diameter of the target. If you chose a, you let 20 meters be the hypotenuse of the right triangle instead of a leg and you used the radius of the target.

209

501 Math Word Problems

®

NEW YORK

Copyright © 2003 LearningExpress, LLC. All rights reserved under International and Pan-American Copyright Conventions. Published in the United States by LearningExpress, LLC, New York. Library of Congress Cataloging-in-Publication Data: 501 math word problems.—1st ed. p. cm. ISBN 1-57685-439-6 1. Mathematics—Problems, exercises, etc. 2. Word problems (Mathematics) I. Title: Five hundred one math word problems. II. Title: Five hundred and one math word problems. III. LearningExpress (Organization) QA43.E87 2003 510'.76—dc21 2002152261 Printed in the United States of America 9 8 7 6 5 4 First Edition ISBN 1-57685-439-6 For more information or to place an order, contact LearningExpress at: 55 Broadway 8th Floor New York, NY 10006 Or visit us at: www.learnatest.com

The LearningExpress Skill Builder in Focus Writing Team is comprised of experts in test preparation, as well as educators and teachers who specialize in language arts and math. LearningExpress Skill Builder in Focus Writing Team Lara Bohlke Middle School Math Teacher, Grade 8 Cheshire School District Cheshire, Connecticut Elizabeth Chesla English Instructor Coordinator of Technical and Professional Communication Program Polytechnic University, Brooklyn South Orange, New Jersey Brigit Dermott Freelance Writer English Tutor, New York Cares New York, New York Darren Dunn English Teacher Riverhead School District Riverhead, New York Cindy Estep Math Instructor South Shore Christian School, Long Island, New York Linganore High School, Frederick, Maryland Adjunct Professor, Frederick Community College, Frederick, Maryland Barbara Fine English Instructor Secondary Reading Specialist Setauket, New York Sandy Gade Project Editor LearningExpress New York, New York

Melinda Grove Adjunct Professor, Quinnipiac University and Naugatuck Valley Community College Math Consultant Noah Kravitz Curriculum and Technology Specialist New York, New York Kerry McLean Project Editor Math Tutor Shirley, New York Meg Moyer Math Teacher, Vestal Central High School Vestal Central School District Vestal, New York William Recco Middle School Math Teacher, Grade 8 Shoreham/Wading River School District Math Tutor St. James, New York Colleen Schultz Middle School Math Teacher, Grade 8 Vestal Central School District Math Tutor Vestal, New York

Contents

Introduction

ix

1

Miscellaneous Math Answer Explanations

1 14

2

Fractions Answer Explanations

21 35

3

Decimals Answer Explanations

44 56

4

Percents Answer Explanations

64 78

5

Algebra Answer Explanations

90 115

6

Geometry Answer Explanations

143 181

Introduction

Welcome to 501 Math Word Problems! This book is designed to provide you with review and practice for math success. It provides 501 problems so you can ﬂex your muscles with a variety of mathematical concepts. 501 Math Word Problems is designed for many audiences. It is for anyone who has ever taken a math course and needs to refresh and revive forgotten skills. It can be used to supplement current instruction in a math class. Or, it can be used by teachers and tutors who need to reinforce student skills. If at some point you feel you need further explanation about some of the more advanced math topics highlighted in this book, you can ﬁnd them in other LearningExpress publications. Algebra Success in 20 Minutes a Day, 501 Algebra Questions, Geometry Success in 20 Minutes a Day, and 501 Geometry Questions can help you with these complex math skills.

How to Use This Book First, look at the table of contents to see the types of math topics covered in this book. The book is organized in six sections: Miscellaneous Math, Fractions, Decimals, Percents, Algebra, and Geometry. The structure follows a common sequence of math concepts. You may want to follow the sequence because the

501 Math Word Problems

concepts grow more advanced as the book progresses. However, if your skills are just rusty, or if you are using this book to supplement topics you are currently learning, you may want to jump around from topic to topic. As you complete the math problems in this book, you will undoubtedly want to check your answers against the answer explanation section at the end of each chapter. Every problem in 501 Math Word Problems has a complete answer explanation. For problems that require more than one step, a thorough step-by-step explanation is provided. This will help you understand the problem-solving process. The purpose of drill and skill practice is to make you proﬁcient at solving problems. Like an athlete preparing for the next season or a musician warming up for a concert, you become skilled with practice. If, after completing all the problems in a section, you feel you need more practice, do the problems again. It’s not the answer that matters most—it’s the process and the reasoning skills that you want to master. You will probably want to have a calculator handy as you work through some of the sections. It’s always a good idea to use it to check your calculations. If you have difﬁculty factoring numbers, the multiplication chart on the next page may help you. If you are unfamiliar with prime numbers, use the list on the next page so you won’t waste time trying to factor numbers that can’t be factored. And don’t forget to keep lots of scrap paper on hand.

Make a Commitment Success does not come without effort. Make the commitment to improve your math skills. Work for understanding. Why you do a math operation is as important as how you do it. If you truly want to be successful, make a commitment to spend the time you need to do a good job. You can do it! When you achieve math success, you have laid the foundation for future challenges and success. So sharpen your pencil and practice!

x

501 Math Word Problems

× 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2 31 73 127 179 233 283 353 419 467 547 607 661 739 811 877 947

2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24

3 37 79 131 181 239 293 359 421 479 557 613 673 743 821 881 953

3 6 9 12 15 18 21 24 27 30 33 36

4 8 12 16 20 24 28 32 36 40 44 48

5 41 83 137 191 241 307 367 431 487 563 617 677 751 823 883 967

Multiplication Table 5 6 7 8 9 10 12 14 16 18 15 18 21 24 27 20 24 28 32 36 25 30 35 40 45 30 36 42 48 54 35 42 49 56 63 40 48 56 64 72 45 54 63 72 81 50 60 70 80 90 55 66 77 88 99 60 72 84 96 108 Prime Numbers < 1,015 7 11 13 17 43 47 53 59 89 97 101 103 139 149 151 157 193 197 199 211 251 257 263 269 311 313 317 331 373 379 383 389 433 439 443 449 491 499 503 509 569 571 577 587 619 631 641 643 683 691 701 709 757 761 769 773 827 829 839 853 887 907 911 919 971 977 983 991

xi

10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120

19 61 107 163 223 271 337 397 457 521 593 647 719 787 857 929 997

11 22 33 44 55 66 77 88 99 110 121 132

12 24 36 48 60 72 84 96 108 120 132 144

23 67 109 167 227 277 347 401 461 523 599 653 727 797 859 937 1,009

29 71 113 173 229 281 349 409 463 541 601 659 733 809 863 941 1,013

501 Math Word Problems

1 Miscellaneous Math

This chapter consists of 63 problems dealing with basic math concepts including whole numbers, negative numbers, exponents, and square roots. It will provide a warm-up session before you move on to more difﬁcult problems. 1. Bonnie has twice as many cousins as Robert. George has 5 cousins,

which is 11 less than Bonnie has. How many cousins does Robert have? a. 17 b. 21 c. 4 d. 8 2. Oscar sold 2 glasses of milk for every 5 sodas he sold. If he sold 10

glasses of milk, how many sodas did he sell? a. 45 b. 20 c. 25 d. 10

501 Math Word Problems 3. Justin earned scores of 85, 92, and 95 on his science tests. What does he need

to earn on his next science test to have an average (arithmetic mean) of 93%? a. 93 b. 100 c. 85 d. 96 4. Brad’s class collected 320 cans of food. They boxed them in boxes of 40

cans each. How many boxes did they need? a. 280 b. 10 c. 8 d. 5 5. Joey participated in a dance-a-thon. His team started dancing at 10 A.M. on

Friday and stopped at 6 P.M. on Saturday. How many hours did Joey’s team dance? a. 52 b. 56 c. 30 d. 32 6. Which expression has an answer of 18?

a. b. c. d.

2×5+4 2 × (4 + 5) 5 × (2 + 4) 4×2+5

7. Callie’s grandmother pledged $0.50 for every mile Callie walked in her

walk-a-thon. Callie walked 9 miles. How much does her grandmother owe? a. $4.50 b. $18.00 c. $5.00 d. $9.00 8. What is the square root of 36?

a. b. c. d.

12 72 18 6 2

501 Math Word Problems 9. Mr. Brown plowed 6 acres in 1 hour. At this rate, how long will it take him

to plow 21 acres? a. 3 hours b. 4 hours c. 3.5 hours d. 4.75 hours 10. What is the prime factorization of 84?

a. b. c. d.

42 × 2 2×2×4×6 2×7×6 2×2×3×7

11. What is 25?

a. b. c. d.

10 15 32 16

12. The low temperature in Anchorage, Alaska today was −4°F. The low

temperature in Los Angeles, California was 63°F. What is the difference in the two low temperatures? a. 59° b. 67° c. 57° d. 14° 13. The Robin’s Nest Nursing Home had a fundraising goal of $9,500. By the

end of the fundraiser, they had exceeded their goal by $2,100. How much did they raise? a. $7,400 b. $13,600 c. $10,600 d. $11,600 14. Mount Everest is 29,028 ft high. Mount Kilimanjaro is 19,340 ft high.

How much taller is Mount Everest? a. 9,688 feet b. 10,328 feet c. 11,347 feet d. 6,288 feet 3

501 Math Word Problems 15. The area of a square is 64 cm2. What is the length of one side of the

square? a. 8 cm b. 16 cm c. 32 cm d. 24 cm 16. Mrs. Farrell’s class has 26 students. Only 21 were present on Monday.

How many were absent? a. 15 b. 5 c. 4 d. 16 17. Lucy’s youth group raised $1,569 for charity. They decided to split the

money evenly among 3 charities. How much will each charity receive? a. $784.50 b. $423.00 c. $523.00 d. $341.00 18. Jason made 10 two-point baskets and 2 three-point baskets in Friday’s

basketball game. He did not score any other points. How many points did he score? a. 22 b. 12 c. 24 d. 26 19. Jeff left Hartford at 2:15 P.M. and arrived in Boston at 4:45 P.M. How long

did the drive take him? a. 2.5 hours b. 2.3 hours c. 3.25 hours d. 2.75 hours

4

501 Math Word Problems 20. Shane rolls a die numbered 1 through 6. What is the probability Shane

rolls a 5? a. 56 b. c. d.

1 6 1 5 1 2

21. Susan traveled 114 miles in 2 hours. If she keeps going at the same rate,

how long will it take her to go the remaining 285 miles of her trip? a. 5 hours b. 3 hours c. 7 hours d. 4 hours 22. A ﬂight from Pittsburgh to Los Angeles took 5 hours and covered 3,060

miles. What was the plane’s average speed? a. 545 mph b. 615 mph c. 515 mph d. 612 mph 23. Larry purchased 3 pairs of pants for $24 each and 5 shirts for $18 each.

How much did Larry spend? a. $42 b. $72 c. $162 d. $186 24. How many square centimeters are in one square meter?

a. b. c. d.

100 sq cm 10,000 sq cm 144 sq cm 100,000 sq cm

25. Raul’s bedroom is 4 yards long. How many inches long is the bedroom?

a. b. c. d.

144 inches 48 inches 400 inches 4,000 inches

5

501 Math Word Problems 26. Jeff burns 500 calories per hour bicycling. How long will he have to ride to

burn 750 calories? a. 3 hours b. 2 hours c. 1.5 hours d. .5 hour 27. The temperature at 6 P.M. was 31°F. By midnight, it had dropped 40°F.

What was the temperature at midnight? a. 9°F b. −9°F c. −11°F d. 0°F 28. The total ticket sales for a soccer game were $1,260; 210 tickets were

purchased. If all the tickets are the same price, what was the cost of a ticket? a. $6.00 b. $3.50 c. $10.00 d. $7.50 29. Sherman took his pulse for 10 seconds and counted 11 beats. What is

Sherman’s pulse rate in beats per minute? a. 210 beats per minute b. 110 beats per minute c. 66 beats per minute d. 84 beats per minute 30. Jennifer ﬂipped a coin three times and got heads each time. What is the

probability that she gets heads on the next ﬂip? a. 1 b. 116 c. 12 d. 0

6

501 Math Word Problems 31. Jody’s English quiz scores are 56, 93, 72, 89, and 87. What is the median of

her scores? a. 72 b. 87 c. 56 d. 85.6 32. What is the greatest common factor of 24 and 64?

a. b. c. d.

8 4 12 36

33. Twelve coworkers go out for lunch together and order three pizzas. Each

pizza is cut into eight slices. If each person gets the same number of slices, how many slices will each person get? a. 4 b. 3 c. 5 d. 2 34. Marvin is helping his teachers plan a ﬁeld trip. There are 125 people going

on the ﬁeld trip and each school bus holds 48 people. What is the minimum number of school buses they will need to reserve for the trip? a. 3 b. 2 c. 4 d. 5 35. Which number in the answer choices below is not equivalent to the other

numbers? a. 0.6 b. 60% c. 35 d. 6%

7

501 Math Word Problems 36. Lance has 70 cents, Margaret has three-fourths of a dollar, Guy has two

quarters and a dime, and Bill has six dimes. Who has the most money? a. Lance b. Margaret c. Guy d. Bill 37. The students at Norton School were asked to name their favorite type of

pet. Of the 430 students surveyed, 258 said that their favorite type of pet was a dog. Suppose that only 100 students were surveyed, with similar results, about how many students would say that a dog is their favorite type of pet? a. 58 b. 60 c. 72 d. 46 38. A group of ﬁve friends went out to lunch. The total bill for the lunch was

$53.75. Their meals all cost about the same, so they wanted to split the bill evenly. Without considering tip, how much should each friend pay? a. $11.25 b. $12.85 c. $10.75 d. $11.50 39. The value of a computer is depreciated over ﬁve years for tax purposes

(meaning that at the end of ﬁve years, the computer is worth $0). If a business paid $2,100 for a computer, how much will it have depreciated after 2 years? a. $420 b. $1,050 c. $820 d. $840 40. Steve earned a 96% on his ﬁrst math test, a 74% on his second test, and an

85% on his third test. What is his test average? a. 91% b. 85% c. 87% d. 82%

8

501 Math Word Problems 41. A national park keeps track of how many people per car enter the park.

Today, 57 cars had 4 people, 61 cars had 2 people, 9 cars had 1 person, and 5 cars had 5 people. What is the average number of people per car? Round to the nearest person. a. 2 b. 3 c. 4 d. 5 42. A large pipe dispenses 750 gallons of water in 50 seconds. At this rate, how

long will it take to dispense 330 gallons? a. 14 seconds b. 33 seconds c. 22 seconds d. 27 seconds 43. The light on a lighthouse blinks 45 times a minute. How long will it take

the light to blink 405 times? a. 11 minutes b. 4 minutes c. 9 minutes d. 6 minutes 44. A die is rolled and a coin is tossed. What is the probability that a 3 will be

rolled and a tail tossed? a. 12 b. c. d.

1 6 1 12 1 8

45. Wendy has 5 pairs of pants and 8 shirts. How many different combinations

can she make with these items? a. 13 b. 24 c. 40 d. 21

9

501 Math Word Problems 46. Audrey measured the width of her dining room in inches. It is 150 inches.

How many feet wide is her dining room? a. 12 feet b. 9 feet c. 12.5 feet d. 10.5 feet 47. Sharon wants to make 25 half-cup servings of soup. How many ounces of

soup does she need? a. 100 ounces b. 250 ounces c. 200 ounces d. 6.25 ounces 48. Justin weighed 8 lb 12 oz when he was born. At his two-week check-up, he

had gained 8 ounces. What was his weight in pounds and ounces? a. 9 lb b. 8 lb 15 oz c. 9 lb 4 oz d. 10 lb 2 oz 49. One inch equals 2.54 centimeters. The dimensions of a table made in

Europe are 85 cm wide by 120 cm long. What is the width of the table in inches? Round to the nearest tenth of an inch. a. 30 inches b. 215.9 inches c. 33.5 inches d. 47.2 inches 50. A bag contains 3 red, 6 blue, 5 purple, and 2 orange marbles. One marble

is selected at random. What is the probability that the marble chosen is blue? a. 143 b. c. d.

3 8 3 16 3 5

10

501 Math Word Problems 51. The operator of an amusement park game kept track of how many tries it

took participants to win the game. The following is the data from the ﬁrst ten people: 2, 6, 3, 4, 6, 2, 8, 4, 3, 5 What is the median number of tries it took these participants to win the game? a. 8 b. 6 c. 4 d. 2 52. Max goes to the gym every fourth day. Ellen’s exercise routine is to go

every third day. Today is Monday and both Max and Ellen are at the gym. What will the day of the week be the next time they are BOTH at the gym? a. Sunday b. Wednesday c. Friday d. Saturday 53. Danny is a contestant on a TV game show. If he gets a question right, the

points for that question are added to his score. If he gets a question wrong, the points for that question are subtracted from his score. Danny currently has 200 points. If he gets a 300-point question wrong, what will his score be? a. −100 b. 0 c. −200 d. 100 54. Write 3.5 × 104 in decimal notation.

a. b. c. d.

3.50000 35,000 350,000 0.00035

11

501 Math Word Problems 55. The Ravens played 25 home games this year. They had 9 losses and 2 ties.

How many games did they win? a. 14 b. 11 c. 13 d. 12 56. The temperature at midnight was 4°F. By 2 A.M. it had dropped 9°F. What

was the temperature at 2 A.M.? a. 13°F b. −5°F c. −4°F d. 0°F 57. Find the next number in the following pattern.

320, 160, 80, 40, . . . a. 35 b. 30 c. 10 d. 20 58. Which of the following terms does NOT describe the number 9?

a. b. c. d.

prime integer real number whole number

59. Which expression below is equal to 5?

a. b. c. d.

(1 + 2)2 9 − 22 11 − 10 × 5 45 ÷ 3 × 3

60. A bus picks up a group of tourists at a hotel. The sightseeing bus travels 2

blocks north, 2 blocks east, 1 block south, 2 blocks east, and 1 block south. Where is the bus in relation to the hotel? a. 2 blocks north b. 1 block west c. 3 blocks south d. 4 blocks east

12

501 Math Word Problems 61. Each week Jaime saves $25. How long will it take her to save $350?

a. b. c. d.

12 weeks 14 weeks 16 weeks 18 weeks

62. Ashley’s car insurance costs her $115 per month. How much does it cost

her per year? a. $1,150 b. $1,380 c. $980 d. $1,055 63. The ratio of boys to girls at the dance was 3:4. There were 60 girls at the

dance. How many boys were at the dance? a. 45 b. 50 c. 55 d. 40

13

501 Math Word Problems

Answer Explanations 1. d. Work backwards to ﬁnd the solution. George has 5 cousins, which is 11

less than Bonnie has; therefore, Bonnie has 16 cousins. Bonnie has twice as many as Robert has, so half of 16 is 8. Robert has 8 cousins. milk 2

10

2. c. Set up a proportion with soda ; 5 = x . Cross multiply and solve; (5)(10) =

2x. Divide both sides by 2; 520 = 22x ; x = 25 sodas. 3. b. To earn an average of 93% on four tests, the sum of those four tests

must be (93)(4) or 372. The sum of the ﬁrst three tests is 85 + 92 + 95 = 272. The difference between the needed sum of four tests and the sum of the ﬁrst three tests is 100. He needs a 100 to earn a 93 average. 4. c. To ﬁnd the number of boxes needed, you should divide the number of

cans by 40; 320 ÷ 40 = 8 boxes. 5. d. From 10 A.M. Friday to 10 A.M. Saturday is 24 hours. Then, from 10 A.M.

Saturday to 6 P.M. Saturday is another 8 hours. Together, that makes 32 hours.

6. b. Use the order of operations and try each option. The ﬁrst option results

in 14 because 2 × 5 = 10, then 10 + 4 = 14. This does not work. The second option does result in 18. The numbers in parentheses are added ﬁrst and result in 9, which is then multiplied by 2 to get a ﬁnal answer of 18. Choice c does not work because the operation in parentheses is done ﬁrst, yielding 6, which is then multiplied by 5 to get a result of 30. Choice d does not work because the multiplication is done ﬁrst, yielding 8, which is added to 5 for a ﬁnal answer of 13. 7. a. Multiply the number of miles (9) by the amount pledged per mile

($0.50); 9 × 0.50 = $4.50. To multiply decimals, multiply normally, then count the number of decimal places in the problem and place the decimal point in the answer so that the answer has the same number of decimal places as the problem. 8. d. To ﬁnd the square root () you ask yourself, “What number

multiplied by itself gives me 36?” 6 × 6 = 36; therefore, 6 is the square root of 36. 9. c. Mr. Brown plows 6 acres an hour, so divide the number of acres (21) by

6 to ﬁnd the number of hours needed; 21 ÷ 6 = 3.5 hours.

14

501 Math Word Problems 10. d. This is the only answer choice that has only PRIME numbers. A prime

number is a number with two and only two distinct factors. In choice a, 42 is not prime. In choice b, 4 and 6 are not prime. In choice c, 6 is not prime. 11. c. 25 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 32 12. b. Visualize a number line. The distance from −4 to 0 is 4. Then, the

distance from 0 to 63 is 63. Add the two distances together to get 67; 63 + 4 = 67. 13. d. Exceeded means “gone above.” Therefore, if they exceeded their goal of

$9,500 by $2,100, they went over their goal by $2,100; $9,500 + $2,100 = $11,600. If you chose a, you subtracted $2,100 from $9,500 instead of adding the two numbers. 14. a. Subtract Mt. Kilimanjaro’s height from Mt. Everest’s height; 29,028 −

19,340 = 9,688. If you chose b, you did not borrow correctly when subtracting. 15. a. To ﬁnd the area of a square, you multiply the length of a side by itself,

because all the sides are the same length. What number multiplied by itself is 64? 8 × 8 = 64. 16. b. Subtract the number of students present from the total number in the

class to determine how many students are missing; 26 − 21 = 5. 17. c. Divide the money raised by three to ﬁnd the amount each charity will

receive; $1,569 ÷ 3 = $523. 18. d. Find the number of points scored on two-point baskets by multiplying 2

× 10; 20 points were scored on two-point baskets. Find the number of points scored on three point baskets by multiplying 3 × 2; 6 points were scored on three-point baskets. The total number of points is the sum of these two totals; 20 + 6 = 26. 19. a. From 2:15 P.M. to 4:15 P.M. is 2 hours. Then, from 4:15 P.M. to 4:45 P.M.

is another half hour. This is a total of 2.5 hours. 20. b. There is a 1 in 6 chance of rolling a 5 because there are 6 possible

outcomes on a die, but only 1 outcome is a 5. 21. a. Find the rate at which Susan is traveling by dividing her distance by

time; 114 ÷ 2 = 57 mph. To ﬁnd out how long it will take her to travel 285 miles, divide her distance by her rate; 285 ÷ 57 = 5 hours.

15

501 Math Word Problems 22. d. Divide the miles by the time to ﬁnd the rate; 3,060 ÷ 5 = 612 mph. 23. c. He spent $72 on pants (3 × $24 = $72) and $90 on shirts (5 × $18 = $90).

Altogether he spent $162 ($72 + $90 = $162). If you chose a, you calculated the cost of ONE pair of pants plus ONE shirt instead of THREE pants and FIVE shirts. 24. b. There are 100 cm in a meter. A square meter is 100 cm by 100 cm. The

area of this is 10,000 sq cm (100 × 100 = 10,000). 25. a. There are 36 inches in a yard; 4 × 36 = 144 inches. There are 144 inches

in 4 yards. 26. c. To ﬁnd the number of hours needed to burn 750 calories, divide 750 by

500; 750 ÷ 500 = 1.5 hours. 27. b. Visualize a number line. The drop from 31° to 0° is 31°. There are still

9 more degrees to drop. They will be below zero. −9°F is the temperature at midnight. 28. a. Divide the total sales ($1,260) by the number of tickets sold (210) to

ﬁnd the cost per ticket; $1,260 ÷ 210 = $6. 1

29. c. A 10 second count is 6 of a minute. To ﬁnd the number of beats per

minute, multiply the beat in 10 seconds by 6; 11 × 6 = 66 beats per minute.

30. c. The probability of heads does not change based on the results of

previous ﬂips. Each ﬂip is an independent event. Therefore, the probability of getting heads is 12. 31. b. To ﬁnd the median, ﬁrst put the numbers in order from least to greatest.

56, 72, 87, 89, 93. The middle number is the median. 87 is in the middle of the list, therefore, it is the median. If you chose a, you forgot to put the numbers in order before ﬁnding the middle number. 32. a. List the factors of 24 and 64. The largest factor that they have in

common is the greatest common factor. Factors of 24: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24 Factors of 64: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64 The largest number that appears in both lists is 8. 33. d. Find the total number of slices by multiplying 3 by 8 (3 × 8 = 24). There

are 24 slices to be shared among 12 coworkers. Divide the number of slices by the number of people to ﬁnd the number of slices per person; 24 ÷ 12 = 2 slices per person. 16

501 Math Word Problems 34. a. Divide the number of people by the number that ﬁt on a bus; 125 ÷ 48 =

2.604. They need more than 2 buses, but not quite 3. Since you can’t order part of a bus, they will need to order 3 buses. 35. d. Change all the answer choices to their decimal equivalents. Choice a is

still 0.6; choice b is 0.6; choice c is 0.6 (3 ÷ 5); choice d is 0.06; 0.06 is not equivalent to the other numbers. 36. b. Lance has 70 cents. Three-fourths of a dollar is 75 cents, so Margaret

has 75 cents. Guy has 60 cents (25 + 25 + 10 = 60). Bill has 60 cents (6 × 10 = 60). Margaret has the most money. 37. b. Finding what 100 students would say is the same as ﬁnding the percent,

because percent means “out of 100.” To ﬁnd the percent, divide the number of students who said a dog was their favorite (258) by the total number of students surveyed (430); 258 ÷ 430 = 0.6. Change 0.6 to a percent by moving the decimal two places to the right. 60%. This means that 60 out of 100 students would say dog. 38. c. Divide the bill by 5; $53.75 ÷ 5 = $10.75. They each pay $10.75. 39. d. Find how much it depreciates over one year by dividing the cost by 5;

$2,100 ÷ 5 = $420. Multiply this by 2 for two years; $420 × 2 = $840. It will have depreciated $840. 40. b. Add the test grades (96 + 74 + 85 = 255) and divide the sum by the

number of tests (255 ÷ 3 = 85). The average is 85%. 41. b. Find the total number of people and the total number of cars. Then,

divide the total people by the total cars. People: 57 × 4 = 228 61 × 2 = 122 9×1= 9 5×5= 25 TOTAL 384 people Cars: 57 + 61 + 9 + 5 = 132 384 ÷ 132 = 2.9 which is rounded up to 3 people because 2.9 is closer to 3 than it is to 2. 42. c. Find the number of gallons per second by dividing 750 by 50 (750 ÷ 50

= 15 gallons per second). Divide 330 gallons by 15 to ﬁnd how many seconds it will take (330 ÷ 15 = 22 seconds). It will take 22 seconds.

17

501 Math Word Problems 43. c. Divide 405 by 45 to get 9 minutes. 44. c. Find the probability of each event separately, and then multiply the

answers. The probability of rolling a 3 is 16 and the probability of tossing a tail is 12. To ﬁnd the probability of both of them happening, multiply 1 6

× 12 = 112. The probability is 112.

45. c. Multiply the number of choices for each item to ﬁnd the number of

combinations (5 × 8 = 40). There are 40 combinations. 46. c. There are 12 inches in a foot. Divide 150 by 12 to ﬁnd the number of

feet; 150 ÷ 12 = 12.5 feet. 47. a. One cup is 8 ounces, so half a cup is 4 ounces. Multiply 25 by 4 ounces

to ﬁnd the number of ounces needed; 25 × 4 = 100 ounces. 48. c. There are 16 ounces in a pound. If Justin gains 8 ounces he will be 8

pounds and 20 ounces. The 20 ounces is 1 pound and 4 ounces. Add this to the 8 pounds to get 9 pounds and 4 ounces. 49. c. Divide the width (85 cm) by 2.54 to ﬁnd the number of inches; 85 ÷

2.54 = 33.46 inches. The question says to round to the nearest tenth (one decimal place), which would be 33.5 inches. blue

50. b. The probability of blue is tot al . The number of blue marbles is 6, and the

total number of marbles is 16 (3 + 6 + 5 + 2 = 16). Therefore, the probability of choosing a blue is 166 = 38. 51. c. First, put the numbers in order from least to greatest, and then ﬁnd the

middle of the set. 2, 2, 3, 3, 4, 4, 5, 6, 6 The middle is the average (mean) of the 5th and 6th data items. The mean of 4 and 4 is 4. 52. d. A chart like the one below can be used to determine which days Max

and Ellen go to the gym. The ﬁrst day after Monday that they both go—Saturday—is the answer. ay S

tod

M

Tu

W

M,E E

M

E

Th

F

S

E

M M,E

next day they are both at the gym 18

501 Math Word Problems 53. a. 200 − 300 = −100 points 54. b. Move the decimal point 4 places to the right to get 35,000. 55. a. Eleven games are accounted for with the losses and ties (9 + 2 = 11).

The remainder of the 25 games were won. Subtract to ﬁnd the games won; 25 − 11 = 14 games won. 56. b. If the temperature is only 4° and drops 9°, it goes below zero. It drops

4° to zero and another 5° to −5°F. 5° 4° 3° 2° 1° 0° −1° −2° −3° −4° −5° −6°

57. d. Each number is divided by 2 to ﬁnd the next number; 40 ÷ 2 = 20.

Twenty is the next number. 58. a. Nine is NOT prime because it has 3 factors; 1, 3, and 9. Prime numbers

have only 2 factors. 59. b. The correct order of operations must be used here. PEMDAS tells you

that you should do the operations in the following order: Parentheses, Exponents, Multiplication and Division—left to right, Addition and Subtraction—left to right. 9 − 22 = 9 − 4 = 5 a is (1 + 2)2 = (3)2 = 9 c is 11 − 10 × 5 = 11 − 50 = − 39 d is 45 ÷ 3 × 3 = 15 × 3 = 45

19

501 Math Word Problems 60. d. See the diagram below. They are 4 blocks east of the hotel.

End

Hotel

4 blocks east

61. b. Divide $350 by $25; 350 ÷ 25 = 14 weeks. 62. b. Multiply $115 by 12 because there are 12 months in a year;

$115 × 12 = $1,380 per year. 63. a. Use a proportion comparing boys to girls at the dance. boys gir ls 3 4

= 6x0

Solve the proportion by cross-multiplying, setting the cross-products equal to each other and solving as shown below. (3)(60) = 4x 180 = 4x 180 4x = 4 4 45 = x There were 45 boys.

20

2 Fractions

In order to understand arithmetic in general, it is important to practice and become comfortable with fractions and how they work. The problems in this chapter help you practice how to perform basic operations with fractions and will assist you in understanding their real-world applications. 1

1

1

64. Lori ran 52 miles Monday, 64 miles Tuesday, 42 miles Wednesday,

and 234 miles on Thursday. What is the average number of miles Lori ran? a. 5 b. 412 c. 4 d. 434 3

1

65. Last year Jonathan was 604 inches tall. This year he is 654 inches

tall. How many inches did he grow? a. 512 b. 412 c. 414 d. 534

501 Math Word Problems 3

66. Larry spends 4 hour twice a day walking and playing with his dog. He also

spends 16 hour twice a day feeding his dog. How much time does Larry spend on his dog each day? a. 1112 hour b. 112 hours c. 156 hours d. 125 hours

3

67. The ﬁrst section of a newspaper has 16 pages. Advertisements take up 38

of the pages. How many pages are not advertisements? a. 1258 b. 1938 c. 13 d. 1212 3

68. Lisa was assigned 64 pages to read for English class. She has ﬁnished 4 of

the assignment. How many more pages must she read? a. 48 b. 21 c. 16 d. 8 1

1

69. Mark has three 42 oz cans of tomatoes and ﬁve 84 oz cans. How many

ounces of tomatoes does Mark have? a. 1234 b. 5434 c. 54 d. 6214 1

1

1

70. Joe walked 22 miles to school, 3 mile to work, and 14 miles to his friend’s

house. How many miles did Joe walk altogether? a. 319 b. 4112 c. 419 d. 4

22

501 Math Word Problems 1

1

1

71. Justin read 8 of a book the ﬁrst day, 3 the second day, and 4 the third day.

On the fourth day he ﬁnished the book. What part of the book did Justin read on the fourth day? a. 25 b. c. d.

3 8 7 24 17 24 1

72. Tammi babysat for 42 hours. She charged $7 an hour. How much should

she get paid? a. $28.50 b. $35 c. $28 d. $31.50 2

73. The painting crew has 543 miles of center lines to paint on the highway. If

they have completed 2315 miles, how many miles do they have to go? a. 31175 b. 311135 c. 21145 d. 3112 1

74. Which of the fractions below is greater than 12?

a. b. c. d.

7 5 31 20 28 20 14 11

4

75. Allison baked a cake for Guy’s birthday; 7 of the cake was eaten at the

birthday party. The next day, Guy ate half of what was left. How much of the cake did Guy eat the next day? a. 134 b. c. d.

1 7 1 4 2 7

23

501 Math Word Problems 5

76. Josh practiced his clarinet for 6 of an hour. How many minutes did he

practice? a. 83 b. 50 c. 8.3 d. 55 77. Tike Television has six minutes of advertising space every 15 minutes.

How many 34 minute commercials can they ﬁt in the six-minute block? a. 412 b. 8 c. 20 d. 11 3

78. Betty grew 4 inch over the summer. Her friends also measured themselves

and found that Susan grew 25 inch, Mike grew 58 inch, and John grew 12 inch. List the friends in order of who grew the least to who grew the most. a. Betty, John, Mike , Susan b. Susan, Mike, John, Betty c. John, Mike, Betty, Susan d. Susan, John, Mike, Betty 5

79. Darma traveled 12 hours to visit her grandmother; she spent 6 of her

travel time on the highway. How many hours were not spent on the highway? a. 3 hours b. 413 hours c. 116 hours d. 2 hours 3

80. The Grecos are taking an 84 mile walk. If they walk at an average speed of

312 miles per hour, how long will it take them? a. 223 hours b. 3018 hours c. 212 hours d. 5 hours

24

501 Math Word Problems 2

81. The town’s annual budget totals $32 million. If 5 of the budget goes

toward education, how many dollars go to education? a. 612 million b. 915 million c. 16 million d. 1245 million 4

82. Amy worked 5 of the days last year. How many days did she work? (1 year

= 365 days). a. 273 b. 300 c. 292 d. 281 83. Linus wants to buy ribbon to make three bookmarks. One bookmark will

be 1212 inches long and the other two will be 714 inches long. How much ribbon should he buy? a. 26 inches b. 19 inches c. 1934 inches d. 27 inches 1

1

2

84. Rita caught ﬁsh that weighed 34 lb, 82 lb, and 43 lb. What was the total

weight of all the ﬁsh that Rita caught? a. 1549 lb b. 1423 lb c. 16152 lb d. 15 lb 1

85. A rectangular garden is 42 yards by 3 yards. How many yards of fence are

needed to surround the garden? a. 1612 b. 712 c. 15 d. 14

25

501 Math Word Problems 1

86. The soccer team is making pizzas for a fundraiser. They put 3 of a package

of cheese on each pizza. If they have 12 packages of cheese, how many pizzas can they make? a. 36 b. 4 c. 24 d. 27 1

87. Dan purchased 32 yards of mulch for his garden. Mulch costs $25 a yard.

How much did Dan pay for his mulch? a. $75.00 b. $87.50 c. $64.25 d. $81.60 3

1

88. Mr. Hamilton owns 24 acres of land. He plans to buy 13 more acres. How

many acres will he own? a. 4112 b. 347 c. 3112 d. 4 1

89. Lucy worked 322 hours last week and earned $195. What is her hourly

wage? a. $7.35 b. $5.00 c. $6.09 d. $6.00 1

1

90. A sheet of plywood is 42 feet wide and 62 feet long. What is the area of

the sheet of plywood? a. 2914 sq ft b. 5812 sq ft c. 21 sq ft d. 11 sq ft

26

501 Math Word Problems 91. Rosa kept track of how many hours she spent reading during the month of

August. The ﬁrst week she read for 412 hours, the second week for 334 hours, the third week for 815 hours, and the fourth week for 113 hours. How many hours altogether did she spend reading in the month of August? a. 174670 b. 16 c. 1618 d. 18125 1

92. During a commercial break in the Super Bowl, there were three 2-minute

commercials and ﬁve 14-minute commercials. How many minutes was the commercial break? a. 234 b.

3 4

c. 312 d. 5 93. Dakota’s Restaurant served 715 dinners on Saturday night. On Monday

night they only served 25 as many. How many dinners did they serve on Monday? a. 143 b. 286 c. 429 d. 385 94. Michelle is making a triple batch of chocolate chip cookies. The original

recipe calls for 34 cup of brown sugar. How many cups should she use if she is tripling the recipe? a. 14 b. 3 c. 214 d. 134 95. The numerator of a fraction is 4 and the denominator of the same fraction

is 3. Which of the following statements is true? a. The value of the fraction is less than 1. b. The value of the fraction is greater than 1. c. The value of the fraction is less than 0. d. The value of the fraction is greater than 2.

27

501 Math Word Problems 96. The Cheshire Senior Center is hosting a bingo night; $2,400 in prize

money will be given away. The ﬁrst winner of the night will receive 13 of the money. The next ten winners will receive 110 of the remaining amount. How many dollars will each of the ten winners receive? a. $240 b. $800 c. $160 d. $200 3 97. 8 of the employees in the Acme Insurance Company work in the

accounting department. What fraction of the employees does NOT work in the accounting department? a. 1106 b. c. d.

5 16 3 4 1 2

98. A bag contains 36 cookies. Kyle eats 8 of the cookies. What fraction of the

cookies is left? a. 34 b. c. d.

7 9 4 5 5 6 1

99. Marci’s car has a 12-gallon gas tank. Her fuel gauge says that there is 8 of a

tank left. How many gallons of gas are left in the tank? a. 3 b. 123 c.

3 4

d. 112 100. Joey, Aaron, Barbara, and Stu have been collecting pennies and putting

them in identical containers. Joey’s container is 34 full, Aaron’s is 35 full, Barbara’s is 23 full, and Stu’s is 25 full. Whose container has the most pennies? a. Joey b. Aaron c. Barbara d. Stu 28

501 Math Word Problems 101. What fraction of the circle below is shaded?

a. b. c. d.

2 3 1 2 5 6 1 3 2

102. Michelle’s brownie recipe calls for 13 cup of sugar. How much sugar does

she need if she triples the recipe? a. 323 cups b. 413 cups c. 513 cups d. 5 cups 103. What fraction of the ﬁgure below is shaded?

a. b. c. d.

1 3 3 4 3 8 5 16

29

501 Math Word Problems 3

104. Mr. Reynolds owns 14 acres of land. He plans to buy the property next to

his, which is 234 acres. How many acres will Mr. Reynolds own after the purchase? a. 514 b. 334 c. 312 d. 412

105. What fraction of the ﬁgure below is shaded?

a. b. c. d.

5 8 1 2 3 4 7 16 3

106. How many eighths are in 48?

a. b. c. d.

43 48 35 7

107. Kim is baking cookies for a large party and wants to double the recipe.

The original recipe calls for 23 cup of sugar. How many cups should she use for the double batch? a. 56 b. 123 c. 113 d.

4 6

30

501 Math Word Problems 3

108. Mr. Johnson owns 44 acres. He sells half of his land. How many acres does

he own after the sale? a. 214 b. 2136 c. 212 d. 238 3

109. Which of the following is NOT equivalent to 5?

a. 165 b. 0.6 c. 1255 d. 60%

110. The local ﬁreﬁghters are doing a “ﬁll the boot” fundraiser. Their goal is to

raise $3,500. After 3 hours, they have raised $2,275. Which statement below is accurate? a. They have raised 35% of their goal. b. They have 270 of their goal left to raise. c. They have raised less than 12 of their goal. d. They have raised more than 34 of their goal. 111. Lori has half a pizza left over from dinner last night. For breakfast, she

eats 13 of the leftover pizza. What fraction of the original pizza remains after Lori eats breakfast? a. 14 b. c. d.

1 6 1 3 3 8 1

112. Which fraction below is closest to 2?

a. b. c. d.

2 3 7 10 5 6 3 5

31

501 Math Word Problems 113. A large coffee pot holds 120 cups. It is about two-thirds full. About how

many cups are in the pot? a. 40 cups b. 80 cups c. 60 cups d. 90 cups 114. An airport is backlogged with planes trying to land and has ordered planes

to circle until they are told to land. A plane is using fuel at the rate of 912 gallons per hour, and it has 613 gallons left in its tank. How long can the plane continue to ﬂy? a. 112 hours b.

2 3

c.

234 hours 3 hours 4

d.

hours

115. A carpenter receives measurements from a homeowner for a remodeling

project. The homeowner lists the length of a room as 1234 feet, but the carpenter would prefer to work in feet and inches. What is the measurement in feet and inches? a. 12 feet 9 inches b. 12 feet 8 inches c. 12 feet 6 inches d. 12 feet 3 inches 116. The state of Connecticut will pay two ﬁfths of the cost of a new school

building. If the city of New Haven is building a school that will cost a total of $15,500,000, what will the state pay? a. $3,100,000 b. $7,750,000 c. $6,200,000 d. $4,550,000 117. One-fourth of an inch on a map represents 150 miles. The distance on the

map from Springﬁeld to Oakwood is 312 inches. How many miles is it from Springﬁeld to Oakwood? a. 600 miles b. 2,100 miles c. 1,050 miles d. 5,250 miles 32

501 Math Word Problems 118. Robert brings a painting to the framing store to be framed. He chooses a

10 in

6 in

frame with a 8 in by 10 in opening. The painting is 412 in by 612 in. A mat will be placed around the painting to ﬁll the 8 in by 10 in opening. If the painting is perfectly centered, what will the width of the mat be on each side of the painting? See the diagram below.

4 in 8 in

a. 312 in b. 214 in c. 112 in d. 134 in 119. Mrs. Johnston’s class broke into teams of three students each to play a

game. The winning team received a 12 pound jar of jellybeans. How many pounds of jellybeans will each team member get if the 12 pound jar is shared equally among the three teammates? a. 13 pound b. c. d.

1 6 2 5 2 9

pound pound pound 1

120. Chuck is making a patio using 12 foot cement squares. The patio will be

10 cement squares by 10 cement squares. If the cement squares are placed right next to each other without any space in between, what will the dimensions of the patio be? a. 10 ft by 10 ft b. 20 ft by 20 ft c. 1212 ft by 1212 ft d. 15 ft by 15 ft

33

501 Math Word Problems 121. Samantha’s Girl Scout troop is selling holiday wreaths. Each wreath has a

bow that uses 23 yard of ribbon. How many bows can Samantha make from a spool of ribbon that is 10 yards long? a. 15 b. 12 c. 9 d. 8 3

122. Lindsay and Mark purchased a 4 acre plot of land to build a house. Zoning

laws require that houses built on less than 1 acre take up no more than half the land. What is the largest amount of land that Lindsay and Mark’s house can cover? a. 38 acre b. c. d.

1 2 1 4 5 8

acre acre acre

123. Mr. Grove was watching the price of a stock he recently bought. On

Monday, the stock was at 2638. By Friday, the stock had fallen to 24136. How much did the stock price decline? a. 158 b. 2136 c. 1136 d. 2116 3

x

124. Where 7 = 4 2 , what is the value of x?

a. b. c. d.

21 6 7 18 3

125. Land in a development is selling for $60,000 per acre. If Jack purchases 14

acres, how much will he pay? a. $45,000 b. $135,000 c. $105,000 d. $120,000

34

501 Math Word Problems

Answer Explanations 64. d. To ﬁnd the average, add the miles run each day and divide by the

number of days. To add the fractions use a common denominator of 4; 524 + 614 + 424 + 234 = 1784 = 17 + 2 = 19. Divide the sum by 4; 19 ÷ 4 = 434. 65. b. Subtract to ﬁnd the difference in heights. You will need to borrow 1

whole from 65 and add it to 14 to make the fractional part of the mixed number 54. 6514 − 6034 = 6454 − 6034 = 424 = 412. If you chose a, you did not borrow and simply subtracted the smaller fraction from the larger fraction. 66. c. Add the times together to ﬁnd the total amount of time. Remember that

he walks the dog twice and feeds the dog twice. The common denominator is 12. 9 9 2 2 3 3 1 1 22 10 5 + + + = + + + = = 1 = 1 12 12 12 12 4 4 6 6 12 12 6 If you chose a, you did not consider that he walks and feeds the dog TWICE a day. 67. a. Subtract the number of pages of advertisements from the total number

of pages. Use a common denominator of 8 and borrow one whole (88) from 16 to do the subtraction. 16 − 338 = 1588 − 338 = 1258 3

1

1

68. c. If Lisa has read 4 of the assignment, she has 4 left to go. To ﬁnd 4 of a

number, divide the number by 4; 64 ÷ 4 = 16 pages. If you chose a, you found the number of pages that she already read. 69. b. Ignore the fractional parts of the mixed numbers at ﬁrst and multiply

the whole number portion of the ounces by the corresponding number of cans; 4 × 3 = 12 ounces and 8 × 5 = 40 ounces. Adding together 12 and 40, you get a total of 52. Next, ﬁnd the fractional portion. By multiplying the fractional part by the corresponding number of cans; 1 3 1 1 5 1 × 3 = = 1 ounces and × 5 = = 1 ounces. Add together these 2 2 2 4 4 4 fractional parts 112 + 114 = 234. Add this answer to the answer from the whole numbers to get the ﬁnal answer; 234 + 52 = 5434 ounces. If you chose a, you did not consider that he has THREE of the smaller cans and FIVE of the larger cans.

35

501 Math Word Problems 70. b. To ﬁnd the total distance walked, add the three distances together using

a common denominator of 12; 2162 + 142 + 1132 = 31132 which is simpliﬁed to 4112. 71. c. First, ﬁnd the fraction of the book that he has read by adding the three

fractions using a common denominator of 24; 234 + 284 + 264 = 1274 . Subtract the fraction of the book he has read from one whole, using a common denominator of 24; 2244 − 1274 = 274. If you chose d, you found the fraction of the book that Justin had already read. 72. d. Multiply the hours babysat by the charge per hour. Change the mixed

number to an improper fraction before multiplying; 92 × 71 = 623 simpliﬁes to 3112 or $31.50. 73. a. Subtract the miles completed from the total number of miles they need

to paint. Use a common denominator of 15. 541105 − 23135 = 31175 1

74. b. Change the answer choices to mixed numbers to compare them to 12; 31 20

= 11210 , which is larger than 112 because the numerator (11) is more than half the denominator (20).

75. a. Find the uneaten part of the cake by subtracting the eaten part from one

whole; 37 of the cake was uneaten. To ﬁnd half of this amount, multiply by 12; 37 × 12 = 134. 5

76. b. An hour is 60 minutes. To ﬁnd the number of minutes in 6 of an hour, 300 multiply 60 by 56; 610 × 56 = 6 = 50 minutes. 3

77. b. Divide the 6-minute block by 4, remembering to take the reciprocal of

the second fraction, and multiply; 6 ÷ 34 = 61 × 43 = 234 = 8.

78. d. To compare the fractions, use the common denominator of 40.

Therefore, Betty = 3400 , Susan = 1460 , Mike = 2450 , and John = 2400 . To order the fractions, compare their numerators. 5

1

1

79. d. If 6 of the time was spent on the highway, 6 was not. To ﬁnd 6 of 12

hours, multiply the two numbers; 16 × 112 = 162 = 2 hours. 80. c. To ﬁnd the amount of time that it took the Grecos, divide the distance

(834) by the rate (312). To divide mixed numbers, change them to improper fractions, then take the reciprocal of the second fraction and 5

35

7

multiply; 834 ÷ 312 4 2

35 4 2

36

1

2 7 1

5 2

1

22.

501 Math Word Problems 2

2

32

64

81. d. To ﬁnd 5 of $32 million, multiply the two numbers; 5 × 1 = 5 which

simpliﬁes to $1245 million. 4

4

365

1,460

82. c. To ﬁnd 5 of 365 days, multiply the two numbers; 5 × 1 = 5, which

simpliﬁes to 292 days. 83. d. Add the needed lengths together using a common denominator of 4;

1224 + 714 + 714 = 2644, which simpliﬁes to 27 inches. 84. c. Add the weights together using a common denominator of 12;

3132 + 8162 + 4182 = 151172 , which simpliﬁes to 16152 lb. 85. c. Add all four sides of the garden together to ﬁnd the perimeter.

412 + 412 + 3 + 3 = 1422, which simpliﬁes to 15 yards. If you chose b, you added only TWO sides of the garden. 1

86. a. Divide the number of packages of cheese (12) by 3 to ﬁnd the number

of pizzas that can be made. Remember to take the reciprocal of the second number and multiply; 112 ÷ 13 = 112 × 31 = 316, which simpliﬁes to 36. If you chose b, you multiplied by 13 instead of dividing. 87. b. Multiply the number of yards purchased by the cost per yard. Change 175 the mixed number into an improper fraction; 72 × 215 = 2 , which 1 reduces to 872 or $87.50.

88. a. Add the two plots of land together using a common denominator of 12;

2192 + 1142 = 31132 , which simpliﬁes to 4112 acres. 89. d. Divide the amount of money Lucy made by the number of hours she

worked. Change the mixed number to an improper fraction. When dividing fractions, take the reciprocal of the second number and 2 195 65 195 390 multiply; 195 ÷ 3212 = 1 ÷ 2 = 1 × 65 = 65 , which simpliﬁes to $6. 90. a. To ﬁnd the area, multiply the length by the width. When multiplying

mixed numbers, change the mixed numbers to improper fractions; 117 1 412 × 612 = 92 × 123 = 4 , which simpliﬁes to 29 4 sq ft. 91. a. Add the number of hours together using a common denominator of 60; 107 47 43600 + 34650 + 81620 + 12600 = 16 60 , which simpliﬁes to 17 60 hours. 1

92. a. First, multiply 3 by 2 to ﬁnd the time taken by the three half-minute

commercials; 3 × 12 = 32. Then, multiply 14 by 5 to ﬁnd the time taken by the ﬁve quarter-minute commercials; 14 × 5 = 54. Add the two times together to ﬁnd the total commercial time. Use a common denominator

37

501 Math Word Problems

of 4; 64 + 54 = 141, which simpliﬁes to 234 minutes. If you chose b, you only calculated for ONE commercial of each length rather than THREE 12 minute commercials and FIVE 14 minute commercials. 2

93. b. Multiply the number of Saturday dinners (715) by 5 to ﬁnd the number 715 2 1,430 of dinners served on Monday; 1 × 5 = 5 , which simpliﬁes to 286 dinners. 3

94. c. Multiply the amount of brown sugar needed for one batch (4) by the

number of batches (3); 34 × 31 = 94, which simpliﬁes to 214 cups.

95. b. Since the numerator is larger than the denominator, the fraction is

greater than 1. 96. c. The prize money is divided into tenths after the ﬁrst third has been paid

out. Find one third of $2,400 by dividing $2,400 by 3; $800 is paid to the ﬁrst winner, leaving $1,600 for the next ten winners to split evenly ($2,400 − $800 = $1,600). Divide $1,600 by 10 to ﬁnd how much each of the 10 winners will receive; $1,600 ÷ 10 = $160. Each winner will receive $160. 8

3

97. a. The entire company is one whole or 8. Subtract 8 from the whole to

ﬁnd the fraction of the company that is not in accounting; 88 − 38 = 58. Recall that you subtract the numerators and leave the denominators the 10 same when subtracting fractions; 58 is equivalent to 16 .

98. b. If Kyle eats 8 cookies, 28 cookies are left (36 − 8 = 28). The part that is

left is 28, and the whole is 36. Therefore, the fraction is 2386 . Both the numerator and denominator are divisible by 4. Divide both parts by 4 to simplify the fraction to 79. 1

1

12

12

99. d. Find 8 of 12 gallons by multiplying; 8 × 1 = 8. Recall that 12 is

equivalent to 12 over 1. To multiply fractions, multiply the numerators and multiply the denominators. Change 182 to a mixed number; 8 goes into 12 once, so the whole number is 1. Four remains, so 48 or 12 is the fractional part; 112 gallons are left. 3 3 2 2

100. a. Compare 4, 5, 3, 5 by ﬁnding a common denominator. The common

denominator for 3, 4, and 5 is 60. Multiply the numerator and denominator of a fraction by the same number so that the denominator

38

501 Math Word Problems

becomes 60. The fractions then become 4650 , 3660 , 4600 , 2640 . The fraction with the largest numerator is the largest fraction; 4650 is the largest fraction. It is equivalent to Joey’s fraction of 34. 101. b. Break the circle into sixths as shown below; 3 of the sixths are shaded

which is equivalent to 36 which is 12.

2

5

3

15

102. d. To triple the recipe, multiply by 3; 13 × 3 = 3 × 1 = 3 = 5. When

multiplying a mixed number, change it to an improper fraction ﬁrst. To ﬁnd the numerator of the improper fraction, multiply the whole number by the denominator and add the product to the numerator. Keep the denominator the same. 103. c. Break the block into equal regions as shown below; 3 out of the 8 blocks

are shaded. This corresponds to the fraction 38.

3

3

6

104. d. Add the two pieces of land together; 14 + 24 = 34. Add the whole

numbers. Since the denominators are already the same, just add the numerators and keep the denominator the same; 64 can be simpliﬁed to 124 or 112. Add this to the whole number to get 412 acres.

39

501 Math Word Problems 10

105. a. Ten of the 16 blocks are shaded. This is represented by the fraction 1 6.

Both the numerator and the denominator can be divided by 2 to simplify the fraction. This yields 58. 106. c. Every whole has 8 eighths. Since there are 8 eighths in each of the 4

wholes, there are 32 eighths in the whole number portion. There are 3 eighths in the fraction portion. Adding the two parts together, you get 35 eighths (32 + 3 = 35). 2

2

2

4

107. c. To double the recipe, multiply by 2; 3 × 2 = 3 × 1 = 3. Recall that 2 can

be written as 21; 43 is an improper fraction. To change it to a mixed number, determine how many times 3 goes into 4. It goes in one time, so the whole number is 1. There is one third left over, so the mixed number is 113.

108. d. Divide Mr. Johnson’s land by two, which is the same as multiplying by 1 ; 2

434 × 12 = 149 × 12 = 189 = 238 acres. In the second step of the multiplication, 434 was changed to an improper fraction, 149. And in the last step, the improper fraction 189 was converted to a mixed number. 3

6

109. a. To get from 5 to 15 the numerator was multiplied by 2 and the

denominator by 3. This does not give you an equivalent fraction. In order for the fractions to be equivalent, the numerator and denominator must be multiplied by the same number. Choice b is equivalent because 3 ÷ 5 = 0.6. Choice c is equivalent because the numerator and denominator of 35 have both been multiplied by 5. Choice d is equivalent because 3 ÷ 5 = 0.60, which is equivalent to 60%. 110. b. The part of their goal that they have raised is $2,275 and the whole goal 2,275 is $3,500. The fraction for this is 3,500 . The numerator and denominator can both be divided by 175 to get a simpliﬁed fraction of 1230 . They have completed 1230 of their goal, which means that they have 270 left to go (2200 − 1230 = 270).

40

501 Math Word Problems 111. c. Refer to the drawing below. If half is broken into thirds, each third is

one sixth of the whole. Therefore, she has 26 or 13 of the pizza left.

eaten last night left over eaten for breakfast

1

112. d. The easiest way to determine which fraction is closest to 2 is to change

each of them to a decimal and compare the decimals to 0.5 which is equivalent to 12. To ﬁnd the decimal equivalents, divide the numerator by the denominator. 2 = 0.66 3 7 = 0.7 10 5 = 0.83 6 3 = 0.6 5

The decimal closest to 0.5 is 0.6. Therefore, 35 is closest to 12. 2

120

2

240

113. b. Multiply 120 by 3. Thus, 1 × 3 = 3 = 80; 120 is written as a fraction 240 with a denominator of 1. The fraction 3 is simpliﬁed by dividing 240 by 3 to get 80 cups.

41

501 Math Word Problems 1

114. b. Use a proportion comparing gallons used to time. The plane uses 92

gallons in 1 hour and the problem asks how many hours it will take to use 613 gallons. 1

92 g 1 hr

1

63g x hrs

To solve the proportion for x, cross multiply, set the cross-products equal to each other and solve as shown below. (912)x = (613)(1) (912)x 912

=

613 912

To divide the mixed numbers, change them into improper fractions. x=

19 3 19 2

x = 139 ÷ 129 x = 139 × 129 The 19s cancel. Multiply the numerators straight across and do the same for the denominators. The ﬁnal answer is 23 hour. 3

3

115. a. There are 12 inches in a foot; 4 of a foot is 9 inches (4 × 12 = 9). The

length of the room is 12 feet 9 inches. 2 15,500,000

2

31,000,000

116. c. Multiply $15,500,000 by 5; 1 × 5 = 5 = $6,200,000 1

117. b. Every 4 inch on the map represents 150 miles in real life. There are 4

fourths in every whole (4 × 3 = 12) and 2 fourths in 12 for a total of 14 fourths (12 + 2 =14) in 312 inches. Every fourth equals 150 miles. Therefore, there are 2,100 miles (14 × 150 = 2,100).

118. d. The width of the opening of the frame is 8 inches. The painting only

ﬁlls 412 inches of it. There is an extra 312 inches (8 − 412 = 312) to be ﬁlled with the mat. There will be an even amount of space on either side of the painting. So, divide the extra space by 2 to ﬁnd the amount of space on each side; 312 ÷ 2 = 134 inches. To divide a mixed number by a whole number, change the mixed number to an improper fraction; 312 becomes 7 2 . Also, change 2 to a fraction (). Then take the reciprocal of 2 and 2 1 multiply; 72 × 12 = 74 = 134 inches.

42

501 Math Word Problems 1

3 1

3

119. b. Divide 2 pound by 3. Recall that 3 can be written as 1; 2 ÷ 1. When

dividing fractions, take the reciprocal of the second fraction and multiply; 12 × 13 = 16 pound of jellybeans. 1

1

3

120. d. Multiply 12 by 10. Change 12 to an improper fraction (2) and make 10

into a fraction by placing it over 1 (110); 32 × 110 = 320 = 15 feet. Each side is 15 feet long, so the dimensions are 15 ft by 15 ft. 2

10 10

2

121. a. Divide 10 by 3. Recall that 10 can be written as 1; 1 ÷ 3. When

dividing fractions, take the reciprocal of the second fraction and multiply; 110 × 32 = 320 = 15 bows. If you can’t ﬁgure out what operation to use in this problem, consider what you would do if you had 10 yards of ribbon and each bow took 2 yards. You would divide 10 by 2. This is the same for problem 121, except that the bow takes a fraction of a yard. 3

1

3

1

3

122. a. Multiply 4 by 2 to ﬁnd half of the land; 4 × 2 = 8 acre. 3

3

123. b. Subtract Friday’s price from Monday’s price; 268 − 2416. In order to

subtract, you need a common denominator. The common denominator is 16. Multiply the ﬁrst fraction by 2 in the numerator and 2 in the 6 6 3 3 3×2 denominator 8 × 2 = 16 . Then subtract; 26 16 − 24 16 = 2 16 124. d. Determine what number 7 was multiplied by to get 42 and multiply the

numerator by the same number. Seven was multiplied by six, so 3 × 6 = 18. The value of x is 18. 3

125. c. Multiply the cost per acre by the number of acres; $60,000 × 14.

Change 60,000 to a fraction by putting it over 1 and change the mixed 60,000 7 420000 × = = $105,000. number to an improper fraction; 1 4 4

43

3 Decimals

We use decimals every day—to express amounts of money, or to measure distances and quantities. This chapter includes word problems that help you practice your skills in rounding decimals, as well as performing basic mathematical operations with them. 126. Round 14.851 to the nearest tenth.

a. b. c. d.

14.85 10 14.9 15

127. Kara brought $23 with her when she went shopping. She spent

$3.27 for lunch and $14.98 on a shirt. How much money does she have left? a. $8.02 b. $4.75 c. $18.25 d. $7.38

501 Math Word Problems 128. Lucas purchased his motorcycle for $5,875.98 and sold it for $7,777.77.

What was his proﬁt? a. $1,901.79 b. $2,902.89 c. $1,051.79 d. $1,911.89 129. Mike, Dan, Ed, and Sy played together on a baseball team. Mike’s batting

average was 0.349, Dan’s was 0.2, Ed’s was 0.35, and Sy’s was 0.299. Who had the highest batting average? a. Mike b. Dan c. Ed d. Sy 130. Price Cutter sold 85 beach towels for $6.95 each. What were the total

sales? a. $865.84 b. $186.19 c. $90.35 d. $590.75 131. Rob purchased picnic food for $33.20 to share with three of his friends.

They plan to split the cost evenly between the four friends. How much does each person need to pay Rob? a. $8.05 b. $8.30 c. $7.26 d. $11.07 132. Katie ran 11.1 miles over the last three days. How many miles did she

average per day? a. 3.7 b. 3.0 c. 2.4 d. 3.3

45

501 Math Word Problems 133. Sharon purchased six adult movie tickets. She spent $43.50 on the tickets.

How much was each ticket? a. $4.35 b. $7.75 c. $6.00 d. $7.25 134. Millie purchased six bottles of soda at $1.15 each. How much did she pay?

a. b. c. d.

$6.15 $6.90 $6.60 $5.90

135. Round 468.235 to the nearest hundredth.

a. b. c. d.

500 568.235 468.24 468.2

136. Kenny used a micrometer to measure the thickness of a piece of

construction paper. The paper measured halfway between 0.24 millimeters and 0.25 millimeters. What is the thickness of the paper? a. 0.05 b. 0.245 c. 0.255 d. 0.3 137. In her last gymnastics competition Keri scored a 5.6 on the ﬂoor exercise,

5.85 on the vault, and 5.90 on the balance beam. What was Keri’s total score? a. 17.35 b. 12.31 c. 15.41 d. 13.5 138. Linda bought 35 yards of fencing at $4.88 a yard. How much did she

spend? a. $298.04 b. $248.80 c. $91.04 d. $170.80 46

501 Math Word Problems 139. Divide 6.8 × 105 by 2.0 × 102. Write your answer in scientiﬁc notation.

a. b. c. d.

4.8 × 103 4.8 × 102.5 3.4 × 103 3.4 × 104

140. Leslie ordered a slice of pizza for $1.95, a salad for $2.25, and a soda for

$1.05. What was the total cost of her order? a. $5.25 b. $5.35 c. $6.25 d. $5.05 141. Last year’s budget was 12.5 million dollars. This year’s budget is 14.1

million dollars. How much did the budget increase? a. 2.5 million b. 1.6 million c. 1.4 million d. 2.2 million 142. Mrs. Hartill drove 3.1 miles to the grocery store, then 4.25 miles to the

salon, and 10.8 miles to her son’s house. How many miles did she drive altogether? a. 18.15 b. 56.4 c. 8.43 d. 14.65 143. The following are four times from a 400-meter race. Which is the fastest

time? a. 10.1 b. 10.14 c. 10.2 d. 10.09 144. It takes the moon an average of 27.32167 days to circle the earth. Round

this number to the nearest thousandth. a. 27.322 b. 27.3 c. 27.32 d. 27.321 47

501 Math Word Problems 145. Joe’s batting average is between 0.315 and 0.32. Which of the following

could be Joe’s average? a. 0.311 b. 0.309 c. 0.321 d. 0.317 146. Find the product of 5.2 × 103 and 6.5 × 107. Write your answer in scientiﬁc

notation. a. 33.8 × 1021 b. 3.38 × 1011 c. 33.8 × 1010 d. 3.38 × 109 147. Brian’s 100-yard dash time was 2.68 seconds more than the school record.

Brian’s time was 13.4 seconds. What is the school record? a. 10.72 seconds b. 11.28 seconds c. 10.78 seconds d. 16.08 seconds 148. Ryan’s gym membership costs him $390 per year. He pays this in twelve

equal installments a year. How much is each installment? a. $1,170 b. $42.25 c. $4,680 d. $32.50 149. How much greater is 0.0543 than 0.002?

a. b. c. d.

0.0343 0.0072 0.0523 0.0563

150. Kevin ran 6.8 miles yesterday and 10.4 miles today. How many more miles

did he run today? a. 3.6 b. 4.6 c. 4.4 d. 5.9

48

501 Math Word Problems 151. Jay bought twenty-ﬁve $0.37 stamps. How much did he spend?

a. b. c. d.

$5.19 $7.34 $2.38 $9.25

152. Which number falls between 5.56 and 5.81?

a. b. c. d.

5.54 5.87 5.6 5.27

153. Hanna’s sales goal for the week is $5,000. So far she has sold $3,574.38

worth of merchandise. How much more does she need to sell to meet her goal? a. $2,425.38 b. $1,329.40 c. $2,574.38 d. $1,425.62 154. Which of the following decimals is the greatest number?

a. b. c. d.

0.064 0.007 0.1 0.04236

155. Andy earned the following grades on his four math quizzes: 97, 78, 84, and

86. What is the average of his four quiz grades? a. 82.5 b. 86.25 c. 81.5 d. 87 156. Luis runs at a rate of 11.7 feet per second. How far does he run in 5

seconds? a. 585 feet b. 490.65 feet c. 58.5 feet d. 55.5 feet

49

501 Math Word Problems 157. Nancy, Jennifer, Alex, and Joy ran a race. Nancy’s time was 50.24 seconds,

Jennifer’s was 50.32, Alex’s was 50.9, and Joy’s was 50.2. Whose time was the fastest? a. Nancy b. Jennifer c. Alex d. Joy 158. Mike can jog 6.5 miles per hour. At this rate, how many miles will he jog

in 30 minutes? a. 3.25 miles b. 13 miles c. 3 miles d. 4.25 miles 159. What decimal is represented by point A on the number line? .75

a. b. c. d.

A

.8

0.77 0.752 0.765 0.73

160. Nicole is making 20 gift baskets. She has 15 pounds of chocolates to

distribute equally among the baskets. If each basket gets the same amount of chocolates, how many pounds should Nicole put in each basket? a. 1.3 pounds b. 0.8 pounds c. 0.75 pounds d. 3 pounds 161. A librarian is returning library books to the shelf. She uses the call

numbers to determine where the books belong. She needs to place a book about perennials with a call number of 635.93. Between which two call numbers should she place the book? a. 635.8 and 635.9 b. 635.8 and 635.95 c. 635.935 and 635.94 d. 635.99 and 636.0

50

501 Math Word Problems 162. Michael made 19 out of 30 free-throws this basketball season. Larry’s free-

throw average was 0.745 and Charles’ was 0.81. John made 47 out of 86 free-throws. Who is the best free-throw shooter? a. Michael b. Larry c. Charles d. John 163. Which number below is described by the following statements? The

hundredths digit is 4 and the tenths digit is twice the thousandths digit. a. 0.643 b. 0.0844 c. 0.446 d. 0.0142 164. If a telephone pole weighs 11.5 pounds per foot, how much does a 32-foot

pole weigh? a. 368 pounds b. 357 pounds c. 346 pounds d. 338.5 pounds 165. Amy purchased 6 books at $4.79 each. How much did the books cost

altogether? a. $24.24 b. $24.96 c. $28.74 d. $29.54 166. Bill traveled 117 miles in 2.25 hours. What was his average speed?

a. b. c. d.

26.3 miles per hour 5.2 miles per hour 46 miles per hour 52 miles per hour

167. Tom is cutting a piece of wood to make a shelf. He cut the wood to 3.5 feet,

but it is too long to ﬁt in the bookshelf he is making. He decides to cut 0.25 feet off the board. How long will the board be after he makes the cut? a. 3.25 feet b. 3.75 feet c. 3.025 feet d. 2.75 feet 51

501 Math Word Problems 168. A bricklayer estimates that he needs 6.5 bricks per square foot. He wants

to lay a patio that will be 110 square feet. How many bricks will he need? a. 650 b. 7,150 c. 6,500 d. 715 169. Find the area of a circle with a radius of 6 inches. The formula for the area

of a circle is A = πr2. Use 3.14 for π. a. 37.68 square inches b. 113.04 square inches c. 9.42 square inches d. 75.36 square inches 170. Mary made 34 copies at the local ofﬁce supply store. The copies cost $0.06

each. What was the total cost of the copies? a. $2.04 b. $1.84 c. $1.68 d. $1.80 171. Tammi’s new printer can print 13.5 pages a minute. How many pages can

it print in 4 minutes? a. 52 b. 48 c. 64 d. 54 172. The price of gasoline is $1.349 cents per gallon. If the price increases by

three tenths of a cent, what will the price of gasoline be? a. $1.649 b. $1.352 c. $1.449 d. $1.379 173. Louise is estimating the cost of the groceries in her cart. She rounds the

cost of each item to the nearest dollar to make her calculations. If an item costs $1.45, to what amount will Louise round the item? a. $1.00 b. $1.50 c. $2.00 d. $1.40 52

501 Math Word Problems 174. A pipe has a diameter of 2.5 inches. Insulation that is 0.5 inches thick is

placed around the pipe. What is the diameter of the pipe with the insulation around it? a. 3.0 inches b. 4.5 inches c. 2.0 inches d. 3.5 inches 175. A 64-ounce bottle of detergent costs $3.20. What is the cost per ounce of

detergent? a. $0.20 b. $0.64 c. $0.05 d. $0.32 176. George worked from 7:00 A.M. to 3:30 P.M. with a 45-minute break. If

George earns $10.50 per hour and does not get paid for his breaks, how much will he earn? (Round to the nearest cent.) a. $89.25 b. $84.00 c. $97.13 d. $81.38 177. Marci ﬁlled her car’s gas tank on Monday, and the odometer read 32,461.3

miles. On Friday when the car’s odometer read 32,659.7 miles, she ﬁlled the car’s tank again. It took 12.4 gallons to ﬁll the tank. How many miles to the gallon does Marci’s car get? a. 16 miles per gallon b. 18.4 miles per gallon c. 21.3 miles per gallon d. 14 miles per gallon 178. Martha has $20 to spend and would like to buy as many calculators as

possible with the money. The calculators that she wants to buy are $4.50 each. How much money will she have left over after she purchases the greatest possible number of calculators? a. $0.45 b. $1.25 c. $2.65 d. $2.00

53

501 Math Word Problems 179. What is the smallest possible number that can be created with four

decimal places using the numbers 3, 5, 6, and 8? a. 0.8653 b. 0.3568 c. 0.6538 d. 0.5368 180. Which of the following numbers is equivalent to 12.087?

a. b. c. d.

12.0087 120.087 12.0870 102.087

181. Which of the following numbers will yield a number larger than 23.4

when it is multiplied by 23.4? a. 0.999 b. 0.0008 c. 0.3 d. 1.0002 182. Kelly plans to fence in her yard. The Fabulous Fence Company charges

$3.25 per foot of fencing and $15.75 an hour for labor. If Kelly needs 350 feet of fencing and the installers work a total of 6 hours installing the fence, how much will she owe the Fabulous Fence Company? a. $1,153.25 b. $1,232.00 c. $1,069.00 d. $1,005.50 183. Thomas is keeping track of the rainfall in the month of May for his science

project. The ﬁrst day, 2.6 cm of rain fell. On the second day, 3.4 cm fell. On the third day, 2.1 cm fell. How many more cm are needed to reach the average monthly rainfall in May, which is 9.7 cm? a. 8.1 cm b. 0.6 cm c. 1.6 cm d. 7.4 cm

54

501 Math Word Problems 184. How will the decimal point move when 245.398 is multiplied by 100?

a. b. c. d.

It will move three places to the right. It will move three places to the left. It will move two places to the right. It will move two places to the left.

185. Mona purchased one and a half pounds of turkey at the deli for $6.90.

What did she pay per pound? a. $4.60 b. $10.35 c. $3.45 d. $5.70 186. Lucy’s Lunch is sending out ﬂyers and pays a bulk rate of 14.9 cents per

piece of mail. If she mails 1,500 ﬂyers, what will she pay? a. $14.90 b. $29.80 c. $256.50 d. $223.50 187. If 967.234 is divided by 10, how will the decimal point move?

a. b. c. d.

It will move one place to the right. It will move one place to the left. It will move two places to the right. It will move two places to the left.

55

501 Math Word Problems

Answer Explanations 126. c. The tenths place is the ﬁrst number to the right of the decimal. The

number 8 is in the tenths place. To decide whether to round up or stay the same, look at the number to the right of the tenths place. Since that number is 5 or above, round the tenths place up to 9 and drop the digits after the tenths place. 127. b. The two items that Kara bought must be subtracted from the amount of

money she had in the beginning; $23.00 − $3.27 − $14.98 = $4.75. 128. a. To ﬁnd the proﬁt, you must subtract what Lucas paid for the motorcycle

from the sale price; $7,777.77 − $5,875.98 = $1,901.79. 129. c. If you add zeros to the end of Dan’s and Ed’s averages to make them

have three decimal places, it will be easy to compare the batting averages. The four averages are: 0.349, 0.200, 0.350, and 0.299; 0.350 is the largest. 130. d. You must multiply the number of towels sold by the price of each towel;

85 × $6.95 = $590.75. 131. b. You must divide the cost of the food by 4 to split the cost evenly among

the four friends; $33.20 ÷ 4 = $8.30. If you chose d, you divided by 3, and that does not take into account Rob’s part of the bill. 132. a. To ﬁnd the average number of miles, you should divide the total

number of miles by the number of days; 11.1 ÷ 3 = 3.7. 133. d. To ﬁnd the price of each individual ticket, you should divide the total

cost by the number of tickets purchased; $43.50 ÷ 6 = $7.25. 134. b. To ﬁnd the total cost of six bottles, you must multiply the cost per bottle

by 6; $1.15 × 6 = $6.90. 135. c. The hundredths place is the second digit to the right of the decimal

point (3). To decide how to round, you must look at the digit to the right of the hundredths place (5). Since this digit is 5 or greater, the hundredths place is rounded up to 4, producing the number 468.24. 136. b. Find the difference between 0.24 and 0.25 mm by subtracting: 0.25 −

0.24 = 0.01 mm. Half of this is 0.01 ÷ 2 = 0.005. Add to 0.24 to get 0.245 mm.

56

501 Math Word Problems 137. a. Keri’s three scores need to be added to ﬁnd the total score. To add

decimals, line up the numbers and decimal points vertically and add normally; 5.6 + 5.85 + 5.90 = 17.35. 138. d. To multiply decimals, multiply normally, count the number of decimal

places in the problem, then use the same number of decimal places in the answer; 35 × $4.88 = $170.80, since there are two decimal places in the problem, there should be two in the answer. 139. c. To divide numbers written in scientiﬁc notation, divide the ﬁrst

numbers (6.8 ÷ 2.0 = 3.4); then divide the powers of 10, which means you subtract the exponents of 10 (105 ÷ 102 = 103). The answer is 3.4 × 103. 140. a. The cost of each item must be added together; $1.95 + $2.25 + $1.05

= $5.25. 141. b. Last year’s budget must be subtracted from this year’s budget; 14.1

million − 12.5 million = 1.6 million. Since both numbers are millions, the 14.1 and 12.5 can simply be subtracted and million is added to the answer. 142. a. The three distances must be added together. To add decimals, line the

numbers up vertically so that the decimal points are aligned. Then, add normally; 3.1 + 4.25 + 10.8 = 18.15. 143. d. The fastest time is the smallest number. If you chose c, you chose the

slowest time since it is the largest number (this person took the longest amount of time to ﬁnish the race). To compare decimals easily, make the numbers have the same number of decimal places; 10.09 < 10.10 < 10.14 < 10.20. (Note: adding zeros to the end of a number, to the right of the decimal point, does not change the value of the number.) 144. a. The thousandths place is the third digit to the right of the decimal point

(1). To decide whether to round up or to stay the same, look at the digit to the right of the thousandths place (6). Since 6 is greater than or equal to 5, you round up to 27.322. 145. d. To compare decimals, you can add zeros to the end of the number after

the decimal point (this will not change the value of the number); 0.315 < 0.317 < 0.320. Choice a is incorrect because 0.311 is smaller than 0.315. Choice b is incorrect because 0.309 is smaller than 0.315. Choice c is incorrect because 0.321 is larger than 0.32.

57

501 Math Word Problems 146. b. To multiply numbers written in scientiﬁc notation, multiply the ﬁrst

numbers (5.2 × 6.5 = 33.8). Then, multiply the powers of ten by adding the exponents (103 × 107 = 1010); 33.8 × 1010 is the answer, except it is not in scientiﬁc notation. The decimal in 33.8 must be moved to create a number between 1 and 10. Placing the decimal between the 3’s will accomplish this (3.38). Since the decimal has been moved once to the left, the exponent of ten must be increased by 1. The answer is 3.38 × 1011. 147. a. The school record is less than Brian’s time. Therefore, 2.68 must be

subtracted from 13.4; 13.4 − 2.68 = 10.72. To subtract decimals, line up the numbers vertically so that the decimal points are aligned. Since 13.4 has one less decimal place than 2.68, you must add a zero after the 4 (13.40) before subtracting. After you have done this, subtract normally. If you chose d, you added instead of subtracted. 148. d. To ﬁnd each installment, the total yearly cost ($390) must be divided by

the number of payments (12); 390 ÷ 12 = $32.50. Choices a and c do not make sense because they would mean that each monthly installment (payment) is more than the total yearly cost. 149. c. To ﬁnd out how much greater a number is, you need to subtract; 0.0543

− 0.002 = 0.0523. To subtract decimals, line the numbers up vertically so that the decimal points align. Then, subtract normally. If you chose a, you did not line up the decimal places correctly. The 2 should go under the 4. If you chose d, you added instead of subtracted. 150. a. To ﬁnd out how many more miles he ran today, subtract yesterday’s

miles from today’s miles. 10.4 − 6.8. To subtract decimals, line the numbers up vertically so that the decimal points align. Then, subtract normally. If you chose b, you made an error in borrowing. You forgot to change the 10 to a 9 when borrowing 1 for the 4. 151. d. To ﬁnd how much Jay spent, you must multiply the cost of each stamp

($0.37) by the number of stamps purchased (25); $0.37 × 25 = $9.25. To multiply decimals, multiply normally, then count the number of decimal places in the problem. Place the decimal point in the answer so that it contains the same number of decimal places as the problem does.

58

501 Math Word Problems 152. c. If you add a zero to the end of 5.6 to get 5.60, it is easier to see that 5.56

< 5.60 < 5.81. Choice a is less than 5.56. Choice b is greater than 5.81. Choice d is less than 5.56. 153. d. You must ﬁnd the difference (subtraction) between her goal and what

she has already sold. Add a decimal and two zeros to the end of $5,000 ($5,000.00) to make the subtraction easier; $5,000.00 − $3,574.38 = $1,425.62. 154. c. If you add zeros to the end of each of the numbers so that each number

has 5 places after the decimal point, it is easier to compare the numbers; 0.00700 < 0.04236 < 0.06400 < 0.10000. 155. b. To ﬁnd the average, you must add the items (97 + 78 + 84 + 86 = 345)

and divide the sum by the total number of items (4); 345 ÷ 4 = 86.25. Remember to add a decimal point and zeros after the decimal when dividing (345.00 ÷ 4). 156. c. You must multiply 11.7 by 5; 11.7 × 5 = 58.5. To multiply decimals,

multiply normally, then count the total number of decimal places in the problem and move the decimal point in the answer so that it contains the same number of decimal places. If you chose a, you forgot to add the decimal point after you multiplied. If you chose d, you forgot to carry a 3 after multiplying 7 by 5 (35, place the 5 below and carry the 3). 157. d. The fastest time is the smallest time. To easily compare decimals, add a

zero to the end of 50.9 and 50.2 so that they read 50.90 and 50.20. Then compare the four numbers. The times are listed from smallest to largest time below. 50.20 50.24 50.32 50.90 The smallest time is 50.20 seconds. 158. a. Thirty minutes is half an hour. Therefore, divide the number of miles

Mike can jog in one hour by 2 to ﬁnd the number he can jog in half an hour; 6.5 ÷ 2 = 3.25 miles. 159. a. The hash marks indicate units of 0.01 between 0.75 and 0.80. Point A is

0.77. See the ﬁgure below. A .75 .76 .77 .78 .79 .80

59

501 Math Word Problems 160. c. Nicole has 15 pounds to divide into 20 baskets. Divide 15 by 20; 15 ÷ 20

= 0.75 pounds per basket. 161. b. Quickly compare decimals by adding zeros to the end of a decimal so

that all numbers being compared have the same number of decimal places. Choice a does not work: 635.80 635.90 635.93—the book’s call number Choice b does work: 635.80 635.93—the book’s call number 635.95 Choice c does not work: 635.93—the book’s call number 635.935 635.94 Choice d does not work: 635.93—the book’s call number 635.99 636.0 162. c. Change all of the comparisons to decimals by dividing the number of

free-throws made by the number attempted. Michael’s average is 19 ÷ 30 = 0.633, John’s is 0.546, Larry’s was given as 0.745, and Charles’ was given as 0.81. The largest decimal is the best free-throw shooter. Add zeros to the ends of the decimals to compare easily. The shooters are listed from best to worst below. 0.810 Charles 0.745 Larry 0.633 Michael 0.546 John 163. a. From left to right, the ﬁrst decimal place is the tenths, the second is the

hundredths, and the third is the thousandths. The ﬁrst criterion is that the hundredths digit is 4. The second decimal place is 4, only in choice a and choice c. The second criterion is that the ﬁrst decimal place is twice the third decimal place. This is only true in choice a, in which 6 is twice 3.

60

501 Math Word Problems 164. a. Multiply 11.5 by 32; 11.5 × 32 = 368 pounds. 165. c. Multiply 6 by $4.79; 6 × $4.79 = $28.74. 166. d. Use the formula d = rt (distance = rate × time). Substitute 117 miles for

d. Substitute 2.25 hours for t and solve for r. 117 = 2.25r 117 2.25r 2.2 5 = 2.25 r = 52 The rate is 52 miles per hour. 167. a. Subtract 0.25 from 3.5; 3.5 − 0.25 = 3.25 feet. 168. d. Multiply 6.5 by 110; 6.5 × 110 = 715 bricks. 169. b. Substitute 6 for r in the formula A = πr2 and solve for A.

A = (3.14)(62) A = (3.14)(36) A = 113.04 The area of the circle is 113.04 square inches. A common mistake in this problem is to say that 62 is 12. This is NOT true; 62 means 6 × 6 which equals 36. 170. a. Multiply 34 by $0.06 to ﬁnd the total cost; 34 × $0.06 = $2.04. 171. d. Multiply 13.5 by 4 to ﬁnd the number of copies made; 13.5 × 4 = 54

copies. 172. b. Three tenths of a cent can be written as 0.3¢, or changed to dollars by

moving the decimal point two places to the left, $0.003. If $0.003 is added to $1.349 the answer is $1.352. 173. a. $1.45 is rounded to $1.00. You are rounding to the ones place, so look

at the place to the right (the tenths place) to decide whether to round up or stay the same. Since 4 is less than 5, the 1 stays the same and the places after the 1 become zero.

61

501 Math Word Problems 174. d. The insulation surrounds the whole pipe. If the diameter is 2.5 inches,

the insulation will add 0.05 inches on both sides of the diameter. See the diagram below; 2.5 + 0.5 + 0.5 = 3.5 inches.

.5 in

2.5 in

.5 in

3.5 in

175. c. To ﬁnd the cost per ounce, divide the cost by the number of ounces;

$3.20 ÷ 64 = $0.05 per ounce. 176. d. First, ﬁnd the number of hours George worked. From 7:00 A.M. to 3:30

is 812 hours. Take away his 34 hour break and he works 734 hours. To ﬁnd what George is paid, multiply the hours worked, 7.75 (changed from the fraction), by the pay per hour, $10.50; 7.75 × $10.50 = $81.375. The directions say to round to the nearest cent. Therefore, the answer is $81.38. P.M.

177. a. Since the tank was full on Monday, whatever it takes to ﬁll the tank is

the amount of gas that she has used. Therefore, she has used 12.4 gallons of gas. Next, ﬁnd the number of miles Marci traveled by subtracting Monday’s odometer reading from Friday’s odometer reading; 32,659.7 − 32,461.3 = 198.4 miles. Divide the miles driven by the gas used to ﬁnd the miles per gallon; 198.4 ÷ 12.4 = 16 miles per gallon. 178. d. Divide the $20 by $4.50 to ﬁnd the number of calculators she can buy;

$20 ÷ $4.50 = 4.444. She can buy 4 calculators. She doesn’t have enough to buy a ﬁfth calculator. This means that she has spent $18 on calculators because $4.5 × 4 = $18. To ﬁnd how much she has left, subtract $20 and $18. The answer is $2. 179. b. Place the smallest number in the largest place value and work your way

down, putting the digits in ascending order. Thus, the answer is 0.3568.

62

501 Math Word Problems 180. c. Zeros can be added to the end (right) of the decimal portion of a

number without changing the value of the number; 12.0870 is equivalent to 12.087—a 0 has just been added to the end of the number. 181. d. When multiplying by a number less than 1, you get a product that is less

than the number you started with. Multiplying by a number greater than 1 gives you a larger number than you started with. Therefore, multiplying by 1.0002 will yield a number larger than the one you started with. 182. b. First, ﬁgure out the cost of the fence by multiplying the number of feet

of fence by $3.25; 350 × $3.25 = $1,137.50. Next, ﬁnd the cost of the labor by multiplying the hours of labor by $15.75; 6 × $15.75 = $94.50. Add the two costs together to ﬁnd what Kelly owes Fabulous Fence; $1,137.50 + $94.50 = $1,232. 183. c. Find the amount of rain that has fallen so far; 2.6 + 3.4 + 2.1 = 8.1 cm.

Find the difference between this amount and the average rainfall by subtracting; 9.7 − 8.1 = 1.6 cm. 184. c. It is moved two places to the right. When multiplying by multiples of

10, the decimal point is moved to the right according to the number of zeros. For example: Multiply by 10 and move the decimal one place; multiply by 1,000 and move the decimal three places. 185. a. Divide the cost of the turkey by the weight; $6.90 ÷ 1.5 = $4.60. 186. d. Multiply the price per piece by the number of pieces; 14.9 × 1,500 =

22,350 cents. Change the cents into dollars by dividing by 100 (move the decimal point two places to the left); 22,350 cents = $223.50. 187. b. It will move one place to the left. When dividing by multiples of 10, the

decimal point is moved to the left according to the number of zeros. For example: Divide by 100 and move the decimal two places; divide by 1,000 and move the decimal three places.

63

4 Percents

Percentages have many everyday uses, from ﬁguring out the tip in a restaurant to understanding interest rates. This chapter will give you practice in solving word problems that involve percents. 188. A pair of pants costs $24. The cost was reduced by 8%. What is

the new cost of the pants? a. $25.92 b. $21.06 c. $22.08 d. $16.00 189. Michael scored 260 points during his junior year on the school

basketball team. He scored 20% more points during his senior year. How many points did he score during his senior year? a. 208 b. 52 c. 312 d. 345

501 Math Word Problems 190. Brian is a real estate agent. He makes a 2.5% commission on each sale.

During the month of June he sold three houses. The houses sold for $153,000, $299,000, and $121,000. What was Brian’s total commission on these three sales? a. $143,250 b. $11,460 c. $3,825 d. $14,325 191. Cory purchased a frying pan that was on sale for 30% off. She saved $3.75

with the sale. What was the original price of the frying pan? a. $10.90 b. $9.25 c. $12.50 d. $11.25 192. Peter purchased 14 new baseball cards for his collection. This increased

the size of his collection by 35%. How many baseball cards does Peter now have? a. 5 b. 54 c. 40 d. 34 193. Joey has 30 pages to read for history class tonight. He decided that he

would take a break when he ﬁnished reading 70% of the pages assigned. How many pages must he read before he takes a break? a. 7 b. 21 c. 9 d. 18 194. Julie had $500. She spent 20% of it on clothes and then 25% of the

remaining money on CDs. How much money did Julie spend? a. $225 b. $300 c. $200 d. $250

65

501 Math Word Problems 195. Nick paid $68.25 for a coat, including sales tax of 5%. What was the

original price of the coat before tax? a. $63.25 b. $65.25 c. $65.00 d. $64.84 196. The Dow Jones Industrial Average fell 2% today. The Dow began the day

at 8,800. What was the Dow at the end of the day after the 2% drop? a. 8,600 b. 8,976 c. 8,624 d. 8,720 197. The population of Hamden was 350,000 in 1990. By 2000, the population

had decreased to 329,000. What percent of decrease is this? a. 16% b. 7.5% c. 6% d. 6.4% 198. Connecticut state sales tax is 6%. Lucy purchases a picture frame that

costs $10.50. What is the Connecticut sales tax on this item? a. $0.60 b. $6.30 c. $0.63 d. $1.05 199. Wendy brought $16 to the mall. She spent $6 on lunch. What percent of

her money did she spend on lunch? a. 60% b. 37.5% c. 26% d. 62.5%

66

501 Math Word Problems 200. Donald sold $5,250 worth of new insurance policies last month. If he

receives a commission of 7% on new policies, how much did Donald earn in commissions last month? a. $4,882.50 b. $367.50 c. $3,675.00 d. $263.00 201. Kara borrowed $3,650 for one year at an annual interest rate of 16%. How

much did Kara pay in interest? a. $1,168.00 b. $584.00 c. $4,234.00 d. $168.00 202. Rebecca is 12.5% taller than Debbie. Debbie is 64 inches tall. How tall is

Rebecca? a. 42 inches b. 8 inches c. 56 inches d. 72 inches 203. Kyra receives a 5% commission on every car she sells. She received a

$1,325 commission on the last car she sold. What was the cost of the car? a. $26,500.00 b. $66.25 c. $27,825.00 d. $16,250.00 204. A tent originally sold for $260 and has been marked down to $208. What

is the percent of discount? a. 20% b. 25% c. 52% d. 18%

67

501 Math Word Problems 205. The football boosters club had 80 T-shirts made to sell at football games.

By mid-October, they had only 12 left. What percent of the shirts had been sold? a. 85% b. 15% c. 60% d. 40% 206. A printer that sells for $190 is on sale for 20% off. What is the sale price of

the printer? a. $152 b. $170 c. $140 d. $136 207. What is 19% of 26?

a. b. c. d.

21.06 4.94 19 5

208. There are 81 women teachers at Russell High. If 45% of the teachers in

the school are women, how many teachers are there at Russell High? a. 180 b. 36 c. 165 d. 205 209. Kim is a medical supplies salesperson. Each month she receives a 5%

commission on all her sales of medical supplies up to $20,000 and 8.5% on her total sales over $20,000. Her total commission for May was $3,975. What were her sales for the month of May? a. $79,500 b. $64,250 c. $46,764 d. $55,000

68

501 Math Word Problems 210. 64% of the students in the school play are boys. If there are 75 students in

the play, how many are boys? a. 64 b. 45 c. 27 d. 48 211. Christie purchased a scarf marked $15.50 and gloves marked $5.50. Both

items were on sale for 20% off the marked price. Christie paid 5% sales tax on her purchase. How much did she spend? a. $25.20 b. $16.80 c. $26.46 d. $17.64 212. Last year, a math textbook cost $54. This year the cost is 107% of what it

was last year. What is this year’s cost? a. $59.78 b. $57.78 c. $61.00 d. $50.22 1

213. Larry earned $32,000 per year. Then he received a 34% raise. What is

Larry’s salary after the raise? a. $33,040 b. $35,000 c. $32,140 d. $32,960 214. Bill spent 50% of his savings on school supplies, then he spent 50% of

what was left on lunch. If he had $6 left after lunch, how much did he have in savings at the beginning? a. $24 b. $12 c. $18 d. $30

69

501 Math Word Problems 215. A coat that costs $72 is marked up 22%. What is the new price of the coat?

a. b. c. d.

$78.22 $96.14 $56.16 $87.84

216. Kristen earns $550 each week after taxes. She deposits 10% of her income

in a savings account and 7% in a retirement fund. How much does Kristen have left after the money is taken out for her savings account and retirement fund? a. $505.25 b. $435.50 c. $533.00 d. $456.50 217. Coastal Cable had 1,440,000 customers in January of 2002. During the

ﬁrst half of 2002 the company launched a huge advertising campaign. By the end of 2002 they had 1,800,000 customers. What is the percent of increase? a. 36% b. 21% c. 20% d. 25% 218. The price of heating oil rose from $1.10 per gallon to $1.43 per gallon.

What is the percent of increase? a. 30% b. 33% c. 23% d. 27% 219. 450 girls were surveyed about their favorite sport, 24% said that basketball

is their favorite sport, 13% said that ice hockey is their favorite sport, and 41% said that softball is their favorite sport. The remaining girls said that ﬁeld hockey is their favorite sport. What percent of the girls surveyed said that ﬁeld hockey is their favorite sport? a. 37% b. 22% c. 78% d. 35%

70

501 Math Word Problems 220. 25% of babies born at Yale New Haven Hospital weigh less than 6 pounds

and 78% weigh less than 8.5 pounds. What percent of the babies born at Yale New Haven Hospital weigh between 6 and 8.5 pounds? a. 22% b. 24% c. 53% d. 2.5% 221. An $80.00 coat is marked down 20%. It does not sell, so the shop owner

marks it down an additional 15%. What is the new price of the coat? a. $64.00 b. $68.60 c. $52.00 d. $54.40 3 222. 5 of the soda purchased at the football game was cola. What percentage of

the soda purchased was cola? a. 60% b. 40% c. 30% d. 70% 223. In a recent survey of 700 people, 15% said that red was their favorite color.

How many people said that red was their favorite color? a. 15 b. 75 c. 125 d. 105 224. In Kimmi’s fourth grade class, 8 out of the 20 students walk to school.

What percent of the students in her class walk to school? a. 40% b. 50% c. 45% d. 35%

71

501 Math Word Problems 225. In Daniel’s ﬁfth grade class, 37.5% of the 24 students walk to school. One-

third of the walkers got a ride to school today from their parents. How many walkers got a ride to school from their parents today? a. 9 b. 12 c. 2 d. 3 226. Lindsay purchased a pocketbook for $45 and a pair of shoes for $55. The

sales tax on the items was 6%. How much sales tax did she pay? a. $2.70 b. $3.30 c. $6.00 d. $6.60 227. Wendy bought a book and the sales tax on the book was $2.12. If the sales

tax is 8%, what was the price of the book? a. $26.50 b. $16.96 c. $24.76 d. $265.00 228. Mr. Pelicas took his family out to dinner. The bill was $65.00. He would

like to leave a 20% tip. How much should he leave? a. $20 b. $3.25 c. $13 d. $16.25 229. The Daily News reported that 54% of people surveyed said that they would

vote for Larry Salva for mayor. Based on the survey results, if 23,500 people vote in the election, how many people are expected to vote for Mr. Salva? a. 12,690 b. 4,350 c. 10,810 d. 18,100

72

501 Math Word Problems 230. Bikes are on sale for 30% off the original price. What percent of the

original price will the customer pay if he gets the bike at the sale price? a. 130% b. 60% c. 70% d. 97% 231. A pair of mittens has been discounted 12.5%. The original price of the

mittens was $10. What is the new price? a. $8.80 b. $8.75 c. $7.50 d. $9.88 232. John’s youth group is trying to raise $1,500 at a car wash. So far, they have

raised $525. What percent of their goal have they raised? a. 35% b. 52% c. 3% d. 28% 233. The freshman class is participating in a fundraiser. Their goal is to raise

$5,000. After the ﬁrst two days of the fundraiser, they have raised 32% of their goal. How many dollars did they raise the ﬁrst two days? a. $160 b. $32 c. $1,600 d. $3,400 234. 1,152 out of 3,600 people surveyed said that they work more than 40 hours

per week. What percent of the people surveyed said that they work more than 40 hours per week? a. 32% b. 3.1% c. 40% d. 24%

73

501 Math Word Problems 235. Peter was 60 inches tall on his thirteenth birthday. By the time he turned

15, his height had increased 15%. How tall was Peter when he turned 15? a. 75 inches b. 69 inches c. 72 inches d. 71 inches 236. Laura paid $17 for a pair of jeans. The ticketed price was 20% off the

original price plus the sign on the rack said, “Take an additional 15% off the ticketed price.” What was the original price of the jeans? a. $30 b. $28 c. $25 d. $21 237. The 5% sales tax on a basket was $0.70. What was the price of the basket?

a. b. c. d.

$14 $35 $17 $24.50

238. What percent of the ﬁgure below is shaded?

a. b. c. d.

50% 65% 75% 80%

74

501 Math Word Problems 239. Melisa and Jennifer threw a ﬁftieth birthday party for their father at a local

restaurant. When the bill came, Melisa added a 15% tip of $42. Jennifer said that the service was wonderful and they should leave a 20% tip instead. How much is a 20% tip? a. $56 b. $45 c. $47 d. $60 240. The Hamden Town Manager wants to know what percent of the snow

removal budget has already been spent. The budget for snow removal is $130,000. It has been an exceptionally snowy year, and they have already spent $100,000 for snow removal. What percent of the budget has already been spent? (round to the nearest percent) a. 30% b. 70% c. 72% d. 77% 241. A real estate agent makes a 1.5% commission on her sales. What is her

commission if she sells a $359,000 house? a. $53,850 b. $5,385 c. $23,933 d. $1,500 242. The manager of a specialty store marks up imported products 110%. If a

vase imported from Italy costs him $35, what price tag will he put on the item? a. $70 b. $83.50 c. $65 d. $73.50

75

501 Math Word Problems 243. Michelle purchased a vacation home with her sisters. Michelle has

$125,000 invested in the property, which is worth $400,000. What percent of the property does Michelle own? a. 3.2% b. 43% c. 31.25% d. 26.5% 244. Kyra’s weekly wages are $895. A Social Security tax of 7.51% and a State

Disability Insurance of 1.2% are taken out of her wages. What is her weekly paycheck, assuming there are no other deductions? a. $827.79 b. $884.26 c. $962.21 d. $817.05 245. Oscar’s Oil Company gives customers a 5% discount if they pay their bill

within 10 days. The Stevens’ oil bill is $178. How much do they save if they pay the bill within 10 days? a. $8.90 b. $5.00 c. $17.80 d. $14.60 246. Josephine is on an 1,800 calorie per day diet. She tries to keep her intake

of fat to no more than 30% of her total calories. Based on an 1,800 calorie a day diet, what is the maximum number of calories that Josephine should consume from fats per day to stay within her goal? a. 600 b. 640 c. 580 d. 540 247. A family may deduct 24% of their childcare expenses from their income

tax owed. If a family had $1,345 in childcare expenses, how much can they deduct? a. $1,022.20 b. $345.00 c. $322.80 d. $789.70

76

501 Math Word Problems 248. A factory that is working at 90% capacity is shipping 450 cars per week. If

the factory works at 100% capacity, how many cars can it ship per week? a. 650 b. 500 c. 495 d. 405 1

249. Sales increased by only 2% last month. If the sales from the previous

month were $152,850, what were last month’s sales? a. $229,275.00 b. $153,614.25 c. $152,849.05 d. $151,397.92 250. Laura is planning her wedding. She expects 230 people to attend the

wedding, but she has been told that approximately 5% typically don’t show. About how many people should she expect not to show? a. 46 b. 5 c. 12 d. 23

77

501 Math Word Problems

Answer Explanations 188. c. If the cost of the pants is reduced by 8%, the cost of the pants is 92% of

the original cost (100% − 8% = 92%). To ﬁnd 92% of the original cost, multiply the original cost of the pants by the decimal equivalent of 92%; $24 × 0.92 = $22.08. 189. c. If the number of points is increased by 20%, the number of points in his

senior year is 120% of the number of points in his junior year (100% + 20% = 120%). To ﬁnd 120% of the number of points in his junior year, multiply the junior year points by the decimal equivalent of 120%; 260 × 1.20 = 312. If you chose a, you calculated what his points would be if he scored 20% LESS than he did in his junior year. 190. d. First, ﬁnd the total of Brian’s sales; $153,000 + $299,000 + $121,000 =

$573,000. To ﬁnd 2.5% of $573,000, multiply by the decimal equivalent of 2.5%; $573,000 × 0.025 = $14,325. If you chose a, you used the decimal 0.25, which is 25%, NOT 2.5%. part

%

. 191. c. Use a proportion to ﬁnd the original cost of the frying pan; wh ole = 100

The $3.75 that was saved is part of the original price. The whole price is 3.75 what we are looking for, so call it x. The % is 30 (the percent off); x = 30 10 0 . To solve the proportion, cross-multiply. (3.75)(100) = 30x. Divide 375 30x both sides by 30 to solve for x; 30 = 30 ; x= $12.50. 192. b. First, you must ﬁnd how many baseball cards Peter had originally. Use a part % . proportion to ﬁnd the original number of baseball cards; wh ole = 100 The 14 baseball cards that he added to his collection is the part. The whole number of baseball cards is what we are looking for, so call it x. 35 The % is 35 (the percent of increase); 1x4 = 10 0 . To solve the proportion, cross-multiply; (14)(100) = 35x. Divide both sides by 35 to solve for x; 1,400 35x = ; x= 40. The original number of baseball cards was 40, and 14 35 35 more were added to the collection for a total of 54 cards.

193. b. To ﬁnd 70% of 30, you must multiply 30 by the decimal equivalent of

70% (0.70); 30 × 0.70 = 21. If you chose c, you calculated how many pages he has left to read after his break.

78

501 Math Word Problems 194. c. Find 20% of $500 by multiplying $500 by the decimal equivalent of

20% (0.20); $500 × 0.20 = $100. She spent $100 on clothes, leaving her with $400. Find 25% of $400; 0.25 × 400 = $100. Julie spent $100 on CDs. $100 on clothes plus $100 on CDs totals $200 spent. If you chose a, you found 45% (20% + 25%) of the total without taking into account that the 25% was on the amount of money Julie had AFTER spending the original 20%. 195. c. Since 5% sales tax was added to the cost of the coat, $68.25 is 105% of

the original price of the coat. Use a proportion to ﬁnd the original cost part % . Part is the price of the coat with the sales tax, of the coat; wh ole = 100 $68.25. Whole is the original price on the coat that we are looking for. 68.25 105 Call it x. The % is 105; x = 100 . To solve for x, cross-multiply; 6,825 105x (68.25)(100) = 105x. Divide both sides by 105; 105 = 105 ; x = $65.00. 196. c. The Dow lost 2%, so it is worth 98% of what it was worth at the

beginning of the day (100% − 2% = 98%). To ﬁnd 98% of 8,800, multiply 8,800 by the decimal equivalent of 98%; 8,800 × 0.98 = 8,624. 197. c. First, ﬁnd the number of residents who left Hamden by subtracting the

new population from the old population; 350,000 − 329,000 = 21,000. The population decreased by 21,000. To ﬁnd what percent this is of the original population, divide 21,000 by the original population of 350,000; 21,000 ÷ 350,000 = 0.06; 0.06 is equivalent to 6%. If you chose d, you found the decrease in relation to the NEW population (2000) when the decrease must be in relation to the original population (1990). 198. c. Find 6% of $10.50 by multiplying $10.50 by 0.06 (the decimal

equivalent of 6%); $10.50 × 0.06 = $0.63. If you chose b, you found 60% (0.6) instead of 6% (0.06). 199. b. Divide $6 by $16 to ﬁnd the percent; $6 ÷ $16 = 0.375; 0.375 is

equivalent to 37.5%. 200. b. To ﬁnd 7% of $5,250, multiply $5,250 by the decimal equivalent of 7%

(0.07); $5,250 × 0.07 = $367.50. 201. b. To ﬁnd 16% of $3,650, multiply $3,650 by the decimal equivalent of

16% (0.16); $3,650 × 0.16 = $584.

79

501 Math Word Problems 202. d. Since Rebecca is 12.5% taller than Debbie, she is 112.5% of Debbie’s

height (100% + 12.5% = 112.5%). To ﬁnd 112.5% of Debbie’s height, multiply Debbie’s height by the decimal equivalent of 112.5% (1.125); 64 × 1.125 = 72 inches. If you chose c, you found what Rebecca’s height would be if she were 12.5% SHORTER than Debbie (you subtracted instead of added). part

%

to solve the problem; $1,325 is the part 203. a. Use the proportion wh ole = 100

1,325 and 5% is the %. We are looking for the whole so we will call it x; x = 5 . Cross multiply; (1,325)(100) = 5x. Divide both sides by 5 to solve 100 132,500 5x = ; x = $26,500. If you chose b, you found 5% of her for x; 5 5 commission (5% of $1,325).

204. a. Find the number of dollars off. $260 − $208 = $52. Next, determine

what percent of the original price $52 is by dividing $52 by the original price, $260; $52 ÷ $260 = 0.20; 0.20 is equivalent to 20%. 205. a. Determine the number of T-shirts sold; 80 − 12 = 68. To ﬁnd what

percent of the original number of shirts 68 is, divide 68 by 80; 68 ÷ 80 = 0.85; 0.85 is equivalent to 85%. If you chose b, you found the percent of T-shirts that were LEFT instead of the percent that had been SOLD. 206. a. The printer is 20% off. That means that it is 80% of its original price

(100% − 20% = 80%). To ﬁnd 80% of $190, multiply $190 by the decimal equivalent of 80% (0.80); $190 × 0.80 = $152. 207. b. To ﬁnd 19% of 26, multiply 26 by the decimal equivalent of 19% (0.19);

26 × 0.19 = 4.94. part

%

. Part is the number of female teachers 208. a. Use the proportion wh ole = 100

45 (81). Whole is what we are looking for; call it x; the % is 45; 8x1 = 10 0. Cross multiply; (81)(100) = 45x. Divide both sides by 45 to solve for x; 8,100 45x = ; x = 180. 45 45

209. d. Kim sold over $20,000 in May. She received a 5% commission on the

ﬁrst $20,000 of sales. To ﬁnd 5%, multiply by the decimal equivalent of 5% (0.05); $20,000 × 0.05 = $1,000. Since her total commission was $3,975, $3,975 − $1,000 = $2,975 is the amount of commission she earned on her sales over $20,000. $2,975 is 8.5% of her sales over $20,000. To ﬁnd the amount of her sales over $20,000, use a proportion; part % . Part is $2,975, and whole is what we are looking for, so let’s wh ole = 100

80

501 Math Word Problems 8.5 2,975 call it x. The % is 8.5; x = 100 . To solve for x, cross multiply; 297,500 8.5x = ; x = (2,975)(100) = 8.5x. Divide both sides by 8.5 to solve; 8.5 8.5 $35,000. Her sales over $20,000 were $35,000. Her total sales were $55,000 ($20,000 + $35,000).

210. d. To ﬁnd 64% of 75, multiply 75 by the decimal equivalent of 64% (0.64);

75 × 0.64 = 48. If you chose c, you found the number of girls. 211. d. First, ﬁnd the sale price of the scarf and the gloves. They are both 20%

off, which means that Christie paid 80% of the original price (100% − 20% = 80%). To ﬁnd 80% of each price, multiply the price by the decimal equivalent of 80% (0.80); $15.50 × 0.80 = $12.40. $5.50 × 0.80 = $4.40. Together the two items cost $16.80 ($12.40 + $4.40 = $16.80). There is 5% sales tax on the total price. To ﬁnd 5% of $16.80, multiply $16.80 by the decimal equivalent of 5% (0.05); $16.80 × 0.05 = $0.84. The tax is $0.84. Christie paid a total of $17.64 ($16.80 + $0.84 = $17.64). 212. b. To ﬁnd 107% of $54, multiply $54 by the decimal equivalent of 107%

(1.07); $54 × 1.07 = $57.78. If you chose d, you found what the cost of the book would be if it was 7% LESS next year. 1

213. a. If Larry earns a 34% (or 3.25%) raise, he will earn 103.25% of his

original salary. To ﬁnd 103.35% of $32,000, multiply $32,000 by the decimal equivalent of 103.25% (1.0325); $32,000 × 1.0325 = $33,040. If you chose d, you found his salary with a 3% raise when multiplying by 1.03 or 0.03 and then adding that answer to his original salary. 214. a. Work backwards to ﬁnd the answer. After lunch Bill had $6. He had

spent 50% (or 12) of what he had on lunch and 50% is what is left. Since $6 is 50% of what he had before lunch, he had $12 before lunch. Using the same reasoning, $12 is 50% of what he had before buying school supplies. Therefore, he had $24 when he began shopping. 215. d. If a coat is marked up 22%, it is 122% of its original cost (100% + 22%

= 122%). To ﬁnd 122% of the original cost, multiply $72 by the decimal equivalent of 122% (1.22); $72 × 1.22 = $87.84. 216. d. Kristen has a total of 17% taken out of her check. Therefore, she is left

with 83% of what she started with (100% − 17% = 83%). To ﬁnd 83% of $550, multiply $550 by the decimal equivalent of 83%; $550 × 0.83 = $456.50.

81

501 Math Word Problems 217. d. Coastal Cable gained a total of 360,000 customers (1,800,000 −

1,440,000 = 360,000). To ﬁnd out what percent of the original number of customers 360,000 represents, divide 360,000 by 1,440,000; 360,000 ÷ 1,440,000 = 0.25; 0.25 is equivalent to 25%. If you chose c, you found the percent of increase in relation to the new number of customers (1,800,000) rather than the original number of customers (1,440,000). 218. a. The price of heating oil rose $0.33 ($1.43 − $1.10 = $0.33). To ﬁnd the

percent of increase, divide $0.33 by the original cost of $1.10; $0.33 ÷ $1.10 = 0.3; 0.3 is equivalent to 30%. If you chose c, you found the percent of increase in relation to the new price ($1.43) rather than the original price ($1.10). 219. b. The percents must add to 100%; 24% + 13% + 41% = 78%. If 78% of

the girls surveyed have been accounted for, the remainder of the girls must have said that ﬁeld hockey is their favorite sport. To ﬁnd the percent that said ﬁeld hockey is their favorite sport, subtract 78% from 100%; 100% − 78% = 22%; 22% of the girls said that ﬁeld hockey is their favorite sport. 220. c. 78% weigh less than 8.5 pounds, but you must subtract the 25% that

are below 6 pounds; 78% − 25% = 53%. 53% of the babies weigh between 6 and 8.5 pounds. 221. d. Find 20% of the original price of the coat and subtract it from the

original price. To ﬁnd 20%, multiply by 0.20; $80 × 0.20 = $16. Take $16 off the original price; $80 − $16 = $64. The ﬁrst sale price is $64. Take 15% off this using the same method; $64 × 0.15 = $9.60; $64 − $9.60 = $54.40. The new price of the coat is $54.40. Another way of solving this problem is to look at the percent that is left after the discount has been taken. For example, if 20% is taken off, 80% is left (100% − 20%). Therefore, 80% of the original price is $80 × 0.80 = $64. If 15% is taken off this price, 85% is left; $64 × 0.85 = $54.40. This method eliminates the extra step of subtracting. 222. a. Change the fraction to a decimal by dividing the numerator by the

denominator (top ÷ bottom); 3 ÷ 5 = 0.6. Change 0.6 to a percent by multiplying by 100; 0.6 × 100 = 60%. Recall that multiplying by 100 means that the decimal point is moved two places to the right.

82

501 Math Word Problems 223. d. Find 15% of 700 by multiplying 700 by the decimal equivalent of 15%

(0.15); 700 × 0.15 = 105; 105 people said that red is their favorite color. Another way of looking at this problem is to recall that 15% means “15 out of 100.” Since 700 is 7 times 100, multiply 15 by 7 to ﬁnd the number of people out of 700 who said red was their favorite color; 15 × 7 = 105. part

walkers

8

224. a. Write the relationship as a fraction; wh ole or total = 20 . Find the

decimal equivalent by dividing the numerator by the denominator (top ÷ bottom); 8 ÷ 20 = 0.4. Change 0.4 to a percent by multiplying by 100; 0.4 × 100 = 40%. Recall that multiplying by 100 means that the decimal point is moved two places to the right. part Another way to look at this problem is using a proportion; wh ole = % . 100 x 10 0.

You are looking for the percent, so that will be the variable; 280 = To solve the proportion, cross-multiply and set the answers equal to

each other; (8)(100) = 20x. Solve for x by dividing both sides by 20. 800 = 20x 800 20

20x = 20 x = 40 40% of the students are walkers.

225. d. First, ﬁnd the number of walkers and then ﬁnd one third of that

number. Find 37.5% of 24 by multiplying 24 by the decimal equivalent of 37.5%. To ﬁnd the decimal equivalent, move the decimal point two places to the left; 37.5% = 0.375. Now, multiply 24 × 0.375 = 9. Find one third of 9 by dividing 9 by 3; 9 ÷ 3 = 3. Three walkers got rides. 226. c. Find the price of the two items together (without tax); $45 + $55 =

$100. Next, ﬁnd 6% of $100. You can multiply $100 by 0.06, but it is easier to realize that 6% means “6 out of 100,” so 6% of $100 is $6. The sales tax is $6. A common mistake is to use 0.6 for 6% instead of 0.06; 0.6 is 60%. To ﬁnd the decimal equivalent of a percent, you must move the decimal point two places to the left.

83

501 Math Word Problems part

%

. In this 227. a. A proportion can be used to solve this problem; wh ole = 100

example, the part is the tax, the % is 8, and the whole is x. To solve the proportion, cross-multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. 8 2.12 = 100 x (2.12)(100) = 8x 212 = 8x 212 8x = 8 8 x = 26.5 The price of the book is $26.50. 228. c. Find 20% by multiplying $65 by the decimal equivalent of 20% (0.20);

$65 × 0.20 = $13.00. The tip is $13. Another method for solving this problem is to ﬁnd 10% of $65.00 by dividing $65.00 by 10 (which means moving the decimal point one place to the left); $65.00 ÷ 10 = $6.50. Once you have 10%, just double it to ﬁnd 20%; $6.50 × 2 = $13.00. 229. a. Find 54% of 23,500 by multiplying 23,500 by the decimal equivalent of

54% (0.54); 23,500 × 0.54 = 12,690; 12,690 people are expected to vote for Mr. Salva. 230. c. The original price of the bike is 100%. If the sale takes 30% off the

price, it will leave 70% of the original price (100% − 30% = 70%). 231. b. Find 12.5% of $10 and subtract it from $10. Find 12.5% of $10 by

multiplying $10 by the decimal equivalent of 12.5% (0.125); $10 × 0.125 = $1.25; $1.25 is taken off the price of the mittens. Subtract $1.25 from $10 to ﬁnd the sale price; $10 − $1.25 = $8.75. The sale price is $8.75. Another way to compute the sale price is to ﬁnd what percent is left after taking the discount. The original price was 100% and 12.5% is taken off; 87.5% is left (100% − 12.5% = 87.5%). Find 87.5% of the original cost by multiplying $10 by the decimal equivalent of 87.5% (0.875); $10 × 0.875 = $8.75.

84

501 Math Word Problems part

%

. The whole is $1,500 232. a. Use a proportion to solve the problem; wh ole = 100

and the part is $525. You are looking for the %, so it is x. To solve the proportion, cross-multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. 525 x 1,5 00 = 10 0 (1,500)x = (525)(100) 1,500x = 52,500 1,500x 1,500

52,500 = 1,500 x = 35% They have raised 35% of the goal. Another way to ﬁnd the percent is to divide the part by the whole, which gives you a decimal. Convert the decimal into a percent by multiplying by 100 (move the decimal point two places to the right); 525 1,5 00 = 0.35 = 35%.

233. c. Find 32% of $5,000 by multiplying $5,000 by the decimal equivalent of

32% (0.32); $5,000 × 0.32 = $1,600. 234. a. Divide the part by the whole; 1,152 ÷ 3,600 = 0.32. Change the decimal

to a percent by multiplying by 100 (move the decimal point two places to the right); 32% of the people surveyed said that they work more than 40 hours a week. part % . Another way to ﬁnd the answer is to use a proportion; wh ole = 100 The part is 1,152, the whole is 3,600, and the % is x. To solve the proportion, cross-multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. x 1,152 = 10 0 3,600 3,600x = (1,152)(100) 3,600x = 115,200 3,600x 115,200 = 3,600 3,600 x = 32 235. b. Find 15% of 60 inches and add it to 60 inches. Find 15% by multiplying

60 by the decimal equivalent of 15% (0.15); 60 × 0.15 = 9. Add 9 inches to 60 inches to get 69 inches.

85

501 Math Word Problems 236. c. Call the original price of the jeans x. First 20% is deducted from the

original cost (the original cost is 100%); 80% of the original cost is left (100% − 20% = 80%); 80% of x is 0.80x. The cost of the jeans after the ﬁrst discount is 0.80x. This price is then discounted 15%. Remember 15% is taken off the discounted price; 85% of the discounted price is left. Multiply the discounted price by 0.85 to ﬁnd the price of the jeans after the second discount; (0.85)(0.80x) is the cost of the jeans after both discounts. We are told that this price is $17. Set the two expressions for the cost of the jeans equal to each other (0.85)(0.80x) = $17 and solve for x (the original cost of the jeans). (0.85)(0.80x) = 17 0.68x = 17 17 0.68x = 0.6 8 0.68 x = 25 The original price of the jeans was $25. part

%

. The whole is the 237. a. Use a proportion to solve the problem; wh ole = 100

price of the basket (which is unknown, so call it x), the part is the tax of 5 0.70 $0.70, and the % is 5. The proportion is x = 100 . Solve the proportion by cross-multiplying, setting the cross-products equal to each other, and solving as shown below. 5 0.70 = 100 x (100)(0.70) = 5x 70 = 5x 70 5x = 5 5 x = 14 The price of the basket was $14. 6

238. c. Break the rectangle into eighths as shown below. The shaded part is 8

or 34; 34 is 75%.

86

501 Math Word Problems 239. a. To ﬁnd 20%, add 5% to 15%. Since 15% is known to be $42, 5% can

be found by dividing $42 by 3 (15% ÷ 3 = 5%); $42 ÷ 3 = $14. To ﬁnd 20%, add the 5% ($14) to the 15% ($42); $14 + $42 = $56; 20% is $56. part

%

. The part is $100,000, 240. d. Use a proportion to solve the problem; wh ole = 100 100,000 the whole is $130,000, and the % is x because it is unknown; 130,000 = x 10 0 . To solve the proportion, cross-multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. x 100,000 = 10 0 130,000 (100)(100,000) = 130,000x 10,000,000 = 130,000x 10,000,000 130,000x = 130,000 130,000 x = 77 77% of the budget has been spent.

241. b. Multiply $359,000 by the decimal equivalent of 1.5% (0.015) to ﬁnd her

commission; $359,000 × 0.015 = $5,385; $5,385 is the commission. A common mistake is to use 0.15 for the decimal equivalent of 1.5%; 0.15 is equivalent to 15%. Remember, to ﬁnd the decimal equivalent of a percent, move the decimal point two places to the left. 242. d. To ﬁnd the price he sells it for, add the mark-up to his cost ($35). The

mark-up is 110%. To ﬁnd 110% of his cost, multiply by the decimal equivalent of 110% (1.10); $35 × 1.10 = $38.50. The mark-up is $38.50. Add the mark-up to his cost to ﬁnd the price the vase sells for; $38.50 + $35.00 = $73.50. part

%

. The part is $125,000 243. c. Use a proportion to solve the problem; wh ole = 100

(the part Michelle owns), the whole is $400,000 (the whole value of the house), and the % is x because it is unknown. x 125,000 = 10 0 400,000 To solve the proportion, cross-multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. x 125,000 = 10 0 400,000 (100)(125,000) = 400,000x 12,500,000 = 400,000x 12,500,000 400,000x = 400,000 400,000 x = 31.25 Michelle owns 31.25% of the vacation home.

87

501 Math Word Problems 244. d. Find the Social Security tax and the State Disability Insurance, and then

subtract the answers from Kyra’s weekly wages. To ﬁnd 7.51% of $895, multiply by the decimal equivalent of 7.51% (0.0751); $895 × 0.0751 = $67.21 (rounded to the nearest cent). Next, ﬁnd 1.2% of her wages by multiplying by the decimal equivalent of 1.2% (0.012); $895 × 0.012 = $10.74. Subtract $67.21 and $10.74 from Kyra’s weekly wages of $895 to ﬁnd her weekly paycheck; $895 − $67.21 − $10.74 = $817.05. Her weekly paycheck is $817.05. 245. a. Find 5% of the bill by multiplying by the decimal equivalent of 5%

(0.05); $178 × 0.05 = $8.90. They will save $8.90. A common mistake is to use 0.5 instead of 0.05 for 5%; 0.5 is 50%. 246. d. Find 30% of 1,800 by multiplying by the decimal equivalent of 30%

(0.30); 1,800 × 0.30 = 540. The maximum number of calories from fats per day is 540. 247. c. Find 24% of $1,345 by multiplying by the decimal equivalent of 24%

(0.24); $1,345 × 0.24 = $322.80. $322.80 can be deducted. part

%

. You are looking for the whole (100% is 248. b. Use the proportion wh ole = 100

the whole capacity of the plant). The part you know is 450 and it is 90% 90 450 of the whole; x = 100 . To solve the proportion, cross multiply, set the cross-products equal to each other, and solve as shown below. (450)(100) = 90x 45,000 = 90x 45,000 90x = 90 90 x = 500 100% capacity is 500 cars. Another way to look at the problem is to ﬁnd 10% and multiply it by 10 to get 100%. Given 90%, divide by 9 to ﬁnd 10%; 450 ÷ 9 = 50. Multiply 10% (50) by 10 to ﬁnd 100%; 50 × 10 = 500. 1

249. b. Multiply by the decimal equivalent of 2% (0.005) to ﬁnd the amount of

increase; $152,850 × 0.005 = $764.25. This is how much sales increased. To ﬁnd the actual amount of sales, add the increase to last month’s total; $152,850 + $764.25 = $153,614.25. A common mistake is to use 0.5 (50%) or 0.05 (5%) for 12%. Rewrite 12% as 0.5%. To ﬁnd the decimal equivalent, move the decimal point two places to the left. This yields 0.005.

88

501 Math Word Problems 250. c. Find 5% of 230 by multiplying 230 by the decimal equivalent of 5%

(0.05); 230 × 0.05 = 11.5 people. Since you cannot have .5 of a person, round up to 12 people. A common mistake is to use 0.5 for 5%; 0.5 is actually 50%.

89

5 Algebra

Basic algebra problems ask you to solve equations in which one or more elements are unknown. The unknown quantities are represented by variables, which are letters of the alphabet, such as x or y. The questions in this chapter give you practice in writing algebraic equations and using these expressions to solve problems. 251. Assume that the number of hours Katie spent practicing soccer is

represented by x. Michael practiced 4 hours more than 2 times the number of hours that Katie practiced. How long did Michael practice? a. 2x + 4 b. 2x − 4 c. 2x + 8 d. 4x + 4 252. Patrick gets paid three dollars less than four times what Kevin gets

paid. If the number of dollars that Kevin gets paid is represented by x, what does Patrick get paid? a. 3 − 4x b. 3x − 4 c. 4x − 3 d. 4 − 3x

501 Math Word Problems 253. If the expression 9y − 5 represents a certain number, which of the

following could NOT be the translation? a. ﬁve less than nine times y b. ﬁve less than the sum of 9 and y c. the difference between 9y and 5 d. the product of nine and y, decreased by 5 254. Susan starts work at 4:00 and Dee starts at 5:00. They both ﬁnish at the

same time. If Susan works x hours, how many hours does Dee work? a. x + 1 b. x − 1 c. x d. 2x 255. Frederick bought six books that cost d dollars each. What is the total cost

of the books? a. d + 6 b. d + d c. 6d d. 6d 256. There are m months in a year, w weeks in a month and d days in a week.

How many days are there in a year? a. mwd b. m + w + d mw c. d d. d + wd 257. Carlie received x dollars each hour she spent babysitting. She babysat a

total of h hours. She then gave half of the money to a friend who had stopped by to help her. How much money did Carlie have after she had paid her friend? a. h2x b.

x 2 h 2

+h

c. + x d. 2hx

91

501 Math Word Problems 258. A long distance call costs x cents for the ﬁrst minute and y cents for each

additional minute. How much would a 5-minute call cost? a. 5xy b. x + 5y c. x5y d. x + 4y 259. Melissa is four times as old as Jim. Pat is 5 years older than Melissa. If Jim

is y years old, how old is Pat? a. 4y + 5 b. 5y + 4 c. 4 × 5y d. y + 5 260. Sally gets paid x dollars per hour for a 40-hour work week and y dollars for

each hour she works over 40 hours. How much did Sally earn if she worked 48 hours? a. 48xy b. 40y + 8x c. 40x + 8y d. 48x + 48y 261. Eduardo is combining two 6-inch pieces of wood with a piece that

measures 4 inches. How many total inches of wood does he have? a. 10 inches b. 16 inches c. 8 inches d. 12 inches 262. Mary has $2 in her pocket. She does yard work for four different

neighbors and earns $3 per yard. She then spends $2 on a soda. How much money does she have left? a. $18 b. $10 c. $12 d. $14

92

501 Math Word Problems 263. Ten is decreased by four times the quantity of eight minus three. One is

then added to that result. What is the ﬁnal answer? a. −5 b. −9 c. 31 d. −8 264. The area of a square whose side measures four units is added to the

difference of eleven and nine divided by two. What is the total value? a. 9 b. 16 c. 5 d. 17 265. Four is added to the quantity two minus the sum of negative seven and six.

This answer is then multiplied by three. What is the result? a. 15 b. −21 c. 21 d. 57 266. John and Charlie have a total of 80 dollars. John has x dollars. How much

money does Charlie have? a. 80 b. 80 + x c. 80 − x d. x − 80 267. The temperature in Hillsville was 20° Celsius. What is the equivalent of

this temperature in degrees Fahrenheit? a. 4° b. 43.1° c. 68° d. 132° 268. Peggy’s town has an average temperature of 23° Fahrenheit in the winter.

What is the average temperature on the Celsius scale? a. −16.2° b. 16.2° c. 5° d. −5° 93

501 Math Word Problems 269. Celine deposited $505 into her savings account. If the interest rate of the

account is 5% per year, how much interest will she have made after 4 years? a. $252.50 b. $606 c. $10,100 d. $101 270. A certain bank pays 3.4% interest per year for a certiﬁcate of deposit, or

CD. What is the total balance of an account after 18 months with an initial deposit of $1,250? a. $765 b. $2,015 c. $63.75 d. $1,313.75 271. Joe took out a car loan for $12,000. He paid $4,800 in interest at a rate of

8% per year. How many years will it take him to pay off the loan? a. 5 b. 2.5 c. 8 d. 4 272. What is the annual interest rate on an account that earns $948 in simple

interest over 36 months with an initial deposit of $7,900? a. 40% b. 4% c. 3% d. 3.3% 273. Marty used the following mathematical statement to show he could change

an expression and still get the same answer on both sides: 10 × (6 × 5) = (10 × 6) × 5 Which mathematical property did Marty use? a. Identity Property of Multiplication b. Commutative Property of Multiplication c. Distributive Property of Multiplication over Addition d. Associative Property of Multiplication

94

501 Math Word Problems 274. Tori was asked to give an example of the commutative property of

addition. Which of the following choices would be correct? a. 3 + (4 + 6) = (3 + 4) + 6 b. 3(4 + 6) = 3(4) + 3(6) c. 3 + 4 = 4 + 3 d. 3 + 0 = 3 275. Jake needed to ﬁnd the perimeter of an equilateral triangle whose sides

measure x + 4 cm each. Jake realized that he could multiply 3 (x + 4) = 3x + 12 to ﬁnd the total perimeter in terms of x. Which property did he use to multiply? a. Associative Property of Addition b. Distributive Property of Multiplication over Addition c. Commutative Property of Multiplication d. Inverse Property of Addition 276. The product of −5 and a number is 30. What is the number?

a. b. c. d.

35 25 −6 −35

277. When ten is subtracted from the opposite of a number, the difference

between them is ﬁve. What is the number? a. 15 b. −15 c. −5 d. 5 278. The sum of −4 and a number is equal to −48. What is the number?

a. b. c. d.

−12 −44 12 −52

279. Twice a number increased by 11 is equal to 32 less than three times the

number. Find the number. a. −21 b. 251 c. 43 d. 453 95

501 Math Word Problems 280. If one is added to the difference when 10x is subtracted from −18x, the

result is 57. What is the value of x? a. −2 b. −7 c. 2 d. 7 281. If 0.3 is added to 0.2 times the quantity x − 3, the result is 2.5. What is the

value of x? a. 1.7 b. 26 c. 14 d. 17 282. If twice the quantity x + 6 is divided by negative four, the result is 5. Find

the number. a. −18 b. −16 c. −13 d. −0.5 283. The difference between six times the quantity 6x + 1 and three times the

quantity x − 1 is 108. What is the value of x? a. 1121 b. 3151 c. 12 d. 3 284. Negative four is multiplied by the quantity x + 8. If 6x is then added to

this, the result is 2x + 32. What is the value of x? a. No solution b. Identity d. 0 d. 16

96

501 Math Word Problems 285. Patrice has worked a certain amount of hours so far this week. Tomorrow

she will work four more hours to ﬁnish out the week with a total of 10 hours. How many hours has she worked so far? a. 40 b. 14 c. 6 d. 2.5 286. Michael has 16 CDs. This is four more than twice the amount that

Kathleen has. How many CDs does Kathleen have? a. 10 b. 6 d. 4 d. 12 287. The perimeter of a square can be expressed as x + 4. If one side of the

square is 24, what is the value of x? a. 2 b. 7 c. 5 d. 92 288. The perimeter of a rectangle is 21 inches. What is the measure of its width

if its length is 3 inches greater than its width? a. 9 b. 3.75 c. 4.5 d. 3 289. The sum of two consecutive integers is 41. What are the integers?

a. b. c. d.

20, 21 21, 22 20, 22 10.5, 10.5

290. The sum of two consecutive even integers is 126. What are the integers?

a. b. b. d.

62, 64 62, 63 60, 66 2, 63

97

501 Math Word Problems 291. The sum of two consecutive odd integers is −112. What is the larger

integer? a. −55 b. −57 c. 55 d. 57 292. The sum of three consecutive even integers is 102. What is the value of

the largest consecutive integer? a. 32 b. 34 c. 36 d. 38 293. Two commuters leave the same city at the same time but travel in opposite

directions. One car is traveling at an average speed of 63 miles per hour, and the other car is traveling at an average speed of 59 miles per hour. How many hours will it take before the cars are 610 miles apart? a. 4 b. 6 c. 30 d. 5 294. Two trains leave the same city at the same time, one going east and the

other going west. If one train is traveling at 65 mph and the other at 72 mph, how many hours will it take for them to be 822 miles apart? a. 9 b. 7 c. 8 d. 6 295. Two trains leave two different cities 1,029 miles apart and head directly

toward each other on parallel tracks. If one train is traveling at 45 miles per hour and the other at 53 miles per hour, how many hours will it take before the trains pass? a. 9.5 b. 11 c. 11.5 d. 10.5

98

501 Math Word Problems 296. Nine minus ﬁve times a number, x, is no less than 39. Which of the

following expressions represents all the possible values of the number? a. x ≤ 6 b. x ≥ −6 c. x ≤ −6 d. x ≥ 6 297. Will has a bag of gumdrops. If he eats 2 of his gumdrops, he will have

between 2 and 6 of them left. Which of the following represents how many gumdrops, x, were originally in his bag? a. 4 < x < 8 b. 0 < x < 4 c. 0 > x > 4 d. 4 > x > 8 298. The value of y is between negative three and positive eight inclusive.

Which of the following represents y? a. −3 ≤ y ≤ 8 b. −3 < y ≤ 8 c. −3 ≤ y < 8 d. −3 ≥ y ≥ 8 299. Five more than the quotient of a number and 2 is at least that number.

What is the greatest value of the number? a. 7 b. 10 c. 5 d. 2 300. Carl worked three more than twice as many hours as Cindy did. What is

the maximum amount of hours Cindy worked if together they worked 48 hours at most? a. 17 b. 33 c. 37 d. 15

99

501 Math Word Problems 301. The cost of renting a bike at the local bike shop can be represented by the

equation y = 2x + 2, where y is the total cost and x is the number of hours the bike is rented. Which of the following ordered pairs would be a possible number of hours rented, x, and the corresponding total cost, y? a. (0, −2) b. (2, 6) c. (6, 2) d. (−2, −6) 302. A telephone company charges $.35 for the ﬁrst minute of a phone call and

$.15 for each additional minute of the call. Which of the following represents the cost y of a phone call lasting x minutes? a. y = 0.15(x − 1) + 0.35 b. x = 0.15(y − 1) + 0.35 c. y = 0.15x + 0.35 d. x = 0.15y + 0.35 303. A ride in a taxicab costs $1.25 for the ﬁrst mile and $1.15 for each

additional mile. Which of the following could be used to calculate the total cost y of a ride that was x miles? a. x = 1.25(y − 1) + 1.15 b. x = 1.15(y − 1) + 1.25 c. y = 1.25(x − 1) + 1.15 d. y = 1.15(x − 1) + 1.25 304. The cost of shipping a package through Shipping Express is $4.85 plus $2

per ounce of the weight of the package. Sally only has $10 to spend on shipping costs. Which of the following could Sally use to ﬁnd the maximum number of ounces she can ship for $10? a. 4.85x + 2 ≤ 10 b. 4.85x + 2 ≥ 10 c. 2x + 4.85 ≤ 10 d. 2x + 4.85 ≥ 10

100

501 Math Word Problems 305. Green Bank charges a monthly fee of $3 for a checking account and $.10

per check. Savings-R-Us bank charges a $4.50 monthly fee and $.05 per check. How many checks need to be used for the monthly costs to be the same for both banks? a. 25 b. 30 c. 35 d. 100 306. Easy Rider taxi service charges a pick-up fee of $2 and $1.25 for each mile.

Luxury Limo taxi service charges a pick-up fee of $3.25 and $1 per mile. How many miles need to be driven for both services to cost the same amount? a. 24 b. 12 c. 10 d. 5 307. The sum of two integers is 36, and the difference is 6. What is the smaller

of the two numbers? a. 21 b. 15 c. 16 d. 18 308. One integer is two more than another. The sum of the lesser integer and

twice the greater is 7. What is the greater integer? a. 1 b. 2 c. 3 d. 7 309. One integer is four times another. The sum of the integers is 5. What is

the value of the lesser integer? a. 5 b. 4 c. 2 d. 1

101

501 Math Word Problems 310. The sum of three times a greater integer and 5 times a lesser integer

is 9. Three less than the greater equals the lesser. What is the value of the lesser integer? a. 0 b. 1 c. 2 d. 3 311. The perimeter of a rectangle is 104 inches. The width is 6 inches less than

3 times the length. Find the width of the rectangle. a. 13.5 inches b. 37.5 inches c. 14.5 inches d. 15 inches 312. The perimeter of a parallelogram is 50 cm. The length of the

parallelogram is 5 cm more than the width. Find the length of the parallelogram. a. 15 cm b. 11 cm c. 5 cm d. 10 cm 313. Jackie invested money in two different accounts, one of which earned 12%

interest per year and another that earned 15% interest per year. The amount invested at 15% was 100 more than twice the amount at 12%. How much was invested at 12% if the total annual interest earned was $855? a. $4,100 b. $2,100 c. $2,000 d. $4,000

102

501 Math Word Problems 314. Kevin invested $4,000 in an account that earns 6% interest per year and $x

in a different account that earns 8% interest per year. How much is invested at 8% if the total amount of interest earned annually is $405.50? a. $2,075.00 b. $4,000.00 c. $2,068.75 d. $2,075.68 315. Megan bought x pounds of coffee that cost $3 per pound and 18 pounds of

coffee at $2.50 per pound for the company picnic. Find the total number of pounds of coffee purchased if the average cost per pound of both types together is $2.85. a. 42 b. 18 c. 63 d. 60 316. The student council bought two different types of candy for the school

fair. They purchased 40 pounds of candy at $2.15 per pound and x pounds at $1.90 per pound. What is the total number of pounds they bought if the total amount of money spent on candy was $158.20? a. 40 b. 38 c. 78 d. 50 317. The manager of a garden store ordered two different kinds of marigold

seeds for her display. The ﬁrst type cost her $1 per packet and the second type cost $1.26 per packet. How many packets of the ﬁrst type did she purchase if she bought 50 more of the $1.26 packets than the $1 packets and spent a total of $402? a. 150 b. 200 c. 250 d. 100

103

501 Math Word Problems 318. Harold used a 3% iodine solution and a 20% iodine solution to make a 95-

ounce solution that was 19% iodine. How many ounces of the 3% iodine solution did he use? a. 5 b. 80 c. 60 d. 20 319. A chemist mixed a solution that was 34% acid with another solution that

was 18% acid to produce a 30-ounce solution that was 28% acid. How much of the 34% acid solution did he use? a. 27 b. 11.25 c. 18.75 d. 28 320. Bob is 2 years from being twice as old as Ellen. The sum of twice Bob’s age

and three times Ellen’s age is 66. How old is Ellen? a. 15 b. 10 c. 18 d. 20 321. Sam’s age is 1 less than twice Shari’s age. The sum of their ages is 104.

How old is Shari? a. 52 b. 36 c. 69 d. 35 322. At the school bookstore, two binders and three pens cost $12.50. Three

binders and ﬁve pens cost $19.50. What is the total cost of 1 binder and 1 pen? a. $4.50 b. $4.00 c. $1.50 d. $5.50

104

501 Math Word Problems 323. Two angles are complementary. The larger angle is 15° more than twice

the smaller. Find the measure of the smaller angle. a. 25° b. 65° c. 90° d. 82.5° 324. The cost of a student ticket is $1 more than half of an adult ticket. Six

adults and four student tickets cost $28. What is the cost of one adult ticket? a. $2.50 b. $3.00 c. $5.50 d. $4.00 325. Three shirts and ﬁve ties cost $23. Five shirts and one tie cost $20. What

is the price of one shirt? a. $3.50 b. $2.50 c. $6.00 d. $3.00 326. Noel rode 3x miles on his bike and Jamie rode 5x miles on hers. In terms

of x, what is the total number of miles they rode? a. 15x miles b. 15x2 miles c. 8x miles d. 8x2 miles 327. If the areas of two sections of a garden are 6a + 2 and 5a, what is the

difference between the areas of the two sections in terms of a? a. a − 2 b. 3a + 2 c. a + 2 d. 11a − 2

105

501 Math Word Problems 328. Laura has a rectangular garden whose width is x3 and whose length is x4.

In terms of x, what is the area of her garden? a. 2x7 b. x7 c. x12 d. 2x12 329. Jonestown High School has a soccer ﬁeld whose dimensions can be

expressed as 7y2 and 3xy. What is the area of this ﬁeld in terms of x and y? a. 10xy2 b. 10xy3 c. 21xy3 d. 21xy2 330. The area of a parallelogram is x8. If the base is x4, what is the height in

terms of x? a. x4 b. x2 c. x12 d. x32 331. The quotient of 3d 3 and 9d 5 is

a. 3d2. b. 3d 8. 1 c. 3d8 . 1 d. 3d2 . 332. The product of 6x2 and 4xy2 is divided by 3x3y. What is the simpliﬁed

expression? a. 8y b. 4xy c. 4y d. 8xy 333. If the side of a square can be expressed as a2b3, what is the area of the

square in simpliﬁed form? a. a4b5 b. a4b6 c. a2b6 d. a2b5

106

501 Math Word Problems 334. If 3x2 is multiplied by the quantity 2x3y raised to the fourth power, what

would this expression simplify to? a. 48x14y4 b. 1,296x16y4 c. 6x9y4 d. 6x14y4 335. Sara’s bedroom is in the shape of a rectangle. The dimensions are 2x and

4x + 5. What is the area of Sara’s bedroom? a. 18x b. 18x2 c. 8x2 + 5x d. 8x2 + 10x 336. Express the product of −9p3r and the quantity 2p − 3r in simpliﬁed form.

a. b. c. d.

−11p4r + 12p3r2 −18p4r + 27p3r2 −18p4r − 3r −18p3r + 27p3r2

337. A number, x, increased by 3 is multiplied by the same number, x, increased

by 4. What is the product of the two numbers in terms of x? a. x2 + 7 b. x2 + 12 c. x2 + 7x + 12 d. x2 + x + 7 338. The length of Kara’s rectangular patio can be expressed as 2x − 1 and the

width can be expressed as x + 6. In terms of x, what is the area of her patio? a. 2x2 + 13x − 6 b. 2x2 − 6 c. 2x2 − 5x − 6 d. 2x2 + 11x −6 339. A car travels at a rate of (4x2 − 2). What is the distance this car will travel

in (3x − 8) hours? a. 12x3 − 32x2 − 6x + 16 b. 12x2 − 32x2 −6x + 16 c. 12x3 + 32x2 − 6x − 16 d. 12x3 − 32x2 − 5x + 16

107

501 Math Word Problems 340. The area of the base of a prism can be expressed as x2 + 4x + 1 and the

height of the prism can be expressed as x − 3. What is the volume of this prism in terms of x? a. x3 + x2 − 13x − 3 b. x3 + 7x2 − 13x − 3 c. x3 − x2 − 11x − 3 d. x3 + x2 − 11x − 3 341. The dimensions of a rectangular prism can be expressed as x + 1, x − 2, and

x + 4. In terms of x, what is the volume of the prism? a. x3 + 3x2 + 6x − 8 b. x3 + 3x2 − 6x − 8 c. x3 + 5x2 − 2x + 8 d. x3 − 5x2 − 2x − 8 342. The area of Mr. Smith’s rectangular classroom is x2 − 25. Which of the

following binomials could represent the length and the width of the room? a. (x + 5)(x + 5) b. (x − 5)(x − 5) c. (x + 5)(x − 5) d. x(x − 25) 343. The area of a parallelogram can be expressed as the binomial 2x2 − 10x.

Which of the following could be the length of the base and the height of the parallelogram? a. 2x(x2 − 5x) b. 2x (x − 5) c. (2x − 1)(x − 10) d. (2x − 5)(x + 2) 344. A farmer’s rectangular ﬁeld has an area that can be expressed as the

trinomial x2 + 2x + 1. In terms of x, what are the dimensions of the ﬁeld? a. (x + 1)(x + 2) b. (x − 1)(x − 2) c. (x − 1)(x + 2) d. (x + 1)(x + 1)

108

501 Math Word Problems 345. Harold is tiling a rectangular kitchen ﬂoor with an area that is expressed as

x2 + 6x + 5. What could the dimensions of the ﬂoor be in terms of x? a. (x + 1)(x + 5) b. (x − 1)(x − 5) c. (x − 2)(x + 3) d. (x + 2)(x + 3) 346. The area of a rectangle is represented by the trinomial: x2 + x − 12. Which

of the following binomials could represent the length and width? a. (x + 4)(x − 3) b. (x − 4)(x − 3) c. (x − 4)(x + 3) d. (x − 6)(x + 2) 347. Katie’s school has a rectangular courtyard whose area can be expressed as

3x2 − 7x + 2. Which of the following could be the dimensions of the courtyard in terms of x? a. (3x − 1)(x + 2) b. (3x − 1)(x − 2) c. (3x − 2)(x − 1) d. (3x + 2)(x + 1) 348. The distance from the sun to the earth is approximately 9.3 × 107 miles.

What is this distance expressed in standard notation? a. 930,000,000 b. 93,700,000 c. 0.00000093 d. 93,000,000 349. The distance from the earth to the moon is approximately 240,000 miles.

What is this distance expressed in scientiﬁc notation? a. 24 × 104 b. 240 × 103 c. 2.4 × 105 d. 2.4 × 10−5

109

501 Math Word Problems 350. It takes light 5.3 × 10−6 seconds to travel one mile. What is this time in

standard notation? a. 0.00000053 b. 0.000053 c. 5.300000 d. 0.0000053 351. The square of a positive number is 49. What is the number?

a. b. c. d.

7 −7 7 or −7 7

352. The square of a number added to 25 equals 10 times the number. What is

the number? a. −5 b. 10 c. −10 d. 5 353. The sum of the square of a number and 12 times the number is −27. What

is the smaller possible value of this number? a. −3 b. −9 c. 3 d. 9 354. The area of a rectangle is 24 square inches. The length of the rectangle is

2 inches more than the width. How many inches is the width? a. 3 in b. 4 in c. 6 in d. 8 in 355. The height of a parallelogram measures 5 meters more than its base. If the

area of the parallelogram is 36 m2, what is the height in meters? a. 6 m b. 9 m c. 12 m d. 4 m

110

501 Math Word Problems 356. Patrick has a rectangular patio whose length is 5 m less than the diagonal

and a width that is 7 m less than the diagonal. If the area of his patio is 195 m2, what is the length of the diagonal? a. 10 m b. 8 m c. 16 m d. 20 m 357. Samantha owns a rectangular ﬁeld that has an area of 3,280 square feet.

The length of the ﬁeld is 2 more than twice the width. What is the width of the ﬁeld? a. 40 ft b. 82 ft c. 41 ft d. 84 ft 358. A garden in the shape of a rectangle is surrounded by a walkway of

uniform width. The dimensions of the garden only are 35 by 24. The area of the garden and the walkway together is 1,530 square feet. What is the width of the walkway in feet? a. 4 ft b. 5 ft c. 34.5 ft d. 24 ft 359. A pool is surrounded by a deck that has the same width all the way around.

The total area of the deck only is 400 square feet. The dimensions of the pool are 18 feet by 24 feet. How many feet is the width of the deck? a. 4 ft b. 8 ft c. 24 ft d. 25 ft 360. Jessica has a picture in a frame with a total area of 288 in2. The dimension

of the picture without the frame is 12 in by 14 in. What is the larger dimension, in inches, of the frame? a. 2 in b. 14 in c. 18 in d. 16 in

111

501 Math Word Problems 361. What is the lesser of two consecutive positive integers whose product is

90? a. −9 b. 9 c. −10 d. 10 362. What is the greater of two consecutive negative integers whose product is

132? a. −11 b. −12 c. 11 d. 12 363. Find the lesser of two consecutive positive even integers whose product is

168. a. 12 b. 14 c. 10 d. 16 364. Find the greater of two consecutive positive odd integers whose product is

143. a. 10 b. 11 c. 12 d. 13 365. The sum of the squares of two consecutive positive odd integers is 74.

What is the value of the smaller integer? a. 3 b. 7 c. 5 d. 11 366. If the difference between the squares of two consecutive integers is 15, ﬁnd

the larger integer. a. 8 b. 7 c. 6 d. 9 112

501 Math Word Problems 367. The square of one integer is 55 less than the square of the next consecutive

integer. Find the lesser integer. a. 23 b. 24 c. 27 d. 28 368. A 4-inch by 6-inch photograph is going to be enlarged by increasing each

side by the same amount. The new area is 168 square inches. How many inches is each dimension increased? a. 12 b. 10 c. 8 d. 6 369. A photographer decides to reduce a picture she took in order to ﬁt it into a

certain frame. She needs the picture to be one-third of the area of the original. If the original picture was 4 inches by 6 inches, how many inches is the smaller dimension of the reduced picture if each dimension changes the same amount? a. 2 b. 3 c. 4 d. 5 370. A rectangular garden has a width of 20 feet and a length of 24 feet. If each

side of the garden is increased by the same amount, how many feet is the new length if the new area is 141 square feet more than the original? a. 23 b. 24 c. 26 d. 27 371. Ian can remodel a kitchen in 20 hours and Jack can do the same job in 15

hours. If they work together, how many hours will it take them to remodel the kitchen? a. 5.6 b. 8.6 c. 7.5 d. 12

113

501 Math Word Problems 372. Peter can paint a room in an hour and a half and Joe can paint the same

room in 2 hours. How many minutes will it take them to paint the room if they do it together? Round answer to nearest minute. a. 51 b. 64 c. 30 d. 210 373. Carla can plant a garden in 3 hours and Charles can plant the same garden

in 4.5 hours. If they work together, how many hours will it take them to plant the garden? a. 1.5 b. 2.1 c. 1.8 d. 7.5 374. If Jim and Jerry work together they can ﬁnish a job in 4 hours. If working

alone takes Jim 10 hours to ﬁnish the job, how many hours would it take Jerry to do the job alone? a. 16 b. 5.6 c. 6.7 d. 6.0 375. Bill and Ben can clean the garage together in 6 hours. If it takes Bill 10

hours working alone, how long will it take Ben working alone? a. 11 hours b. 4 hours c. 16 hours d. 15 hours

114

501 Math Word Problems

Answer Explanations The following explanations show one way in which each problem can be solved. You may have another method for solving these problems. 251. a. The translation of “two times the number of hours” is 2x. Four hours

more than 2x becomes 2x + 4. 252. c. When the key words less than appear in a sentence, it means that you

will subtract from the next part of the sentence, so it will appear at the end of the expression. “Four times a number” is equal to 4x in this problem. Three less than 4x is 4x − 3. 253. b. Each one of the answer choices would translate to 9y − 5 except for

choice b. The word sum is a key word for addition, and 9y means “9 times y.” 254. b. Since Susan started 1 hour before Dee, Dee has been working for one

less hour than Susan had been working. Thus, x − 1. 255. c. Frederick would multiply the number of books, 6, by how much each

one costs, d. For example, if each one of the books cost $10, he would multiply 6 times $10 and get $60. Therefore, the answer is 64. 256. a. In this problem, multiply d and w to get the total days in one month and

then multiply that result by m, to get the total days in the year. This can be expressed as mwd, which means m times w times d. 257. a. To calculate the total she received, multiply x dollars per hour times h, the

number of hours she worked. This becomes xh. Divide this amount by 2 since she gave half to her friend. Thus, x2h is how much money she has left. 258. d. The cost of the call is x cents plus y times the additional minutes. Since

the call is 5 minutes long, she will pay x cents for 1 minute and y cents for the other four. Therefore the expression is 1x + 4y, or x + 4y, since it is not necessary to write a 1 in front of a variable. 259. a. Start with Jim’s age, y, since he appears to be the youngest. Melissa is

four times as old as he is, so her age is 4y. Pat is 5 years older than Melissa, so Pat’s age would be Melissa’s age, 4y, plus another 5 years. Thus, 4y + 5.

115

501 Math Word Problems 260. c. Since she worked 48 hours, Sally will get paid her regular amount, x

dollars, for 40 hours and a different amount, y, for the additional 8 hours. This becomes 40 times x plus 8 times y, which translates to 40x + 8y. 261. b. This problem translates to the expression 6 × 2 + 4. Using order of

operations, do the multiplication ﬁrst; 6 × 2 = 12 and then add 12 + 4 = 16 inches. 262. c. This translates to the expression 2 + 3 × 4 − 2. Using order of

operations, multiply 3 × 4 ﬁrst; 2 + 12 − 2. Add and subtract the numbers in order from left to right; 2 + 12 = 14; 14 − 2 = 12. 263. b. This problem translates to the expression 10 − 4 (8 − 3) + 1. Using order

of operations, do the operation inside the parentheses ﬁrst; 10 − 4 (5) + 1. Since multiplication is next, multiply 4 × 5; 10 − 20 + 1. Add and subtract in order from left to right; 10 − 20 = −10; −10 + 1 = −9. 264. d. This problem translates to the expression 42 + (11 − 9) ÷ 2. Using order

of operations, do the operation inside the parentheses ﬁrst; 42 + (2) ÷ 2. Evaluate the exponent; 16 + (2) ÷ 2. Divide 2 ÷ 2; 16 + 1. Add; 16 + 1 = 17. 265. c. This problem translates to the expression 3 {[2 − (−7 + 6)] + 4}. When

dealing with multiple grouping symbols, start from the innermost set and work your way out. Add and subtract in order from left to right inside the brackets. Remember that subtraction is the same as adding the opposite so 2 − (−1) becomes 2 + (+1) = 3; 3 {[2 − (−1)] + 4]}; 3 [3 + 4]. Multiply 3 × 7 to ﬁnish the problem; 3 [7] = 21. 266. c. If the total amount for both is 80, then the amount for one person is 80

minus the amount of the other person. Since John has x dollars, Charlie’s amount is 80 − x. 9

267. c. Use the formula F = 5C + 32. Substitute the Celsius temperature of 20°

for C in the formula. This results in the equation F = 95(20) + 32. Following the order of operations, multiply 95 and 20 to get 36. The ﬁnal step is to add 36 + 32 for an answer of 68°.

116

501 Math Word Problems 5

268. d. Use the formula C = 9(F − 32). Substitute the Fahrenheit temperature

of 23° for F in the formula. This results in the equation C = 59(23 − 32). Following the order of operations, begin calculations inside the parentheses ﬁrst and subtract 23 − 32 to get −9. Multiply 59 times −9 to get an answer of −5°.

269. d. Using the simple interest formula Interest = principal × rate × time, or I =

prt, substitute p = $505, r = .05 (the interest rate as a decimal) and t = 4; I = (505)(.05)(4). Multiply to get a result of I = $101. 270. d. Using the simple interest formula Interest = principal × rate × time, or I =

prt, substitute p = $1,250, r = 0.034 (the interest rate as a decimal), and t = 1.5 (18 months is equal to 1.5 years); I = (1,250)(.034)(1.5). Multiply to get a result of I = $63.75. To ﬁnd the total amount in the account after 18 months, add the interest to the initial principal. $63.75 + $1,250 = $1313.75. 271. a. Using the simple interest formula Interest = principal × rate × time, or

I = prt, substitute I = $4,800, p = $12,000, and r = .08 (the interest rate as a decimal); 4,800 = (12,000)(.08)(t). Multiply 12,000 and .08 to get 960, so 4,800 = 960t. Divide both sides by 960 to get 5 = t. Therefore, the time is 5 years. 272. b. Using the simple interest formula Interest = principal × rate × time, or I =

prt, substitute I = $948, p = $7,900, and t= 3 (36 months is equal to 3 years); 948 = (7,900)(r)(3). Multiply 7,900 and 3 on the right side to get a result of 948 = 23,700r. Divide both sides by 23,700 to get r = .04, which is a decimal equal to 4%. 273. d. In the statement, the order of the numbers does not change; however,

the grouping of the numbers in parentheses does. Each side, if simpliﬁed, results in an answer of 300, even though both sides look different. Changing the grouping in a problem like this is an example of the associative property of multiplication. 274. c. Choice a is an example of the associative property of addition, where

changing the grouping of the numbers will still result in the same answer. Choice b is an example of the distributive property of multiplication over addition. Choice d is an example of the additive

117

501 Math Word Problems

identity, where any number added to zero equals itself. Choice c is an example of the commutative property of addition, where we can change the order of the numbers that are being added and the result is always the same. 275. b. In the statement, 3 is being multiplied by the quantity in the

parentheses, x + 4. The distributive property allows you to multiply 3 × x and add it to 3 × 4, simplifying to 3x + 12. 276. c. Let y = the number. The word product is a key word for multiplication.

Therefore the equation is −5y = 30. To solve this, divide each side of the 30 −5y equation by −5; −5 = −5 . The variable is now alone: y = −6. 277. b. Let x = the number. The opposite of this number is −x. The words

subtraction and difference both tell you to subtract, so the equation becomes −x − 10 = 5. To solve this, add 10 to both sides of the equation; −x − 10 + 10 = 5 + 10. Simplify to x 15. Divide both sides of the equation by −1. Remember that −x = −1x; −−1x = −151 . The variable is now alone: x = −15. 278. b. Let x = the number. Since sum is a key word for addition, the equation is

−4 + x = −48. Add 4 to both sides of the equation; −4 + 4 + x = −48 + 4. The variable is now alone: x = −44. 279. c. Let x = the number. Now translate each part of the sentence. Twice a

number increased by 11 is 2x + 11; 32 less than 3 times a number is 3x − 32. Set the expressions equal to each other: 2x + 11 = 3x − 32. Subtract 2x from both sides of the equation: 2x - 2x + 11 = 3x - 2x − 32. Simplify: 11 = x − 32. Add 32 to both sides of the equation: 11 + 32 = x − 32 + 32. The variable is now alone: x = 43. 280. a. The statement, “If one is added to the difference when 10x subtracted

from −18x, the result is 57,” translates to the equation −18x − 10x + 1 = 57. Combine like terms on the left side of the equation: −28x + 1 = 57. Subtract 1 from both sides of the equation: −28x + 1 −1 = 57 − 1. Divide each side of the equation by −28: 56 −28x = −2 8 . The variable is now alone: x = −2. −28 281. c. The statement, “If 0.3 is added to 0.2 times the quantity x − 3, the result

is 2.5,” translates to the equation 0.2(x − 3) + 0.3 = 2.5. Remember to use parentheses for the expression when the words the quantity are used. Use the distributive property on the left side of the equation: 0.2x − 0.6

118

501 Math Word Problems

+ 0.3 = 2.5. Combine like terms on the left side of the equation: 0.2x + −0.3 = 2.5. Add 0.3 to both sides of the equation: 0.2x + −0.3 + 0.2x 2.8 0.3 = 2.5 + 0.3. Simplify: 0.2x 2.8. Divide both sides by 0.2: 0.2 = 0.2 . The variable is now alone: x = 14. 282. b. Let x = the number. The sentence, “If twice the quantity x + 6 is divided 2(x + 6) = 5. Remember to by negative four, the result is 5,” translates to −4 use parentheses for the expression when the words the quantity are used. There are different ways to approach solving this problem.

Method I: 2(x + 6) =5×−4 Multiply both sides of the equation by −4: −4 × −4 This simpliﬁes to: 2 (x + 6) = −20 2(x + 6) −20 = Divide each side of the equation by 2: 2 2 This simpliﬁes to: x + 6 = −10 Subtract 6 from both sides of the equation: x + 6 − 6 = −10 − 6 The variable is now alone: x = −16 Method II: Another way to look at the problem is to multiply each side by −4 in the ﬁrst step to get: 2(x + 6) = −20 Then use distributive property on the left side: 2x + 12 = −20 Subtract 12 from both sides of the equation: 2x + 12 −12 = −20 − 12 Simplify: 2x = −32 −32 Divide each side by 2: 22x = 2 The variable is now alone: x = −16 283. d. Translating the sentence, “The difference between six times the

quantity 6x + 1 minus three times the quantity x − 1 is 108,” into symbolic form results in the equation: 6(6x + 1) − 3(x − 1) = 108. Remember to use parentheses for the expression when the words the quantity are used. Perform the distributive property twice on the left side of the equation: 36x + 6 − 3x + 3 = 108. Combine like terms on the left side of the equation: 33x + 9 = 108. Subtract 9 from both sides of the equation: 33x + 9 − 9 = 108 − 9. Simplify: 33x = 99. Divide both 33x 99 sides of the equation by 33: 33 = 33 . The variable is now alone: x = 3.

119

501 Math Word Problems 284. a. This problem translates to the equation −4 (x + 8) + 6x = 2x + 32.

Remember to use parentheses for the expression when the words the quantity are used. Use distributive property on the left side of the equation: −4x − 32 + 6x = 2x + 32. Combine like terms on the left side of the equation: 2x − 32 = 2x + 32. Subtract 2x from both sides of the equation: 2x − 2x − 32 = 2x − 2x + 32. The two sides are not equal. There is no solution: −32 ≠ 32. 285. c. Let x = the amount of hours worked so far this week. Therefore, the

equation is x + 4 = 10. To solve this equation, subtract 4 from both sides of the equation; x + 4 − 4 = 10 − 4. The variable is now alone: x = 6. 286. b. Let x = the number of CDs Kathleen has. Four more than twice the

number can be written as 2x + 4. Set this amount equal to 16, which is the number of CDs Michael has. To solve this, subtract 4 from both sides of the equation: 2x + 4 − 4 = 16 − 4. Divide each side of the equation by 2: 22x = 122. The variable is now alone: x = 6. 287. d. Since the perimeter of the square is x + 4, and a square has four equal

sides, we can use the perimeter formula for a square to ﬁnd the answer to the question: P 4s where P perimeter and s side length of the square. Substituting the information given in the problem, P x 4 and s 24, gives the equation: x 4 4(24). Simplifying yields x 4 96. Subtract 4 from both sides of the equation: x 4 – 4 96 – 4. Simplify: x 92. 288. b. Let x = the width of the rectangle. Let x + 3 = the length of the

rectangle, since the length is “3 more than” the width. Perimeter is the distance around the rectangle. The formula is length + width + length + width, P = l + w + l + w, or P = 2l + 2w. Substitute the let statements for l and w and the perimeter (P) equal to 21 into the formula: 21 = 2(x + 3) + 2(x). Use the distributive property on the right side of the equation: 21 = 2x + 6 + 2x. Combine like terms of the right side of the equation: 21 = 4x + 6. Subtract 6 from both sides of the equation: 21 − 6 = 4x + 6 − 6. Simplify: 15 = 4x. Divide both sides of the equation by 4: 145 = 44x . The variable is now alone: 3.75 = x. 289. a. Two consecutive integers are numbers in order like 4 and 5 or −30 and

−29, which are each 1 number apart. Let x = the ﬁrst consecutive integer. Let x + 1 = the second consecutive integer. Sum is a key word for addition so the equation becomes: (x )+ (x + 1) = 41. Combine like terms 120

501 Math Word Problems

on the left side of the equation: 2x + 1 = 41. Subtract 1 from both sides of the equation: 2x + 1 − 1 = 41 − 1. Simplify: 2x = 40. Divide each side of the equation by 2: 22x = 420 . The variable is now alone: x = 20. Therefore the larger integer is: x + 1 = 21. The two integers are 20 and 21. 290. a. Two consecutive even integers are numbers in order, such as 4 and 6 or

−30 and −32, which are each 2 numbers apart. Let x = the ﬁrst consecutive even integer. Let x + 2 = the second (and larger) consecutive even integer. Sum is a key word for addition so the equation becomes (x) + (x + 2) = 126. Combine like terms on the left side of the equation: 2x + 2 = 126. Subtract 2 from both sides of the equation: 2x + 2 − 2 = 126 − 2; simplify: 2x = 124. Divide each side of the equation by 2: 22x = 124 . The variable is now alone: x = 62. Therefore the larger integer is: x 2 + 2 = 64. 291. a. Two consecutive odd integers are numbers in order like 3 and 5 or −31

and −29, which are each 2 numbers apart. In this problem you are looking for 2 consecutive odd integers. Let x = the ﬁrst and smallest consecutive odd integer. Let x + 2 = the second (and larger) consecutive negative odd integer. Sum is a key word for addition so the equation becomes (x)+ (x + 2) = −112. Combine like terms on the left side of the equation: 2x + 2 = −112. Subtract 2 from both sides of the equation: 2x + 2 − 2 = −112 − 2; simplify: 2x = −114. Divide each side of the equation −114 by 2: 22x = 2 . The variable is now alone: x = −57. Therefore the larger value is: x + 2 = −55. 292. c. Three consecutive even integers are numbers in order like 4, 6, and 8

or −30, −28 and −26, which are each 2 numbers apart. Let x = the ﬁrst and smallest consecutive even integer. Let x + 2 = the second consecutive even integer. Let x + 4 = the third and largest consecutive even integer. Sum is a key word for addition so the equation becomes (x)+ (x + 2) + (x + 4) = 102. Combine like terms on the left side of the equation: 3x + 6 = 102. Subtract 6 from both sides of the equation: 3x + 6 − 6 = 102 − 6; simplify: 3x = 96. Divide each side of the equation by 3: 3x 96 = . The variable is now alone: x = 32; therefore the next larger 3 3 integer is: x + 2 = 34. The largest even integer would be: x + 4 = 36.

121

501 Math Word Problems 293. d. Let t = the amount of time traveled. Using the formula distance = rate ×

time, substitute the rates of each car and multiply by t to ﬁnd the distance traveled by each car. Therefore, 63t distance traveled by one car and 59t distance traveled by the other car. Since the cars are traveling in opposite directions, the total distance traveled by both cars is the sum of these distances: 63t + 59t. Set this equal to the total distance of 610 miles: 63t + 59t = 610. Combine like terms on the left side of the 122t 610 equation: 122t = 610. Divide each side of the equation by 122: 122 = 122 ; the variable is now alone: t = 5. In 5 hours, the cars will be 610 miles apart. 294. d. Use the formula distance = rate × time for each train and add these values

together so that the distance equals 822 miles. For the ﬁrst train, d = 65t and for the second train d = 72t, where d is the distance and t is the time in hours. Add the distances and set them equal to 822: 65t + 72t = 822. Combine like terms on the left side of the equation: 137t = 822; divide 137t 822 both sides of the equation by 137: 137 = 137 . The variable is now alone: t = 6. In 6 hours, they will be 822 miles apart. 295. d. Use the formula distance = rate × time for each train and add these values

together so that the distance equals 1,029 miles. For the ﬁrst train, d = 45t and for the second train d = 53t, where d is the distance and t is the time in hours. Add the distances and set them equal to 1,029: 45t + 53t = 1,029. Combine like terms on the left side of the equation: 98t = 1,029; 98t 1,029 divide both sides of the equation by 98: 98 = 98 . The variable is now alone: t = 10.5 hours. The two trains will pass in 10.5 hours. 296. c. Translate the sentence, “Nine minus ﬁve times a number is no less than

39,” into symbols: 9 − 5x ≥ 39. Subtract 9 from both sides of the inequality: 9 − 9 − 5x ≥ 39 − 9. Simplify: −5x ≥ 30; divide both sides of the inequality by −5. Remember that when dividing or multiplying each side of an inequality by a negative number, the inequality symbol 30 −5x changes direction: −5 ≤ −5 . The variable is now alone: x ≤ −6. 297. a. This problem is an example of a compound inequality, where there is

more than one inequality in the question. In order to solve it, let x = the total amount of gumdrops Will has. Set up the compound inequality, and then solve it as two separate inequalities. Therefore, the second sentence in the problem can be written as: 2 < x − 2 < 6. The two

122

501 Math Word Problems

inequalities are: 2 < x − 2 and x − 2 < 6. Add 2 to both sides of both inequalities: 2 + 2 < x − 2 + 2 and x − 2 + 2 < 6 + 2; simplify: 4 < x and x < 8. If x is greater than four and less than eight, it means that the solution is between 4 and 8. This can be shortened to: 4 < x < 8. 298. a. This inequality shows a solution set where y is greater than or equal to 3

and less than or equal to eight. Both −3 and 8 are in the solution set because of the word inclusive, which includes them. The only choice that shows values between −3 and 8 and also includes them is choice a. 299. b. Let x = the number. Remember that quotient is a key word for division,

and at least means greater than or equal to. From the question, the sentence would translate to: 2x + 5 ≥ x. Subtract 5 from both sides of the inequality: 2x + 5 − 5 ≥ x − 5; simplify: 2x ≥ x − 5. Multiply both sides of the inequality by 2: 2x × 2 ≥ (x − 5) × 2; simplify: x ≥ (x − 5)2. Use the distributive property on the right side of the inequality: x ≥ 2x − 10. Add 10 to both sides of the inequality: x + 10 ≥ 2x − 10 + 10; simplify: x + 10 ≥ 2x. Subtract x from both sides of the inequality: x − x + 10 ≥ 2x − x. The variable is now alone: 10 ≥ x. The number is at most 10. 300. d. Let x = the amount of hours Cindy worked. Let 2x + 3 = the amount of

hours Carl worked. Since the total hours added together was at most 48, the inequality would be (x) + (2x + 3) ≤ 48. Combine like terms on the left side of the inequality: 3x + 3 ≤ 48. Subtract 3 from both sides of the inequality: 3x + 3 − 3 ≤ 48 − 3; simplify: 3x ≤ 45. Divide both sides of the inequality by 3: 33x ≤ 435; the variable is now alone: x ≤ 15. The maximum amount of hours Cindy worked was 15. 301. b. Choices a and d should be omitted because the negative values should

not make sense for this problem using time and cost. Choice b substituted would be 6 = 2(2) + 2 which simpliﬁes to 6 = 4 + 2. Thus, 6 = 6. The coordinates in choice c are reversed from choice b and will not work if substituted for x and y. 302. a. Let x = the total minutes of the call. Therefore, x − 1 = the additional

minutes of the call. This choice is correct because in order to calculate the cost, the charge is 35 cents plus 15 cents times the number of additional minutes. If y represents the total cost, then y equals 0.35 plus 0.15 times the quantity x − 1. This translates to y = 0.35 + 0.15(x − 1) or y = 0.15(x − 1) + 0.35.

123

501 Math Word Problems 303. d. Let x = the total miles of the ride. Therefore, x − 1 = the additional

miles of the ride. The correct equation takes $1.25 and adds it to $1.15 times the number of additional miles, x − 1. Translating, this becomes y (the total cost) = 1.25 + 1.15(x − 1), which is the same equation as y = 1.15(x − 1) + 1.25. 304. c. The total amount will be $4.85 plus two times the number of ounces, x.

This translates to 4.85 + 2x, which is the same as 2x + 4.85. This value needs to be less than or equal to $10, which can be written as 2x + 4.85 ≤ 10. 305. b. Let x = the number of checks written that month. Green Bank’s fees

would therefore be represented by .10x + 3 and Savings-R-Us would be represented by .05x + 4.50. To ﬁnd the value for which the banks charge the same amount, set the two expressions equal to each other: .10x + 3 = .05x + 4.50. Subtract 3 from both sides: .10x + 3 − 3 = .05x + 4.50 − 3. This now becomes: .10x = .05x + 1.50. Subtract .05x from both sides of the equation: .10x − .05x = .05x − .05x + 1.50; this simpliﬁes to: .05x = .05x 150 1.50. Divide both sides of the equation by .05: .05 = .05 . The variable is now alone: x = 30. Costs would be the same if 30 checks were written. 306. d. Let x = the number of miles traveled in the taxi. The expression for the

cost of a ride with Easy Rider would be 1.25x + 2. The expression for the cost of a ride with Luxury Limo is 1x + 3.25. To solve, set the two expressions equal to each other: 1.25x + 2 = 1x + 3.25. Subtract 2 from both sides: 1.25x + 2 − 2 = 1x + 3.25 − 2. This simpliﬁes to: 1.25x = 1x + 1.25; subtract 1x from both sides: 1.25x − 1x = 1x − 1x + 1.25. Divide .25x 1.25 both sides of the equation by .25: .25 = .25 . The variable is now alone: x = 5; the cost would be the same if the trip were 5 miles long. 307. b. Let x = the ﬁrst integer and let y = the second integer. The equation for

the sum of the two integers is x + y = 36, and the equation for the difference between the two integers is x − y = 6. To solve these by the elimination method, combine like terms vertically and the variable of y cancels out. x + y = 36 x−y= 6 This results in: 2x = 42, so x = 21 Substitute the value of x into the ﬁrst equation to get 21 + y = 36. Subtract 21 from both sides of this equation to get an answer of y = 15.

124

501 Math Word Problems 308. c. Let x = the greater integer and y = the lesser integer. From the ﬁrst

sentence in the question we get the equation x = y + 2. From the second sentence in the question we get y + 2x = 7. Substitute x = y + 2 into the second equation: y + 2(y + 2) = 7; use the distributive property to simplify to: y + 2y + 4 = 7. Combine like terms to get: 3y + 4 = 7; subtract 4 from both sides of the equation: 3y + 4 − 4 = 7 − 4. Simplify to 3y 3.Divide both sides of the equation by 3: 33y = 33; therefore y = 1. Since the greater is two more than the lesser, the greater is 1 + 2 = 3. 309. d. Let x = the lesser integer and let y = the greater integer. The ﬁrst

sentence in the question gives the equation y = 4x. The second sentence gives the equation x + y = 5. Substitute y = 4x into the second equation: x + 4x = 5. Combine like terms on the left side of the equation: 5x = 5; divide both sides of the equation by 5: 55x = 55. This gives a solution of x = 1, which is the lesser integer. 310. a. Let x = the lesser integer and let y = the greater integer. The ﬁrst

sentence in the question gives the equation 3y + 5x = 9. The second sentence gives the equation y − 3 = x. Substitute y − 3 for x in the second equation: 3y + 5(y − 3) = 9. Use the distributive property on the left side of the equation: 3y + 5y − 15 = 9. Combine like terms on the left side: 8y − 15 = 9; add 15 to both sides of the equation: 8y − 15 + 15 = 9 + 15. Simplify to: 8y = 24. Divide both sides of the equation by 8: 88y = 284. This gives a solution of y = 3. Therefore the lesser, x, is three less than y, so x = 0. 311. b. Let l = the length of the rectangle and let w = the width of the rectangle.

Since the width is 6 inches less than 3 times the length, one equation is w = 3l − 6. The formula for the perimeter of a rectangle is 2l + 2w = 104. Substituting the ﬁrst equation into the perimeter equation for w results in 2l + 2(3l − 6) = 104. Use the distributive property on the left side of the equation: 2l + 6l − 12 = 104. Combine like terms on the left side of the equation: 8l − 12 = 104; add 12 to both sides of the equation: 8l − 12 + 12 = 104 + 12. Simplify to: 8l 116. Divide both sides of the 116 equation by 8: 88l = 8 . Therefore, the length is l = 14.5 inches and the width is w = 3(14.5) − 6 = 37.5 inches.

125

501 Math Word Problems 312. a. Let w = the width of the parallelogram and let l = the length of the

parallelogram. Since the length is 5 more than the width, then l = w + 5. The formula for the perimeter of a parallelogram 2l + 2w = 50. Substituting the ﬁrst equation into the second for l results in 2(w + 5) + 2w = 50. Use the distributive property on the left side of the equation: 2w + 10 + 2w = 50; combine like terms on the left side of the equation: 4w + 10 = 50. Subtract 10 on both sides of the equation: 4w + 10 − 10 = 50 − 10. Simply to: 4w 40. Divide both sides of the equation by 4: 44w = 440; w = 10. Therefore, the width is 10 cm and the length is 10 + 5 = 15 cm. 313. c. Let x = the amount invested at 12% interest. Let y = the amount

invested at 15% interest. Since the amount invested at 15% is 100 more then twice the amount at 12%, then y = 2x + 100. Since the total interest was $855, use the equation 0.12x + 0.15y = 855. You have two equations with two variables. Use the second equation 0.12x + 0.15y = 855 and substitute (2x + 100) for y: 0.12x + 0.15(2x + 100) = 855. Use the distributive property: 0.12x + 0.3x + 15 = 855. Combine like terms: 0.42x + 15 = 855. Subtract 15 from both sides: 0.42x + 15 − 15 = 855 − 840 0.42x 15; simplify: 0.42x = 840. Divide both sides by 0.42: 0.42 = 0.42 . Therefore, x = $2,000, which is the amount invested at 12% interest. 314. c. Let x = the amount invested at 8% interest. Since the total interest is

$405.50, use the equation 0.06(4,000) + 0.08x = 405.50. Simplify the multiplication: 240 + 0.08x = 405.50. Subtract 240 from both sides: 240 − 240 + 0.8x = 405.50 − 240; simplify: 0.08x = 165.50. Divide both sides 0.08x 165.50 by 0.08: 0.08 = 0.08 . Therefore, x = $2,068.75, which is the amount invested at 8% interest. 315. d. Let x = the amount of coffee at $3 per pound. Let y = the total amount

of coffee purchased. If there are 18 pounds of coffee at $2.50 per pound, then the total amount of coffee can be expressed as y = x + 18. Use the equation 3x + 2.50(18) = 2.85y since the average cost of the y pounds of coffe is $2.85 per pound. To solve, substitute y = x + 18 into 3x + 2.50(18) = 2.85y. 3x + 2.50(18) = 2.85(x + 18). Multiply on the left side and use the distributive property on the right side: 3x + 45 = 2.85x + 51.30. Subtract 2.85x on both sides: 3x − 2.85x + 45 = 2.85x − 2.85x + 51.30. Simplify: 0.15x 45 51.30. Subtract 45 from both sides: 0.15x

126

501 Math Word Problems

+ 45 − 45 = 51.30 − 45. Simplify: 0.15x 6.30. Divide both sides by 0.15x 6.30 0.15: 0.15 = 0.15 ; so, x = 42 pounds, which is the amount of coffee that costs $3 per pound. Therefore, the total amount of coffee is 42 + 18, which is 60 pounds. 316. c. Let x = the amount of candy at $1.90 per pound. Let y = the total number

of pounds of candy purchased. If it is known that there are 40 pounds of candy at $2.15 per pound, then the total amount of candy can be expressed as y = x + 40. Use the equation 1.90x + 2.15(40) = $158.20 since the total amount of money spent was $158.20. Multiply on the left side: 1.90x + 86 = 158.20. Subtract 86 from both sides: 1.90x + 86 − 86 = 158.20 − 86. 1.90x 72.20 Simplify: 1.90x 72.20. Divide both sides by 1.90: 1.90 = 1.90 ; so, x = 38 pounds, which is the amount of candy that costs $1.90 per pound. Therefore, the total amount of candy is 38 + 40, which is 78 pounds. 317. a. Let x = the amount of marigolds at $1 per packet. Let y = the amount of

marigolds at $1.26 per packet. Since there are 50 more packets of the $1.26 seeds than the $1 seeds, y = x + 50. Use the equation 1x + 1.26y = 420 to ﬁnd the total number of packets of each. By substituting into the second equation, you get 1x + 1.26(x + 50) = 402. Multiply on the left side using the distributive property: 1x + 1.26x + 63 = 402. Combine like terms on the left side: 2.26x + 63 = 402. Subtract 63 from both sides: 2.26x + 63 − 63 = 402 − 63. Simplify: 2.26x 339. Divide both sides by 339 2.26x 2.26: 2.26 = 2.26 ; so, x = 150 packets, which is the number of packets that costs $1 each. 318. a. Let x = the amount of 3% iodine solution. Let y = the amount of 20%

iodine solution. Since the total amount of solution was 85 oz., then x + y = 85. The amount of each type of solution added together and set equal to the amount of 19% solution can be expressed in the equation 0.03x + 0.20y = 0.19(85); Use both equations to solve for x. Multiply the second equation by 100 to eliminate the decimal point: 3x + 20y = 19(85). Simplify that equation: 3x + 20y = 1805. Multiply the ﬁrst equation by −20: −20x + −20y = −1700. Add the two equations to eliminate y: −17x + 0y = −85. Divide both sides of the equation by −17: -85 17x − −1 7 = -17 ; x = 5. The amount of 3% iodine solution is 5 ounces.

127

501 Math Word Problems 319. c. Let x = the amount of 34% acid solution. Let y = the amount of 18%

iodine solution. Since the total amount of solution was 30 oz., then x + y = 30. The amount of each type of solution added together and set equal to the amount of 28% solution can be expressed in the equation 0.34x + 0.18y = 0.28(30). Use both equations to solve for x. Multiply the second equation by 100 to eliminate the decimal point: 34x + 18y = 28(30); simplify that equation: 34x + 22y = 840. Multiply the ﬁrst equation by 18: 18x 18y 540. Add the two equations to eliminate y: 16x 0y 300. Divide both sides of the equation by 16: 16x 300 , x 18.75. The amount of 34% acid solution is 18.75 ounces. 16 16 320. b. Let x = Ellen’s age and let y = Bob’s age. Since Bob is 2 years from being

twice as old as Ellen, than y = 2x − 2. The sum of twice Bob’s age and three times Ellen’s age is 66 and gives a second equation of 2y + 3x = 66. Substituting the ﬁrst equation for y into the second equation results in 2(2x − 2) + 3x = 66. Use the distributive property on the left side of the equation: 4x − 4 + 3x = 66; combine like terms on the left side of the equation: 7x − 4 = 66. Add 4 to both sides of the equation: 7x − 4 + 4 = 66 + 4. Simplify: 7x 70. Divide both sides of the equation by 7: 77x = 70 . The variable, x, is now alone: x = 10. Therefore, Ellen is 10 years old. 7 321. d. Let x = Shari’s age and let y = Sam’s age. Since Sam’s age is 1 less than

twice Shari’s age this gives the equation y = 2x − 1. Since the sum of their ages is 104, this gives a second equation of x + y = 104. By substituting the ﬁrst equation into the second for y, this results in the equation x + 2x − 1 = 104. Combine like terms on the left side of the equation: 3x − 1 = 104. Add 1 to both sides of the equation: 3x − 1 + 1 = 104 + 1. Simplify: 3x 105. Divide both sides of the equation by 3: 33x = 105 . The variable, x, is now alone: x = 35. Therefore, Shari’s age is 35. 3 322. d. Let x = the cost of one binder and let y = the cost of one pen. The ﬁrst

statement, “two binders and three pens cost $12.50,” translates to the equation 2x + 3y = 12.50. The second statement, “three binders and ﬁve pens cost $19.50,” translates to the equation: 3x + 5y = 19.50 Multiply the ﬁrst equation by 3: 6x + 9y = 37.50 Multiply the second equation by −2: −6x + −10y = −39.00 Combine the two equations to eliminate x: −1y = −1.50 Divide by 1: y = 1.50 Therefore, the cost of one pen is $1.50. Since the cost of 2 binders and

128

501 Math Word Problems

3 pens is 12.50, substitute y 1.50 into the ﬁrst equation: 3 × $1.50 = $4.50; $12.50 − 4.50 = $8.00; $8.00 ÷ 2= $4.00, so each binder is $4.00. The total cost of 1 binder and 1 pen is $4.00 + $1.50 = $5.50. 323. a. Let x = the number of degrees in the smaller angle and let y = the

number of degrees in the larger angle. Since the angles are complementary, x + y = 90. In addition, since the larger angle is 15 more than twice the smaller, y = 2x + 15. Substitute the second equation into the ﬁrst equation for y: x + 2x + 15 = 90. Combine like terms on the left side of the equation: 3x + 15 = 90. Subtract 15 from both sides of the equation: 3x + 15 − 15 = 90 − 15; simplify: 3x = 75. Divide both sides by 3: 33x = 735. The variable, x, is now alone: x = 25. The number of degrees in the smaller angle is 25. 324. b. Let x = the cost of a student ticket. Let y = the cost of an adult ticket.

The ﬁrst sentence, “The cost of a student ticket is $1 more than half of an adult ticket,” gives the equation x = 12y + 1; the second sentence, “six adults and four student tickets cost $28,” gives the equation 6y + 4x = 28. Substitute the ﬁrst equation into the second for x: 6y + 4(12y + 1) = 28. Use the distributive property on the left side of the equation: 6y + 2y + 4 = 28. Combine like terms: 8y + 4 = 28. Subtract 4 on both sides of the equation: 8y + 4 − 4 = 28 − 4; simplify: 8y = 24. Divide both sides by 8: 88y = 284. The variable is now alone: y = 3. The cost of one adult ticket is $3. 325. a. Let x = the cost of one shirt. Let y = the cost of one tie. The ﬁrst part of

the question, “three shirts and 5 ties cost $23,” gives the equation 3x + 5y = 23; the second part of the question, “5 shirts and one tie cost $20,” gives the equation 5x + 1y= 20. Multiply the second equation by −5: −25x − 5y = −100. Add the ﬁrst equation to that result to eliminate y. The combined equation is: −22x = − 77. Divide both sides of the −22x −77 equation by −22: −22 = −22 . The variable is now alone: x = 3.50; the cost of one shirt is $3.50. 326. c. The terms 3x and 5x are like terms because they have exactly the same

variable with the same exponent. Therefore, you just add the coefﬁcients and keep the variable. 3x + 5x = 8x.

129

501 Math Word Problems 327. c. Because the question asks for the difference between the areas, you need

to subtract the expressions: 6a + 2 − 5a. Subtract like terms: 6a − 5a + 2 = 1a + 2; 1a = a, so the simpliﬁed answer is a + 2. 328. b. Since the area of a rectangle is A = length times width, multiply (x3)(x4).

When multiplying like bases, add the exponents: x3+4 = x7. 329. c. Since the area of the soccer ﬁeld would be found by the formula A =

length × width, multiply the dimensions together: 7y2 × 3xy. Use the commutative property to arrange like variables and the coefﬁcients next to each other: 7 × 3 × x × y2 × y. Multiply: remember that y2 × y = y2 × y1 = y2+1 = y3. The answer is 21xy3. 330. a. Since the area of a parallelogram is A = base times height, then the area 8

divided by the base would give you the height; xx4 ; when dividing like bases, subtract the exponents; x8−4 = x4. 3d3

331. d. The key word quotient means division so the problem becomes 9d5 . 3

1d Divide the coefﬁcients: 3d5 . When dividing like bases, subtract the 3−5 1d 1d−2 exponents: 3; simplify: 3 . A variable in the numerator with a negative exponent is equal to the same variable in the denominator with 1 the opposite sign—in this case, a positive sign on the exponent: 3d2 . 6x2 · 4xy2

332. a. The translation of the question is . The key word product tells 3y 3x

you to multiply 6x2 and 4xy2. The result is then divided by 3x3y. Use the commutative property in the numerator to arrange like variables and 6 × 4x xy the coefﬁcients together: 3x3y . Multiply in the numerator. 2

2

3 2

24x y Remember that x2 · x = x2 · x1 = x2+1 = x3: 3x3y . Divide the coefﬁcients; 3 2

8x y 24 ÷ 3 = 8: x3y . Divide the variables by subtracting the exponents:

8x3−3y2−1; simplify. Recall that anything to the zero power is equal to 1: 8x0y1 = 8y. 333. b. Since the formula for the area of a square is A = s2, then by substituting

A = (a2b3)2. Multiply the outer exponent by each exponent inside the parentheses: a2×2b3×2. Simplify; a4b6. 334. a. The statement in the question would translate to 3x2(2x3y)4. The word

quantity reminds you to put that part of the expression in parentheses. Evaluate the exponent by multiplying each number or variable inside the parentheses by the exponent outside the parentheses: 3x2(24x3×4y4); simplify: 3x2(16x12y4). Multiply the coefﬁcients and add the exponents of like variables: 3(16x2+12y4); simplify: 48x14y4. 130

501 Math Word Problems 335. d. Since the area of a rectangle is A = length times width, multiply the

dimensions to ﬁnd the area: 2x(4x + 5). Use the distributive property to multiply each term inside the parentheses by 2x: 2x × 4x + 2x × 5. Simplify by multiplying the coefﬁcients of each term and adding the exponents of the like variables: 8x2 + 10x. 336. b. The translated expression would be −9p3r(2p − 3r). Remember that the

key word product means multiply. Use the distributive property to multiply each term inside the parentheses by −9p3r: −9p3r × 2p − (−9p3r) × 3r. Simplify by multiplying the coefﬁcients of each term and adding the exponents of the like variables: −9 × 2p3+1r − (−9 × 3p3r1+1). Simplify: −18p4r − (−27p3r2). Change subtraction to addition and change the sign of the following term to its opposite: −18p4r + (+27p3r2); this simpliﬁes to: −18p4r + 27p3r2. 337. c. The two numbers in terms of x would be x + 3 and x + 4 since increased

by would tell you to add. Product tells you to multiply these two quantities: (x + 3)(x + 4). Use FOIL (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied) to multiply the binomials: (x · x) + (4 · x) + (3 · x) + (3 · 4); simplify each term: x2 + 4x + 3x + 12. Combine like terms: x2 + 7x + 12. 338. d. Since the area of a rectangle is A = length times width, multiply the two

expressions together: (2x − 1)(x + 6). Use FOIL (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied) to multiply the binomials: (2x · x) + (2x · 6) − (1 · x) − (1 · 6). Simplify: 2x2 + 12x − x − 6; combine like terms: 2x2 + 11x − 6. 339. a. Use the formula distance = rate × time. By substitution, distance = (4x2 −

2) × (3x − 8). Use FOIL (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied) to multiply the binomials: (4x2 · 3x) − (8 · 4x2) − (2 · 3x) − (2 · −8). Simplify each term: 12x3 − 32x2 − 6x + 16.

131

501 Math Word Problems 340. d. Since the formula for the volume of a prism is V = Bh, where B is the

area of the base and h is the height of the prism, V = (x − 3)(x2 + 4x + 1). Use the distributive property to multiply the ﬁrst term of the binomial, x, by each term of the trinomial, and then the second term of the binomial, −3, by each term of the trinomial: x(x2 4x 1) 3(x2 4x 1). Then distribute: (x · x2) + (x · 4x) + (x · 1) − (3 · x2) − (3 · 4x) − (3 · 1). Simplify by multiplying within each term: x3 + 4x2 + x − 3x2 − 12x − 3. Use the commutative property to arrange like terms next to each other. Remember that 1x = x: x3 + 4x2 − 3x2 + x −12x − 3; combine like terms: x3 + x2 − 11x − 3. 341. b. Since the formula for the volume of a rectangular prism is V = l × w × h,

multiply the dimensions together: (x + 1)(x − 2)(x + 4). Use FOIL (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied) to multiply the ﬁrst two binomials: (x + 1 )(x − 2); (x · x) + x(−2) + (1 · x) + 1(−2). Simplify by multiplying within each term: x2 − 2x + 1x − 2; combine like terms: x2 − x − 2. Multiply the third factor by this result: (x + 4)(x2 − x − 2). To do this, use the distributive property to multiply the ﬁrst term of the binomial, x, by each term of the trinomial, and then the second term of the binomial, 4, by each term of the trinomial: x(x2 x 2) 4(x2 x 2). Distribute: (x · x2) + (x · −x) + (x · −2) + (4 · x2) + (4 · −x) + (4 · −2). Simplify by multiplying in each term: x3 − x2 − 2x + 4x2 − 4x − 8. Use the commutative property to arrange like terms next to each other: x3 − x2 + 4x2 − 2x − 4x − 8; combine like terms: x3 + 3x2 − 6x − 8. 342. c. Since area of a rectangle is found by multiplying length by width, we

need to ﬁnd the factors that multiply out to yield x2 – 25. Because x2 and 25 are both perfect squares (x2 x · x and 25 = 5 · 5), the product, x2 – 25, is called a difference of two perfect squares, and its factors are the sum and difference of the square roots of its terms.Therefore, because the square root of x2 = x and the square root of 25 5, x2 – 25 (x 5)(x – 5). 343. b. To ﬁnd the base and the height of the parallelogram, ﬁnd the factors of

this binomial. First look for factors that both terms have in common; 2x2 and 10x both have a factor of 2 and x. Factor out the greatest common factor, 2x, from each term. 2x2 − 10x; 2x(x − 5). To check an

132

501 Math Word Problems

answer like this, multiply through using the distributive property. 2x(x −5); (2x · x) − (2x · 5); simplify and look for a result that is the same as the original question. This question checked: 2x2 − 10x. 344. d. Since the formula for the area of a rectangle is A = length times width,

ﬁnd the two factors of x2 + 2x + 1 to get the dimensions. First check to see if there is a common factor in each of the terms or if it is the difference between two perfect squares, and it is neither of these. The next step would be to factor the trinomial into two binomials. To do this, you will be doing a method that resembles FOIL backwards (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied.) First results in x2, so the ﬁrst terms must be: (x )(x ); Outer added to the Inner combines to 2x, and the Last is 1, so you need to ﬁnd two numbers that add to +2 and multiply to +1. These two numbers would have to be +1 and +1: (x + 1)(x + 1). Since the factors of the trinomial are the same, this is an example of a perfect square trinomial, meaning that the farmer’s rectangular ﬁeld was, more speciﬁcally, a square ﬁeld. To check to make sure these are the factors, multiply them by using FOIL (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied; (x · x) + (1 · x) + (1 · x) + (1 · 1); multiply in each term: x2 + 1x + 1x + 1; combine like terms: x2 + 2x + 1. 345. a. Since area of a rectangle is length × width, look for the factors of the

trinomial to ﬁnd the two dimensions. First check to see if there is a common factor in each of the terms or if it is the difference between two perfect squares, and it is neither of these. The next step would be to factor the trinomial into two binomials. To do this, you will be doing a method that resembles FOIL backwards. (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied.) First results in x2, so the ﬁrst terms must be (x )(x ); Outer added to the Inner combines to 6x, and the Last is 5, so you need to ﬁnd two numbers that add to produce +6 and multiply to produce +5. These two numbers are +1 and +5; (x + 1)(x + 5).

133

501 Math Word Problems 346. a. Since the formula for the area of a rectangle is length × width, ﬁnd the

factors of the trinomial to get the dimensions. First check to see if there is a common factor in each of the terms or if it is the difference between two perfect squares, and it is neither of these. The next step would be to factor the trinomial into two binomials. To do this, you will be doing a method that resembles FOIL backwards (First terms of each binomial multiplied, Outer terms in each multiplied, Inner terms of each multiplied, and Last term of each binomial multiplied.) First results in x2, so the ﬁrst terms must be (x )(x ); Outer added to the Inner combines to 1x, and the Last is −12, so you need to ﬁnd two numbers that add to +1 and multiply to −12. These two numbers are −3 and +4; (x − 3)(x + 4). Thus, the dimensions are (x + 4) and (x − 3). 347. b. Since the trinomial does not have a coefﬁcient of one on its highest

exponent term, the easiest way to ﬁnd the answer to this problem is to use the distributive property. First, using the original trinomial, identify the sum and product by looking at the terms when the trinomial is in descending order (highest exponent ﬁrst): 3x2 – 7x 2.The sum is the middle term, in this case, 7x.The product is the product of the ﬁrst and last terms, in this case, (3x2)(2) 6x2. Now, identify two quantities whose sum is –7x and product is 6x2, namely –6x and –x. Rewrite the original trinomial using these two terms to replace the middle term in any order: 3x2 –6x – x + 2. Now factor by grouping by taking a common factor out of each pair of terms.The common factor of 3x2 and –6x is 3x and the common factor of –x and 2 is –1.Therefore, 3x2 – 6x – x + 2 becomes 3x(x – 2) – 1(x – 2). (Notice that if this expression were multiplied back out and simpliﬁed, it would correctly yield the original polynomial.)Now, this two-term expression has a common factor of (x – 2) which can be factored out of each term using the distributive property: 3x(x – 2) – 1(x – 2) becomes (x – 2)(3x –1).The dimensions of the courtyard are (x – 2) and (3x – 1). 348. d. In order to convert this number to standard notation, multiply 9.3 by the

factor of 107. Since 107 is equal to 10,000,000, 9.3 × 10,000,000 is equal to 93,000,000. As an equivalent solution, move the decimal point in 9.3 seven places to the right since the exponent on the 10 is positive 7.

134

501 Math Word Problems 349. c. To convert to scientiﬁc notation, place a decimal point after the ﬁrst

non-zero digit to create a number between 1 and 10—in this case, between the 2 and the 4. Count the number of decimal places from that decimal to the place of the decimal in the original number. In this case, the number of places would be 5. This number, 5, becomes the exponent of 10 and is positive because the original number was greater than one. The answer then is 2.4 × 105. 350. d. In order to convert this number to standard notation, multiply 5.3 by

the factor of 10−6. Since 10−6 is equal to 0.000001, 5.3 × 0.000001 is equal to 0.0000053. Equivalently, move the decimal point in 5.3 six places to the left since the exponent on the 10 is negative 6. 351. d. Let x = the number. The sentence, “The square of a positive number is

49,” translates to the equation x2 = 49. Take the square root of each side to get x2 = 49 so x = 7 or −7. Since you are looking for a positive number, the ﬁnal solution is 7. 352. d. Let x = the number. The statement, “The square of a number added to

25 equals 10 times the number,” translates to the equation x2 + 25 = 10x. Put the equation in standard form ax2 bx c 0, and set it equal to zero: x2 − 10x + 25 = 0. Factor the left side of the equation: (x − 5)(x − 5) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 5 = 0 or x − 5 = 0; x = 5 or x = 5. The number is 5. 353. b. Let x = the number. The statement, “The sum of the square of a

number and 12 times the number is −27,” translates to the equation x2 + 12x = −27. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + 12x + 27 = 0. Factor the left side of the equation: (x + 3)(x + 9) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x + 3 = 0 or x + 9 = 0; x = −3 or x = −9. The possible values of this number are −3 or −9, the smaller of which is −9. 354. b. Let x = the number of inches in the width and let x + 2 = the number of

inches in the length. Since area of a rectangle is length times width, the equation for the area of the rectangle is x(x + 2) = 24. Multiply the left side of the equation using the distributive property: x2 + 2x = 24. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + 2x − 24 = 0. Factor the left side of the equation: (x + 6)(x − 4) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x + 6 = 0 or x − 4 = 0; x = −6 or x = 4. Reject the solution of −6 because a distance will not be negative. The width is 4 inches. 135

501 Math Word Problems 355. b. Let x = the measure of the base and let x + 5 = the measure of the

height. Since the area of a parallelogram is base times height, then the equation for the area of the parallelogram is x(x + 5) = 36. Multiply the left side of the equation using the distributive property: x2 + 5x = 36; Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + 5x − 36 = 0. Factor the left side of the equation: (x + 9)(x − 4) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x + 9 = 0 or x − 4 = 0; x = −9 or x = 4. Reject the solution of −9 because a distance will not be negative. The height is 4 + 5 = 9 meters. 356. d. Let x = the length of the diagonal. Therefore, x − 5 = the length of the

patio and x −7 = the width of the patio. Since the area is 195 m2, and area is length times the width, the equation is (x − 5)(x − 7) = 195. Use the distributive property to multiply the binomials: x2 −5x − 7x + 35 = 195. Combine like terms: x2 − 12x + 35 = 195. Subtract 195 from both sides: x2 − 12x + 35 − 195= 195 − 195. Simplify: x2 − 12x − 160 = 0. Factor the result: (x − 20)(x + 8) = 0. Set each factor equal to 0 and solve: x − 20 = 0 or x + 8 = 0; x = 20 or x = −8. Reject the solution of −8 because a distance will not be negative. The length of the diagonal is 20 m. 357. a. Let w = the width of the ﬁeld and let 2w + 2 = the length of the ﬁeld

(two more than twice the width). Since area is length times width, multiply the two expressions together and set them equal to 3,280: w(2w + 2) = 3,280. Multiply using the distributive property: 2w2 + 2w = 3,280. Subtract 3,280 from both sides: 2w2 + 2w − 3,280 = 3,280 − 3,280; simplify: 2w2 + 2w − 3,280 = 0. Factor the trinomial completely: 2(w2 + w − 1640) = 0; 2(w + 41)(w − 40) = 0. Set each factor equal to zero and solve: 2 ≠ 0 or w + 41 = 0 or w − 40 = 0; w = −41 or w = 40. Reject the negative solution because you will not have a negative width. The width is 40 feet. 358. b. Let x = the width of the walkway. Since the width of the garden only is

24, the width of the garden and the walkway together is x + x + 24 or 2x + 24. Since the length of the garden only is 35, the length of the garden and the walkway together is x + x + 35 or 2x + 35. Area of a rectangle is length times width, so multiply the expressions together and set the result equal to the total area of 1,530 square feet: (2x + 24)(2x + 35) = 1,530. Multiply the binomials using the distributive property: 4x2 + 70x + 48x + 840 = 1,530. Combine like terms: 4x2 + 118x + 840 = 1,530. Subtract

136

501 Math Word Problems

1,530 from both sides: 4x2 + 118x + 840 − 1,530 = 1,530 − 1,530; simplify: 4x2 + 118x − 690 = 0. Factor the trinomial completely: 2(2x2 + 59x − 345) = 0; 2(2x + 69)(x − 5) = 0. Set each factor equal to zero and solve: 2 ≠ 0 or 2x + 69 = 0 or x − 5 = 0; x = −34.5 or x = 5. Reject the negative solution because you will not have a negative width. The width is 5 feet. 359. a. Let x = the width of the deck. Since the width of the pool only is 18, the

width of the pool and the deck is x + x + 18 or 2x + 18. Since the length of the pool only is 24, the length of the pool and the deck together is x + x + 24 or 2x + 24. The total area for the pool and the deck together is 832 square feet, 400 square feet added to 432 square feet for the pool. Area of a rectangle is length times width so multiply the expressions together and set them equal to the total area of 832 square feet: (2x + 18)(2x + 24) = 832. Multiply the binomials using the distributive property: 4x2 + 36x + 48x + 432 = 832. Combine like terms: 4x2 + 84x + 432 = 832. Subtract 832 from both sides: 4x2 + 84x + 432 − 832 = 832 − 832; simplify: 4x2 + 84x − 400 = 0. Factor the trinomial completely: 2(2x2 + 42x − 200) = 0; 2(2x − 8)(x + 25) = 0. Set each factor equal to zero and solve: 2 ≠ 0 or 2x − 8 = 0 or x + 25 = 0; x = 4 or x = −25. Reject the negative solution because you will not have a negative width. The width is 4 feet. 360. c. To solve this problem, ﬁnd the width of the frame ﬁrst. Let x = the

width of the frame. Since the width of the picture only is 12, the width of the frame and the picture is x + x + 12 or 2x + 12. Since the length of the picture only is 14, the length of the frame and the picture together is x + x + 14 or 2x + 14. The total area for the frame and the picture together is 288 square inches. Area of a rectangle is length times width so multiply the expressions together and set them equal to the total area of 288 square inches: (2x + 12)(2x + 14) = 288. Multiply the binomials using the distributive property: 4x2 + 28x + 24x + 168 = 288. Combine like terms: 4x2 + 52x + 168 = 288. Subtract 288 from both sides: 4x2 + 52x + 168 − 288 = 288 − 288; simplify: 4x2 + 52x − 120 = 0. Factor the trinomial completely: 4(x2 + 13x − 30) = 0; 4(x − 2)(x + 15) = 0. Set each

137

501 Math Word Problems

factor equal to zero and solve: 4 ≠ 0 or x − 2 = 0 or x + 15 = 0; x = 2 or x = −15. Reject the negative solution because you will not have a negative width. The width is 2 feet. Therefore, the larger dimension of the frame is 2(2) + 14 = 4 + 14 = 18 inches. 361. b. Let x = the lesser integer and let x + 1 = the greater integer. Since

product is a key word for multiplication, the equation is x(x + 1) = 90. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + x = 90. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + x − 90 = 0. Factor the trinomial: (x − 9)(x + 10) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 9 = 0 or x + 10 = 0; x = 9 or x = −10. Since you are looking for a positive integer, reject the x-value of −10. Therefore, the lesser positive integer would be 9. 362. a. Let x = the lesser integer and let x + 1 = the greater integer. Since

product is a key word for multiplication, the equation is x(x + 1) = 132. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + x = 132. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + x − 132 = 0. Factor the trinomial: (x − 11)(x + 12) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 11 = 0 or x + 12 = 0; x = 11 or x = −12. Since you are looking for a negative integer, reject the x-value of 11. Therefore, x = −12 and x + 1 = −11. The greater negative integer is −11. 363. a. Let x = the lesser even integer and let x + 2 = the greater even integer.

Since product is a key word for multiplication, the equation is x(x + 2) = 168. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + 2x = 168. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + 2x − 168 = 0. Factor the trinomial: (x − 12)(x + 14) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 12 = 0 or x + 14 = 0; x = 12 or x = −14. Since you are looking for a positive integer, reject the x-value of −14. Therefore, the lesser positive integer would be 12. 364. d. Let x = the lesser odd integer and let x + 2 = the greater odd integer.

Since product is a key word for multiplication, the equation is x(x + 2) = 143. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + 2x = 143. Put the equation in standard form and set it equal to zero: x2 + 2x − 143 = 0. Factor the trinomial: (x − 11)(x + 13) =

138

501 Math Word Problems

0. Set each factor equal to zero and solve: x − 11 = 0 or x + 13 = 0; x = 11 or x = −13. Since you are looking for a positive integer, reject the xvalue of −13. Therefore, x = 11 and x + 2 = 13. The greater positive odd integer is 13. 365. c. Let x = the lesser odd integer and let x + 2 = the greater odd integer.

The translation of the sentence, “The sum of the squares of two consecutive odd integers is 74,” is the equation x2 + (x + 2)2 = 74. Multiply (x + 2)2 out as (x + 2)(x + 2) using the distributive property: x2 + (x2 + 2x + 2x + 4) = 74. Combine like terms on the left side of the equation: 2x2 + 4x + 4 = 74. Put the equation in standard form by subtracting 74 from both sides, and set it equal to zero: 2x2 + 4x − 70 = 0; factor the trinomial completely: 2(x2 + 2x − 35) = 0; 2(x − 5)(x + 7) = 0. Set each factor equal to zero and solve: 2 ≠ 0 or x − 5 = 0 or x + 7 = 0; x = 5 or x = −7. Since you are looking for a positive integer, reject the solution of x = −7. Therefore, the smaller positive integer is 5. 366. a. Let x = the lesser integer and let x + 1 = the greater integer. The

sentence, “the difference between the squares of two consecutive integers is 15,” can translate to the equation (x + 1)2 − x2 = 15. Multiply the binomial (x + 1)2 as (x + 1)(x + 1) using the distributive property: x2 + 1x + 1x + 1 − x2 = 15. Combine like terms: 2x + 1 = 15; subtract 1 from both sides of the equation: 2x + 1 − 1 = 15 − 1. Divide both sides by 2: 2x 14 = . The variable is now alone: x = 7. Therefore, the larger 2 2 consecutive integer is x + 1 = 8. 367. c. Let x = the lesser integer and let x + 1 = the greater integer. The

sentence, “The square of one integer is 55 less than the square of the next consecutive integer,” can translate to the equation x2 = (x + 1)2 −55. Multiply the binomial (x + 1)2 as (x + 1)(x + 1) using the distributive property: x2 = x2 + 1x + 1x + 1 − 55. Combine like terms: x2 = x2 + 2x − 54. Subtract x2 from both sides of the equation: x2 − x2 = x2 − x2 + 2x − 54. Add 54 to both sides of the equation: 0 + 54 = 2x − 54 + 54. Divide both sides by 2: 524 = 22x . The variable is now alone: 27 = x. The lesser integer is 27.

139

501 Math Word Problems 368. c. Let x = the amount each side is increased. Then, x + 4 = the new width

and x + 6 = the new length. Since area is length times width, the formula using the new area is (x + 4)(x + 6) = 168. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + 6x + 4x + 24 = 168; combine like terms: x2 + 10x + 24 = 168. Subtract 168 from both sides: x2 + 10x + 24 − 168 = 168 − 168. Simplify: x2 + 10x − 144 = 0. Factor the trinomial: (x − 8)(x + 18) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 8 = 0 or x + 18 = 0; x = 8 or x = −18. Reject the negative solution because you won’t have a negative dimension. The correct solution is 8 inches. 369. a. Let x = the amount of reduction. Then 4 − x = the width of the reduced

picture and 6 − x = the length of the reduced picture. Since area is length times width, and one-third of the old area of 24 is 8, the equation for the area of the reduced picture would be (4 − x)(6 − x) = 8. Multiply the binomials using the distributive property: 24 − 4x − 6x + x2 = 8; combine like terms: 24 − 10x + x2 = 8. Subtract 8 from both sides: 24 − 8 − 10x + x2 = 8 − 8. Simplify and place in standard form: x2 − 10x + 16 = 0. Factor the trinomial into 2 binomials: (x − 2)(x − 8) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 2 = 0 or x − 8 = 0; x = 2 or x = 8. The solution of 8 is not reasonable because it is greater than the original dimensions of the picture. Accept the solution of x = 2 and the smaller dimension of the reduced picture would be 4 − 2 = 2 inches. 370. d. Let x = the amount that each side of the garden is increased. Then, x +

20 = the new width and x + 24 = the new length. Since the area of a rectangle is length times width, then the area of the old garden is 20 × 24 = 480 and the new area is 480 + 141 = 621. The equation using the new area becomes (x + 20)(x + 24) = 621. Multiply using the distributive property on the left side of the equation: x2 + 24x + 20x + 480 = 621; combine like terms: x2 + 44x + 480 = 621. Subtract 621 from both sides: x2 + 44x + 480 − 621 = 621 − 621; simplify: x2 + 44x − 141 = 0. Factor the trinomial: (x − 3)(x + 47) = 0. Set each factor equal to zero and solve: x − 3 = 0 or x + 47 = 0; x = 3 or x = − 47. Reject the negative solution because you won’t have a negative increase. Thus, each side will be increased by 3 and the new length would be 24 + 3 = 27 feet.

140

501 Math Word Problems 371. b. Let x the number of hours it takes Ian and Jack to remodel the kitchen

if they are working together. Since it takes Ian 20 hours if working alone, 1

he will complete 20 of the job in one hour, even when he’s working with Jack. Similarly, since it takes Jack 15 hours to remodel a kitchen, he will 1

complete 15 of the job in one hour, even when he’s working with Ian. Since it takes x hours for Ian and Jack to complete the job together, it stands to reason that at the end of one hour, their combined effort will 1

have completed x of the job. Therefore, Ian’s work + Jack’s work 1

1

1

combined work and we have the equation: 20 15 x. Multiply through

1

by the least common denominator of 20, 15 and x which is 60x: (60x)(20 ) 1

1

(60x)(15 ) (60x)(x). Simplify: 3x 4x 60. Simplify: 7x 60. 7x

60

60

Divide by 7: 7 7. x 7 which is about 8.6 hours. 372. a. Let x = the number of hours it takes Peter and Joe to paint a room if

they are working together.Since it takes Peter 1.5 hours if working 1 alone, he will complete 1.5 of the job in one hour, even when he’s working with Joe. Similarly, since it takes Joe 2 hours to paint a room 1 working alone, he will complete 2 of the job in one hour, even when working with Peter. Since it takes x hours for Peter and Joe to complete the job together, it stands to reason that at the end of one hour, their 1 combined effort will have completed x of the job.Therefore, Peter’s work 1 1 1 Joe’s work combined work and we have the equation: 1.5 2 x. Multiply through by the least common denominator of 1.5, 2 and x 1 1 1 which is 6x: (6x)(1.5) + (6x)(2) = (6x)(x). Simplify: 4x 3x 6. Simplify: 7x 6 6 7x 6. Divide by 7: 7 7; x 7 hours. Change hours into minutes 6 by multiplying by 60 since there are 60 minutes in one hour. (60)(7) 360 divided by 7 equals 51.42 minutes which rounds to 51 minutes. 7

141

501 Math Word Problems 373. c. Let x = the number of hours it takes Carla and Charles to plant a garden

if they are working together. Since it takes Carla 3 hours if working 1

alone, she will complete 3 of the job in one hour, even when she’s working with Charles. Similarly, since it takes Charles 4.5 hours to plant 1

a garden working alone, he will complete 4.5 of the job in one hour, even when working with Carla. Since it takes x hours for Carla and Charles to complete the job together, it stands to reason that at the end 1

of one hour, their combined effort will have completed x of the job.Therefore, Carla’s work + Charles’s work combined work and we 1

1

1

have the equation: 3 4.5 x. Multiply through by the least common 1

1

1

denominator of 3, 4.5 and x which is 9x: (9x)(3) (9x)(4.5) (9x)(x). 5x

9

9

Simplify: 3x 2x 9. Simplify: 5x 9. Divide by 5: 5 5 ; x 5 hours which is equal to 1.8 hours. 374. c. Let x = the number of hours it will take Jerry to do the job alone. In 1

hour Jim can do 110 of the work, and Jerry can do 1x of the work. As an equation this looks like 110 + 1x = 14, where 14 represents what part of the job they can complete in one hour together. Multiplying both sides of the equation by the least common denominator, 40x, results in the equation 4x + 40 = 10x. Subtract 4x from both sides of the equation. 4x − 4x + 40 = 10x − 4x. This simpliﬁes to 40 = 6x. Divide each side of the equation by 6; 460 = 66x . Therefore, 6.666 = x, and it would take Jerry about 6.7 hours to complete the job alone. 375. d. Let x = the number of hours Ben takes to clean the garage by himself. In

1 hour Ben can do 1x of the work and Bill can do 110 of the work. As an equation this looks like 1x + 110 = 16, where 16 represents what part they can clean in one hour together. Multiply both sides of the equation by the least common denominator, 30x, to get an equation of 30 + 3x = 5x. Subtract 3x from both sides of the equation; 30 + 3x − 3x = 5x − 3x. This simpliﬁes to 30 = 2x, and dividing both sides by 2 results in a solution of 15 hours.

142

6 Geometry

The geometry problems in this chapter involve lines, angles, triangles, rectangles, squares, and circles. You will learn how to ﬁnd length, perimeter, area, circumference, and volume, and how you can apply geometry to everyday problems. 376. Charlie wants to know the area of his property, which measures

120 ft by 150 ft. Which formula will he use? a. A = s2 b. A = πr2 c. A = 12bh d. A = lw 377. Dawn wants to compare the volume of a basketball with the

volume of a tennis ball. Which formula will she use? a. V = πr 2h b. V = 43 πr3 c. V = 13πr2h d. V = s3

501 Math Word Problems 378. Rick is ordering a new triangular sail for his boat. He needs to know the

area of the sail. Which formula will he use? a. A = lw b. A = 12bh c. A = bh d. A = 12h(b1 + b2) 379. Keith wants to know the surface area of a basketball. Which formula will

he use? a. s = 6s2 b. s = 4πr2 c. s = 2πr2 + 2πrh d. s = πr2 + 2πrh 380. Aaron is installing a ceiling fan in his bedroom. Once the fan is in motion,

he needs to know the area the fan will cover. Which formula will he use? a. A = bh b. A = s2 c. A = 12bh d. A = πr2 381. Mimi is ﬁlling a tennis ball can with water. She wants to know the volume

of the cylinder shaped can. What formula will she use? a. V = πr2h b. V = 43πr3 c. V = 13πr2h d. V = s3 382. Audrey is creating a raised ﬂowerbed that is 4.5 ft by 4.5 ft. She needs to

calculate how much lumber to buy. If she needs to know the distance around the ﬂowerbed, which formula is easiest to use? a. P = a + b + c b. A = lw c. P = 4s d. C = 2πr

144

501 Math Word Problems 383. Al is painting a right cylinder storage tank. In order to purchase the

correct amount of paint he needs to know the total surface area to be painted. Which formula will he use if he does not paint the bottom of the tank? a. S = 2πr2 + 2πrh b. S = 4πr2 c. S = πr2 + 2πrh d. S = 6s2 384. Cathy is creating a quilt out of fabric panels that are 6 in by 6 in. She

wants to know the total area of her square-shaped quilt. Which formula will she use? a. A = s2 b. A = 12bh c. A = πr2 d. A = 12h(b1 + b2) 385. If Lisa wants to know the distance around her circular table, which has a

diameter of 42 in, which formula will she use? a. P = 4s b. P = 2l + 2w c. C = πd d. P = a + b + c 386. Danielle needs to know the distance around a basketball court. Which

geometry formula will she use? a. P = 2l + 2s b. P = 4s c. P = a + b + c d. P = b1 + b2 + h 387. To ﬁnd the volume of a cube that measures 3 cm by 3 cm by 3 cm, which

formula would you use? a. V = πr2h b. V = 43πr3 c. V = 13πr2h d. V = s3

145

501 Math Word Problems 388. To ﬁnd the perimeter of a triangular region, which formula would you

use? a. P = a + b + c b. P = 4s c. P = 2l + 2w d. C = 2πr 389. A racquetball court is 40 ft by 20 ft. What is the area of the court in square

feet? a. 60 ft2 b. 80 ft2 c. 800 ft2 d. 120 ft2 390. Allan has been hired to mow the school soccer ﬁeld, which is 180 ft wide

by 330 ft long. If his mower mows strips that are 2 feet wide, how many times must he mow across the width of the lawn? a. 90 b. 165 c. 255 d. 60 391. Erin is painting a bathroom with four walls each measuring 8 ft by 5.5 ft.

Ignoring the doors or windows, what is the area to be painted? a. 176 ft2 b. 88 ft2 c. 54 ft2 d. 160 ft2 392. The arm of a ceiling fan measures a length of 25 in. What is the area

covered by the motion of the fan blades when turned on? (π = 3.14) a. 246.49 in2 b. 78.5 in2 c. 1,962.5 in2 d. 157 in2

146

501 Math Word Problems 393. A building that is 45 ft tall casts a shadow that is 30 ft long. Nearby,

Heather is walking her standard poodle, which casts a shadow that is 2.5 ft long. How tall is Heather’s poodle? a. 2.75 ft b. 3.25 ft c. 3.75 ft d. 1.67 ft 394. A circular pool is ﬁlling with water. Assuming the water level will be 4 ft

deep and the diameter is 20 ft, what is the volume of the water needed to ﬁll the pool? (π = 3.14) a. 251.2 ft3 b. 1,256 ft3 c. 5,024 ft3 d. 3,140 ft3 395. A cable is attached to a pole 24 ft above ground and fastened to a stake 10

ft from the base of the pole. In order to keep the pole perpendicular to the ground, how long is the cable? a. 22 ft b. 26 ft c. 20 ft d. 18 ft 396. Karen is buying a wallpaper border for her bedroom, which is 12 ft by 13

ft If the border is sold in rolls of 5 yards each, how many rolls will she need to purchase? a. 3 b. 4 c. 5 d. 6 397. The formula for the surface area of a sphere is 4πr2. What is the surface

area of a ball with a diameter of 6 inches? Round to the nearest inch. (π = 3.14) a. 452 in2 b. 113 in2 c. 38 in2 d. 28 in2

147

501 Math Word Problems 398. Brittney would like to carpet her bedroom. If her room is 11 ft by 13 ft,

what is the area to be carpeted in square feet? a. 121 ft2 b. 48 ft2 c. 169 ft2 d. 143 ft2 399. The scale on a map shows that 1 inch is equal to 14 miles. Shannon

measured the distance on the map to be 17 inches. How far will she need to travel? a. 23.8 miles b. 238 miles c. 2,380 miles d. 23,800 miles 400. How far will a bowling ball roll in one rotation if the ball has a diameter of

10 inches? (π = 3.14) a. 31.4 in b. 78.5 in c. 15.7 in d. 62.8 in 401. A water sprinkler sprays in a circular pattern a distance of 10 ft. What is

the circumference of the spray? (π = 3.14) a. 31.4 ft b. 314 ft c. 62.8 ft d. 628 ft 402. If a triangular sail has a vertical height of 83 ft and horizontal length of

30 ft, what is the area of the sail? a. 1,245 ft2 b. 1,155 ft2 c. 201 ft2 d. 2,490 ft2

148

501 Math Word Problems 403. What is the volume of a ball whose radius is 4 inches? Round to the

nearest inch. (π = 3.14) a. 201 in3 b. 268 in3 c. 804 in3 d. 33 in3 404. If a tabletop has a diameter of 42 in, what is its surface area to the nearest

inch? (π = 3.14) a. 1,384 in2 b. 1,319 in2 c. 1,385 in2 d. 5,539 in2 405. An orange has a radius of 1.5 inches. Find the volume of one orange.

(π = 3.14) a. 9.42 in3 b. 113.04 in3 c. 28.26 in3 d. 14.13 in3 406. A ﬁre and rescue squad places a 15 ft ladder against a burning building. If

the ladder is 9 ft from the base of the building, how far up the building will the ladder reach? a. 8 ft b. 10 ft c. 12 ft d. 14 ft 407. Safe deposit boxes are rented at the bank. The dimensions of a box are

22 in by 5 in by 5 in. What is the volume of the box? a. 220 in3 b. 550 in3 c. 490 in3 d. 360 in3 408. How many degrees does a minute hand move in 20 minutes?

a. b. c. d.

20° 120° 60° 100° 149

501 Math Word Problems 409. Two planes leave the airport at the same time. Minutes later, plane A is 70

miles due north of the airport and plane B is 168 miles due east of the airport. How far apart are the two airplanes? a. 182 miles b. 119 miles c. 163.8 miles d. 238 miles 410. If the area of a small pizza is 78.5 in2, what size pizza box would best ﬁt the

small pizza? (Note: Pizza boxes are measured according to the length of one side.) a. 12 in b. 11 in c. 9 in d. 10 in 411. Stuckeyburg is a small town in rural America. Use the map to approximate

the area of the town. 9 miles

10 miles

13 miles

8 miles

a. b. c. d.

40 miles2 104 miles2 93.5 miles2 92 miles2

412. A rectangular ﬁeld is to be fenced in completely. The width is 22 yd and

the total area is 990 yd2. What is the length of the ﬁeld? a. 968 yd b. 45 yd c. 31 yd d. 473 yd 150

501 Math Word Problems 413. A circular print is being matted in a square frame. If the frame is 18 in by

18 in, and the radius of the print is 7 in, what is the area of the matting? (π = 3.14) a. 477.86 in2 b. 170.14 in2 c. 280.04 in2 d. 288 in2 414. Ribbon is wrapped around a rectangular box that is 10 in by 8 in by 4 in.

Using the illustration provided, determine how much ribbon is needed to wrap the box. Assume the amount of ribbon does not include a knot or bow.

8 in

4 in 10 in

a. b. c. d.

52 in 44 in 22 in 320 in

415. Pat is making a Christmas tree skirt. She needs to know how much fabric

to buy. Using the illustration provided, determine the area of the skirt to the nearest foot.

3 ft

6 in

a. b. c. d.

37.7 ft2 27 ft2 75 ft2 38 ft2

151

501 Math Word Problems 416. Mark intends to tile a kitchen ﬂoor, which is 9 ft by 11 ft. How many

6-inch tiles are needed to tile the ﬂoor? a. 60 b. 99 c. 396 d. 449 417. A framed print measures 36 in by 22 in. If the print is enclosed by a 2-inch

matting, what is the length of the diagonal of the print? Round to the nearest tenth. See illustration. 2 in

22 in

2 in

36 in

a. b. c. d.

36.7 in 39.4 in 26.5 in 50 in

418. A 20-foot light post casts a shadow 25 feet long. At the same time, a

building nearby casts a shadow 50 feet long. How tall is the building? a. 40 ft b. 62.5 ft c. 10 ft d. 95 ft 419. Barbara is wrapping a wedding gift that is contained within a rectangular

box 20 in by 18 in by 4 in. How much wrapping paper will she need? a. 512 in2 b. 1,440 in2 c. 1,024 in2 d. 92 in2

152

501 Math Word Problems 420. Mark is constructing a walkway around his inground pool. The pool is 20

ft by 40 ft and the walkway is intended to be 4 ft wide. What is the area of the walkway? a. 224 ft2 b. 416 ft2 c. 256 ft2 d. 544 ft2 421. The picture frame shown below has outer dimensions of 8 in by 10 in and

inner dimensions of 6 in by 8 in. Find the area of section A of the frame. A

D

8 in B 10 in

6 in C 8 in

a. b. c. d.

18 in2 14 in2 7 in2 9 in2

153

501 Math Word Problems

For questions 422 and 423, use the following illustration. B

30 m

60 m

40 m

A C 100 m

30 m

422. John is planning to purchase an irregularly shaped plot of land. Referring

to the diagram, ﬁnd the total area of the land. a. 6,400 m2 b. 5,200 m2 c. 4,500 m2 d. 4,600 m2 423. Using the same illustration, determine the perimeter of the plot of land.

a. b. c. d.

260 m 340 m 360 m 320 m

424. A weather vane is mounted on top of an 18 ft pole. If a 20 ft guy wire is

staked to the ground to keep the pole perpendicular, how far is the stake from the base of the pole? a. 76 ft b. 724 c. 38 d. 76 or 219

154

501 Math Word Problems 425. A surveyor is hired to measure the width of a river. Using the illustration

provided, determine the width of the river. D

40

E

x

A

32 60

C land

land

B river

a. b. c. d.

48 ft 8 ft 35 ft 75 ft

426. A publishing company is designing a book jacket for a newly published

textbook. Find the area of the book jacket, given that the front cover is 8 in wide by 11 in high, the binding is 1.5 in by 11 in and the jacket will extend 2 inches inside the front and rear covers. a. 236.5 in2 b. 192.5 in2 c. 188 in2 d. 232 in2

155

501 Math Word Problems 427. A Norman window is to be installed in a new home. Using the dimensions

marked on the illustration, ﬁnd the area of the window to the nearest tenth of an inch. (π = 3.14)

70 in

30 in

a. b. c. d.

2,453.3 in2 2,806.5 in2 147.1 in2 2,123.6 in2

428. A surveyor is hired to measure the distance of the opening of a bay. Using

the illustration and various measurements determined on land, ﬁnd the distance of the opening of the bay. E

D

55 yd

Bay

x

50 yd

A

Land

C

a. b. c. d.

100 yd

B

272.7 yds 82.5 yds 27.5 yds 205 yds

156

501 Math Word Problems 429. A car is initially 200 meters due west of a roundabout (trafﬁc circle). If the

car travels to the roundabout, continues halfway around the circle, exits due east, then travels an additional 160 meters, what is the total distance the car has traveled? Refer to diagram. N

E

W 200m

160m

S

a. b. c. d.

862.4 m 611.2 m 502.4 m 451.2 m

430. Steve Fossett is approaching the shores of Australia on the ﬁrst successful

solo hot air balloon ride around the world. His balloon, the Bud Light™ Spirit of Freedom, is being escorted by a boat (directly below him) that is 108 meters away. The boat is 144 meters from the shore. How far is Fossett’s balloon from the shore? a. 252 m b. 95.2 m c. 126 m d. 180 m 431. Computer monitors are measured by their diagonals. If a monitor is

advertised to be 19 in, what is the actual viewing area, assuming the screen is square? (Round to the nearest tenth.) a. 361.0 in2 b. 90.25 in2 c. 144.4 in2 d. 180.5 in2

157

501 Math Word Problems 432. An elevated cylindrical shaped water tower is in need of paint. If the radius

of the tower is 10 ft and the tower is 40 ft tall, what is the total area to be painted? (π = 3.14) a. 1,570 ft2 b. 2,826 ft2 c. 2,575 ft2 d. 3,140 ft2 433. A sinking ship signals to the shore for help. Three individuals spot the

signal from shore. The ﬁrst individual is directly perpendicular to the sinking ship and 20 meters inland. The second individual is also 20 meters inland but 100 meters to the right of the ﬁrst individual. The third is also 20 meters inland but 125 meters to the right of the ﬁrst individual. How far off shore is the sinking ship? See illustration. 롱

A

x

Sea

B

F land

20m

E

a. b. c. d.

20m

D

100m

60 meters 136 meters 100 meters 80 meters

158

25m

C

501 Math Word Problems 434. You are painting the surface of a silo that has a radius of 8 ft and height of

50 ft. What is the total surface area to be painted? Assume the top of the silo is 12 a sphere and sets on the ground. Refer to the illustration. 8 ft.

50 ft.

a. b. c. d.

2,913.92 ft2 1,607.68 ft2 2,612.48 ft2 3,315.84 ft2

The Washington Monument is located in Washington D.C. Use the following illustration, which represents one of four identical sides, to answer questions 435 and 436. G 17.6 m

D

E 5.25 m

F

BC = 16.8 m BE = 152.5 m EG = 17.6 m 152.5 m

A

EF = 5.25 m

B 16.8 m C

435. Find the height of the Washington Monument to the nearest tenth of a

meter. a. 157.8 m b. 169.3 m c. 170.1 m d. 192.2 m 159

501 Math Word Problems 436. Find the surface area of the monument to the nearest meter.

a. b. c. d.

13,820 m2 13,451 m2 3,455 m2 13,543 m2

437. An inground pool is ﬁlling with water. The shallow end is 3 ft deep and

gradually slopes to the deepest end, which is 10 ft deep. The width of the pool is 15 ft and the length is 30 ft. What is the volume of the pool? 30 ft

10 ft 15 ft

3 ft

a. b. c. d.

1,575 ft3 4,500 ft3 2,925 ft3 1,350 ft3

For questions 438 and 439, refer to the following illustration: 1

light

2

3 4

438. In a periscope, a pair of mirrors is mounted parallel to each other as

shown. The path of light becomes a transversal. If ∠2 measures 50°, what is the measurement of ∠3? a. 50° b. 40° c. 130° d. 310°

160

501 Math Word Problems 439. Given that ∠2 measures 50°, what is the measurement of ∠4?

a. b. c. d.

50° 40° 130° 85°

440. The angle measure of the base angles of an isosceles triangle are

represented by x and the vertex angle is 3x + 10. Find the measure of a base angle. a. 112° b. 42.5° c. 34° d. 16° 441. Using the information from question 440, ﬁnd the measure of the vertex

angle of the isosceles triangle. a. 34° b. 16° c. 58° d. 112° 442. In parallelogram ABCD, ∠A = 5x + 2 and ∠C = 6x − 4. Find the measure

of ∠A. a. 32° b. 6° c. 84.7° d. 44° 443. The longer base of a trapezoid is three times the shorter base. The

nonparallel sides are congruent. The nonparallel side is 5 cm more that the shorter base. The perimeter of the trapezoid is 40 cm. What is the length of the longer base? a. 15 cm b. 5 cm c. 10 cm d. 21 cm

161

501 Math Word Problems 444. The measure of the angles of a triangle are represented by 2x + 15, x + 20,

and 3x + 25. Find the measure of the smallest angle within the triangle. a. 40° b. 85° c. 25° d. 55° = 10 and AD = 6, ﬁnd BX to the 445. Suppose ABCD is a rectangle. IF AB nearest tenth. D

C

X

A

B

a. b. c. d.

4.0 5.8 11.7 8.0

446. The perimeter of the parallelogram is 32 cm. What is the length of the

longer side? B

3x + 2 2

C

x

A

a. b. c. d.

D

9 cm 10 cm 6 cm 12 cm

162

501 Math Word Problems 447. A door is 6 feet and 6 inches tall and 36 inches wide. What is the widest

piece of sheetrock that can ﬁt through the door? Round to the nearest inch. a. 114 in b. 86 in c. 85 in d. 69 in 448. The width of a rectangle is 20 cm. The diagonal is 8 cm more than the

length. Find the length of the rectangle. a. 20 b. 23 c. 22 d. 21 449. The measures of two complementary angles are in the ratio of 7:8. Find

the measure of the smallest angle. a. 84° b. 42° c. 48° d. 96° 450. In parallelogram ABCD, m∠A = 3x + 10 and m∠D = 2x + 30, ﬁnd the

m∠A. a. 70° b. 40° c. 86° d. 94°

163

501 Math Word Problems 451. Using the diagram below and the fact that ∠A + ∠B + ∠C + ∠D = 325,

ﬁnd m∠E. A B

E C

D

a. b. c. d.

81° 35° 25° 75°

452. The base of a triangle is 4 times as long as its height. If together they

measure 95 cm, what is the area of the triangle? a. 1,444 cm2 b. 100 cm2 c. 722 cm2 d. 95 cm2

164

501 Math Word Problems 453. One method of ﬁnding the height of an object is to place a mirror on the

ground and then position yourself so that the top of the object can be seen in the mirror. How high is a structure if a person who is 160 cm tall observes the top of a structure when the mirror is 100 m from the structure and the person is 8 m from the mirror?

Mirror

a. b. c. d.

50,000 cm 20,000 cm 2,000 cm 200 cm

454. Suppose ABCD is a parallelogram; ∠B = 120 and ∠2 = 40. Find m∠4. A

D 1

2

6

B

a. b. c. d.

3

5

4

C

50° 40° 20° 30°

165

501 Math Word Problems 455. The length and width of a rectangle together measure 130 yards. Their

difference is 8 yards. What is the area of the rectangle? a. 4,209 yd2 b. 130 yd2 c. 3,233 yd2 d. 4,270 yd2 456. A sphere has a volume of 288π cm3. Find its radius.

a. b. c. d.

9.5 cm 7 cm 14 cm 6 cm

457. Using the illustration provided below, if m∠ABE = 4x + 5 and m∠CBD =

7x − 10, ﬁnd the measure of ∠ABE. C

A

B

E

a. b. c. d.

D

155° 73° 107° 25°

458. Two angles are complementary. The measure of one angle is four times

the measure of the other. Find the measure of the larger angle. a. 36° b. 72° c. 144° d. 18° 459. If Gretta’s bicycle has a 25-inch diameter wheel, how far will she travel in

two turns of the wheel? (π = 3.14) a. 491 in b. 78.5 in c. 100 in d. 157 in

166

501 Math Word Problems 460. Two angles are supplementary. The measure of one is 30 more than twice

the measure of the other. Find the measure of the larger angle. a. 130° b. 20° c. 50° d. 70° 461. Using the illustration provided, ﬁnd the m∠AED. Given m∠BEC =

5x − 36 and m∠AED = 2x + 9. B

A

E

D

a. b. c. d.

C

141° 69° 111° 39°

462. The measures of the angles of a triangle are in the ratio of 3:4:5. Find the

measure of the largest angle. a. 75° b. 37.5° c. 45° d. 60° 463. A mailbox opening is 4.5 inches high and 5 inches wide. What is the widest

piece of mail able to ﬁt in the mailbox without bending? Round answer to the nearest tenth. a. 9.5 inches b. 2.2 inches c. 6.7 inches d. 8.9 inches

167

501 Math Word Problems 1

464. The ﬁgure below represents the cross section of a pipe 2 inch thick that

has an inside diameter of 3 inches. Find the area of the shaded region in terms of π.

″

3″

a. b. c. d.

8.75π in2 3.25π in2 7π in2 1.75π in2

465. Using the same cross section of pipe from question 464, answer the

following question. If the pipe is 18 inches long, what is the volume of the shaded region in terms of π? a. 31.5π in3 b. 126π in3 c. 157.5 in3 d. 58.5 in3 466. A person travels 10 miles due north, 4 miles due west, 5 miles due north,

and 12 miles due east. How far is that person from the starting point? a. 23 miles northeast b. 13 miles northeast c. 17 miles northeast d. 17 miles northwest

168

501 Math Word Problems 467. Using the illustration provided, ﬁnd the area of the shaded region in terms

of π.

12

22

a. b. c. d.

264 − 18π 264 − 36π 264 − 12π 18π − 264

468. Find how many square centimeters of paper are needed to create a label on

a cylindrical can 45 cm tall with a circular base having diameter of 20 cm. Leave answer in terms of π. a. 450π cm2 b. 4,500π cm2 c. 900π cm2 d. 9,000π cm2 469. Using the illustration provided below, if the measure ∠AEB = 5x + 40 and

∠BEC = x + 20, ﬁnd m∠DEC. B

A

E

D

a. b. c. d.

C

40° 25° 140° 65°

169

501 Math Word Problems 470. The structural support system for a bridge is shown in the illustration

is parallel to BC , BE is parallel to CD , and AB is parallel to provided. AD . Find ∠CGE. CF B

C

G 46°

52°

A

a. b. c. d.

F

D

E

46° 52° 82° 98°

471. Find the area of the shaded portions, where AB = 6 and BC = 10. Leave

answer in terms of π.

A

C O

B

a. b. c. d.

D

25π − 72 25π − 48 25π − 8 100π − 48

472. Find the area of the shaded region in terms of π. 4 in

4 in

a. b. c. d.

8 − 4π 16 − 4π 16 − 2π 2π − 16

170

501 Math Word Problems 473. On a piece of machinery, the centers of two pulleys are 3 feet apart, and

the radius of each pulley is 6 inches. How long a belt (in feet) is needed to wrap around both pulleys? 6 in

a. b. c. d.

3 ft

(6 + .5π) ft (6 + .25π) ft (6 + 12π) ft (6 + π) ft

474. Find the measure of each angle of a regular 14-sided polygon to the

nearest tenth. a. 25.7° b. 12.9° c. 128.6° d. 154.3° 475. A sand pile is shaped like a cone as illustrated below. How many cubic

yards of sand are in the pile. Round to the nearest tenth. (π = 3.14)

20 ft

32 ft

a. b. c. d.

5,358.9 yd3 595.4 yd3 198.5 yd3 793.9 yd3

171

501 Math Word Problems 476. Find the area of the regular octagon with the following measurements.

7

4

a. b. c. d.

O

224 square units 112 square units 84 square units 169 square units

477. Two sides of a picture frame are glued together to form a corner. Each side

is cut at a 45-degree angle. Using the illustration provided, ﬁnd the measure of ∠A. 45° 45°

A

a. b. c. d.

45° 90° 115° 135°

172

501 Math Word Problems 478. Find the total area of the shaded regions, if the radius of each circle is 5

cm. Leave answer in terms of π.

a. b. c. d.

1,200 − 300π cm2 300 − 300π cm2 300π − 1,200 cm2 300π − 300 cm2

479. The road from town A to town B travels at a direction of N23°E. The

road from town C to town D travels at a direction of S48°E. The roads intersect at location E. Find the measure of ∠BED, at the point of intersection. a. 71° b. 23° c. 109° d. 48° 480. The ﬁgure provided below represents a hexagonal-shaped nut. What is the

measure of ∠ABC? B

C

D

A

F

a. b. c. d.

E

120° 135° 108° 144° 173

501 Math Word Problems 481. If the lengths of all sides of a box are doubled, how much is the volume

increased? a. 2 times b. 4 times c. 6 times d. 8 times 482. If the radius of a circle is tripled, the circumference is

a. b. c. d.

multiplied by 3. multiplied by 6. multiplied by 9. multiplied by 12.

483. If the diameter of a sphere is doubled, the surface area is

a. b. c. d.

multiplied by 4. multiplied by 2. multiplied by 3. multiplied by 8.

484. If the diameter of a sphere is doubled, the volume is

a. b. c. d.

multiplied by 2. multiplied by 8. multiplied by 4. multiplied by 3.

485. If the radius of a cone is doubled, the volume is

a. b. c. d.

multiplied by 2. multiplied by 4. multiplied by 6. multiplied by 8.

486. If the radius of a cone is halved, the volume is

a. multiplied by 14. b. multiplied by 12. c. multiplied by 18. d. multiplied by 116.

174

501 Math Word Problems 487. If the radius of a right cylinder is doubled and the height is halved, its

volume a. remains the same. b. is multiplied by 2. c. is multiplied by 4. d. is multiplied by 12. 488. If the radius of a right cylinder is doubled and the height is tripled, its

volume is a. multiplied by 12. b. multiplied by 2. c. multiplied by 6 d. multiplied by 3. 489. If each interior angle of a regular polygon has a measure of 144 degrees,

how many sides does it have? a. 8 b. 9 c. 10 d. 11 490. A box is 30 cm long, 8 cm wide and 12 cm high. How long is the diagonal

AB? Round to the nearest tenth. B

12 cm

A

a. b. c. d.

8 cm 30 cm

34.5 cm 32.1 cm 35.2 cm 33.3 cm

175

501 Math Word Problems 491. Find the area of the shaded region. Leave answer in terms of π.

A

a. b. c. d.

2

4

B

C

16.5π 30π 3π 7.5π

492. A round tower with a 40 meter circumference is surrounded by a security

fence that is 8 meters from the tower. How long is the security fence in terms of π? a. (40 + 16π) meters b. (40 + 8π) meters c. 48π meters d. 56π meters 493. The ﬁgure below is two overlapping rectangles. Find the sum of ∠1 + ∠2

+ ∠3 + ∠4.

2

1

3 4

a. b. c. d.

360° 90° 180° 540°

176

501 Math Word Problems 494. A solid is formed by cutting the top off of a cone with a slice parallel to the

base, and then cutting a cylindrical hole into the resulting solid. Find the volume of the hollow solid in terms of π.

3 cm 40 cm 21 cm

9 cm

a. b. c. d.

834π cm3 2,880π cm3 891π cm3 1,326π cm3

495. A rectangular container is 5 cm wide and 15 cm long, and contains water

to a depth of 8 cm. An object is placed in the water and the water rises 2.3 cm. What is the volume of the object? a. 92 cm3 b. 276 cm3 c. 172.5 cm3 d. 312.5 cm3

177

501 Math Word Problems 496. A concrete retaining wall is 120 feet long with ends shaped as shown. How

many cubic yards of concrete are needed to construct the wall? 3′

3′

10′

3′

3′

8′

a. b. c. d.

217.8 yd3 5,880 yd3 653.3 yd3 49 yd3

497. A spherical holding tank whose diameter to the outer surface is 20 feet is

constructed of steel 1 inch thick. How many cubic feet of steel is needed to construct the holding tank? Round to the nearest integer value. (π = 3.14)

t

f 20

a. b. c. d.

1 in

78 ft3 104 ft3 26 ft3 125 ft3

178

501 Math Word Problems 498. How many cubic inches of lead are there in the pencil? Round to the

nearest thousandth. (π = 3.14) .25 in

5 in .125 in diameter

a. b. c. d.

.061 in3 .060 in3 .062 in3 .063 in3

499. A cylindrical hole with a diameter of 4 inches is cut through a cube. The

edge of the cube is 5 inches. Find the volume of the hollowed solid in terms of π.

5

4 5 5

a. b. c. d.

125 − 80π 125 − 20π 80π − 125 20π − 125

179

501 Math Word Problems 500. Find the area of the region. 6

5 10

10

15

5

10

23

15 10

3

4 3 5

3 5

43

a. b. c. d.

478 units2 578 units2 528 units2 428 units2

501. From a stationary point directly in front of the center of a bull’s eye, Kim

aims two arrows at the bull’s eye. The ﬁrst arrow nicks one point on the edge of the bull’s eye; the second strikes the center of the bull’s eye. Kim knows the second arrow traveled 20 meters since she knows how far she is from the target. If the bull’s eye is 4 meters wide, how far did the ﬁrst arrow travel? You may assume that the arrows traveled in straight-line paths and that the bull’s eye is circular. Round answer to the nearest tenth. a. 19.9 meters b. 24 meters c. 22 meters d. 20.1 meters

180

501 Math Word Problems

Answer Explanations The following explanations show one way in which each problem can be solved. You may have another method for solving these problems. 376. d. The area of a rectangle is length × width. 4

377. b. The volume of a sphere is 3 times π times the radius cubed. 1

378. b. The area of a triangle is 2 times the length of the base times the length

of the height. 379. b. The surface area of a sphere is four times π times the radius squared. 380. d. The area of a circle is π times the radius squared. 381. a. The volume of a cylinder is π times the radius squared, times the height

of the cylinder. 382. c. The perimeter of a square is four times the length of one side. 383. c. The area of the base is π times radius squared. The area of the curved

region is two times π times radius times height. Notice there is only one circular region since the storage tank would be on the ground. This area would not be painted. 384. a. The area of a square is side squared or side times side. 385. c. The circumference or distance around a circle is π times the diameter. 386. a. The perimeter of a rectangle is two times the length plus two times the

width. 387. d. The volume of a cube is the length of the side cubed or the length of

the side times the length of the side times the length of the side. 388. a. The perimeter of a triangle is length of side a plus length of side b plus

length of side c. 389. c. The area of a rectangle is length times width. Therefore, the area of the

racquetball court is equal to 40 ft times 20 ft or 800 ft2. If you chose answer d, you found the perimeter or distance around the court. 390. a. The width of the ﬁeld, 180 ft, must be divided by the width of the

mower, 2 ft. The result is that he must mow across the lawn 90 times. If you chose b, you calculated as if he were mowing the length of the ﬁeld. If you chose c, you combined length and width, which would result in mowing the ﬁeld twice.

181

501 Math Word Problems 391. a. The area of the room is the sum of the area of four rectangular walls.

Each wall has an area of length times width, or (8)(5.5), which equals 44 ft2. Multiply this by 4 which equals 176 ft2. If you chose c, you added 8 ft and 5.5 ft instead of multiplying. 392. c. The ceiling fan follows a circular pattern, therefore area = πr2. Area =

(3.14)(25)2 = 1,962.5 in2. If you chose a, the incorrect formula you used was π2r. If you chose d, the incorrect formula you used was πd. 393. c. To ﬁnd the height of Heather’s poodle, set up the following proportion:

height of the building/shadow of the building = height of the poodle/shadow of the poodle or 4350 = 2x.5. Cross-multiply, 112.5 = 30x. Solve for x; 3.75 = x. If you chose d, the proportion was set up incorrectly as 4350 = 2x.5. 394. b. The volume of a cylinder is πr2h. Using a height of 4 ft and radius of 10

ft, the volume of the pool is (3.14)(10)2(4) or 1,256 ft3. If you chose a, you used πdh instead of πr2h. If you chose c, you used the diameter squared instead of the radius squared. 395. b. The connection of the pole with the ground forms the right angle of a

triangle. The length of the pole is a leg within the right triangle. The distance between the stake and the pole is also a leg within the right triangle. The question is to ﬁnd the length of the cable, which is the hypotenuse. Using the Pythagorean theorem: 242 + 102 = c2; 576 + 100 = c2; 676 = c2; 26 = c. If you chose a, you thought the hypotenuse, rather than a leg, was 24 ft. 396. b. The distance around the room is 2(12) + 2(13) or 50 ft. Each roll of

border is 5(3) or 15 ft. By dividing the total distance, 50 ft, by the length of each roll, 15 ft, we ﬁnd we need 3.33 rolls. Since a roll cannot be subdivided, 4 rolls will be needed. 397. b. If the diameter of a sphere is 6 inches, the radius is 3 inches. The radius

of a circle is half the diameter. Using the radius of 3 inches, surface area equals (4)(3.14)(3)2 or 113.04 in2. Rounding this to the nearest inch is 113 in2. If you chose a, you used the diameter rather than the radius. If you chose c, you did not square the radius. If you chose d, you omitted the value 4 from the formula for the surface area of a sphere. 398. d. The area of a rectangle is length times width. Using the dimensions

described, area = (11)(13) or 143 ft2.

182

501 Math Word Problems 399. b. To ﬁnd how far Shannon will travel, set up the following proportion: 1 inch 14 m iles

17 inches = x miles . Cross multiply, x = 238 miles.

400. a. The circumference of a circle is πd. Using the diameter of 10 inches, the

circumference is equal to (3.14)(10) or 31.4 inches. If you chose b, you found the area of a circle. If you chose c, you mistakenly used πr for circumference rather than 2πr. If you chose d, you used the diameter rather than the radius. 401. c. The circumference of a circle is πd. Since 10 ft represents the radius, the

diameter is 20 feet. The diameter of a circle is twice the radius. Therefore, the circumference is (3.14)(20) or 62.8 ft. If you chose a, you used πr rather than 2πr. If you chose b, you found the area rather than circumference. 1

402. a. The area of a triangle is 2(base)(height). Using the dimensions given,

area = 12(30)(83) or 1,245 ft2. If you chose b, you assigned 83 ft as the value of the hypotenuse rather than a leg. If you chose c, you found the perimeter of the triangular sail. If you chose d, you omitted 12 from the formula. 4

403. b. The volume of a sphere is 3πr3. Using the dimensions given, volume

= 43(3.14)(4)3 or 267.9. Rounding this answer to the nearest inch is 268 in3. If you chose a, you found the surface area rather than volume. If you chose c, you miscalculated surface area by using the diameter.

404. c. The area of a circle is πr2. The diameter = 42 in, radius = 42 ÷ 2 = 21 in,

so (3.14)(21)2 = 1,384.74 in2. Rounding to the nearest inch, the answer is 1,385 in2. If you chose a, you rounded the ﬁnal answer incorrectly. If you chose d, you used the diameter rather than the radius. 4

405. d. To ﬁnd the volume of a sphere, use the formula Volume = 3πr3. Volume

= 43(3.14)(1.5)3 = 14.13 in3. If you chose a, you squared the radius instead of cubing the radius. If you chose b, you cubed the diameter instead of the radius. If you chose c, you found the surface area of the sphere, not the volume.

183

501 Math Word Problems 406. c. The ladder forms a right triangle with the building. The length of the

ladder is the hypotenuse and the distance from the base of the building is a leg. The question asks you to solve for the remaining leg of the triangle, or how far up the building the ladder will reach. Using the Pythagorean theorem: 92 + b2 = 152; 81 + b2 = 225; 81 b2 81 225 81; b2 = 144; b = 12. 407. b. The volume of a rectangular solid is length times width times depth.

Using the dimensions in the question, volume = (22)(5)(5) or 550 in3. If you chose c, you found the surface area of the box. 408. b. A minute hand moves 180 degrees in 30 minutes. Using the following 30 minutes 20 minutes proportion: 180 de grees = x degrees . Cross-multiply, 30x = 3,600. Solve for x; x = 120 degrees.

409. a. The planes are traveling perpendicular to each other. The course they are

traveling forms the legs of a right triangle. The question requires us to ﬁnd the distance between the planes or the length of the hypotenuse. Using the Pythagorean theorem 702 + 1682 = c2; 4,900 + 28,224 = c2; 33,124 = c2; c = 182 miles. If you chose c, you assigned the hypotenuse the value of 168 miles and solved for a leg rather than the hypotenuse. If you chose d, you added the legs together rather than using the Pythagorean theorem. 410. d. The area of a small pizza is 78.5 in2. The question requires us to ﬁnd the

diameter of the pizza in order to select the most appropriate box. Area is equal to πr2. Therefore, 78.5 = πr2; divide by π (3.14); 78.5 ÷ 3.14 = πr2 ÷ 3.14; 25 = r2; 5 = r. The diameter is twice the radius or 10 inches. Therefore, the box is also 10 inches.

184

501 Math Word Problems 411. d. The area of Stuckeyburg can be found by dividing the region into a

rectangle and a triangle. Find the area of the rectangle (A = lw) and add the area of the triangle (12bh) for the total area of the region. Referring to the diagram, the area of the rectangle is (10)(8) = 80 miles2. The area of the triangle is 12(8)(3) = 12 miles2. The sum of the two regions is 80 miles2 + 12 miles2 = 92 miles2. If you chose a, you found the perimeter. If you chose b, you found the area of the rectangular region but did not include the triangular region. 9 miles

}

3 miles = height

}

A = bh

13 – 10

8 miles = base

10 miles

A = lw

10 miles

412. b. The area of a rectangle is length times width. Using the formula 990

yd2 = (l )(22), solve for l by dividing both sides by 22; l = 45 yards. 413. b. To ﬁnd the area of the matting, subtract the area of the print from the

area of the frame. The area of the print is found using πr2 or (3.14)(7)2 which equals 153.86 in2. The area of the frame is length of side times length of side or (18)(18), which equals 324 in2. The difference, 324 in2 − 153.86 in2 or 170.14 in2, is the area of the matting. If you chose c, you mistakenly used the formula for the circumference of a circle, 2πr, instead of the area of a circle, πr2. 414. a. The ribbon will travel the length (10 in) twice, the width (8 in) twice

and the height (4 in) four times. Adding up these distances will determine the total amount of ribbon needed. 10 in + 10 in + 8 in + 8 in + 4 in + 4 in + 4 in + 4 in = 52 inches of ribbon. If you chose b, you missed two sides of 4 inches. If you chose d, you calculated the volume of the box.

185

501 Math Word Problems 415. d. To ﬁnd the area of the skirt, ﬁnd the area of the outer circle minus the

area of the inner circle. The area of the outer circle is π (3.5)2 or 38.465 in2. The area of the inner circle is π (.5)2 or .785 in2. The difference is 38.465 − .785 or 37.68 ft2. The answer, rounded to the nearest foot, is 38 ft2. If you chose a, you rounded to the nearest tenth of a foot. If you chose b, you miscalculated the radius of the outer circle as being 3 feet instead of 3.5 feet. 416. c. Since the tiles are measured in inches, convert the area of the ﬂoor to

inches as well. The length of the ﬂoor is 9 ft × 12 in per foot = 108 in. The width of the ﬂoor is 11 ft × 12 in per foot = 132 in. The formula for area of a rectangle is length × width. Therefore, the area of the kitchen ﬂoor is 108 in × 132 in or 14,256 in2. The area of one tile is 6 in × 6 in or 36 in2. Finally, divide the total number of square inches by 36 in2 or 14,256 in2 divided by 36 in2 = 396 tiles. 417. a. If a framed print is enclosed by a 2-inch matting, the print is 4 in less in

length and height. Therefore, the picture is 32 in by 18 in. These measurements along with the diagonal form a right triangle. Using the Pythagorean theorem, solve for the diagonal. 322 + 182 = c2; 1,024 + 324 = c2; 1,348 = c2; 36.7 = c. If you chose b, you reduced the print 2 inches less than the frame in length and height rather than 4 inches. 418. a. To ﬁnd the height of the building set up the following proportion: height of the light post shadow of light post

=

height of the building shadow of the building

or 2205 = 5x0 . Cross-multiply:

1,000 = 25x. Solve for x by dividing both sides by 25; x = 40. If you chose b, you set up the proportion incorrectly as 2205 = 5x0 . If you chose c, you set up the proportion incorrectly as 5205 = 2x0 . 419. c. The surface area of the box is the sum of the areas of all six sides. Two

sides are 20 in by 18 in or (20)(18) = 360 in2. Two sides are 18 in by 4 in or (18)(4) = 72 in2. The last two sides are 20 in by 4 in or (20)(4) = 80 in2. Adding up all six sides: 360 in2 + 360 in2 + 77 in2 + 77 in2 + 80 in2 + 80 in2 = 1,024 in2, is the total area. If you chose a, you did not double all sides. If you chose b, you calculated the volume of the box. 420. d. The area of the walkway is equal to the entire area (area of the walkway

and pool) minus the area of the pool.The area of the entire region is length times width. Since the pool is 20 feet wide and the walkway adds 4 feet onto each side, the width of the rectangle formed by the walkway

186

501 Math Word Problems

and pool is 20 + 4 + 4 = 28 feet. Since the pool is 40 feet long and the walkway adds 4 feet onto each side, the length of the rectangle formed by the walkway and pool is 40 + 4 + 4 = 48 feet. Therefore, the area of the walkway and pool is (28)(48) = 1,344 ft2. The area of the pool is (20)(40) = 800 ft2. 1,344 ft2 – 800 ft2 = 544 ft2. If you chose c, you extended the entire area’s length and width by 4 feet instead of 8 feet. 421. c. The area described as section A is a trapezoid. The formula for the area

of a trapezoid is 12h(b1 + b2). The height of the trapezoid is 1 inch, b1 is 6 inches, and b2 is 8 inches. Using these dimensions, area = 12(1)(6 + 8) or 7 in2. If you chose b, you used a height of 2 inches rather than 1 inch. If you chose d, you found the area of section B or D. 422. b. To ﬁnd the total area, add the area of region A plus the area of region B

plus the area of region C. The area of region A is length times width or (100)(40) = 4,000 m2. Area of region B is 12bh or 12(40)(30) = 600 m2. The area of region C is 12bh or 12(30)(40) = 600 m2. The combined area is the sum of the previous areas or 4,000 + 600 + 600 = 5,200 m2. If you chose a, you miscalculated the area of a triangle as bh instead of 12bh. If you chose c, you found only the area of the rectangle. If you chose d, you found the area of the rectangle and only one of the triangles. 423. c. To ﬁnd the perimeter, we must know the length of all sides. According

to the diagram, we must ﬁnd the length of the hypotenuse for the triangular regions B and C. Using the Pythagorean theorem for triangular region B, 302 + 402 = c2; 900 + 1,600 = c2; 2,500 = c2; 50 m = c. The hypotenuse for triangular region C is also 50 m since the legs are 30 m and 40 m as well. Now adding the length of all sides, 40 m + 100 m + 30 m + 50 m + 30 m + 50 m + 60 m = 360 m, the perimeter of the plot of land. If you chose a, you did not calculate in the hypotenuse on either triangle. If you chose b, you miscalculated the hypotenuse as having a length of 40 m. If you chose d, you miscalculated the hypotenuse as having a length of 30 m. 424. d. The 18 ft pole is perpendicular to the ground forming the right angle of

a triangle. The 20 ft guy wire represents the hypotenuse. The task is to ﬁnd the length of the remaining leg in the triangle. Using the Pythagorean theorem: 182 + b2 = 202; 324 + b2 = 400; b2 = 76; b = 76 or 219 . If you chose a, you did not take the square root.

187

501 Math Word Problems 425. c. ABD is similar to ECD. Using this fact, the following proportion is E D

A D

(40 x)

40 or . Cross-multiply, 2,400 = 32(40 + x); 2,400 true: EC 32 = = A B 60

= 1,280 + 32x. Subtract 1,280; 1,120 = 32x; divide by 32; x = 35 feet. 426. a. The area of the front cover is length times width or (8)(11) = 88 in2.

The rear cover is the same as the front, 88 in2. The area of the binding is length times width or (1.5)(11) = 16.5 in2. The extension inside the front cover is length times width or (2)(11) = 22 in2. The extension inside the rear cover is also 22 in2. The total area is the sum of all previous areas or 88 in2 + 88 in2 + 16.5 in2 + 22 in2 + 22 in2 or 236.5 in2. If you chose b, you did not calculate the extensions inside the front and rear covers. If you chose c, you miscalculated the area of the binding as (1.5)(8) and omitted the extensions inside the front and rear covers. If you chose d, you miscalculated the area of the binding as (1.5)(8) only. 427. a. To ﬁnd the area of the rectangular region, multiply length times width

or (30)(70), which equals 2,100 in2. To ﬁnd the area of the semi-circle, multiply 12 times πr2 or 12π(15)2 which equals 353.25 in2. Add the two areas together, 2,100 plus 353.25 or 2,453.3, rounded to the nearest tenth, for the area of the entire window. If you chose b, you included the area of a circle, not a semi-circle. 428. b. ACE and BCD are similar triangles. Using this fact, the following B C

A C

100 150 or proportion is true: 55 = x . Cross-multiply, 100x = 8,250. D B = A E

Divide by 100 to solve for x; x = 82.5 yards. If you chose a or c, you set up the proportion incorrectly. 429. b. The question requires us to ﬁnd the distance around the semi-circle.

This distance will then be added to the distance traveled before entering the roundabout, 200 m, and the distance traveled after exiting the roundabout, 160 m. According to the diagram, the diameter of the roundabout is 160 m. The distance or circumference of half a circle is 1 1 πd, (3.14)(160) or 251.2 m. The total distance or sum is 200 m + 2 2 160 m + 251.2 m = 611.2 m. If you chose a, you included the distance around the entire circle. If you chose c, you found the distance around the circle. If you chose d, you did not include the distance after exiting the circle, 160 m.

188

501 Math Word Problems 430. d. The boat is the triangle’s right angle. The distance between the balloon

and the boat is 108 meters, one leg. The distance between the boat and the land, 144 meters, is the second leg. The distance between the balloon and the land, which is what we are ﬁnding, is the hypotenuse. Using the Pythagorean theorem: 1082 + 1442 = c2; 11,664 + 20,736 = c2; 32,400 = c2; c = 180 m. 431. d. Since the monitor is square, the diagonal and length of the sides of the

monitor form an isosceles right triangle. The question requires one to ﬁnd the length of one leg to ﬁnd the area. Using the Pythagorean theorem: s2 + s2 = 192; 2s2 = 361. Divide by 2; s2 = 180.5. Find the square root; s = 13.44. To ﬁnd the area of a square, area = s2. Therefore, area = (13.44)2 or 180.5 in2. If you chose a, you simply squared the diagonal or 192 = 361. 432. b. To ﬁnd the surface area of a cylinder, use the following formula: surface

area = 2πr2 + πdh. Therefore, the surface area = 2(3.14)(10)2 + (3.14)(20)(40) or 3,140 ft2. If you chose b, you found the surface area of the circular top and forgot about the bottom of the water tower. However, the bottom of the tower would need painting since the tank is elevated. 433. d. Using the concept of similar triangles, CDB is similar to CEA, so set 125 up the following proportion: 2250 = (x + 20) . Cross-multiply, 25x + 500 = 2,500. Subtract 500; 25x = 2,000; Divide by 25; x = 80. If you chose b, (x + 20) the proportion was set up incorrectly as 2250 = 125 .

434. a. To ﬁnd the total surface area of the silo, add the surface area of the

cylinder to the surface area of 12 of the sphere. To ﬁnd the area of the cylinder, use the formula πhd or (3.14)(50)(16) which equals 2,512 ft2. The area of 12 a sphere is (12)(4)πr2. Using a radius of 8 ft, the area is (12)(4)π(8)2 = 401.92 ft2. Adding the area of the cylinder plus 12 the sphere is 2,512 + 401.92 = 2,913.92 ft2. If you chose b, your miscalculation was in ﬁnding the area of 12 the sphere. You used the diameter rather than the radius. If you chose d, you found the surface area of the entire sphere, not just half. 435. c. The height of the monument is the sum of BE plus EG. Therefore, the

height is 152.5 + 17.6 or 170.1 meters. If you chose a, you added BE + EF. If you chose b, you added BE + BC.

189

501 Math Word Problems 436. a. The surface area of the monument is the sum of 4 sides of a trapezoidal

shape plus 4 sides of a triangular shape. The trapezoid DFCA has a ), b = 33.6 (AC ), and b = 10.5 (DF ). The area is height of 152.5m (BE 1 2 1 1 h(b + b ) or (152.5)(33.6 + 10.5) which equals 3,362.625 m2. The 2 2 1 2 triangle DGF has b = 10.5 and h = 17.6. The area is 12bh or 12(10.5)(17.6) which equals 92.4 m2. The sum of 4 trapezoidal regions, (4)(3,362.625) = 13,450.5 m2, plus 4 triangular regions, 4(92.4) = 369.6 m2, is 13,820.1 m2. Rounding this answer to the nearest meter is 13,820 m2. If you chose b, you found the area of the trapezoidal regions only. If you chose c, you found the area of one trapezoidal region and one triangular region. If you chose d, you found the area of 4 trapezoidal regions and one triangular region. 437. c. The volume of a rectangular solid is length times width times height.

First, calculate what the volume would be if the entire pool had a depth of 10 ft. The volume would be (10)(30)(15) or 4,500 ft3. Now subtract the area under the sloped plane, a triangular solid. The volume of the region is 12(base)(height)(depth) or 12(7)(30)(15) or 1,575 ft3. Subtract: 4,500 ft3 minus 1,575 ft3 results in 2,925 ft3 as the volume of the pool. If you chose a, this is the volume of the triangular solid under the sloped plane in the pool. If you chose b, you did not calculate the slope of the pool, but rather a pool that is consistently 10 feet deep. 30 ft

10 ft 15 ft

3 ft 7 ft

30 ft

190

501 Math Word Problems 438. a. Two parallel lines cut by a transversal form alternate interior angles that

are congruent. The two parallel lines are formed by the mirrors, and the path of light is the transversal. Therefore, ∠2 and ∠3 are alternate interior angles that are congruent. If ∠2 measures 50°, ∠3 is also 50°. If you chose b, your mistake was assuming ∠2 and ∠3 are complementary angles. If you chose c, your mistake was assuming ∠2 and ∠3 are supplementary angles. 439. b. Knowing that ∠4 + ∠3 + the right angle placed between ∠4 and ∠3,

equals 180 and the fact that ∠3 = 50, we simply subtract 180 − 90 − 50, which equals 40. If you chose a, you assumed that ∠3 and ∠4 are vertical angles. If you chose c, you assumed that ∠3 and ∠4 are supplementary. 440. c. The sum of the measures of the angles of a triangle is 180. The question

is asking us to solve for x. The equation is x + x + 3x + 10 = 180. Simplifying the equation, 5x + 10 = 180. Subtract 10 from each side; 5x = 170. Divide each side by 5; x = 34. If you chose a, you solved for the vertex angle. If you chose b, you wrote the original equation incorrectly as x + 3x + 10 = 180. If you chose d, you wrote the original equation incorrectly as x + x + 3x + 10 = 90. 441. d. Since we solved for x in the previous question, simply substitute x = 34

into the equation for the vertex angle, 3x + 10. The result is 112°. If you chose a, you solved for the base angle. If you choice b, the original equation was written incorrectly as x + x + 3x + 10 = 90. 442. a. Opposite angles of a parallelogram are equal in measure. Using this fact,

∠A = ∠C or 5x + 2 = 6x − 4. Subtract 5x from both sides; 2 = x − 4. Add 4 to both sides; 6 = x. Now substitute x = 6 into the expression for ∠A; 6(6) − 4 = 36 − 4 or 32. If you chose b, you solved for x, not the angle. If you chose c, you assumed the angles were supplementary. If you chose d, you assumed the angles were complementary. 443. a. The two bases of the trapezoid are represented by x and 3x. The

nonparallel sides are each x + 5. Setting up the equation for the perimeter will allow us to solve for x; x + 3x + x + 5 + x + 5 = 40. Simplify to 6x + 10 = 40. Subtract 10 from both sides; 6x = 30. Divide both sides by 6; x = 5. The longer base is represented by 3x. Using

191

501 Math Word Problems

substitution, 3x or (3)(5) equals 15, the longer base. If you chose b, you solved for the shorter base. If you chose c, you solved for the nonparallel side. If you chose d, the original equation was incorrect, x + x + 5 + 3x = 40. 444. a. The sum of the measures of the angles of a triangle is 180. Using this

information, we can write the equation 2x + 15 + x + 20 + 3x + 25 = 180. Simplify the equation; 6x + 60 = 180. Subtract 60 from both sides; 6x = 120. Divide both sides by 6; x = 20. Now substitute 20 for x in each expression to ﬁnd the smallest angle. The smallest angle is found using the expression x + 20; 20 + 20 = 40. If you chose b, this was the largest angle within the triangle. If you chose c, the original equation was incorrectly written as 2x + 15 + x + 20 + 3x + 25 = 90. If you chose d, this was the angle that lies numerically between the smallest and largest angle measurements. 445. b. AB and AD are the legs of a right triangle. DB is the hypotenuse and

BX is equal to 12 of DB. Solving for the hypotenuse, we use the Pythagorean theorem, a2 + b2 = c2; 102 + 62 = DB2; 100 + 36 = DB2; 136 = DB2. DB = 11.66; 12 of DB = 5.8. If you chose a, you assigned 10 as the length of the hypotenuse. If you chose d, the initial error was the same as choice a. In addition, you solved for DB and not 12 DB.

446. b. The perimeter of a parallelogram is the sum of the lengths of all four

sides. Using this information and the fact that opposite sides of a parallelogram are equal, we can write the following equation: 3x 2 (3x + 2) = 32. Simplify to 2x + 3x + 2 = 32. Simplify x x 2 + 2 again; 5x + 2 = 32. Subtract 2 from both sides; 5x = 30. Divide both sides (3x + 2) by 5; x = 6. The longer base is represented by 2 . Using (3(6) + 2) substitution, 2 equals 10. If you chose c, you solved for the shorter side. 447. b. To ﬁnd the width of the piece of sheetrock that can ﬁt through the door,

we recognize it to be equal to the length of the diagonal of the door frame. If the height of the door is 6 ft 6 in, this is equivalent to 78 inches. Using the Pythagorean theorem, a = 78 and b = 36, we will solve for c. (78)2 + (36)2 = c2. Simplify: 6,084 + 1,296 = c2; 7,380 = c2. Take the square root of both sides, c = 86. If you chose a, you added 78 + 36. If you chose c, you rounded incorrectly. If you chose d, you assigned 78 inches as the hypotenuse, c.

192

501 Math Word Problems 448. d. To ﬁnd the length of the rectangle, we will use the Pythagorean

theorem. The width, a, is 20. The diagonal, c, is x + 8. The length, b, is x; a2 + b2 = c2; 202 + x2 = (x + 8)2. After multiplying the two binomials (using FOIL), 400 + x2 = x2 + 16x + 64. Subtract x2 from both sides; 400 = 16x + 64. Subtract 64 from both sides; 336 = 16x. Divide both sides by 16; 21 = x. If you chose a, you incorrectly determined the diagonal to be 28. 449. b. Two angles are complementary if their sum is 90°. Using this fact, we

can establish the following equation: 7x + 8x = 90. Simplify; 15x = 90. Divide both sides of the equation by 15; x = 6. The smallest angle is represented by 7x. Therefore 7x = 7(6) or 42, the smallest angle measurement. If you chose a, the original equation was set equal to 180 rather than 90. If you chose c, you solved for the largest angle. If you chose d, the original equation was set equal to 180 and you solved for the largest angle as well. 450. d. Adjacent angles in a parallelogram are supplementary. ∠A and ∠D are

adjacent angles. Therefore, ∠A + ∠D = 180; 3x + 10 + 2x + 30 = 180. Simplifying, 5x + 40 = 180. Subtract 40 from both sides, 5x = 140. Divide both sides by 5; x = 28. ∠A = 3x + 10 or 3(28) + 10 which equals 94. If you chose a, you assumed ∠A = ∠D. If you chose b, you assumed ∠A + ∠D = 90. If you chose c, you solved for ∠D instead of ∠A. 451. b. The sum of the measures of the exterior angles of any polygon is 360°.

Therefore, if the sum of four of the ﬁve angles equals 325, to ﬁnd the ﬁfth simply subtract 325 from 360, which equals 35. If you chose a, you divided 325 by 4, assuming all four angles are equal in measure and assigned this value to the ﬁfth angle, ∠E. 452. c. This problem requires two steps. First, determine the base and height of

the triangle. Second, determine the area of the triangle. To determine the base and height we will use the equation x + 4x = 95. Simplifying, 5x = 95. Divide both sides by 5, x = 19. By substitution, the height is 19 and the base is 4(19) or 76. The area of the triangle is found by using the formula area = 12 base × height. Therefore, the area = 12(76)(19) or 722 cm2. If you chose a, the area formula was incorrect. Area = 12 base × height, not base × height. If you chose b, the original equation x + 4x = 95 was simpliﬁed incorrectly as 4x2 = 95.

193

501 Math Word Problems 453. c. To solve for the height of the structure, solve the following proportion: 160 = 8 . Cross-multiply, 8x = 16,000. Divide both sides by 8; x = 2,000. If you chose b or d, you made a decimal error. x 10 0

454. c. In parallelogram ABCD, ∠2 is equal in measurement to ∠5. ∠2 and ∠5

are alternate interior angles, which are congruent. If ∠B is 120, then ∠B + ∠5 + ∠4 = 180. Adjacent angles in a parallelogram are supplementary. Therefore, 40 + 120 + x = 180. Simplifying, 160 + x = 180. Subtract 160 from both sides; x = 20. If you chose a, you assumed ∠4 + ∠5 = 90. If you chose d, you assumed ∠4 is 12(∠4 + ∠5). 455. a. There are two ways of solving this problem. The ﬁrst method requires a

linear equation with one variable. The second method requires a system of equations with two variables. Let the length of the rectangle equal x. Let the width of the rectangle equal x + 8. Together they measure 130 yards. Therefore, x + x + 8 = 130. Simplify, 2x + 8 = 130. Subtract 8 from both sides, 2x = 122. Divide both sides by 2; x = 61. The length of the rectangle is 61, and the width of the rectangle is 61 + 8 or 69; 61 × 69 = 4,209. The second method of choice is to develop a system of equations using x and y. Let x = the length of the rectangle and let y = the width of the rectangle. Since the sum of the length and width of the rectangle is 130, we have the equation x + y = 130. The difference is 8, so we have the equation x − y = 8. If we add the two equations vertically, we get 2x = 122. Divide both sides by 2: x = 61. The length of the rectangle is 61. Substitute 61 into either equation; 61 + y = 130. Subtract 61 from both sides, giving you y = 130 − 61 = 69. To ﬁnd the area of the rectangle, we use the formula length × width or (61)(69) = 4,209. If you chose b, you added 61 to 69 rather than multiplied. If you chose c, the length is 61 but the width was decreased by 8 to 53. 4

456. d. The volume of a sphere is found by using the formula 3πr3. Since the

volume is 288π cm3 and we are asked to ﬁnd the radius, we will set up the following equation: 43πr3 = 288π. To solve for r, multiply both sides by 3; 4πr3 = 864π. Divide both sides by π; 4r3 = 864. Divide both sides by 4; r3 = 216. Take the cube root of both sides; r = 6. If you chose a, the formula for volume of a sphere was incorrect; 13πr3 was used instead of 4 πr3. If you chose c, near the end of calculations you mistakenly took 3 the square root of 216 rather than the cube root.

194

501 Math Word Problems 457. d. ∠ABE and ∠CBD are vertical angles that are equal in measurement.

Solve the following equation for x: 4x + 5 = 7x − 10. Subtract 4x from both sides; 5 = 3x − 10. Add 10 to both sides; 15 = 3x. Divide both sides by 3; 5 = x or x = 5. To solve for ∠ABE substitute x = 5 into the expression 4x + 5 and simplify; 4(5) + 5 equals 20 + 5 or 25. ∠ABE equals 25°. If you chose a, you solved for ∠ABC or ∠EBD. If you chose b, you assumed the angles were supplementary and set the sum of the two angles equal to 180. If you chose c, it was the same error as choice b. 458. b. If two angles are complementary, the sum of the measurement of the

angles is 90°. ∠1 is represented by x. ∠2 is represented by 4x. Solve the following equation for x: x + 4x = 90. Simplify; 5x = 90. Divide both sides by 5; x = 18. The larger angle is 4x or 4(18), which equals 72°. If you chose a, the original equation was set equal to 180 rather than 90 and you solved for the smaller angle. If you chose c, the original equation was set equal to 180 rather than 90, and you solved for the larger angle. If you chose d, you solved the original equation correctly; however, you solved for the smaller of the two angles. 459. d. To ﬁnd how far the wheel will travel, ﬁnd the circumference of the

wheel multiplied by 2. The formula for the circumference of the wheel is πd. Since the diameter of the wheel is 25 inches, the circumference of the wheel is 25π. Multiply this by 2, (2)(25π) or 50π. Finally, substitute 3.14 for π; 50(3.14) = 157 inches, the distance the wheel traveled in two turns. If you chose a, you used the formula for area of a circle rather than circumference. If you chose b, the distance traveled was one rotation, not two. 460. a. If two angles are supplementary, the sum of the measurement of the

angles is 180°. ∠1 is represented by x. ∠2 is represented by 2x + 30. Solve the following equation for x; x + 2x + 30 = 180. Simplify; 3x + 30 = 180. Subtract 30 from both sides; 3x = 150. Divide both sides by 3; x = 50. The larger angle is 2x + 30 or 2(50) + 30, which equals 130°. If you chose b, the equation was set equal to 90 rather than 180 and you solved for the smaller angle. If you chose c, x was solved for correctly; however, this was the smaller of the two angles. If you chose d, the original equation was set equal to 90 rather than 180, yet you continued to solve for the larger angle.

195

501 Math Word Problems 461. d. ∠AED and ∠BEC are vertical angles that are equal in measurement.

Solve the following equation for x: 5x − 36 = 2x + 9. Subtract 2x from both sides of the equation; 3x − 36 = 9. Add 36 to both sides of the equation; 3x = 45. Divide both sides by 3; x = 15. To solve for ∠AED substitute x = 15 into the expression 2x + 9 and simplify. 2(15) + 9 equals 39. ∠AED equals 39°. If you chose a, you solved for the wrong angle, either ∠AEB or ∠DEC. If you chose b, you assumed the angles were supplementary and set the sum of the angles equal to 180°. If you chose c, it was the same error as choice b. 462. a. The sum of the measures of the angles of a triangle is 180°. Using this

fact we can establish the following equation: 3x + 4x + 5x = 180. Simplifying; 12x = 180. Divide both sides by 12; x = 15. The largest angle is represented by 5x. Therefore, 5x, or 5(15), equals 75, the measure of the largest angle. If you chose b, the original equation was set equal to 90 rather than 180. If you chose c, this was the smallest angle within the triangle. If you chose d, this was the angle whose measurement lies between the smallest and largest angles. 463. c. The widest piece of mail will be equal to the length of the diagonal of

the mailbox. The width, 4.5 in, will be a leg of the right triangle. The height, 5 in, will be another leg of the right triangle. We will solve for the hypotenuse, which is the diagonal of the mailbox, using the Pythagorean theorem; a2 + b2 = c2 or 4.52 + 52 = c2. Solve for c, 20.25 + 25 = c2; 45.25 = c2; c = 6.7. If you chose a, you assigned the legs the values of 4.5 and 10; 10 is incorrect. If you chose b, you assigned the legs the values of 5 and 10. Again, 10 is incorrect. 464. d. To ﬁnd the area of the cross section of pipe, we must ﬁnd the area of the

outer circle minus the area of the inner circle. To ﬁnd the area of the outer circle, we will use the formula area = πr2. The outer circle has a diameter of 4(3 + 12 + 12) and a radius of 2; therefore, the area = π22 or 4π. The inner circle has a radius of 1.5; therefore, the area = π(1.5)2 or 2.25π. The difference, 4π − 2.25π or 1.75π is the area of the cross section of pipe. If you chose a, you used the outer circle’s radius of 3 and the inner circle’s radius of 12. If you chose b you used the outer circle’s radius of 72 and the inner circle’s radius of 3. If you chose c, you used the outer radius of 4 and the inner radius of 3.

196

501 Math Word Problems 465. a. To ﬁnd the volume of the pipe with a known cross section and length of

18 inches, simply multiply the area of the cross section times the length of the pipe. The area of the cross section obtained from the previous question was 1.75π in2. The length is 18 inches. Therefore, the volume is 1.75 in2 times 18 inches or 31.5π in3. If you chose b, you multiplied choice c from the previous question by 18. If you chose c, you multiplied choice a from the previous question by 18. If you chose d, you multiplied choice b from the previous question by 18. 466. c. Sketching an illustration would be helpful for this problem. Observe

that point A is the starting point and point B is the ending point. After sketching the four directions, we connect point A to point B. We can add to the illustration the total distance traveled north as well as the total distance traveled east. This forms a right triangle, given the distance of both legs, with the hypotenuse to be solved. Using the Pythagorean theorem, a2 + b2 = c2, or 82 + 152 = c2; 64 + 225 = c2; 289 = c2; c = 17. If you chose a, you mistakenly traveled 4 miles due east instead of due west. If you chose b, you labeled the triangle incorrectly by assigning 15 to the hypotenuse rather than a leg. If you chose d, you solved the problem correctly but chose the wrong heading, northwest instead of northeast. B

12 5 4

C 15 10

A

8

197

501 Math Word Problems 467. b. The area of the shaded region is the area of a rectangle, 22 by 12, minus

the area of a circle with a diameter of 12. The area of the rectangle is (22)(12) = 264. The area of a circle with diameter 12 and a radius of 6, is π(6)2 = 36π. The area of the shaded region is 264 − 36π. If you chose a, the formula for area of a circle was incorrect, 12πr2. If you chose c, the formula for area of a circle was incorrect, πd. If you chose d, this was the reverse of choice a—area of the circle minus area of the rectangle.

12

22

468. c. To ﬁnd the area of the label, we will use the formula for the surface area

of a cylinder, area = πdh, which excludes the top and bottom. Substituting d = 20 and h = 45, the area of the label is π(20)(45) or 900π cm2. If you chose a, you used an incorrect formula for area, area = πrh. If you chose b, you used an incorrect formula for area, area = πr2h. 469. c. The sum of the measurement of ∠AEB and ∠BEC is 180°. Solve the

following equation for x: 5x + 40 + x + 20 = 180. Simplify; 6x + 60 = 180. Subtract 60 from both sides; 6x = 120. Divide both sides by 6; x = 20. ∠DEC and ∠AEB are vertical angles that are equal in measurement. Therefore, if we ﬁnd the measurement of ∠AEB, we also know the measure of ∠DEC. To solve for ∠AEB, substitute x = 20 into the equation 5x + 40 or 5(20) + 40, which equals 140°. ∠DEC is also 140°. If you chose a, you solved for ∠BEC. If you chose b or d, the original equation was set equal to 90 rather than 180. In choice b, you then solved for ∠BEC. In choice d, you solved for ∠DEC. 470. d. Two parallel lines cut by a transversal form corresponding angles that

are congruent or equal in measurement. ∠BAE is corresponding to ∠CFE. Therefore ∠CFE = 46°. ∠CDF is corresponding to ∠BEF. Therefore, ∠BEF = 52°. The sum of the measures of the angles within a triangle is 180°. ∠CFE + ∠BEF + ∠FGE = 180°. Using substitution, 46 + 52 + ∠FGE = 180. Simplify; 98 + ∠FGE = 180. Subtract 98 from both sides; ∠FGE = 82°. ∠FGE and ∠CGE are supplementary angles. If two angles are supplementary, the sum of their measurements equals

198

501 Math Word Problems

180°. Therefore, ∠FGE + ∠CGE = 180. Using substitution, 82 + ∠CGE = 180. Subtract 82 from both sides; ∠CGE = 98°. If you chose a, you solved for ∠CFE. If you chose b, you solved for ∠BEF. If you chose c, you solved for ∠FGE. 471. b. To ﬁnd the area of the shaded region, we must ﬁnd the area of the circle

minus the area of the rectangle. The formula for the area of a circle is or 1(10), which is 5. The area of the circle is πr2. The radius is 12BC 2 π(52) or 25π. The formula for the area of a rectangle is length × width. Using the fact that the rectangle is divided into two triangles with width of 6 and hypotenuse of 10, and using the Pythagorean theorem, we will ﬁnd the length; a2 + b2 = c2; a2 + 62 = 102; a2 + 36 = 100; a2 = 64; a = 8. The area of the rectangle is length × width or 6 × 8 = 48. Finally, to answer the question, the area of the shaded region is the area of the circle − the area of the rectangle, or 25π − 48. If you chose a, the error was in the use of the Pythagorean theorem, 62 + 102 = c2. If you chose c, the error was in ﬁnding the area of the rectangle. If you chose d, you used the wrong formula for area of a circle, πd2. 472. b. The area of the shaded region is equal to the area of the square minus

the area of the two semicircles. The area of the square is s2 or 42, which equals 16. The area of the two semicircles is equal to the area of one circle. Area = πr2 or π(2)2 or 4π. Therefore, the area of the shaded region is 16 − 4π. If you chose a, you calculated the area of the square incorrectly as 8. If you chose c, you used an incorrect formula for the area of two semicircles, 12πr2. 473. d. To solve for the length of the belt, begin with the distance from the

center of each pulley, 3 ft, and multiply by 2; (3)(2) or 6 ft. Secondly, you need to know that the distance of two semicircles with the same radius is equivalent to the circumference of one circle. Therefore C = πd or (12π) inches. Since the units are in feet, and not inches, convert (12π) inches to feet or (1π)ft. Now add these two values together, (6 + 1π)ft, to determine the length of the belt around the pulleys. If you chose a or b, you used an incorrect formula for circumference of a circle. Recall: Circumference = πd. If you chose c, you forgot to convert the unit from inches to feet.

199

501 Math Word Problems 474. d. To ﬁnd the measure of an angle of any regular polygon, we use the n−2 formula n × 180, where n is the number of sides. Using 14 as the 14 − 2 12 value for n, 14 × 180 = 14 × 180 or 154.3. If you chose a, you simply divided 360 (which is the sum of the exterior angles) by 14. If you chose b, you divided 180 by 14.

475. c. To ﬁnd how many cubic yards of sand are in the pile, we must ﬁnd the

volume of the pile in cubic feet and convert the answer to cubic yards. The formula for volume of a cone is V = 13(height)(Area of the base). The area of the base is found by using the formula Area = πr2. The area of the base of the sand pile is π(16)2 or 803.84 ft2. The height of the pile is 20 feet. The volume of the pile in cubic feet is (803.84)(20) or 5,358.93 ft3. To convert to cubic yards, divide 5,358.93 by 27 because 1 yard = 3 feet and 1 yd3 means 1 yd 1 yd 1 yd which equals 3 ft 3 ft 3 ft or 27 ft3. The answer is 198.5 yd3. If you chose a, you did not convert to cubic yards. If you chose b, you converted incorrectly by dividing 5,358.93 by 9 rather than 27. If you chose d, the area of the base formula was incorrect. Area of a circle does not equal πd2. 476. b. Observe that the octagon can be subdivided into 8 congruent triangles.

Since each triangle has a base of 4 and a height of 7, the area of each traingle can be found using the formula, area = 12base × height. To ﬁnd the area of the octagon, we will ﬁnd the area of a triangle and multiply it by 8. The area of one triangle is 12(4)(7) or 14. Multiply this value times 8; (14)(8) = 112. This is the area of the octagon. If you chose a, you used an incorrect formula for area of a triangle. Area = base × height was used rather than area = 12 base × height. If you chose d, you mistakenly divided the octagon into 6 triangles instead of 8 triangles.

4

7

200

501 Math Word Problems

Another way to solve this problem is to use the formula for area of a regular polygon. That formula is area = 12Pa, where P is the perimeter of the polygon and a is the apothem. If we know that the octagon is regular and each side is 4, that means the perimeter is 8 × 4 = 32. The apothem is the segment drawn from the center of the regular polygon and perpendicular to a side of the polygon; in this case it is 7. We substitute in our given values and get 12(32)(7) = 112. 477. d. The sum of the measures of the angles of a quadrilateral is 360°. In the

quadrilateral, three of the four angle measurements are known. They are 45° and two 90°angles. To ﬁnd ∠A, subtract these three angles from 360°, or 360 − 90 − 90 − 45 = 135°. This is the measure of angle A. If you chose a, you assumed ∠A and the 45° angle are complementary angles. 478. a. To ﬁnd the total area of the shaded region, we must ﬁnd the area of the

rectangle minus the sum of the areas of all circles. The area of the rectangle is length × width. Since the rectangle is 4 circles long and 3 circles wide, and each circle has a diameter of 10 cm (radius of 5 cm 2), the rectangle is 40 cm long and 30 cm wide; (40)(30) = 1,200 cm2. The area of one circle is πr2 or π(5)2 = 25π. Multiply this value times 12, since we are ﬁnding the area of 12 circles, (12)(25)π = 300π. The difference is 1,200 − 300π cm2, the area of the shaded region. If you chose b, the area of the rectangle was incorrectly calculated as (20)(15). If you chose c, you reversed the area of the circles minus the area of the rectangle. If you chose d, you reversed choice b as the area of the circles minus the area of the rectangle.

201

501 Math Word Problems 479. c. Referring to the illustration, ∠NEB = 23° and ∠DES = 48°. Since

∠NEB + ∠BED + ∠DES = 180; using substitution, 23 + ∠BED + 48 = 180. Simplify; 72 + ∠BED = 180. Subtract 72 from both sides; ∠BED = 109°. If you chose a, you added 23 + 48 to total 71. If you chose b, you assumed ∠BED = ∠NEB. If you chose d, you assumed ∠BED = ∠DES. N B C 23°

E

x

48°

D A

S

n−2

480. a. The measure of an angle of a regular polygon of n sides is n × 180.

Since a hexagon has 6 sides, to ﬁnd the measure of ∠ABC, substitute 6−2 n = 6 and simplify. The measure of ∠ABC is 6 × 180 or 120°. If you chose b, you assumed a hexagon has 8 sides. If you chose c, you assumed a hexagon has 5 sides. If you chose d, you assumed a hexagon has 10 sides.

481. d. The volume of a box is found by multiplying length × length × length or

l × l × l = l 3. If the length is doubled, the new volume is (2l ) × (2l ) × (2l ) or 8(l 3). When we compare the two expressions, we can see that the difference is a factor of 8. Therefore, the volume has been increased by a factor of 8. 482. a. The formula for ﬁnding the circumference of a circle is πd. If the radius

is tripled, the diameter is also tripled. The new circumference is π3d. Compare this expression to the original formula; with a factor of 3, the circumference is multiplied by 3. 483. a. The formula for the surface area of a sphere is 4πr2. If the diameter is

doubled, this implies that the radius is also doubled. The formula then becomes 4π(2r)2. Simplifying this expression, 4π(4r2) equals 16πr2. Compare 4πr2 to 16πr2; 16πr2 is 4 times greater than 4πr2. Therefore, the surface area is four times as great.

202

501 Math Word Problems 484. b. If the diameter of a sphere is doubled, the radius is also doubled. The

formula for the volume of a sphere is 43πr3. If the radius is doubled, volume = 43π(2r)3 which equals 43π(8r3) or 43(8)πr3. Compare this equation for volume with the original formula; with a factor of 8, the volume is now 8 times as great. 1

485. b. The formula for the volume of a cone is 3πr2h. If the radius is doubled,

then volume = 13π(2r)2h or 13π4r2h. Compare this expression to the original formula; with a factor of 4, the volume is multiplied by 4. 1

486. a. The formula for the volume of a cone is 3πr2h. If the radius is halved,

the new formula is 13π(12r)2h or 13π(14)r2h. Compare this expression to the original formula; with a factor of 14, the volume is multiplied by 14.

487. b. The volume of a right cylinder is πr2h. If the radius is doubled and the

height halved, the new volume is π(2r)2(12h) or π4r2(12h) or 2πr2h. Compare this expression to the original formula; with a factor of 2, the volume is multiplied by 2. 488. a. The formula for ﬁnding the volume of a right cylinder is volume = πr2h.

If the radius is doubled and the height is tripled, the formula has changed to π(2r)2(3h). Simpliﬁed, π4r23h or π12r2h. Compare this expression to the original formula; with a factor or 12, the volume is now multiplied by 12. n−2

489. c. The measure of an angle of a regular polygon of n sides is n × 180.

Since each angle measures 144°, we will solve for n, the number of sides. n−2 Using the formula 144 = n × 180, solve for n. Multiply both sides by n, 144n = (n − 2)180. Distribute by 180, 144n = 180n − 360. Subtract 180n from both sides, −36n = −360. Divide both sides by −36, n = 10. The polygon has 10 sides.

203

501 Math Word Problems 490. d. This problem requires two steps. First, ﬁnd the diagonal of the base of

. To the box. Second, using this value, ﬁnd the length of the diagonal AB ﬁnd the diagonal of the base, use 30 cm as a leg of a right triangle, 8 cm as the second leg, and solve for the hypotenuse. Using the Pythagorean theorem, 302 + 82 = c2; 900 + 64 = c2; 964 = c2; c = 31.05. Now consider this newly obtained value as a leg of a right triangle, 12 cm as the ; 31.052 + 122 = AB 2; 964 + second leg, and solve for the hypotenuse, AB 2; 1,108 = AB 2. AB = 33.3. If you chose a, you used 30 and 12 as 144 = AB the measurements of the legs. If you chose b, you solved the ﬁrst triangle correctly; however, you used 8 as the measure of one leg of the second triangle, which is incorrect. 1

491. c. To ﬁnd the area of the shaded region, we must ﬁnd 2 the area of the

circle with diameter AC, minus 12 the area of the circle with diameter BC, plus 12 the area of the circle with diameter AB. To ﬁnd 12 the area of the circle with diameter AC, we use the formula area = 12πr2. Since the diameter is 6, the radius is 3; therefore, the area is 12π32 or 4.5π. To ﬁnd 1 the area of the circle with diameter BC, we again use the formula area 2 = 12πr2. Since the diameter is 4, the radius is 2; therefore the area is 12π22 or 2π. To ﬁnd 12 the area of the circle with diameter AB we use the formula area = 12πr2. Since the diameter is 2, the radius is 1; therefore the area is 12π. Finally, 4.5π − 2π + .5π = 3π, the area of the shaded region. If you chose a or b, in the calculations you mistakenly used πd2 as the area formula rather than πr2.

492. a. This problem has three parts. First, we must ﬁnd the diameter of the

existing tower. Secondly, we will increase the diameter by 16 meters for the purpose of the fence. Finally, we will ﬁnd the circumference using this new diameter. This will be the length of the fence. The formula for circumference of a circle is πd. This formula, along with the fact that the tower has a circumference of 40 meters, gives us the following formula: 40 = πd. To solve for d, the diameter, divide both sides by π. D = 4π0 the diameter of the existing tower. Now increase the diameter by 16 meters; 4π0 + 16 to get the diameter of the fenced in section. Finally, use this value for d in the equation πd or π(4π0 + 16) meters. Simplify by

204

501 Math Word Problems

distributing π through the expression; (40 + 16π) meters. This is the length of the security fence. If you chose b, you added 8 to the circumference of the tower rather than 16. If you chose c, you merely added 8 to the circumference of the tower. 493. a. Using the illustration, ∠2 = ∠a. ∠2 and ∠a are vertical angles. ∠1 and

∠a are supplementary, since ∠c + ∠d + ∠1 + ∠a = 360˚ (the total number of degrees in a quadrilateral), 90 + 90 + ∠1 + ∠a = 360. Simplifying, 180 + ∠1 + ∠a = 360. Subtract 180 from both sides; ∠1 + ∠a = 180. Since ∠a = ∠2, using substitution, ∠1 + ∠2 = 180. Using similar logic, ∠4 = ∠b. ∠4 and ∠b are vertical angles. ∠3 and ∠b are supplementary. ∠e + ∠f + ∠b + ∠3 = 360 or 90 + 90 + ∠b + ∠3 = 360. Simplifying, 180 + ∠b + ∠3 = 360. Subtract 180 from both sides, ∠b + ∠3 = 180. Since ∠b = ∠4, using substitution, ∠3 + ∠4 = 180. Finally, adding ∠1 + ∠2 = 180 to ∠3 + ∠4 = 180, we can conclude ∠1 + ∠2 + ∠3 + ∠4 = 360. d c a

2

1 4

b

3

f e

494. a. To ﬁnd the volume of the hollowed solid, we must ﬁnd the volume of

the original cone minus the volume of the smaller cone sliced from the original cone minus the volume of the cylindrical hole. The volume of the original cone is found by using the formula V = 13πr2h. Using the values r = 9 and h = 40, substitute and simplify to ﬁnd the volume = 1 π(9)2(40) or 1,080π cm3. The volume of the smaller cone is found by 3 using the formula V = 13πr2h. Using the values r = 3 and h = 19, substitute and simplify to ﬁnd the volume = 13π(3)2(19) or 57π cm3. The volume of the cylinder is found by using the formula V = πr2h. Using the values r = 3 and h = 21, substitute and simplify to ﬁnd the volume = π(3)2(21) or 189π cm3. Finally, calculate the volume of the hollow solid; 1,080π − 57π − 189π or 834π cm3. If you chose b, you used an incorrect formula for the volume of a cone, V = πr2h. If you chose c, you subtracted the volume of the large cone minus the volume of the cylinder. If you chose d, you added the volumes of all three sections.

205

501 Math Word Problems 495. c. To ﬁnd the volume of the object, we must ﬁnd the volume of the water

that is displaced after the object is inserted. Since the container is 5 cm wide and 15 cm long, and the water rises 2.3 cm after the object is inserted, the volume of the displaced water can be found by multiplying length by width by depth: (5)(15)(2.3) 172.5 cm3. 496. a. To ﬁnd how many cubic yards of concrete are needed to construct the

wall, we must determine the volume of the wall. The volume of the wall is calculated by ﬁnding the surface area of the end and multiplying it by the length of the wall, 120 ft. The surface area of the wall is found by dividing it into three regions, calculating each region’s area, and adding them together. The regions are labeled A, B, and C. To ﬁnd the area of region A, multiply the length (3) times the height (10) for an area of 30 ft2. To ﬁnd the area of region B, multiply the length (5) times the height (3) for an area of 15 ft2. To ﬁnd the area of region C, multiply 12 times the base (2) times the height (4) for an area of 4 ft2. The surface area of the end is 30 ft2 + 15 ft2 + 4 ft2 or 49 ft2. Multiply 49 ft2 by the length of the wall 120 ft; 5,880 ft3 is the volume of the wall. The question, however, asks for the answer in cubic yards. To convert cubic feet to cubic yards, divide 5,880 ft3 by 27 ft3, the number of cubic feet in one cubic yard, which equals 217.8 yd3. If you chose b, you did not convert to yd3. If you chose c, the conversion to cubic yards was incorrect. You divided 5,880 by 9 rather than 27. If you chose d, you found the area of the end of the wall and not the volume of the wall. 3′

3′

A 4′

10′

C 3′ 2′ 3′

B 5′ 8′

206

501 Math Word Problems 497. b. To ﬁnd the volume of the sphere we must ﬁnd the volume of the outer

sphere minus the volume of the inner sphere. The formula for volume of a sphere is 43πr3. The volume of the outer sphere is 43π(120)3. Here the radius is 10 feet (half the diameter) multiplied by 12 (converted to inches), or 120 inches. The volume equals 7,234,560 in3. The volume of the inner sphere is 43π(119)3 or 7,055,199. (This is rounded to the nearest integer value.) The difference of the volumes is 7,234,560 − 7,055,199 or 179,361 in3. This answer is in cubic inches, and the question is asking for cubic feet. Since one cubic foot equals 1,728 cubic inches, we simply divide 179,361 by 1,728, which equals 104, rounded to the nearest integer value. As an alternative to changing units to inches only to have to change them back into feet again, keep units in feet. The radius of the outer sphere is 10 feet and the radius of the inner 11 sphere is one inch less than 10 feet, which is 9 and 12 feet, or 9.917 feet. 3 4πr Use the formula for volume of a sphere: 3 and ﬁnd the difference in the volumes. If you chose a, you used an incorrect formula for the volume of a sphere, V = πr3. If you chose c, you also used an incorrect formula for the volume of a sphere, V = 13πr3. If you chose d, you found the correct answer in cubic inches; however, your conversion to cubic feet was incorrect. 498. c. To solve this problem, we must ﬁnd the volume of the sharpened tip

and add this to the volume of the remaining lead that has a cylindrical shape. To ﬁnd the volume of the sharpened point, we will use the formula for ﬁnding the volume of a cone, 13πr2h. Using the values r = .0625 (half the diameter) and h = .25, the volume = 13π(.0625)2(.25) or .002 in3. To ﬁnd the volume of the remaining lead, we will use the formula for ﬁnding the volume of a cylinder, πr2h. Using the values r = .0625 and h = 5, the volume = π(.0625)2(5) or .0613. The sum is .001 + .0613 or .0623 in3, the volume of the lead. If you chose a, this is the volume of the lead without the sharpened tip. If you chose b, you subtracted the volumes calculated.

207

501 Math Word Problems 499. b. To ﬁnd the volume of the hollowed solid, we must ﬁnd the volume of

the cube minus the volume of the cylinder. The volume of the cube is found by multiplying length × width × height or (5)(5)(5) equals 125 in3. The value of the cylinder is found by using the formula πr2h. In this question, the radius of the cylinder is 2 and the height is 5. Therefore, the volume is π(2)2(5) or 20π. The volume of the hollowed solid is 125 − 20π. If you chose a, you made an error in the formula of a cylinder, using πd2h rather than πr2h. If you chose c, this was choice a reversed. This is the volume of the cylinder minus the volume of the cube. If you chose d, you found the reverse of choice b. 500. b. Refer to the diagram to ﬁnd the area of the shaded region. One method

is to enclose the ﬁgure into a rectangle, and subtract the area of the unwanted regions from the area of the rectangle. The unwanted regions have been labeled A through F. The area of region A is (15)(4) = 60. The area of region B is (5)(10) = 50. The area of region C is (20)(5) = 100. The area of region D is (17)(3) = 51. The area of region E is (20)(5) = 100. The area of region F is (10)(5) = 50. The area of the rectangle is (23)(43) = 989. The area of the shaded region is 989 − 60 − 50 − 100 − 51 − 100 − 50 = 578. If you chose a, c or d, you omitted one or more of the regions A through F. 5

6

B 10 15

10

C

A

D

E

5

10

23

F

15 10

3

4 3 5

3 5

43

208

501 Math Word Problems 501. d. The shape formed by the paths of the two arrows and the radius of the

bull’s eye is a right triangle. The radius of the bull’s eye is one leg and the distance the second arrow traveled is the second leg. The distance the ﬁrst arrow traveled is the hypotenuse. To ﬁnd the distance the ﬁrst arrow traveled, use the Pythagorean theorem where 2 meters (half the diameter of the target) and 20 meters are the lengths of the legs and the length of the hypotenuse is missing. Therefore, a2 + b2 = c2 and a = 2 and b = 20, so 22 + 202 = c2. Simplify: 4 + 400 = c2. Simplify: 404 = c2. Find the square root of both sides: 20.1 = c. So the ﬁrst arrow traveled about 20.1 meters. If you chose c, you added the two lengths together without squaring. If you chose b, you added Kim’s distance from the target to the diameter of the target. If you chose a, you let 20 meters be the hypotenuse of the right triangle instead of a leg and you used the radius of the target.

209

Our partners will collect data and use cookies for ad personalization and measurement. Learn how we and our ad partner Google, collect and use data. Agree & close